Skip to main content

CNA, sancţiuni pentru mai multe matinale radio: de la somaţii, la o amendă de 10.000 de lei pentru emisiunea lui Şerban Huidu

 
CNA, sancţiuni pentru mai multe matinale radio: de la somaţii, la o amendă de 10.000 de lei pentru emisiunea lui Şerban Huidu

Trei somaţii şi o amendă, pentru încălcări în emisiunile de dimineaţă la patru posturi radio: Kiss FM, Rock, Radio ZU şi Gold FM.

Publicitate

Toate au atras sancţiuni pentru limbajul nepotrivit folosit de realizatori sau invitaţi la ore accesibile minorilor.

Despre ce a fost vorba:

Consiliul Naţional al Audiovizualului a făcut o analiză de „linie” pe emisiunile de dimineaţă ale posturilor radio în luna ianuarie, la posturile Gold FM, Radio Guerrilla, Kiss FM, Pro FM, Rock FM, Virgin Radio şi Radio ZU.

După monitorizare, a găsit încălcări la matinalele Gold FM, Kiss FM, Rock FM şi Radio ZU.

În urma audierii secvenţelor cu probleme, forul audiovizual a decis:

- Gold FM, amendă de 10.000 de lei, pentru patru ediţii ale emisiunii Cronica Cârcotaşilor, prezentată de Şerban Huidu, Dezbrăcatu' (Codruţ Kegheş) şi Orlando (Orlando Ivan). Motivul? Limbajul folosit în emisiunile din 14, 15, 28 şi 29 ianuarie.

CNA a ţinut cont de ediţia din 14 ianuarie în care s-a vorbit detaliat despre statistici de pe site-ul pentru adulţi, PornHub. Într-o altă ediţie, realizatorii Şerban Huidu, Dezbrăcatu' şi Orlando au comentat o ştire privind „beneficii asupra vieţii sexuale, date de consumul de vin roşu” şi au folosit împreună cu un ascultător un limbaj licenţios cu conotaţii sexuale.

Forul a considerat că sunt subiecte nepotrivite pentru un porgram care poate fi ascultat şi de copii, astfel a considerat că a fost încălcat articolul privind protecţia minorilor, din Legea Audiovizualului.

- Kiss FM - somaţie, pentru limbajul folosit într-o ediţie a matinalului „Râzi cu Rusu şi Andrei”

Redăm din emisiune:

„Andrei: Cât de greu! A, era setat, boule! Ce era atât de greu, şomâldocule? Ai decis tu să deschizi gura aia puturoasă!
Ionuţ: Nici scaunul nu te ţine, tâmpitu’ naibii, eşti la radio! Ungur! Mă, cum să aduci secui la un radio românesc! Nu mai pot! Nu! Îmi veneau înjurături în cap, că o mai dă şi pe din astea, ha-ha-ha!
Andrei: Revenim la Internet, ă, tâmpiţilor! (…)”

- Rock FM, somaţie publică pentru limbajul folosit în două ediţii ale Morning Glory din luna ianuarie.

Redăm din emisiuni:

Realizatorul Răzvan Exarhu a prezentat un aşa-zis „fake news” ce a conţinut un limbaj obscen cu conotaţie sexuală: Răzvan Exarhu : Încă o ştire. FBI confiscă peste 3000 de penisuri într-un raid la domiciliul unui angajat de la morgă.
Cristi Popescu (invitat): Wow!
Răzvan Exarhu: Îţi dai seama? Băiatul care le-a numărat? (n.n – S-a râs în studio). „Şi ce-ai făcut mă astăzi”? L-a întrebat soţia. „E, am luat la mână 3000 de penisuri”.
Cristi Popescu (invitat): La 200 m-am încurcat şi am luat-o de la început.

- Radio ZU, somaţie publică pentru emisiunea din 8 ianuarie, „Popescu şi Flick”, în care s-a folosit limbaj nepotrivit.

Redăm din emisiune:

Răzvan Popescu: Zice unu: „Băi a înnebunit nevastă-mea”. Da’ de ce? Mă, da’ azi dimineaţă n-avea chiloţi pe ea, n-avea nimic, era ...
Flick: Când a ajuns acasă a venit fără chiloţi.
Răzvan Popescu: Exact. Ăsta: „A, stai liniştit, a ta-i bine, a mea e şi mai rău”. „Păi de ce?”. „Păi dimineaţă când m-am trezit avea o eşarfă, îi ieşea din fund, cu: Nu te vom uita niciodată, fraţii Popescu”
Flick: O panglică îi ieşea din fund.

(...)

„Vă spun un secret. M-am hotărât să nu mă-nsor. Pentru că, dacă eşti căsătorit, trebuie să mergi la lucru, ca să câştigi bani, şi îi greu să mergi la lucru. Trebuie să f**i ...”

Legislaţia invocată:

Art. 39 - (2) din Legea Audiovizualului -

Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective

ART. 18 (1)

Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:
a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate;
b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Art. 40 -

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.


Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alin Gabriel Alin Gabriel
    Hermina vorbesti mult si prost, nu cred ca esti de accord cu somatiile si penalizarile date, pentru ca daca erai, nu iti exprimari frustrarea aici. Ce legatura are Sinaxarul cu emisiunile de radio? esti total pe langa
  • Hermina Hermina
    De acord cu aceste somatii/penalizari, insa nimeni nu vede scenele de tortura din Sinaxar? Alea sunt citite unor copii de catre bunici! Ei nu ar trebui somati sa nu le mai umple capul copiilor cu teroare si chinuri? Doar intreb!

Trimite un comentariu

sus