Skip to main content

Sindicatul MediaSind TVR a avut conferinţa anuală. Salariile şi sporurile, primele pe lista. Dar cenzura?

 
tvr
tvr

MediaSind TVR, parte Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind a participat la conferinţa anuală în care s-a discutat strategia prin care se vor păstra şi apăra drepturile angajaţilor Societăţii Române de Televiziune.

Publicitate

La conferinţă s-au atins câteva puncte principale: discrepanţele salariale, lipsa dotării tehnice, recuperarea unor drepturi salariale şi alte nereguli în zona editorială.

După discuţiile pe temele enumerate mai sus, MediaSind TVR a stabilit priorităţile. În capul listei, s-a aflat „negocierea în regim de urgenţă a unui Contract Colectiv de Muncă sau a unui Acord social demn de o instituţie publică de presă europeană care să garanteze drepturile fundamentale ale angajaţilor şi care să asigure un sistem de salarizare echitabil”.

Următoarele priorităţi au fost tot cele legate de drepturi salariale, beneficii, sporuri sau salarii compensatorii în cazul concedierilor în masă.

Ultimele două puncte de pe lista de priorităţi a fost „respectarea independenţei editoriale a jurnaliştilor” şi „respectarea legalităţii şi transparenţei în cheltuirea banului public.”

Reamintim că în 2018, Televiziunea Publică a fost implicată în mai multe cazuri care se încadrează în cele două puncte: Scandalul Dragoş Pătraru-Doina Gradea, plecarea la Lisabona şi salariile prezentatorilor TVR Ionuţ Cristache şi Lavinia Şandru.

Lista priorităţilor stabilite la Conferinţa anuală a MediaSind TVR:

1. Negocierea în regim de urgenţă a unui Contract Colectiv de Muncă sau a unui Acord social demn de o instituţie publică de presă europeană, care să garanteze drepturile fundamentale ale angajaţilor şi care să asigure un sistem de salarizare echitabil, corespunzător muncii şi calificării fiecărui salariat, în toate sectoarele de activitate din SRTV.

Menţionăm că Federaţia FAIR-MediaSind este singura organizaţie din România care are reprezentativitate pentru sectorul Cultură şi Mass-Media şi, potrivit Legii Dialogului Social, are dreptul să negocieze, în baza mandatului acordat de membrii afiliaţi, contracte colective de muncă în instituţii.

În situaţia în care vor fi demarate procedurile pentru negocierea CCM în SRTV , este foarte important să se ştie care dintre sindicate deţine majoritatea. Pentru ca negocierile să fie transparente, conducerea SRTV trebuie să facă public numărul membrilor din fiecare organizaţie. Este necesar să se clarifice cât mai repede problema reprezentativităţii sindicale pentru că salariaţii au nevoie de o abordare responsabilă din partea liderilor lor.

MediaSind TVR consideră că angajaţii Televiziunii publice au urgent nevoie de un contract colectiv de muncă capabil să garanteze atât buna funcţionare a instituţiei, cât şi drepturile legitime ale salariaţilor, în aceleaşi condiţii ca în celelalte instituţii publice din mass-media europeană.

2. Recâştigarea drepturilor băneşti pierdute sau cedate în ultimii 10 ani, astfel încât angajaţii SRTV să recupereze şi să beneficieze de: pragul de 40% peste salariul minim pe economie de la care porneau salariile în SRTV, prag la care sindicatul aşa-zis reprezentativ din SRTV a renunţat în anul 2012 în cadrul negocierilor pentru contractul colectiv.

3. Recunoaşterea unor sporuri la care angajaţii SRTV au dreptul prin lege, la fel ca în cazul celorlalţi angajaţi din sectorul Cultură şi Mass-Media: spor de fidelitate, spor pentru condiţii deosebite de muncă, indemnizaţie de hrană, tichete culturale. Nu ultimul rând, trebuie recâştigate garanţiile privind protecţia locurilor de muncă, cum ar fi salariile compensatorii în caz de concedieri colective.

4. Monitorizarea permanentă a repectării aplicării prevederilor CCM cu privire la protecţia muncii, asigurarea condiţiilor de muncă, remunerarea corectă a timpului suplimentar de muncă, calitatea serviciilor de cazare pentru personalul aflat în delegaţie şi respectarea strictă a încadrării în prevederile din fişa postului.

5. Respectarea legalităţii şi transparenţei în cheltuirea banului public, sesizarea oricărui abuz sau derapaj de la aceste principii.

6. Respectarea independenţei editoriale a jurnaliştilor, sancţionarea oricărei tentative de cenzură şi respingerea oricărei ingerinţe politice în activitatea editorială.

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • didi didi
    sindicatul ala e doar masa de manevra in folosul sefilor de sindicat si al conducerii tvr. este motivul pentru care am refuzat sa devin membru de sindicat, in ciuda presiunilor facute de diversii sefuleti din departament care lasau sa se inteleaga ca nu ma vor putea proteja in caz de disponibilizari, taieri de salarii etc. le-am zis *** de sindicatul lor si m-au lasat in pace.
  • Thor Thor
    Vrajeli marca MediaSind,condus de un diletant notoriu.Eu am impresia ca au fost tocmiti de conducere sa faciliteze noi restructurari.Chiar ne iau de prosti facand promisiuni a laVenezuela....salarii marite,sporuri peste sporuri....tichete de toate felurile.Sindicat pt ***.
  • Johnny Johnny
    Ce au facut sindicatele cand TVR nu a asigurat temperatura minima de lucru? Oamenii au lucrat la 10 grade 3 luni. Sindicatele au negociat cu conducerea asigurarea conditiilor optime de lucru. Ce a facut conducerea? Nimic. Angajatii si-au cumparat aeroterme din propriul buzunar, unii s-au imbolnavit. Ce au facut atunci sindicatele? Nimic. Pila are dreptate, sindicatele nu servesc interesele angajatilor.
  • Livia Pila Livia Pila
    Vorbe in vant. Sindicatele din TVR nu au facut nimic pentru angajati. Acestia lucreaza in conditii tehnice si profesionale foarte slabe, nu le sunt asigurate resursele necesare pentru indeplinirea corespunzatoare a sarcinilor de lucru, nu li se asigura un mediu sanatos de lucru, iar resursele televiziunii sunt folosite gresit. In plus tot mai multe productii sunt externalizate, cu costuri mult mai mari de productie. Sindicatele sunt practic inexistente si aservite conducerii si partidului. Discutiile lor sunt ineficiente si inutile. Singurul interes al sindicatelor este protectia catorva oameni influenti care controleaza masele de angajati inscrisi in sindicate in beneficiul conducerii.

Trimite un comentariu

sus