Skip to main content

UPDATEFostul șef al Radioului are interdicție la funcții publice, dar e încă pe o poziție de conducere. Mai multe ONG-uri cer demiterea lui din Consiliul de Administrație

 
UPDATEFostul șef al Radioului are interdicție la funcții publice, dar e încă pe o poziție de conducere. Mai multe ONG-uri cer demiterea lui din Consiliul de Administrație

UPDATE. Într-un punct de vedere trimis Paginademedia.ro, Demeter Andras Istvan spune că, în cazul lui, nu este vorba de o "condamnare penală". Demeter Andras Istvan: "„Pe latura penală a fost constatată nevinovăția pentru inexistența faptei iar în “civil” nu putem vorbi de condamnare ci de o Decizie, definitivă, de admitere a recursului ANI si, respectiv, de una de respingere a primei mele acțiuni de revizuire a respectivei sentințe civile."

Punctul de vedere, la sfârșitul articolului.

Cinci organizații media denunță probleme din radioul public într-o scrisoare adresată Comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților. Acestea cer demiterea unui membru din Consiliul de Administrație, condamnat penal definitiv, precum și obligarea șefilor din radioul public să-și publice CV-urile pe site. 

Publicitate

Ce solicită acestea: 

  • Demiterea lui Demeter Andras Istvan din funcția de membru al Consiliului de Administrație al SRR după ce acesta a fost condamnat definitv pentru conflict de interese. Acesta a primit printre altele interdicția de a ocupa funcții publice pe o perioadă de trei ani. 
  • Totodată, organizațiile cer „intrarea în legalitate a managerilor Societății Române de Radiodifuziune și publicarea completă a cv-urilor acestora pe site-ul instituției, în conformitate cu prevederile legilor 544/2001 și 176/2010”.

Facem precizarea că cv-ul constituie informație de interes public, conform Deciziei nr. 7377/01.10.2014. a Curții de Apel Cluj-Secția a II-a civilă în cauza jurnalistului Mihai Șoica vs. Ministerul Sănătății.”

„Atragem atenția că, la nivelul întregii SRR, astfel de informații de interes public apar doar parțial și, în general, sunt greu de găsit, nefiind grupate toate într-un singur loc.

Mai mult, într-un mod bizar, în loc să impună respectarea legii, SRR și-a asumat lipsa transparenței și nerespectarea acestei obligații legale în cel puțin două ocazii care au privit persoanele care ocupă funcțiile doi și trei în ierarhia decizională din punct de vedere editorial, respectiv Marius Furdui – director Producție Editorială și Dan Preda – manager Radio România Actualități.”, se arată în scrisoarea organizațiilor. 

CONTEXT. Agenția Națională de Integritate l-a acuzat pe Andras Istvan Demeter că, în septembrie 2011, pe vremea când ocupa funcția de director general al Radioului Public, a semnat un ordin prin care s-a numit singur în funcția de coordonator într-un proiect POSDRU cu fonduri europene, obținând în urma activităților desfășurate un venit brut în valoare de 190.000 de lei, conform G4Media.

Potrivit ANI, Demeter a emis un act administrativ în exercitarea funcției publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, încălcând astfel legea conflictului de interese. Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Demeter definitiv prin decizia 3456 din data de 8 noiembrie 2017.

Redăm în continuare scrisoarea deschisă a celor cinci organizații, trimisă Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților și Comisia pentru cultură şi media din Senat

Domnilor și doamnelor deputați și senatori,

Vă solicităm să luați cu rapiditate măsurile legale care se impun pentru înlocuirea domnului Demeter Andras Istvan din funcția de membru al Consiliului de Administrație al SRR cu supleantul funcției sale și, eventual, declanșarea procedurilor pentru numirea unui nou membru.

Înalta Curte de Casație și justiție l-a condamnat prin sentință definitivă încă din noiembrie 2017 pentru încălcarea legii conflictului de interese, ceea ce duce la interdicția ocupării unei funcții publice timp de trei ani. Domnul Demeter Andras Istvan a uzitat de căi excepționale de atac, pierdute și acestea, dar care nu suspendau caracterul executoriu al hotărârii judecătorești.

Întrebat de site-ul G4Media de ce nu respectă o decizie definitivă pronunțată de Înalta Curte și de ce nu demisionează din funcții, Andras Istvan Demeter a răspuns: ”Nu iau în calcul pentru că în continuare susțin că nu este și nu a fost un proces corect. Parlamentul face, parlamentul desface”.

În acest sens vă solicităm să demarați demersurile necesare pentru intrarea în legalitate și respectarea unei hotărâri judecătorești definitive.

De asemenea vă rugăm să dispuneți intrarea în legalitate a managerilor Societății Române de Radiodifuziune și publicarea completă a cv-urilor acestora pe site-ul instituției, în conformitate cu prevederile legilor 544/2001 și 176/2010.

Facem precizarea că cv-ul constituie informație de interes public, conform Deciziei nr. 7377/01.10.2014. a Curții de Apel Cluj-Secția a II-a civilă în cauza jurnalistului Mihai Soica vs. Ministerul Sănătății.

Atragem atenția că, la nivelul întregii SRR, astfel de informații de interes public apar doar parțial și, în general, sunt greu de găsit, nefiind grupate toate într-un singur loc. Mai mult, într-un mod bizar, în loc să impună respectarea legii, SRR și-a asumat lipsa transparenței și nerespectarea acestei obligații legale în cel puțin două ocazii care au privit persoanele care ocupă funcțiile doi și trei în ierarhia decizională din punct de vedere editorial, respectiv Marius Furdui – director Producție Editorială și Dan Preda – manager Radio România Actualități.

