Skip to main content

Libertatea, anchetă despre reclamele mincinoase la medicamente din propriul ziar

 
Libertatea, anchetă despre reclamele mincinoase la medicamente din propriul ziar

Ziariștii de la Libertatea au publicat în ediția de astăzi un articol despre publicitatea mincinoasă la medicamente. Nu orice publicitate, ci cea care apare în propriul ziar, uneori pe prima pagină. 

Publicitate

Este vorba despre o reclamă la un supliment alimentar, Onconovical, care promite „vindecarea” cancerului. Libertatea nu este singurul ziar care are publicitate la respectivul „remediu naturist”.

Autorii textului au descoperit reclamă la Onconovical și pe site-urile Adevarul.ro, România Liberă, Evz.ro, Ziare.com, Realitatea.net, Antena3.ro, Formula As, Doctorul Zilei, în ziarul Click, dar și la România TV. 

De ce critică jurnaliștii publicitatea care aduce venituri propriei publicații. Expică chiar ei: 

„Nu avem subiecte tabu. Ringier este o companie media care s-a angajat să apere libertatea de exprimare a jurnaliștilor și dreptul publicului de a afla informațiile, indiferent pe cine deranjează acestea.”

Pe scurt, din articol:

  • Libertatea, ziarul la care lucrăm, a publicat vineri, 25 ianuarie 2019, pe prima pagină, o reclamă la Onconovical. „Cancerul te poate ține prizonier. Speranța te poate elibera”. „Onconovical, suplimentul nr. 1 în lume recomandat în afecțiunile oncologice”.
  • Așa cum scrie și pe cutia care se vede în macheta publicitară din ziar, Onconovical este un supliment alimentar. Când firma Medicinas a primit de la IBA Certificatul de Notificare seria AA/nr: 11941 din 12 octombrie 2018, pe acest aviz scrie că „Sunt interzise inscripționarea ambalajului și/sau a prospectului cu proprietăți de prevenire, tratare ori vindecare a unor boli sau referirea la asemenea proprietăți”.
  • Nu au voie să pretindă că vindecă boli sau afecțiuni!
  • România TV a realizat chiar o serie de emisiuni sponsorizate de Onconovical, din seria „Pofta de viață”.
  • Pe site-ul ziarului Adevărul, Onconovical este: „Singurul tratament complet împotriva acestei maladii în Europa”.
  • Evenimentul zilei publică un articol nemarcat cu publicitate care se deschide cu fraza „Un remediu naturist sută la sută natural, ce vine în sprijinul bolnavilor de cancer, este, fără doar și poate, Onconovical de la Medicinas”.
  • Administratorul firmei: "Domnule, vă spun, reclama e sufletul comerțului"
  • Oncolog: Lipsa reglementării clare supără și medicii. „Oamenii sunt disperați și se mizează pe disperarea lor”.

Suplimentele alimentare, trei sferturi din încasările Libertatea

Reclamele la suplimente alimentare aduce ziarului Libertatea aproximativ 70% din bugetul de publicitate al ediției tipărite, notează același text. Ce înseamnă acest lucru concret?

„Pot fi în joc peste 350.000 de euro,” scrie ziarul.

Mihnea Vasiliu: Redactia are libertate editoriala totala

Ce spune despre articol directorul Ringier, Mihnea Vasiliu? 

A existat o consultare cu cei din echipa editorială?

Mihnea Vasiliu, pentru Paginademedia.ro:

"Nu a existat nicio consultare. Redactia are libertate editoriala totala, evident in cadrul codului deontologic. Articolul de azi arata din nou ca la Ringier se face jurnalism cu adevarat independent."

Articolul din Libertatea, aici

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu