Skip to main content

Sindicatul MediaSind TVR a avut conferința anuală. Salariile și sporurile, primele pe lista. Dar cenzura?

 
Sindicatul MediaSind TVR a avut conferința anuală. Salariile și sporurile, primele pe lista. Dar cenzura?
tvr

MediaSind TVR, parte Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind a participat la conferința anuală în care s-a discutat strategia prin care se vor păstra și apăra drepturile angajaților Societății Române de Televiziune.

Publicitate

La conferință s-au atins câteva puncte principale: discrepanțele salariale, lipsa dotării tehnice, recuperarea unor drepturi salariale și alte nereguli în zona editorială.

După discuțiile pe temele enumerate mai sus, MediaSind TVR a stabilit prioritățile. În capul listei, s-a aflat „negocierea în regim de urgenţă a unui Contract Colectiv de Muncă sau a unui Acord social demn de o instituţie publică de presă europeană care să garanteze drepturile fundamentale ale angajaților şi care să asigure un sistem de salarizare echitabil”.

Următoarele priorități au fost tot cele legate de drepturi salariale, beneficii, sporuri sau salarii compensatorii în cazul concedierilor în masă.

Ultimele două puncte de pe lista de priorități a fost „respectarea independenţei editoriale a jurnaliştilor” și „respectarea legalității și transparenței în cheltuirea banului public.”

Reamintim că în 2018, Televiziunea Publică a fost implicată în mai multe cazuri care se încadrează în cele două puncte: Scandalul Dragoș Pătraru-Doina Gradea, plecarea la Lisabona și salariile prezentatorilor TVR Ionuț Cristache și Lavinia Șandru.

Lista priorităților stabilite la Conferinţa anuală a MediaSind TVR: 

1. Negocierea în regim de urgenţă a unui Contract Colectiv de Muncă sau a unui Acord social demn de o instituţie publică de presă europeană, care să garanteze drepturile fundamentale ale angajaților şi care să asigure un sistem de salarizare echitabil, corespunzător muncii și calificării fiecărui salariat, în toate sectoarele de activitate din SRTV.

Menţionăm că Federaţia FAIR-MediaSind este singura organizaţie din România care are reprezentativitate pentru sectorul Cultură şi Mass-Media şi, potrivit Legii Dialogului Social, are dreptul să negocieze, în baza mandatului acordat de membrii afiliaţi, contracte colective de muncă în instituţii.

În situaţia în care vor fi demarate procedurile pentru negocierea CCM în SRTV , este foarte important să se ştie care dintre sindicate deţine majoritatea. Pentru ca negocierile să fie transparente, conducerea SRTV trebuie să facă public numărul membrilor din fiecare organizaţie. Este necesar să se clarifice cât mai repede problema reprezentativității sindicale pentru că salariații au nevoie de o abordare responsabilă din partea liderilor lor.

MediaSind TVR consideră că angajaţii Televiziunii publice au urgent nevoie de un contract colectiv de muncă capabil să garanteze atât buna funcționare a instituției, cât și drepturile legitime ale salariaților, în aceleași condiții ca în celelalte instituţii publice din mass-media europeană.

2. Recâștigarea drepturilor bănești pierdute sau cedate în ultimii 10 ani, astfel încât angajaţii SRTV să recupereze şi să beneficieze de: pragul de 40% peste salariul minim pe economie de la care porneau salariile în SRTV, prag la care sindicatul aşa-zis reprezentativ din SRTV a renunțat în anul 2012 în cadrul negocierilor pentru contractul colectiv.

3. Recunoașterea unor sporuri la care angajaţii SRTV au dreptul prin lege, la fel ca în cazul celorlalţi angajaţi din sectorul Cultură şi Mass-Media: spor de fidelitate, spor pentru condiţii deosebite de muncă, indemnizaţie de hrană, tichete culturale. Nu ultimul rând, trebuie recâștigate garanțiile privind protecţia locurilor de muncă, cum ar fi salariile compensatorii în caz de concedieri colective.

4. Monitorizarea permanentă a repectării aplicării prevederilor CCM cu privire la protecția muncii, asigurarea condițiilor de muncă, remunerarea corectă a timpului suplimentar de muncă, calitatea serviciilor de cazare pentru personalul aflat în delegație și respectarea strictă a încadrării în prevederile din fișa postului.

5. Respectarea legalității și transparenței în cheltuirea banului public, sesizarea oricărui abuz sau derapaj de la aceste principii.

6. Respectarea independenţei editoriale a jurnaliştilor, sancţionarea oricărei tentative de cenzură şi respingerea oricărei ingerinţe politice în activitatea editorială.

 

 

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

  • sindicatul ala e doar masa de manevra in folosul sefilor de sindicat si al conducerii tvr. este motivul pentru care am refuzat sa devin membru de sindicat, in ciuda presiunilor facute de diversii sefuleti din departament care lasau sa se inteleaga ca nu ma vor putea proteja in caz de disponibilizari, taieri de salarii etc. le-am zis *** de sindicatul lor si m-au lasat in pace.
  • Vrajeli marca MediaSind,condus de un diletant notoriu.Eu am impresia ca au fost tocmiti de conducere sa faciliteze noi restructurari.Chiar ne iau de prosti facand promisiuni a laVenezuela....salarii marite,sporuri peste sporuri....tichete de toate felurile.Sindicat pt ***.
  • Ce au facut sindicatele cand TVR nu a asigurat temperatura minima de lucru? Oamenii au lucrat la 10 grade 3 luni. Sindicatele au negociat cu conducerea asigurarea conditiilor optime de lucru. Ce a facut conducerea? Nimic. Angajatii si-au cumparat aeroterme din propriul buzunar, unii s-au imbolnavit. Ce au facut atunci sindicatele? Nimic. Pila are dreptate, sindicatele nu servesc interesele angajatilor.
  • Vorbe in vant. Sindicatele din TVR nu au facut nimic pentru angajati. Acestia lucreaza in conditii tehnice si profesionale foarte slabe, nu le sunt asigurate resursele necesare pentru indeplinirea corespunzatoare a sarcinilor de lucru, nu li se asigura un mediu sanatos de lucru, iar resursele televiziunii sunt folosite gresit. In plus tot mai multe productii sunt externalizate, cu costuri mult mai mari de productie. Sindicatele sunt practic inexistente si aservite conducerii si partidului. Discutiile lor sunt ineficiente si inutile. Singurul interes al sindicatelor este protectia catorva oameni influenti care controleaza masele de angajati inscrisi in sindicate in beneficiul conducerii.

Trimite un comentariu