Skip to main content

CNA. Realitatea TV, amendată pentru că Denise Rifai nu și-a lăsat invitatul să vorbească. Membru CNA: „Rolul moderatorului nu e de a ataca și de a avea acest ton foarte agresiv”

 
CNA. Realitatea TV, amendată pentru că Denise Rifai nu și-a lăsat invitatul să vorbească. Membru CNA: „Rolul moderatorului nu e de a ataca și de a avea acest ton foarte agresiv”
Sursa foto: Adevarul

Postul de televiziune Realitatea TV a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o emisiune în care moderatoarea Denise Rifai nu și-a lăsat invitatul să vorbească și i s-a adresat „pe un ton agresiv”, au considerat membrii CNA. 

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat în ședința de astăzi o ediție din decembrie a emisiunii Talk News, moderată de Denise Rifai, care a avut ca temă un presupus proiect de lege inițiat de UDMR privind autonomia ținutului secuiesc. 

Publicitate

Cazul a ajuns pe masa CNA după ce forul a primit o reclamație de la un telespectator, dar și o adresă de la Consiliul pentru Combaterea Discriminări, care are la rândul său cazul în analiză. 

Forul audiovizual a vizionat fragmente ale emisiunii, care a avut pe burtieră titluri precum: PROIECT CONTROVERSAT ÎN PARLAMENT; PROIECT BOMBĂ DE LA UDMR; MAGHIARII INSISTĂ CU AUTONOMIA. Denise Rifai i-a avut invitați, printre alții pe Tánczos Barna de la UDMR. 

Redăm câteva fragmente din reacțiile Denisei Rifai: 

  • „Dumneavoastră ca vorbitor nativ de limba maghiara ne traduceți nouă limba română care pentru noi limba română este limba noastră nativă, ce înseamnă cuvintele din limba noastră?”
  • „De ce nu spuneți domnule Tánczos pentru că lumea nu știe în România. O știu românii puțini care mai trăiesc în zonele respective că dacă nu vorbești limba maghiară astăzi în zonele despre care vorbim acuma noi nu-ți găsești loc de muncă. Nu, nu, nu, așa este.”
  • „Dumneavoastră spuneți, faceți trimitere la Constituția României. Dumneavoastră nu faceți apel la Constituția României care spune că România este un stat unitar, suveran, independent și indivizibil.”

Răsvan Popescu, membru CNA: „A fost o dezbatere profund dezechilibrată.”

Propunerea de amendă a venit din partea Orsolyei Borsos, membru CNA, și a trecut cu șase voturi „pentru”: Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Radu Călin Cristea și Răsvan Popescu. Împotrivă au fost Dorina Rusu și Gabriel Tufeanu, care au mers pe o scrisoare de atenționare. 

Orsolya Borsos: „Nu văd că a fost o incitare la ură. A fost o emisiune de dezbatere în care reprezentantul UDMR nu a fost lăsat să vorbească. Aș insista pe rolul moderatorului. Rolul moderatorului nu e de a ataca și de a avea acest ton foarte agresiv.”

Inițial emisiunea a fost reclamată pentru atitudinea moderatoarei care ar fi creat „o atmosferă ostilă împotriva comunității maghiare din România”, „incitare la ură” și „discriminare”, prin prisma prezenței în platou a unui deputat UDMR, Tánczos Barna. Forul nu a regăsit niciunul dintre aspectele reclamate.

Membrii CNA au considerat că Realitatea TV a încălcat Articolul 67 din Codul Audiovizual:

„In exercitarea dreptului lor de a-si exprima opinii sau puncte de vedere in legatura cu subiecte de interes public, prezentatorii si moderatorii trebuie sa asigure o separare clara a opiniilor de fapte si nu trebuie sa profite de aparitia lor constanta in programe intr-un mod care sa contravina exigentelor de asigurare a impartialitatii.”

De asemenea, CNA a hotărât să trimită un răspuns către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care solicitase CNA-ului un punct de vedere în acest caz.

Radu Herjeu: „Răspundem CNCD-ului că nu am întâlnit elemente de incitare la ură, conform Legii audiovizualului.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • daca se intampla la A3 sau RomaniaTv nu mai erau amendate oricum politicieni maghiari nu apar la A3 si RomaniaTv , cand Gadea , Stoiceasca ,Stancu cenzurau si nu lasau invitati sa vb nu ia mai amendat nimeni ....tare comunismul astade la putere
  • Pisi e nerfoasa e agresiva zgarie vrea sa arate ca alalalt e prost ca nu stie ca ea stie vrea sa ne arate ca ea e desteapta si frumoasa si-i demasca pe maimutoii impostori. Asa face mereu sau facea ca a lasat-o mai moale (nici o aluzie da? terminati). Problema e ca nu e singura mai sunt si mai erau si alte agresive care n-au fost amendate. I-a provocat pe BGadea e agitata vrea sa iasa in evidenta sa aiba followersi :))
  • Mi se pare cam mult pentru atât.Maxim 5000 sau chiar somatie,nu e asa grav fata de altele ce au fost amendate similar
  • Eternii Razi. Radu Călin Cristea și Radu Herjeu servesc PSD și interesele acestuia. Ar trebui răzuiți. Dați pe răzătoare.

Trimite un comentariu