Skip to main content

UPDATEFostul şef al Radioului are interdicţie la funcţii publice, dar e încă pe o poziţie de conducere. Mai multe ONG-uri cer demiterea lui din Consiliul de Administraţie

 
UPDATEFostul şef al Radioului are interdicţie la funcţii publice, dar e încă pe o poziţie de conducere. Mai multe ONG-uri cer demiterea lui din Consiliul de Administraţie

UPDATE. Într-un punct de vedere trimis Paginademedia.ro, Demeter Andras Istvan spune că, în cazul lui, nu este vorba de o "condamnare penală". Demeter Andras Istvan: "„Pe latura penală a fost constatată nevinovăţia pentru inexistenţa faptei iar în “civil” nu putem vorbi de condamnare ci de o Decizie, definitivă, de admitere a recursului ANI si, respectiv, de una de respingere a primei mele acţiuni de revizuire a respectivei sentinţe civile."

Publicitate

Punctul de vedere, la sfârşitul articolului.

Cinci organizaţii media denunţă probleme din radioul public într-o scrisoare adresată Comisiilor de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor. Acestea cer demiterea unui membru din Consiliul de Administraţie, condamnat penal definitiv, precum şi obligarea şefilor din radioul public să-şi publice CV-urile pe site.

Ce solicită acestea:

  • Demiterea lui Demeter Andras Istvan din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SRR după ce acesta a fost condamnat definitv pentru conflict de interese. Acesta a primit printre altele interdicţia de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de trei ani.
  • Totodată, organizaţiile cer „intrarea în legalitate a managerilor Societăţii Române de Radiodifuziune şi publicarea completă a cv-urilor acestora pe site-ul instituţiei, în conformitate cu prevederile legilor 544/2001 şi 176/2010”.

Facem precizarea că cv-ul constituie informaţie de interes public, conform Deciziei nr. 7377/01.10.2014. a Curţii de Apel Cluj-Secţia a II-a civilă în cauza jurnalistului Mihai Şoica vs. Ministerul Sănătăţii.”

„Atragem atenţia că, la nivelul întregii SRR, astfel de informaţii de interes public apar doar parţial şi, în general, sunt greu de găsit, nefiind grupate toate într-un singur loc.

Mai mult, într-un mod bizar, în loc să impună respectarea legii, SRR şi-a asumat lipsa transparenţei şi nerespectarea acestei obligaţii legale în cel puţin două ocazii care au privit persoanele care ocupă funcţiile doi şi trei în ierarhia decizională din punct de vedere editorial, respectiv Marius Furdui – director Producţie Editorială şi Dan Preda – manager Radio România Actualităţi.”, se arată în scrisoarea organizaţiilor.

CONTEXT. Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat pe Andras Istvan Demeter că, în septembrie 2011, pe vremea când ocupa funcţia de director general al Radioului Public, a semnat un ordin prin care s-a numit singur în funcţia de coordonator într-un proiect POSDRU cu fonduri europene, obţinând în urma activităţilor desfăşurate un venit brut în valoare de 190.000 de lei, conform G4Media.

Potrivit ANI, Demeter a emis un act administrativ în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, încălcând astfel legea conflictului de interese. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Demeter definitiv prin decizia 3456 din data de 8 noiembrie 2017.

Redăm în continuare scrisoarea deschisă a celor cinci organizaţii, trimisă Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor şi Comisia pentru cultură şi media din Senat

Domnilor şi doamnelor deputaţi şi senatori,

Vă solicităm să luaţi cu rapiditate măsurile legale care se impun pentru înlocuirea domnului Demeter Andras Istvan din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SRR cu supleantul funcţiei sale şi, eventual, declanşarea procedurilor pentru numirea unui nou membru.

Înalta Curte de Casaţie şi justiţie l-a condamnat prin sentinţă definitivă încă din noiembrie 2017 pentru încălcarea legii conflictului de interese, ceea ce duce la interdicţia ocupării unei funcţii publice timp de trei ani. Domnul Demeter Andras Istvan a uzitat de căi excepţionale de atac, pierdute şi acestea, dar care nu suspendau caracterul executoriu al hotărârii judecătoreşti.

Întrebat de site-ul G4Media de ce nu respectă o decizie definitivă pronunţată de Înalta Curte şi de ce nu demisionează din funcţii, Andras Istvan Demeter a răspuns: ”Nu iau în calcul pentru că în continuare susţin că nu este şi nu a fost un proces corect. Parlamentul face, parlamentul desface”.

În acest sens vă solicităm să demaraţi demersurile necesare pentru intrarea în legalitate şi respectarea unei hotărâri judecătoreşti definitive.

De asemenea vă rugăm să dispuneţi intrarea în legalitate a managerilor Societăţii Române de Radiodifuziune şi publicarea completă a cv-urilor acestora pe site-ul instituţiei, în conformitate cu prevederile legilor 544/2001 şi 176/2010.

Facem precizarea că cv-ul constituie informaţie de interes public, conform Deciziei nr. 7377/01.10.2014. a Curţii de Apel Cluj-Secţia a II-a civilă în cauza jurnalistului Mihai Soica vs. Ministerul Sănătăţii.

Atragem atenţia că, la nivelul întregii SRR, astfel de informaţii de interes public apar doar parţial şi, în general, sunt greu de găsit, nefiind grupate toate într-un singur loc. Mai mult, într-un mod bizar, în loc să impună respectarea legii, SRR şi-a asumat lipsa transparenţei şi nerespectarea acestei obligaţii legale în cel puţin două ocazii care au privit persoanele care ocupă funcţiile doi şi trei în ierarhia decizională din punct de vedere editorial, respectiv Marius Furdui – director Producţie Editorială şi Dan Preda – manager Radio România Actualităţi.

Primul nu şi-a publicat CV-ul încă de pe vremea mandatului fostului preşedinte director-general Ovidiu Miculescu care, la solicitările repetate ale unor reprezentanţi ai salariaţilor, într-o conferinţă de presă a afirmat că ”diploma de studii a domnului Furdui este la fel de secretă ca salariul Andreeei Esca”.

Celui de al doilea îi lipseşte din CV întreaga perioadă dinainte de 1989, iar solicitarea unei organizaţii profesionale de a îndrepta această lacună a primit răspuns nu de la cel în cauză – căruia îi fusese adresată – ci de la Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice al SRR.

Acesta din urmă a afirmat că solicitarea completării CV-ului cu activitatea de dinainte de 1989 „este neîntemeiată întrucât se pot regăsi toate elementele relevante ale activităţii domnului Dan Preda în CV-ul publicat pe site-ul Societăţii Române de Radiodifuziune”.

Situaţia nepublicării unor informaţii de interes public referitoare la managementul SRR este cu atât mai de neînţeles cu cât, atunci când este vorba de membrii Consiliului de Administraţie ai instituţiei, această cerinţă este pe deplin respectată.

Active Watch
Freedom House Romania
Asociaţia ProDemocraţia
Asociaţia Kompatibil
Geeks for Democracy

Demeter Andras Istvan: "Nu am avut si nu am nicio condamnare penală, nici in primă instanţă si, cu atât mai puţin, definitivă"

Demeter Andras Istvan a trimis Paginademedia.ro un punct de vedere legat de caz

Nu am avut si nu am nicio condamnare penală, nici in primă instanţă si, cu atât mai puţin, definitivă. În speţa cu ANI, sesizaţi fiind si ei, magistraţi ai Parchetului General au clasat dosarul, constatând inexistenţa elementelor constitutive ale infracţiunii si, aceeasi concluzie a fost adoptată si de către magistraţii din cadrul DNA, în dosarul deschis in cadrul acelui organ de cercetare penală”, a spus Istvan într-o scrisoare adresată Paginademedia.ro.

„Pe latura penală a fost constatată nevinovăţia pentru inexistenţa faptei iar în “civil” nu putem vorbi de condamnare ci de o Decizie, definitivă, de admitere a recursului ANI si, respectiv, de una de respingere a primei mele acţiuni de revizuire a respectivei sentinţe civile.

Pentru completa dvs. informare reiterez cele transmise iniţial si colegilor de la G4Media: în continuare uzitez de calea extraordinară de atac, existând, pe rolul aceleiaşi instante, o acţiune de revizuire a respectivei decizii”, a completat actualul membru al CA al Societăţii Române de Radiodifuziune.

În continuare, scrisoarea lui Demeter Andras Istvan:

"Departe de mine a oferi lecţii sau vreo forma de iniţiere in teoria generală a dreptului dar consider ca este bine de ştiut ca Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, secţia de contencios administrativ si fiscal, nu pronunţa decizii de condamnare. In respectivul dosar al carui obiect a fost contestarea de catre mine a raportului ANI, Agentia a facut recurs si instanta suprema a admis recursul introdus si a anulat hotararea primei instanţe care imi daduse mie câştig de cauza.

Astfel, Pagina de media - ca si celelalte publicaţii, etc. - au preluat de la G4Media o formulare imprecisa prin sintagma “condamnat definitv pentru conflict de interese”.

Din nefericire, articolul Dvs. adaugă ceva la această eroare, transpunând un litigiu din dreptul civil (decizia ICCJ) în cealaltă ramură de drept, în dreptul penal. Prin introducerea in chapoul articolului Dvs. a unei “precizări” nu doar imprecise si total eronate ci chiar false:

“Cinci organizaţii media denunţă probleme din radioul public într-o scrisoare adresată Comisiilor de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor. Acestea cer demiterea unui membru din Consiliul de Administraţie, condamnat penal definitiv, precum şi obligarea şefilor din radioul public să-şi publice CV-urile pe site.”, informaţia riscă să fie rostogolită în aceasta formă, denaturată.

Precizez urmatoarele:

- nu am avut si nu am nicio condamnare penală, nici in primă instanţă si, cu atât mai puţin, definitivă;

- in speţa cu ANI, sesizaţi fiind si ei, magistraţi ai Parchetului General au clasat dosarul, constatând inexistenţa elementelor constitutive ale infracţiunii si, aceeasi concluzie a fost adoptată si de către magistraţii din cadrul DNA, în dosarul deschis in cadrul acelui organ de cercetare penală.

In considerarea celor de mai sus, Vă rog să găsiţi soluţia cuvenită pentru a îndrepta greşeala strecurată în articolul Dvs, cu atât mai mult cu cât pe latura penală a fost constatată nevinovăţia pentru inexistenţa faptei iar în “civil” nu putem vorbi de condamnare ci de o Decizie, definitivă, de admitere a recursului ANI si, respectiv, de una de respingere a primei mele acţiuni de revizuire a respectivei sentinţe civile.

Pentru completa dvs. informare reiterez cele transmise iniţial si colegilor de la G4Media: în continuare uzitez de calea extraordinară de atac, existând, pe rolul aceleiaşi instante, o acţiune de revizuire a respectivei decizii."

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Velicu Velicu
    Un *** radio-ul de azi. Ia bani pe usor din peste 3 psrti maxim 7 si altii din nici o sursa
  • Constantin C. Gore Constantin C. Gore
    Si are un grup *** bine pus la punct pe care l-a adus cu el la TVR si cu care ii controleaza pe toti presedintii care se dau manageri.
  • Ekaterina Furteva Ekaterina Furteva
    Lăsați băiatul in pace! E frumușel foc și cade mereu in picioare că pisica!
  • Justin Case Justin Case
    Incredibil cum *** astea se tin cu dintii de scaun, indiferent ce.
  • Livia Pila Livia Pila
    Si in TVR acest Andras este in incompatibilitate, el aproband doar productiile Casei de Productie TVR din care are si el ceva de castigat, fie ca actor, fie in calitate de coordonator. Dar omul asta face parte din cardasia celor care gestioneaza fondurile Cerbul de aur si Eurovision.
  • Paco Paco
    Băiețașul ăsta e director în funcție la Casa de Producție a TVR. O sinecură de păpat bani, chipurile pe filme și pe teatru.

Trimite un comentariu

sus