Primul nu și-a publicat CV-ul încă de pe vremea mandatului fostului președinte director-general Ovidiu Miculescu care, la solicitările repetate ale unor reprezentanți ai salariaților, într-o conferință de presă a afirmat că ”diploma de studii a domnului Furdui este la fel de secretă ca salariul Andreeei Esca”.

Celui de al doilea îi lipsește din CV întreaga perioadă dinainte de 1989, iar solicitarea unei organizații profesionale de a îndrepta această lacună a primit răspuns nu de la cel în cauză – căruia îi fusese adresată – ci de la Serviciul Comunicare și Relații Publice al SRR.

Acesta din urmă a afirmat că solicitarea completării CV-ului cu activitatea de dinainte de 1989 „este neîntemeiată întrucât se pot regăsi toate elementele relevante ale activității domnului Dan Preda în CV-ul publicat pe site-ul Societății Române de Radiodifuziune”.

Situația nepublicării unor informații de interes public referitoare la managementul SRR este cu atât mai de neînțeles cu cât, atunci când este vorba de membrii Consiliului de Administrație ai instituției, această cerință este pe deplin respectată.

Active Watch
Freedom House Romania
Asociația ProDemocrația
Asociația Kompatibil
Geeks for Democracy

Demeter Andras Istvan: "Nu am avut si nu am nicio condamnare penală, nici in primă instanță si, cu atât mai puțin, definitivă"

Demeter Andras Istvan a trimis Paginademedia.ro un punct de vedere legat de caz

Nu am avut si nu am nicio condamnare penală, nici in primă instanță si, cu atât mai puțin, definitivă. În speța cu ANI, sesizați fiind si ei, magistrați ai Parchetului General au clasat dosarul, constatând inexistența elementelor constitutive ale infracțiunii si, aceeasi concluzie a fost adoptată si de către magistrații din cadrul DNA, în dosarul deschis in cadrul acelui organ de cercetare penală”, a spus Istvan într-o scrisoare adresată Paginademedia.ro. 

„Pe latura penală a fost constatată nevinovăția pentru inexistența faptei iar în “civil” nu putem vorbi de condamnare ci de o Decizie, definitivă, de admitere a recursului ANI si, respectiv, de una de respingere a primei mele acțiuni de revizuire a respectivei sentințe civile.

Pentru completa dvs. informare reiterez cele transmise inițial si colegilor de la G4Media: în continuare uzitez de calea extraordinară de atac, existând, pe rolul aceleiași instante, o acțiune de revizuire a respectivei decizii”, a completat actualul membru al CA al Societății Române de Radiodifuziune.

În continuare, scrisoarea lui Demeter Andras Istvan:

"Departe de mine a oferi lecții sau vreo forma de inițiere in teoria generală a dreptului dar consider ca este bine de știut ca Înalta Curte de Casație si Justiție, secția de contencios administrativ si fiscal, nu pronunța decizii de condamnare. In respectivul dosar al carui obiect a fost contestarea de catre mine a raportului ANI, Agentia a facut recurs si instanta suprema a admis recursul introdus si a anulat hotararea primei instanțe care imi daduse mie câștig de cauza.

Astfel, Pagina de media - ca si celelalte publicații, etc. - au preluat de la G4Media o formulare imprecisa prin sintagma “condamnat definitv pentru conflict de interese”.

Din nefericire, articolul Dvs. adaugă ceva la această eroare, transpunând un litigiu din dreptul civil (decizia ICCJ) în cealaltă ramură de drept, în dreptul penal. Prin introducerea in chapoul articolului Dvs. a unei “precizări” nu doar imprecise si total eronate ci chiar false:

“Cinci organizații media denunță probleme din radioul public într-o scrisoare adresată Comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților. Acestea cer demiterea unui membru din Consiliul de Administrație, condamnat penal definitiv, precum și obligarea șefilor din radioul public să-și publice CV-urile pe site.”, informația riscă să fie rostogolită în aceasta formă, denaturată.

Precizez urmatoarele:

- nu am avut si nu am nicio condamnare penală, nici in primă instanță si, cu atât mai puțin, definitivă;

- in speța cu ANI, sesizați fiind si ei, magistrați ai Parchetului General au clasat dosarul, constatând inexistența elementelor constitutive ale infracțiunii si, aceeasi concluzie a fost adoptată si de către magistrații din cadrul DNA, în dosarul deschis in cadrul acelui organ de cercetare penală.

In considerarea celor de mai sus, Vă rog să găsiți soluția cuvenită pentru a îndrepta greșeala strecurată în articolul Dvs, cu atât mai mult cu cât pe latura penală a fost constatată nevinovăția pentru inexistența faptei iar în “civil” nu putem vorbi de condamnare ci de o Decizie, definitivă, de admitere a recursului ANI si, respectiv, de una de respingere a primei mele acțiuni de revizuire a respectivei sentințe civile.

Pentru completa dvs. informare reiterez cele transmise inițial si colegilor de la G4Media: în continuare uzitez de calea extraordinară de atac, existând, pe rolul aceleiași instante, o acțiune de revizuire a respectivei decizii."

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu