Skip to main content

CNA, sancțiuni pentru mai multe matinale radio: de la somații, la o amendă de 10.000 de lei pentru emisiunea lui Șerban Huidu

 
CNA, sancțiuni pentru mai multe matinale radio: de la somații, la o amendă de 10.000 de lei pentru emisiunea lui Șerban Huidu

Trei somații și o amendă, pentru încălcări în emisiunile de dimineață la patru posturi radio: Kiss FM, Rock, Radio ZU și Gold FM.

Publicitate

Toate au atras sancțiuni pentru limbajul nepotrivit folosit de realizatori sau invitați la ore accesibile minorilor.  

Despre ce a fost vorba: 

Consiliul Național al Audiovizualului a făcut o analiză de „linie” pe emisiunile de dimineață ale posturilor radio în luna ianuarie, la posturile Gold FM, Radio Guerrilla, Kiss FM, Pro FM, Rock FM, Virgin Radio și Radio ZU.

După monitorizare, a găsit încălcări la matinalele Gold FM, Kiss FM, Rock FM și Radio ZU. 

În urma audierii secvențelor cu probleme, forul audiovizual a decis:

- Gold FM, amendă de 10.000 de lei, pentru patru ediții ale emisiunii Cronica Cârcotașilor, prezentată de Șerban Huidu, Dezbrăcatu' (Codruț Kegheș) și Orlando (Orlando Ivan). Motivul? Limbajul folosit în emisiunile din 14, 15, 28 și 29 ianuarie. 

CNA a ținut cont de ediția din 14 ianuarie în care s-a vorbit detaliat despre statistici de pe site-ul pentru adulți, PornHub. Într-o altă ediție, realizatorii Șerban Huidu, Dezbrăcatu' și Orlando au comentat o știre privind „beneficii asupra vieții sexuale, date de consumul de vin roșu” și au folosit împreună cu un ascultător un limbaj licențios cu conotații sexuale. 

Forul a considerat că sunt subiecte nepotrivite pentru un porgram care poate fi ascultat și de copii, astfel a considerat că a fost încălcat articolul privind protecția minorilor, din Legea Audiovizualului. 

- Kiss FM - somație, pentru limbajul folosit într-o ediție a matinalului „Râzi cu Rusu și Andrei”

Redăm din emisiune: 

„Andrei: Cât de greu! A, era setat, boule! Ce era atât de greu, șomâldocule? Ai decis tu să deschizi gura aia puturoasă!
Ionuț: Nici scaunul nu te ține, tâmpitu’ naibii, ești la radio! Ungur! Mă, cum să aduci secui la un radio românesc! Nu mai pot! Nu! Îmi veneau înjurături în cap, că o mai dă și pe din astea, ha-ha-ha!
Andrei: Revenim la Internet, ă, tâmpiților! (…)”

- Rock FM, somație publică pentru limbajul folosit în două ediții ale Morning Glory din luna ianuarie. 

Redăm din emisiuni: 

Realizatorul Răzvan Exarhu a prezentat un așa-zis „fake news” ce a conținut un limbaj obscen cu conotație sexuală: Răzvan Exarhu : Încă o știre. FBI confiscă peste 3000 de penisuri într-un raid la domiciliul unui angajat de la morgă.
Cristi Popescu (invitat): Wow!
Răzvan Exarhu: Îți dai seama? Băiatul care le-a numărat? (n.n – S-a râs în studio). „Și ce-ai făcut mă astăzi”? L-a întrebat soția. „E, am luat la mână 3000 de penisuri”.
Cristi Popescu (invitat): La 200 m-am încurcat și am luat-o de la început.

- Radio ZU, somație publică pentru emisiunea din 8 ianuarie, „Popescu și Flick”, în care s-a folosit limbaj nepotrivit. 

Redăm din emisiune:

Răzvan Popescu: Zice unu: „Băi a înnebunit nevastă-mea”. Da’ de ce? Mă, da’ azi dimineață n-avea chiloți pe ea, n-avea nimic, era ...
Flick: Când a ajuns acasă a venit fără chiloți.
Răzvan Popescu: Exact. Ăsta: „A, stai liniștit, a ta-i bine, a mea e și mai rău”. „Păi de ce?”. „Păi dimineață când m-am trezit avea o eșarfă, îi ieșea din fund, cu: Nu te vom uita niciodată, frații Popescu”
Flick: O panglică îi ieșea din fund.

(...)

„Vă spun un secret. M-am hotărât să nu mă-nsor. Pentru că, dacă ești căsătorit, trebuie să mergi la lucru, ca să câștigi bani, și îi greu să mergi la lucru. Trebuie să f**i ...”

Legislația invocată: 

Art. 39 - (2) din Legea Audiovizualului -

Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective

ART. 18 (1)

Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:
a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate;
b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Art. 40 -

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 


 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Hermina vorbesti mult si prost, nu cred ca esti de accord cu somatiile si penalizarile date, pentru ca daca erai, nu iti exprimari frustrarea aici. Ce legatura are Sinaxarul cu emisiunile de radio? esti total pe langa
  • De acord cu aceste somatii/penalizari, insa nimeni nu vede scenele de tortura din Sinaxar? Alea sunt citite unor copii de catre bunici! Ei nu ar trebui somati sa nu le mai umple capul copiilor cu teroare si chinuri? Doar intreb!

Trimite un comentariu