Skip to main content

ARHIVĂ. Rareş Bogdan, propus - fără succes, la şefia TVR. Reacţiile vremii: "ar fi o numire politică"

 
ARHIVĂ. Rareş Bogdan, propus - fără succes, la şefia TVR. Reacţiile vremii: "ar fi o numire politică"

10 ANI DE Paginademedia. Rareş Bogdan, actualul realizator Realitatea TV, a fost propus, în 2013, la şefia interimară a Televiziunii Publice. Propunerea a stârit reacţii politice intense şi, până la urmă, a picat. Care erau reacţiile la vremea respectivă?

Publicitate

Cum propunerea a venit de la PNL, politicienii şi organizaţiile media au văzut ideea cu Rareş Bogdan la TVR drept o mişcare politică.

Istoria din 2013, în cadrul secţiunii retrospective 10 ani de Paginademedia, 10 ani în 10 săptămâni.

Ideea cu Rareş Bogdan la TVR a venit de la liderul PNL Crin Antonescu, pe finalul anului 2013. La vremea respectivă, PNL era în coaliţie cu PSD, în Uniunea Social Liberală - USL.

"În legătură cu televiziunea, au existat nişte discuţii şi se convenise, de principiu şi din nou informal, nu prin vreo decizie a USL, să propunem pe omul de televiziune, pe omul de presă Rareş Bogdan", spunea Antonescu la vremea respectivă.

Propunerea PNL a fost însă taxată chiar de partenerii politici din PSD. Ce spunea Victor Ponta despre idee?

Am reţineri privind propunerea ca Rareş Bogdan să fie şeful TVR, zicea Ponta. De ce? Nu intra în detalii.

Reţineri erau şi din partea organizaţiilor de media. Ce reţineri?

PNL îl recompensează pentru serviciile editoriale aduse în campania electorală de anul trecut

Rareş Bogdan este un jurnalist "a cărui credibilitate a fost compromisă nu numai de performanţa sa editorială mai mult decât discutabilă, cât mai ales de cochetăria sa cu mediul politic", spunea Răzvan Martin, pe atunci coordonatorul programului FreeEx de la Active Watch.

Răzvan Martin:

"Acest lucrător în presă s-a jucat anul trecut de-a candidatura la alegerile parlamentare pe listele PNL, partid care-l recompensează acum pentru serviciile editoriale aduse în campania electorală de anul trecut şi de-a lungul ultimilor ani".

„Decizia PNL de a propune pentru funcţia de director general interimar al TVR pe Rareş Bogdan confirmă încă o dată ipoteza că mediul politic nu urmăreşte altceva decât distrugerea televiziunii publice, batjocorirea ideii de serviciu public de media şi umilirea acelor salariaţi din TVR care sunt dedicaţi profesiei şi misiunii publice a TVR".

"La audierile de azi din comisiile de specialitate, Rareş Bogdan a cerut să aibă o emisiune proprie la TVR, demonstrând nu numai necunoaşterea normelor interne ale TVR care interzic celor care deţin funcţii de conducere să aibă emisiuni (norme încălcate şi în prezent de persoane din TVR), dar şi vanitatea unui pseodo-jurnalist ale cărui merite profesionale sunt validate doar de relaţiile pe care şi le-a construit în mediul politic".

Ziua votului: Propunerea a picat din lipsă de cvorum: Parlamentarii PSD au ieşit din sală

Votul pentru numirea lui Rareş Bogdan la şefia TVR a căzut în Parlament din cauza lipsei de cvorum. Pentru ca votul să fie valid, trebuiau să fie exprimate minimum 291 de voturi din 580. În sală au fost prezenţi doar 176 de parlamentari, 174 au fost pentru şi doi împotrivă.

Ce spunea Rareş Bogdan, citat de HotNews:

"(Unii PSD-işti) mi-au spus ca nu au nimic cu mine, au şi rămas senatorii şi deputaţii UNPR. Ei în momentul ăsta nu au altă soluţie. Pe 30 (decembrie) în mod normal ar trebuie să fiu tot eu nominalizat. Dar eu anunţ public acum că nu mă interesează negocierea lor.

Practic am căzut intre scaune în plin război. Au fost voci care au spus „iţi ofer aceasta cadou otrăvit ca să dispari din spaţiul public”. Din păcate pentru Sebastian Ghiţă, Hrebenciuc, Dragnea, Ilie Sârbu, voi exista în spaţiul public. Nu trebuie să fiu eu la TVR, dar trebuie să fie un jurnalist. Îmi văd de treabă la Realitatea TV, la 'Jocuri de putere'. "

La începerea votului, parlamentarii PSD au decis să părăsească sala. După respingerea din Parlament, Rareş Bogdan şi-a restras candidatura, considerând că a fost victima "războiului politic dintre PNL şi PSD".

Comisiile de Cultură avizase propunerea lui Rareş Bogdan, realizator la Realitatea TV, pentru funcţia de şef interimar al postului public. Jurnalistul a fost propus de către PNL, iar durata interimatului nu poate fi mai mare de şase luni.

„Cred că televiziunea publică poate să devină un BBC românesc. La televiziunea publică nu vom face politică. Vreau să facem cultură, educaţie şi sport”, a declarat Rareş Bogdan la audierile de la Comisiile reunite de Cultură din Parlament, citat de TVR News.

Din declaraţiile lui Rareş Bogdan în faţa comisiilor de cultură:

  • „Eu vreau să cred că este un post care trebuie să revină unui jurnalist”
  • „Activez în domeniul presei şi am experienţă în management.”
  • „Nu mă duc acolo să mă fac de râs”
  • Mi-am dorit şi îmi voi dori să realizez la TVR o emisiune pe săptămână
  • Am crescut cu TVR. M-a durut când nu am mai avut meciurile la TVR
  • Vreau să cred că, dacă TVR Cultural s-a închis celelalte canale vor difuza emisiuni culturale, sau chiar să redeschidem TVR Cultural
  • „Stelian Tănase, Mircea Dinescu, Alina Mungiu Pippidi, Cornel Nistorescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Marius Pieleanu, C.T. Popescu nu vor ezita să vină colaboratori la TVR. Vreau să văd dezbateri foarte bune la TVR.”
  • „Dacă nu creşte impactul cultural, educativ al TVR, nu am niciun fel de problemă să mă retrag, la o televiziune privată.”

Articolele Paginademedia.ro de la vremea respectivă:

VIDEO. Numirea lui Rareş Bogdan şef interimar la TVR nu a trecut de Parlament din lipsă de cvorum

Răzvan Martin (Active Watch): Televiziunea publică, sabotată politic. Nominalizarea lui Rareş Bogdan, bomboana de pe coliva TVR

Victor Ponta: Am reţineri privind propunerea ca Rareş Bogdan să fie şeful TVR

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus