Skip to main content

ARHIVĂ. Rareș Bogdan, propus - fără succes, la șefia TVR. Reacțiile vremii: "ar fi o numire politică"

 
ARHIVĂ. Rareș Bogdan, propus - fără succes, la șefia TVR. Reacțiile vremii: "ar fi o numire politică"

10 ANI DE Paginademedia. Rareș Bogdan, actualul realizator Realitatea TV, a fost propus, în 2013, la șefia interimară a Televiziunii Publice. Propunerea a stârit reacții politice intense și, până la urmă, a picat. Care erau reacțiile la vremea respectivă?

Cum propunerea a venit de la PNL, politicienii și organizațiile media au văzut ideea cu Rareș Bogdan la TVR drept o mișcare politică.

Istoria din 2013, în cadrul secțiunii retrospective 10 ani de Paginademedia, 10 ani în 10 săptămâni.

Ideea cu Rareș Bogdan la TVR a venit de la liderul PNL Crin Antonescu, pe finalul anului 2013. La vremea respectivă, PNL era în coaliție cu PSD, în Uniunea Social Liberală - USL.

"În legătură cu televiziunea, au existat nişte discuţii şi se convenise, de principiu şi din nou informal, nu prin vreo decizie a USL, să propunem pe omul de televiziune, pe omul de presă Rareş Bogdan", spunea Antonescu la vremea respectivă.

Propunerea PNL a fost însă taxată chiar de partenerii politici din PSD. Ce spunea Victor Ponta despre idee?

Am reţineri privind propunerea ca Rareş Bogdan să fie șeful TVR, zicea Ponta. De ce? Nu intra în detalii.

Rețineri erau și din partea organizațiilor de media. Ce rețineri?

PNL îl recompensează pentru serviciile editoriale aduse în campania electorală de anul trecut

Rareș Bogdan este un jurnalist "a cărui credibilitate a fost compromisă nu numai de performanța sa editorială mai mult decât discutabilă, cât mai ales de cochetăria sa cu mediul politic", spunea Răzvan Martin, pe atunci coordonatorul programului FreeEx de la Active Watch.

Răzvan Martin:

"Acest lucrător în presă s-a jucat anul trecut de-a candidatura la alegerile parlamentare pe listele PNL, partid care-l recompensează acum pentru serviciile editoriale aduse în campania electorală de anul trecut și de-a lungul ultimilor ani".

„Decizia PNL de a propune pentru funcția de director general interimar al TVR pe Rareș Bogdan confirmă încă o dată ipoteza că mediul politic nu urmărește altceva decât distrugerea televiziunii publice, batjocorirea ideii de serviciu public de media și umilirea acelor salariați din TVR care sunt dedicați profesiei și misiunii publice a TVR".

"La audierile de azi din comisiile de specialitate, Rareș Bogdan a cerut să aibă o emisiune proprie la TVR, demonstrând nu numai necunoașterea normelor interne ale TVR care interzic celor care dețin funcții de conducere să aibă emisiuni (norme încălcate și în prezent de persoane din TVR), dar și vanitatea unui pseodo-jurnalist ale cărui merite profesionale sunt validate doar de relațiile pe care și le-a construit în mediul politic".

Ziua votului: Propunerea a picat din lipsă de cvorum: Parlamentarii PSD au ieșit din sală

Votul pentru numirea lui Rareș Bogdan la șefia TVR a căzut în Parlament din  cauza lipsei de cvorum. Pentru ca votul să fie valid, trebuiau să fie exprimate minimum 291 de voturi din 580. În sală au fost prezenți doar 176 de parlamentari, 174 au fost pentru și doi împotrivă.

Ce spunea Rareș Bogdan, citat de HotNews:

"(Unii PSD-iști) mi-au spus ca nu au nimic cu mine, au și rămas senatorii și deputații UNPR. Ei în momentul ăsta nu au altă soluție. Pe 30 (decembrie) în mod normal ar trebuie să fiu tot eu nominalizat. Dar eu anunț public acum că nu mă interesează negocierea lor.

Practic am căzut intre scaune în plin război. Au fost voci care au spus „iți ofer aceasta cadou otrăvit ca să dispari din spațiul public”. Din păcate pentru Sebastian Ghiță, Hrebenciuc, Dragnea, Ilie Sârbu, voi exista în spațiul public. Nu trebuie să fiu eu la TVR, dar trebuie să fie un jurnalist. Îmi văd de treabă la Realitatea TV, la 'Jocuri de putere'. "

La începerea votului, parlamentarii PSD au decis să părăsească sala. După respingerea din Parlament, Rareș Bogdan și-a restras candidatura, considerând că a fost victima "războiului politic dintre PNL şi PSD".

Comisiile de Cultură avizase propunerea lui Rareș Bogdan, realizator la Realitatea TV, pentru funcția de șef interimar al postului public. Jurnalistul a fost propus de către PNL, iar durata interimatului nu poate fi mai mare de șase luni.

„Cred că televiziunea publică poate să devină un BBC românesc. La televiziunea publică nu vom face politică. Vreau să facem cultură, educaţie şi sport”, a declarat Rareş Bogdan la audierile de la Comisiile reunite de Cultură din Parlament, citat de TVR News.

Din declarațiile lui Rareș Bogdan în fața comisiilor de cultură:

  • „Eu vreau să cred că este un post care trebuie să revină unui jurnalist”
  • „Activez în domeniul presei și am experienţă în management.”
  • „Nu mă duc acolo să mă fac de râs”
  • Mi-am dorit și îmi voi dori să realizez la TVR o emisiune pe săptămână
  • Am crescut cu TVR. M-a durut când nu am mai avut meciurile la TVR
  • Vreau să cred că, dacă TVR Cultural s-a închis celelalte canale vor difuza emisiuni culturale, sau chiar să redeschidem TVR Cultural
  • „Stelian Tănase, Mircea Dinescu, Alina Mungiu Pippidi, Cornel Nistorescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Marius Pieleanu, C.T. Popescu nu vor ezita să vină colaboratori la TVR. Vreau să văd dezbateri foarte bune la TVR.”
  • „Dacă nu crește impactul cultural, educativ al TVR, nu am niciun fel de problemă să mă retrag, la o televiziune privată.”

Articolele Paginademedia.ro de la vremea respectivă:

VIDEO. Numirea lui Rareș Bogdan șef interimar la TVR nu a trecut de Parlament din lipsă de cvorum

Răzvan Martin (Active Watch): Televiziunea publică, sabotată politic. Nominalizarea lui Rareș Bogdan, bomboana de pe coliva TVR

Victor Ponta: Am reţineri privind propunerea ca Rareş Bogdan să fie șeful TVR

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu