Skip to main content

„Dezmățul” de la Insula iubirii, amendat. Dialoguri explicite în show. Foarte. Antena se apără: "are și un caracter educativ”

 
„Dezmățul” de la Insula iubirii, amendat. Dialoguri explicite în show. Foarte. Antena se apără: "are și un caracter educativ”

Discuțiile pe care le găsiți în acest articol au fost pe TV. Nu, nu pe un post pentru adulți. Au fost în prime-time, la Insula Iubirii, pe Antena 1. Post care spune că show-ul are și o componentă "educativă".

Publicitate

Nu la educația la care vă gândiți se referă postul, ci la un alt fel de educație: una prin "reliefarea exemplelor negative". Asta a fost scuza. 

Astăzi, după multe luni, șapte ediții „educative” de Insula Iubirii pline de referiri la sex au costat postul Antena 1, care a dat emisiunea, 60.000 de lei. Adică aproximativ 12.000 de euro. Atât a fost amenda dată CNA pentru derapajele din emisiune. La pachet, evident, ca de obicei.

Oficialul Antenei 1 a apărat postul în fața CNA spunând, printre altele, că emisiunea nu se adresează minorilor (deși a fost difuzată în prime-time de la 20.00), că postul nu este în must carry și că se poate spune că reality-show-ul „are și un caracter educativ prin reliefarea unor exemple negative care există”.

A avut însă un moment în care a admis evidența:

„Dacă vizionăm ce am vizionat aici este clar un scenariu de film pentru adulți, dar nu explicit".

„Au fost anumite scene care într-adevăr sunt delicate pentru a fi privite de minori, însă această emisiune nu se adresează minorilor”, a spus Norina Ionescu, avocata postului în fața membrilor CNA.

În final, Antena 1 s-a ales cu amenda de 60.000 de lei, propusă de Radu Herjeu, membru CNA, care le-a explicat colegilor că a ținut cont de audiența postului, dar și că televiziunea a mai fost amendată în ultimul an pentru încălcarea legislației privind protecția minorilor (30.000 de lei pentru iUmor, 40.000 de lei pentru Acces Direct și, mai recent, 50.000 de lei pentru În puii mei, Băieți și oraș, emisiunile cu Nea Marin). 

Amintim că Paginademedia.ro a semnalat ca derapaj una dintre edițiile emisiunii, încă din toamnă. CNA abia acum a ajuns la caz. 

Vom detalia ce s-a discutat la CNA, dar mai întâi prezentăm ce s-a întâmplat în emisiunile cu pricina. 

Mostre din Insula Iubirii. Încă o dată: da, au fost pe post, pe una dintre cele mai mari stații, Antena 1:

Din emisiunea din 17 Septembrie 2018

Răzvan (iubitul lui Cati) a avut următorul dialog cu ispita Eugenia:

Răzvan (iubitul lui Cati): „Cred că oricărei femei îi place și sexul și oricărui bărbat, că na! Îți place și-ți dorești să termine în tine bărbatul, nu?

Eugenia (ispită): „Da. Da și să simți așa... mmm, mmm, știi? Ca o fântână, da!”

Răzvan (iubitul lui Cati): „Unele vor să termine bărbatul în gură... Altele pe ele, altele...”

Eugenia (ispită): „Dar știi ce-mi place mie? Conceptul ăsta, de... Știi? Când faci copilul. Asta, asta-mi place mie!”

Răzvan (iubitul lui Cati): „Îți place? Îți place? Îți place sexul? Oricărei femei îi place sexul și oricărui bărbat, că na! E ceva normal, nu?”

Eugenia (ispită): „S-o scoți la timp. Strică tot farmecul, jur! Când își dă el drumul și trebuie s-o scoată la timp. Știi? Se strică tot momentul atunci, nu-mi mai place!”

13 Septembrie 2018

Radu Vâlcan (prezentator): „El a mărturisit colegilor mei motivul pentru care s-a simțit atras de ochii tăi. Nu are legătură cu dragostea, cu iubirea, cu sentimentele, cu fluturii în stomac, nu. Are legătură cu sexul oral.
Tu vorbeai de copil, de exemplu și el își imagina privirea ta în timpul unui sex oral.”

Răzvan (iubitul lui Cati): Da, da, de care să tragi. Mai îmi doresc și eu, știi, să te urci pe mine așa, ah, să fii puțin perversă, să fii puțin... nu avea, n-are d-astea-n ea, știi? Eu, uite, fac pe obositul, fac pe... așa, înțelegi? Ea: „Nu mă mai (termen bipat, gură blurată) și pe mine?” Păi, vrei numai tu să fii luată?”

1 Octombrie 2018

Gabi (iubitul Andreei): „Când simți așa mirosul unei femei, știi, îți vine s-o călărești, știi?”

Eugenia (ispită): „În care noi... noi facem doar sex?”

Gabi (iubitul Andreei): „Eu n-am nimic de pierdut. Adică, am venit la emisiune, am făcut sex cu o femeie frumoasă și m-am dus acasă.
Îți place să faci 69?”

Eugenia (ispită): (Neinteligibil). Titrare pe ecran: „Nu, îmi place doar oral.”

Gabi (iubitul Andreei): „Mie îmi place. Mie îmi plac tot felul de chestii. Maxim, sunt pervers. N-ai mai întâlnit ca mine, cred!
Mamă, îmi vine să te călăresc! Îmi vine să te (termen bipat, concurentul nu a fost filmat în timp ce a vorbit)!”

8 Octombrie 2018

Din raportul de monitorizare:

„Au fost difuzate, în mod repetat, imagini alb-negru cu Marinela (fosta iubită a lui iulian) și Cristi în care aceștia au fost surprinși în mai multe ipostaze:

- stând îmbrățișați pe pat;
- în timp ce au stat pe pat, Cristi fiind întins pe spate, iar Marinela deasupra acestuia;
- stând pe pat, Marinela fiind întinsă pe spate, iar Cristi deasupra acesteia;
- în timp ce Cristi i-a dat palme peste posterior Marinelei;

Au fost difuzate imagini alb-negru în care Cristi stătea pe o canapea, iar Marinela (fosta iubită a lui iulian) stătea deasupra acestuia. Cei doi s-au sărutat, iar Cristi a mângâiat-o pe spate și pe posterior. La un moment dat, Marinela s-a dat jos din brațele lui Cristi, iar acesta și-a pus mâna în zona intimă (imaginea a fost blurată).”

14 Octombrie 2018

Adrian (ispită): „Nu, nu, așa, nu, nu, invers, invers, capră, capră am zis!”

Cristi (ispită): „Invers, invers! Capră și-n picioare, hai!”

Adrian (ispită): „Nu, nu, (termen bipat, gură neblurată), hai! Am zis capră! Da', tu nu știi, așa, ce?”

Mircea (ispită): „Băi, doggy style!”

Andi (ispită):Bă, tu n-ai văzut ce-nseamnă capră, bă?”

Mircea (ispită): „Păi, aia era doggy, mă, nu era capră!”

Andi (ispită): „N-ai văzut ce-nseamnă capră, sau ce?”

2 Decembrie 2018

„Au fost difuzate imagini în care Mircea stătea în picioare, fiind dezbrăcat de la bust în sus, iar Mirela stătea, în genunchi, în fața lui și îl dezbrăca de pantaloni, trăgând în jos de aceștia, folosindu-și gura.

Au fost difuzate imagini alb-negru în care Ionuț (iubitul Mirelei) a stat pe pat alături de ispita Nicoleta și s-au sărutat. Cei doi stăteau pe burtă, Ionuț fiind dezbrăcat de la bust în sus, iar Nicoleta purtând lenjerie intimă, de tip brazilian și bustieră (au fost vizibile fesele femeii).”

Mirela (iubita lui Ionuț): „Nu mă mai freca, te rog frumos, că te violez!”

Radu Vâlcan (moderator): „Noi am clarificat aseară că Hannelore l-a atins pe penis.”

Ionuț (iubitul Mirelei): „Și de ce n-ai refuzat-o? Ți-a plăcut ție să te lovești cu nasul de ciocanul lui ăla?”

Antena 1: Dacă vizionăm ce am vizionat aici este clar un scenariu de film pentru adulți, dar nu explicit

Redăm în continuare câteva dintre discuțiile membrilor CNA:  

Norina Ionescu, reprezentantul Antenei 1

„Am să încep cu aspectele nepotrivite. Da, și din punctul meu de vedere o parte a emisiunii sau cum sunt selectat unele momente din emisiune raportat la oră este cel puțin într-un mod nefericite. Începând de la ora 20.00, dacă e să invocăm protecția minorilor, și părinții sunt acasă, se poate asigura un control parental.

Mai vreau să mai spun că Antena 1 nu mai este în must carry, pentru că sunt aspecte pe care nu aș dori să le neglijăm.

Poate fi scandalos, poate suscita păreri contradictorii, dar vreau să vă amintesc contextul acestui reality-show. Imaginile difuzate sunt difuzate într-un context din care nu aș vrea să lipsească latura emoțională și trăirile și caractere care se dezvăluie în cadrul acestui reality show care nu are un scenariu și în care personajele evoluează și se dezvăluie așa cum sunt ele, în anumite situații de viață, ieșite din cotidian.

Am vizionat punct ochit punct lovit, pare totul așa pentru a completa tabloul monstruos.

Au fost și scăpări, recunosc, însă limbajul a fost bip-uit.

Au fost anumite scene care într-adevăr sunt delicate pentru a fi privită de minori, însă această emisiune nu se adresează minorilor.

În ceea ce privește reacția lui Radu Vâlcan, în permanență a existat. Da, se punctează niște lucruri despre caracterele oamenilor care se dezvăluie în ipostazele respective, dar de ce nu discutăm și din perspectiva cealaltă în care ar exista și un rol educativ, prin exemplul negativ al unui personaj sau al unor personaje?

Dacă intrăm în contextul acestei emisiuni și ținem seama și de caracterele care se dezvăluie și de emoționalul care există acolo, putem să zicem că, da, are și un caracter educativ prin reliefarea unor exemple negative care există.”

Gabriel Tufeanu, membru CNA: 

„Voi, Antena, difuzați inclusiv sâmbăta și desene animate, tot la ora 20.00. Acum să presupunem că îți lași copilul la desene animate. Asta mi s-a părut întotdeauna la voi o abordare extrem de contrastantă. Dai sâmbătă dați desene, clar pentru copii, duminică iUmor. Ori așa, ori așa. Asta nu înțeleg eu.

Norina Ionescu:

„Fiecare post își face propria politică editorială. Mai există și alte emisiuni pe alte posturi, difuzate și pe la alte ore. Nu vreau să nominalizez nici posturi, nici emisiuni.

Eu apreciez că Antenele sunt un exemplu în sensul acesta, însă vă spune, ca telespectator, că există și alte posturi de televiziune, care au niște emisiuni cu share 47%, la care m-am uitat în acest week-end și în care am regăsit limbajul de la Poftiți, pe care l-ați amendat. Un limbaj folosit recurent în cadrul emisiunii de către o mare vedetă de televiziune. Apreciez că Antenele sunt un exemplu, dar aceste exemple se găsesc la toate posturile de televiziune.

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Sugestia ta că eventual acele modele ar putea fi interpretate și ca negative mi se pare foarte speculativă având o subtilitate la care cred că marea majoritate a telespectatorilor cred că nu reușesc să ajungă. Cred că le ceri prea mult. În al doilea rând, e vorba de povestea cu ora la care este difuzată. (…) Ceea ce am văzut în toate aceste emisiuni la o oră la care totuși minorii sunt la TV este o prea mare încărcătură de erotism.”

Norina Ionescu:

„Dacă vizionăm ce am vizionat aici este clar un scenariu de film pentru adulți, dar nu explicit. Nu știu ce ar căuta minorii la emisiunea aceasta pentru că noi în permanență ne imaginăm această ipostază: minorul este scăpat de sub control și el se uită la toate aceste emisiuni.

Monica Gubernat, membru CNA:

Dacă ar fi fost după ora 23.00 nimeni n-ar fi avut nimic de comentat.

Norina Ionescu:

„Da, dar minorul și părintele știu că nu urmează desene animate. În contextul acesta eu pot să întreb „Ce să caute minorul acolo?”, pentru că există și alte măsuri de protecție ale minorilor.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • E o emisiune interesantă prin prisma faptului ca e reala(si se vede) si prinde bine la tineri.Multe momenteau devenit virale.Cat despre CNA,ei au o singura lege in cap:protectia minorului.Sigur,e importanta dar sunt multe alte incalcari pe multe posturi ale altor legi SCRISE nu doar in Cod ci si in Constitutie nu sunt pedepsite niciodata.Ei vad doar daca pe post se injura.In rest,nu conteaza rasismul,intimidarea etc...

Trimite un comentariu