Skip to main content

VIDEO. Tudor Muşat: Cred că e o altă viziune la Digi 24. Aşa o percep, nu numai eu, ca jurnalist, dar şi telespectatorii

 
VIDEO. Tudor Muşat: Cred că e o altă viziune la Digi 24. Aşa o percep, nu numai eu, ca jurnalist, dar şi telespectatorii

VIDEO. "Nu am primit vreo explicaţie sau vreun motiv sau vreo confirmare a unei schimbări de viziune, e ceea ce eu, ca jurnalist şi ca privitor percep în acest moment la Digi 24", a spus jurnalistul Tudor Muşat la interviurile Paginademedia.ro.

Publicitate

Despre ce este vorba? Tudor Muşat a explicat:

"Cred că jurnalistul trebuie să fie un ghid şi aici mă delimitez de această opinie cum că jurnalistul este un purtător de microfon sau de lavalieră la un talk-show, care trebuie să stea să se uite pieziş la oameni cum se ceartă şi să le spună telespectatorilor să-şi tragă singuri concluziile.

Datoria jurnalistului nu este să stea actor pasiv, nici să fie militant sau activist, dar dincolo de a culege date, el trebuie să ofere context, el trebuie să pună întrebări provocatoare, el trebuie să ceară şi alte păreri. După ce le-a obţinut, ar trebui să confrunte aceste păreri, nu doar să-i spună publicului „ai asta pe stânga, ai asta pe dreapta”.

Cred că telespectatorii trebuie ajutaţi să afle ce informaţie le este utilă, corectă şi adevărată."

Cred că Digi, în nişte ani de zile, cel puţin cinci în care ne-am suprapus traseele, a făcut acest pas mai departe, asumându-şi cumva să spună adevărul, să arate adevărul fără să fie militant într-o anume direcţie.

E un tip de viziune pe care eu l-am simţit şi cu care am rezonat o bună bucată de vreme.

Ce simte Tudor Muşat că s-a schimbat?

Tudor Muşat, la Interviurile Paginademedia:

"Eu cred că în momentul de faţă există o altă viziune despre acest tip de jurnalism. Cum am spus, nu am primit vreo explicaţie sau vreun motiv sau vreo confirmare a unei schimbări de viziune. Este ceea ce eu, ca jurnalist şi ca privitor percep în acest moment. Este ceea ce publicul percepe. Cei care se uită la Digi.

Această viziune care se duce mai degrabă în zona de a aştepta ca jurnalist să vezi ce spune unul, să vezi ce spune celălalt şi de a nu te duce spre a fi ghid, călăuză, spre a explica lucruri, spre a pune întrebări incomode pentru interlocutori.

Cred că acest lucru s-a întâmplat nişte ani la Digi 24 şi valoarea crescută a acestui post a fost generată de stilul acesta de abordare jurnalistică."

VIDEO. Tudor Muşat - Cred că e o altă viziune la Digi 24

"Singurul motiv care mi s-a spus a fost că nu mai este nevoie de emisiunea pe care o făceam"

Cum a plecat de la Digi 24?

"În 31 ianuarie am fost anunţat că din 1 februarie Digi nu mai doreşte continuarea contractului nostru. Un contract, aşa cum am explicat la momentul respectiv, încheiat între două firme care, nu avea o durată prestabilită. Era un contract pe durată nedeterminată, dar care, evident, putea fi oprit cu un preaviz de nişte săptămâni de fiecare parte implicată.

Mi s-a comunicat că RCS-RDS doreşte încetarea contractului începând cu a doua zi", a spus Tudor Muşat la Interviurile Paginademedia.ro

Motivul invocat?

Tudor Muşat:

"Nu am primit niciun motiv. În săptămânile scurse până la momentul de faţă am tot încercat să aflu un motiv, măcar formal, pentru a pune în pagină şi încheierea acestui contract. Nu l-am primit.

Singurul motiv care s-a comunicat a fost că nu mai e nevoie de emisiunea pe care o făceam, asta în condiţiile în care la Digi 24, de-a lungul celor cinci ani încheiaţi am făcut multe genuri de emisiuni, mai multe tipuri de formate, de la jurnale de ştiri cu invitaţi, până la emisiuni de talk-show şi analiză. Ideea a fost să se propună o schimbare de program.

Din câte înţeleg, la Digi 24, numărul talk-show-urilor şi a emisiunilor cu invitaţi s-a împuţinat destul de mult. Nu am primit niciun fel de amănunt. Doar legat de persoana mea şi de emisiunea pe care o fac, care nu mai are loc în grilă.

VIDEO. Tudor Muşat, despre plecarea de la Digi 24:

Vezi interviul integral acordat Paginademedia.ro de Tudor Muşat, AICI

Tudor Muşat despre plecarea de la Digi 24, fragmentul pe larg:

În urmă cu câteva săptămâni, ţi-ai încheiat colaborarea cu Digi 24. Cum s-a întâmplat?

Tudor Muşat: În 31 ianuarie am fost anunţat că din 1 februarie Digi nu mai doreşte continuarea contractului nostru. Un contract, aşa cum am explicat la momentul respectiv, încheiat între două firme, care nu avea o durată prestabilită. Era un contract pe durată nedeterminată, dar care, evident, putea fi oprit cu un preaviz de nişte săptămâni de fiecare parte implicată.

Mi s-a comunicat că RCS-RDS doreşte încetarea contractului începând cu a doua zi.

Ţi s-a dat şi vreun motiv?

Tudor Muşat: Nu, nu am primit niciun motiv. În săptămânile scurse până la momentul de faţă am tot încercat să aflu un motiv, măcar formal, pentru a pune în pagină şi încheierea acestui contract. Nu l-am primit.

Singurul motiv care s-a comunicat a fost că nu mai e nevoie de emisiunea pe care o făceam. Asta în condiţiile în care la Digi 24, de-a lungul celor cinci ani încheiaţi, am făcut multe genuri de emisiuni, mai multe tipuri de formate, de la jurnale de ştiri cu invitaţi, până la emisiuni de talk-show şi analiză. Ideea a fost să se propună o schimbare de program.

Adică talk-show?

Tudor Muşat: Din câte înţeleg, la Digi 24, numărul talk-show-urilor şi a emisiunilor cu invitaţi s-a împuţinat destul de mult. Nu am primit niciun fel de amănunt. Doar legat de persoana mea şi de emisiunea pe care o fac, care nu mai are loc în grilă.

Ţi s-a spus ceva de audienţă?

Nu. Discuţii despre audienţă noi aveam în fiecare zi, aşa cum ştii, audienţele se primesc în televiziune a doua zi dimineaţa.

Te uiţi la ce ai făcut bine, încerci pe de altă parte să nu judeci după audienţele făcute în seara trecută şi să te uiţi la tendinţe şi la ce se întâmplă pe termen lung. Programul Imparţial pe care l-am făcut în ultimele luni era un program la care să contruieşti. Din mai multe motive.

În primul rând, pentru că l-am preluat şi i-am dat împreună cu echipa redacţională un alt format. În al doilea rând, pentru că ai de văzut foarte multe elemente, foarte mulţi factori care intervin:

Este poziţionarea orară. La ora 22:00, talk-showurile deja încep la celelalte televiziuni concurente. Ora de începere a emisiunii era cumva în contratimp. Concurenţa e aprigă, publicul are aşteptări foarte mari, aşa că te poţi uita şă să încerci să stabileşti nişte tendinţe şi să îmbunătăţeşti lucrurile pe termen lung.

Ţie cum ţi se părea audienţa faţă de alte emisiuni sau faţă de emisiunile pe care le-ai mai realizat?

Tudor Muşat: Fluctuantă ar fi cuvântul potrivit pentru că, aşa cum spuneam, depinde de foarte mulţi factori şi cred că un astfel de program nu se poate construi în patru luni de zile. Cred că un astfel de program are nevoie de timp să se aşeze.

Are nevoie să le explice oamenilor ce le oferă exact la acea oră. Pentru că acest gen de format la acea oră şi cu o poziţionare la concurenţă cu celelalte televiziuni, te obligă să abordezi subiecte la zi, subiecte politice: invitaţii să fie din zona asta de ştiri imediate, personaje cu greutate au fost acolo, parlamentare miniştrii, sindicalişti.

Dar, pe de altă parte, au fost seri în care noi am dezbătut teme legate de sănătate sau educaţie, pentru că, evident, lumea nu e interesată numai de jocuri politice, de declaraţii bombastice sau de poziţionări între putere şi opoziţie. E interesată de probleme curente.

Sigur că totul se închide cumva cu politicul şi cu politicile publice, dar sunt lucruri care ţin de sistemul respectiv, de sănătate, de educaţie, de infrastructură. Noi ne-am ocupat la Imparţial în ultima vreme şi de astfel de emisiuni, audienţa unora a fost fenomenală, a trecut de talk-show-uri concurente în care invitaţii erau miniştrii sau alţi actori importanţi ai zilei.

Alteori, emisiunile pe care noi le făceam cu politicieni nu aveau o audienţă atât de spectaculoasă. Încercam să vedem de fiecare dată cum a fost, ce merge, ce nu merge şi de altfel, asta se întâmplă nu doar cu mine sau cu emisiunea pe care o făceam, ci cu toată lumea în televiziune.

(...)

Tudor Muşat: Se încearcă foarte mult intoxicarea opiniei publice şi culmea, de către actori politici aflaţi la putere.

Datoria jurnalistului nu este să stea actor pasiv, nici să fie militant sau activist, dar dincolo de a culege date, el trebuie să ofere context, el trebuie să pună întrebări provocatoare, el trebuie să ceară şi alte păreri.

După ce le-a obţinut, ar trebui să confrunte aceste păreri, nu doar să-i spună publicului „ai asta pe stânga, ai asta pe dreapta”.

Cred că jurnalistul trebuie să fie un ghid şi aici mă delimitez de această opinie cum că jurnalistul este un purtător de microfon sau de lavalieră la un talk-show, care trebuie să stea să se uite pieziş la oameni cum se ceartă şi să le spună telespectatorilor să-şi tragă singuri concluziile.

Cred că telespectatorii trebuie ajutaţi să afle ce informaţie le este utilă, corectă şi adevărată.

Spui asta într-o perioadă în care politicienii îşi aleg pe ce canale să se ducă...

Tudor Muşat: Sunt foarte puţini cei care riscă să se ducă la o televiziune sau alta unde ştiu că ceilalţi invitaţi vor fi preponderent de altă culoare decât el sau că moderatorul emisiunii are o orientare, uneori asumată. Îi admir pe aceşti politicieni care se duc în vizuina lupului şi se bat acolo pentru ideile lor.

Ideal ar fi ca tu, moderator, să ai un mix potrivit, nu unul debalansat.

Cred că Digi, în nişte ani de zile, cel puţin cinci în care ne-am suprapus traseele, a făcut acest pas mai departe, asumându-şi cumva să spună adevărul, să arate adevărul fără să fie militant într-o anume direcţie. Pur şi simplu arăta care sunt informaţiile, de unde provin, din surse oficiale de cele mai multe ori.

E un tip de viziune pe care eu l-am simţit şi cu care am rezonat o bună bucată de vreme.

Spui „o bună bucată de vreme”. Când n-ai mai rezonat?

Tudor Muşat: În postarea de pe Facebook mi-am pus nişte întrebări referitoare la utilitatea a ceea ce facem noi în presă, pentru public. Publicul e foarte polarizat, militant în multe privinţe. Cere foarte mult, cere foarte drastic. Atunci te întrebi: „oare mai e loc pentru genul acesta de discuţie şi de informaţie?”

După acea postare, miile de mesaje care au venit în săptămâna de după plecarea de la Digi mi-au confirmat că m-am înşelat. Oameni care au spus: „noi cu asta rezonăm, noi de asta te priveam şi de asta ne uitam la Digi, e rău că lucrurile astea nu se mai întâmplă”.

Pe urmă, eu cred că în momentul de faţă există o altă viziune despre acest tip de jurnalism. Cum am spus, nu am primit vreo explicaţie sau vreun motiv sau vreo confirmare a unei schimbări de viziune. E ceea ce eu, ca jurnalist şi ca privitor percep în acest moment. Este ceea ce publicul percepe. Cei care se uită la Digi.

Exact ceea ce spuneam mai devreme, această viziune care se duce mai degrabă în zona de a aştepta ca jurnalist să vezi ce spune unul, să vezi ce spune celălalt şi de a nu te duce spre a fi ghid, călăuză, a explica lucruri, a pune întrebări incomode pentru interlocutori.

Cred că acest lucru s-a întâmplat nişte ani la Digi 24 şi valoarea crescută a acestui post a fost generată de stilul acesta de abordare jurnalistică.

Vezi interviul integral acordat Paginademedia.ro de Tudor Muşat, AICI

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • yolanda yolanda
    Tudor, te respect pentru modul in care ai ales sa faci jurnalism. Esti un ziarist complet si complex, unul dintre cei mai buni din tara asta. Modestia si lipsa ta de agresivitate imi vor ramane etalon in judecarea jurnalistilor de pe TV. Sincer, exceptandu-le pe Alice si Sanda, colegele tale de la Digi24, nu cred ca mai exista jurnalisti de aceeasi valoare. Nu am cum sa te compar cu "ficusul" Prelipceanu:) sunt convinsa ca orice ai face va fi excelent. Cat despre explicatii... Uneori e mai bine sa nu le mai cauti. Mai ales la RCS&RDS;)
  • Biz Biz
    Nu s-a nascut omul care sa spuna dupa ce a plecat de la un loc de munca, stii eu am plecat, dar lor le merge mai bine. o intrebare pt pagina de media pe langa altele deja puse: cand dai tribuna de exprimare pt musat, turturica si alti plecati din digi24 si, in fiecare caz in parte, nu ai si pozitia digi24 nu e derapaj?
  • dan dan
    Sa-ti numesti emisiunea "impartial", sa fii evident partinitor... ceva mai deplasat nu mai vazusem.
    Dar am vazut acum, sa te si miri ca la un moment dat nu mai poti face emisiunea "impartial" de partinitor ce erai... wow

Trimite un comentariu

sus