Skip to main content

VIDEO. Ce a fost și ce a ajuns Antena 3: "La început, aveam cel mai bun public. Era curat, fără influențe politice". Când a "cotit"? - cu Vlad Petreanu

 
VIDEO. Ce a fost și ce a ajuns Antena 3: "La început, aveam cel mai bun public. Era curat, fără influențe politice". Când a "cotit"? - cu Vlad Petreanu
Vlad Petreanu la Interviurile 10 ani de Paginademedia

VIDEO. Ce a fost și ce a ajuns Antena 3, cu jurnalistul Vlad Petreanu, cel care a fost project managerul stației la începuri, acum aproape 20 de ani.

Care a fost începutul, cum a evoluat și când a "cotit" spre politic. Răspunsurile lui Vlad Petreanu, la Interviurile 10 ani de Paginademedia.

"În proiectul inițial, am gândit o televiziune pentru un public tânăr, cu venituri, care nu știe neapărat cât costă o franzelă. Oameni oarecum independenți financiar, din clasa de mijloc, care să aibă subiecte de discuție a doua zi, când ajungeau la birourile lor de corporatiști", povestește Petreanu.

Când s-a schimbat și de ce?

Vlad Petreanu, despre etapele Antena 3:

1. CONTEXTUL: Prea multe Breaking News. Proiectul inițial a pornit de la următoarea discuție cu Sorin Oancea. Noi la știri la Antena 1 aveam o capacitate mare de producție și tot întrerupeam emisia Antenei 1 cu tot felul de breaking news-uri. Iar cei de la publicitate de la Antena 1 erau exasperați că le stricam planul.

2. IDEEA. Atunci, Sorin Oancea a zis într-o zi să facem o televiziune care să se adreseze oamenilor ca mine și ca tine. Oameni care au deja peste 30 de ani, care au o mașină, care își fac concediu și în străinătate. Asta se întâmpla în anii 2000.

Targetul: Oameni care nu-și calculează bănuții. Independenți financiar, din clasa de mijloc.

3. PROIECTUL. Un program de știri, ceva documentare, un pic de divertisment, dar premium – am avut Jay Leno, Top Gear, The Apprentice, cu Donald Trump.Acesta a fost proiectul pe care l-am construit atunci.

4. REZULTATUL. Antena 3 la început a avut un public care încânta departamentul de vânzări, pentru că era tânăr, cu un anumit nivel de venituri, urban. A început să se vorbească despre Antena 3. Se vorbea pe net, aveam un formu care era foarte popular. Lumea se uita la Jay Leno, la Top Gear, The Apprentice.

5. CÂT A MERS. A mers câteva luni în varianta aceasta. Condiția a fost atunci să facem un post curat, fără influențe politice.

6. PRIMELE COMPROMISURI. Patronul, Dan Voiculescu, nu avea atunci mari interese politice. Avea un partid atunci și, din când în când, mai avea și dânsul câte o acțiune și voia să mai apară și partidul lui la televizor.

Onest vorbind, omul avea un partid, partidul e legal constituit, face o acțiune, are un mesaj, ce te costă să-l dai undeva la știri. Acesta este un nivel de compromis pe care eu l-am făcut.

7. ÎNCEPUTUL SCHIMBĂRII.  A atras atenția. Antena 3 a început să fie un post de succes atunci au apărut tot felul de interese în grup. Ni s-a propus să facem un talk show.  

Dar talk show-urile îți îmbătrânesc publicul. Este inevitabil, este ecuația pe care toată lumea din televiziune o știe. Structura demografică și de vârstă a publicului pentru posturile de știri Antena 3, România TV, Realitatea este îmbătrânită.

Știam că asta se va întâmpla la Antena 3. Iar acest lucru ar fi însemnat că ieșim din formatul inițial, pentru care construisem stația.

8. SCHIMBAREA. "Au apărut talk-show-urile esențialmente politice, care tratau un singur subiect în fiecare seară. Talk-show-urile nu erau sub autoritatea departamentului de știri. Ca atare, stația începuse să vireze în niște direcții ciudate, foarte politizate, în care mesajul era dintr-o singură direcție, în care nu veneau invitați și cu alte opinii.

Erau lucruri care nu arătau deloc bine, din punctul meu de vedere.

9. REACȚIA. "Le-am spus să încercăm și altceva, că nu e în regulă să facem același subiect trei luni la rând. Că îmbătrânește publicul, iar nu acesta era targetul nostru.

Am plecat de acolo, mi-am dat demisia și am rămas în companie, am mai făcut niște emisiuni încă vreo doi trei ani. După aceea, s-a schimbat din nou managementul și nu am mai avut nici un fel de discuție. Am plecat în altă parte.

VIDEO. Vlad Petreanu, despre ce a fost și ce a ajuns Antena 3:

 

Citește și: Petreanu, despre compromisuri: Cei care se agață de job în orice condiții sunt oameni foarte slabi și lași

 


 

Vezi interviul integral cu Vlad Petreanu, AICI
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • se stie ca au cotit-o cind bossul a intrat la apa Ca razbunare a angajat niste *** care sa latre si sa muste disperat ba i-a mai imprumutat si cu bani numai ca sa-i aiba la mina si cum totul are un pret aia isi fac treaba constiincios Ce conteaza tara sau ce vor zice copii si nepotii lor despre ei
  • când aud despre presa pt corporatisti imi reprim greu senzatia de vomă. covrigari care cară hârtii printr-o firmă au ajuns toți corporatiști. pt ei s-a facut antenuța 3 ? păi nu îi de mirare că ați cotit-o că in nadejdea corporatiștilor rămâneați cu audienta la genunchiul broaștei. aaaa...calitate nu cantitate ? și când îți chiorăie mațele cum e ? tot pe quality ?
  • Acum Antena 3 a devenit Ezoterism TV propaganda cu horoscoape de toate felurile, conspiratii, numerologie și din astea.
  • Petreanu este o *** de presa. Tin foarte bine minte vremea cand era sef de stiri la haznaua 3 si cititor de prompter. Era dupa castigarea alegerilor de catre Constantinescu. Tragea din toate directiile pe taranisti si liberali pentru ca guvernul nu era de acord sa dea fara plata lui Varanul un bloc din Bucuresti pentru televiziunea proprie. Toate emisiunile de stiri incepeau cu acest pietreanu care era un fel de Mircea Badea, acelasi discurs si limbaj. Rusine bai lautare, norocul tau ca taranii au mintea scurta. Asa presa sa faci la toaleta pe pereti cu degetul.

Trimite un comentariu