
Magic TV, Rock TV, Cinethronix, Medika TV, Bucuresti TV și NCN se numără între noile posturi intrate în lista must carry, a posturilor care trebuie preluate obligatoriu de către companiile de cablu (fără DTH).
CNA a luat astăzi act de noua listă must carry 2019, din care fac parte 32 de televiziuni comerciale, pe lângă televiziunile postului public.
Întrucât lista este realizată în funcție de audiența la nivel național pe tot anul 2018, anul acesta lista este deschisă în premieră de postul Romania TV.
Lista posturilor libere la retransmisie va fi publicată pe site-ul Consiliului Național al Audiovizualului și va intra în vigoare începând cu 1 februarie.
Amintim că în ultimul an au ieșit din lista must carry posturile Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, Antena 3, ZU TV și Kanal D.
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2019:
1. Romania TV
2. National TV
3. Prima TV
4. Realitatea TV
5. B1 TV
6. Digi 24
7. Favorit TV
8.Trinitas TV
9. Kiss TV
10. Taraf TV
11. National 24 Plus
12. TV H
13. U Televiziune Interactiva
14. Music Channel
15. Speranta TV
16. Hit Music
17. Orizont TV
18. Nasul TV
19. Neptun TV
20. Inedit TV
21. TVSudEst
22.Alfa Omega TV
23. Travel Mix
24. Credo TV
25. Magic TV
26. Rock TV
27. Telestar 1
28. Kapital TV
29. NCN
30. Bucuresti TV
31. Cinethronix
32. Medika TV
La lista televiziunilor comerciale, se adaugă și televiziunile postului public TVR 1, TVR 2, TVR 3 și cele regionale, dar și TV5.
În privința Moldova 1, a cărui obligativitate este stabilită prin acorduri internaționale, reprezentanții CNA au făcut următoarea mențiune:
„Amânat până la rezolvarea de către Compania Teleradio - Moldova a problemelor ce vizează transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul României”. Din informațiile Paginademedia.ro ar fi probleme cu drepturile de autor (pe teritoriul Uniunii Europene) și cu distribuția semnalului pe teritoriul României.
Erdely TV - program regional în limba maghiară, obligatoriu în județele cu o pondere mai mare de 20% a populației de etnie maghiară. Vizate sunt județele Harghita, Covasna, Mureș, Satu Mare, Bihor, Sălaj.
Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.
Ce spune articolul 82:
„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Nu există un număr limitat de canale.
În listă intră toate canalele cu distribuție națională care nu percep taxe de retransmisie distribuitorilor.
Legea audiovizualului spune că 25% din grilă trebuie să fie constituită de programe din lista must-carry.
Dacă ai 60 de canale în grilă (câte sunt acum la Digi România în grila analogică), trebuie să retransmiți primele 15 canale din lista de mai sus + canalele TVR + TV5.
În grila digitală este mai dificil de precizat care este numărul total de canale transmise, pentru că variantele SD și HD ale aceluiași canal fac ca un singur canal să fie numărat de două ori.
Dar, groso-modo, în grila digitală ar fi suficient loc pentru preluarea tuturor canalelor din grilă.