
Postul de televiziune Realitatea TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o emisiune în care moderatoarea Denise Rifai nu și-a lăsat invitatul să vorbească și i s-a adresat „pe un ton agresiv”, au considerat membrii CNA.
Consiliul Național al Audiovizualului a analizat în ședința de astăzi o ediție din decembrie a emisiunii Talk News, moderată de Denise Rifai, care a avut ca temă un presupus proiect de lege inițiat de UDMR privind autonomia ținutului secuiesc.
Cazul a ajuns pe masa CNA după ce forul a primit o reclamație de la un telespectator, dar și o adresă de la Consiliul pentru Combaterea Discriminări, care are la rândul său cazul în analiză.
Forul audiovizual a vizionat fragmente ale emisiunii, care a avut pe burtieră titluri precum: PROIECT CONTROVERSAT ÎN PARLAMENT; PROIECT BOMBĂ DE LA UDMR; MAGHIARII INSISTĂ CU AUTONOMIA. Denise Rifai i-a avut invitați, printre alții pe Tánczos Barna de la UDMR.
Redăm câteva fragmente din reacțiile Denisei Rifai:
- „Dumneavoastră ca vorbitor nativ de limba maghiara ne traduceți nouă limba română care pentru noi limba română este limba noastră nativă, ce înseamnă cuvintele din limba noastră?”
- „De ce nu spuneți domnule Tánczos pentru că lumea nu știe în România. O știu românii puțini care mai trăiesc în zonele respective că dacă nu vorbești limba maghiară astăzi în zonele despre care vorbim acuma noi nu-ți găsești loc de muncă. Nu, nu, nu, așa este.”
- „Dumneavoastră spuneți, faceți trimitere la Constituția României. Dumneavoastră nu faceți apel la Constituția României care spune că România este un stat unitar, suveran, independent și indivizibil.”
Răsvan Popescu, membru CNA: „A fost o dezbatere profund dezechilibrată.”
Propunerea de amendă a venit din partea Orsolyei Borsos, membru CNA, și a trecut cu șase voturi „pentru”: Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu. Împotrivă au fost Dorina Rusu și Gabriel Tufeanu, care au mers pe o scrisoare de atenționare.
Orsolya Borsos: „Nu văd că a fost o incitare la ură. A fost o emisiune de dezbatere în care reprezentantul UDMR nu a fost lăsat să vorbească. Aș insista pe rolul moderatorului. Rolul moderatorului nu e de a ataca și de a avea acest ton foarte agresiv.”
Inițial emisiunea a fost reclamată pentru atitudinea moderatoarei care ar fi creat „o atmosferă ostilă împotriva comunității maghiare din România”, „incitare la ură” și „discriminare”, prin prisma prezenței în platou a unui deputat UDMR, Tánczos Barna. Forul nu a regăsit niciunul dintre aspectele reclamate.
Membrii CNA au considerat că Realitatea TV a încălcat Articolul 67 din Codul Audiovizual:
„In exercitarea dreptului lor de a-si exprima opinii sau puncte de vedere in legatura cu subiecte de interes public, prezentatorii si moderatorii trebuie sa asigure o separare clara a opiniilor de fapte si nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta in programe intr-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii.”
De asemenea, CNA a hotărât să trimită un răspuns către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care solicitase CNA-ului un punct de vedere în acest caz.
Radu Herjeu: „Răspundem CNCD-ului că nu am întâlnit elemente de incitare la ură, conform Legii audiovizualului.”
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii