Skip to main content

Antena 3, amendă 5.000 de lei pentru patru emisiuni

 
CNA
CNA

Antena 3, amendată „la pachet” pentru două ediţii Sinteza zilei, o ediţie În gura presei şi o ştire, difuzate în prima parte a lunii martie.

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat toate reclamaţiile primite pentru Antena 3 în perioada 1 - 15 martie (la fel se va întâmpla şi cu celelalte televiziuni de ştiri).

Pentru ce s-a dat sancţiunea, propusă de Radu Herjeu, membru CNA:

  • În gura presei din 8 martie, pentru limbajul folosit de Mircea Badea în emisiune. Mircea Badea, despre Laura Codruţa Kovesi: „Deci, din postura de medaliată, de premiată, de, să intre la puşcărie, bă, ca ultima jivină penală, asta este ceva absolut minunat şi eu sunt convins că va intra la puşcărie.
  • Ediţie specială din 10 martie, în care Ion Cristoiu a intrat prin telefon şi a vorbit despre un protocol dintre ANAF şi DNA. Forul a ţinut cont în special de afirmaţia moderatorului Mihai Gâdea despre acest protocol: „În momentul în care tu ai acces pe toate acele informaţii fără să ai mandat de la judecător este poliţie politică”.
  • Sinteza zilei din 6 martie, în care au fost aduse acuzaţii la adresa lui Victor Ponta, fără ca moderatorul Mihai Gâdea să intervină.
  • Sinteza zilei din 11 martie, în care Mugur Ciuvică a afirmat că la SNSPA este un „cuib de securişti” şi că 90% din profesorii de la SNSPA ar fi securişti (cu excepţia lui Marius Pieleanu şi a lui Puiu Paşcu).

Totodată, CNA a considerat că nu sunt încălcări în cazul a altor nouă emisiuni pentru care s-au făcut sesizări. Spre exemplu, Sinteza zilei din 29 ianuarie în care a fost difuzat interviul cu ambasadorul Israelului în România, David Saranga, emisiune care a fost reclamată de Ambasada Iranului.

CNA n-a găsit încălcări nici în cazul unei ştiri intitulate „Politica Umanistă pentru interesul naţional” şi „Umaniştii promovează drepturile pensionarilor”, difuzată de cinci ori pe 11 martie, şi reclamată ca ştire electorală difuzată în afara campaniei.

Totodată, o altă ştire difuzată pe 15 martie, difuzată în cadrul emisiunii Esenţial, în care Antena 3 a titrat „Ministrul Cuc inaugurează centura Bacăului” şi „Ministrul Cuc a inaugurat 30 de kilometri de autostradă”. Deşi iniţial s-a ţinut cont şi de această ştire în sancţionare, unii membri au considerat că nu e de amendat dat fiind că s-a făcut rectificarea în cadrul aceluiaşi program. „Înţeleg că domnul Cuc nu inaugurează nimic. Azi au început lucrările. Nu s-a inaugurat. Azi au început lucrările la autostrada Moldova”, a spus Ana Maria Roman.

Legislaţie:

Art. 40 -

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.(...)

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Radu Radu
    corect era 5.000 inmultit cu 4 dar Psd e la putere iar la CNA numa PSD ei
  • Lucian Lucian
    Ce amenzi de toata jena dau astia de la CNA pentru Antena 3 si Romania TV!

Trimite un comentariu

sus