Skip to main content

Antena 3, amendă 5.000 de lei pentru patru emisiuni

 
Antena 3, amendă 5.000 de lei pentru patru emisiuni
CNA

Antena 3, amendată „la pachet” pentru două ediții Sinteza zilei, o ediție În gura presei și o știre, difuzate în prima parte a lunii martie. 

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat toate reclamațiile primite pentru Antena 3 în perioada 1 - 15 martie (la fel se va întâmpla și cu celelalte televiziuni de știri). 

Pentru ce s-a dat sancțiunea, propusă de Radu Herjeu, membru CNA:

  • În gura presei din 8 martie, pentru limbajul folosit de Mircea Badea în emisiune. Mircea Badea, despre Laura Codruța Kovesi: „Deci, din postura de medaliată, de premiată, de, să intre la pușcărie, bă, ca ultima jivină penală, asta este ceva absolut minunat și eu sunt convins că va intra la pușcărie.
  • Ediție specială din 10 martie, în care Ion Cristoiu a intrat prin telefon și a vorbit despre un protocol dintre ANAF și DNA. Forul a ținut cont în special de afirmația moderatorului Mihai Gâdea despre acest protocol: „În momentul în care tu ai acces pe toate acele informații fără să ai mandat de la judecător este poliție politică”. 
  • Sinteza zilei din 6 martie, în care au fost aduse acuzații la adresa lui Victor Ponta, fără ca moderatorul Mihai Gâdea să intervină. 
  • Sinteza zilei din 11 martie, în care Mugur Ciuvică a afirmat că la SNSPA este un „cuib de securiști” și că 90% din profesorii de la SNSPA ar fi securiști (cu excepția lui Marius Pieleanu și a lui Puiu Pașcu). 

Totodată, CNA a considerat că nu sunt încălcări în cazul a altor nouă emisiuni pentru care s-au făcut sesizări. Spre exemplu, Sinteza zilei din 29 ianuarie în care a fost difuzat interviul cu ambasadorul Israelului în România, David Saranga, emisiune care a fost reclamată de Ambasada Iranului.

CNA n-a găsit încălcări nici în cazul unei știri intitulate „Politica Umanistă pentru interesul național” și „Umaniștii promovează drepturile pensionarilor”, difuzată de cinci ori pe 11 martie, și reclamată ca știre electorală difuzată în afara campaniei. 

Totodată, o altă știre difuzată pe 15 martie, difuzată în cadrul emisiunii Esențial, în care Antena 3 a titrat „Ministrul Cuc inaugurează centura Bacăului” și „Ministrul Cuc a inaugurat 30 de kilometri de autostradă”. Deși inițial s-a ținut cont și de această știre în sancționare, unii membri au considerat că nu e de amendat dat fiind că s-a făcut rectificarea în cadrul aceluiași program. „Înțeleg că domnul Cuc nu inaugurează nimic. Azi au început lucrările. Nu s-a inaugurat. Azi au început lucrările la autostrada Moldova”, a spus Ana Maria Roman.

Legislație

Art. 40 -

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.(...)

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu