Skip to main content

Care sunt paşii următori în falimentul Realitatea TV? Ce se va întâmpla?

 
Elicopter Realitatea TV 2
Elicopter Realitatea TV 2

Ce se va întâmpla cu Realitatea TV după decizia de ieri a instanţei? Care sunt paşii de urmat după ce Curtea de Apel a hotărât, ieri, că respinge planul de organizare şi că "trimite cauza la judecătorul sindic în vederea intrării în faliment a debitoarei S.C. Realitatea Media"? O decizie "irevocabilă".

Publicitate

Paginademedia.ro a discutat cu un specialist în insolvenţă şi vă prezintă ce urmează, potrivit legislaţiei în vigoare în materie de insolvenţă şi faliment.

- După decizia Curţii de Apel, Judecătorul Sindic este cel care urmează să declare, efectiv, falimentul Realitatea TV, la următorul termen. Termenul va fi stabilit de judecătorul sindic.

- Practic, abia după decizia judecătorului sindic, Realitatea TV va fi oficial în faliment şi va începe lichidarea companiei, un proces de durată (se poate întinde de la luni la ani), dar care are implicaţii imediate.

- Astfel, ca urmare a procesului de lichidare, activitatea curentă companiei se opreşte. Rămân doar departamentele necesare pentru lichidare. Administratorul judiciar va deveni lichidator judiciar al Realitatea Media şi va lua deciziile de desfacere a contractelor de muncă. Totodată, lichidarea companiei atrage şi pierderea licenţei de emisie. În mod normal, licenţa de emisie a postului Realitatea TV urmează să expire la sfârşitul lunii octombrie 2019.

CNA nu poate prelungi valabilitatea licenţelor (radio sau TV) pentru societăţile în faliment.

- Lichidatorul judiciar notifică creditorii, pentru a-şi înscrie creanţele. Ulterior, se va face un tabel definitiv consolidat al creanţelor şi se face inventarierea bunurilor (materiale - echipamente sau intangibile - mărcile).

- Creditorii vor aproba apoi evaluatorul. Urmează un raport de evaluare a bunurilor companiei

- Lichidatorul propune variantele de valorificare a bunurilor companiei: împărţirea pe "bucăţi", vânzarea la licitaţie sau prin negocieră directă.

- După vânzarea bunurilor, banii rezultaţi se vor distribui creditorilor.

Citeşte şi: O ruptură ca un scenariu de film. Realitatea TV, scindare în direct. Războiul Vîntu - Ghiţă şi cum s-a născut România TV

Istoria unei insolvenţe agitate:

Pe 7 septembrie 2011, judecătorul sindic Mariana Moncea de la Tribunalul Bucureşti a dispus, la cerere, deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva Realitatea Media, deţinătoarea licenţelor audiovizuale pentru Realitatea TV şi Realitatea FM. A fost doar începutul uneia dintre cele mai complicate proceduri de insolvenţă (cu multe acţiuni în instanţă).

La momentul respectiv, Realitatea TV era condusă - şi deţinută - de Elan Swartzenberg, aflat în plin conflict cu Sebastian Ghiţă (care avea contract de manager cu staţia. Ulterior, Sebastian Ghiţă avea să lanseze România TV, cu o parte dintre oamenii de la Realitatea TV).

Planul de reorganizare Realitatea Media - votat în mai 2014 - avea să fie aprobat de instanţă cinci ani mai târziu. Abia în 12 decembrie 2018, tribunalul a fost de acord cu planul de reorganizare. (hotărârea, publicată pe 1 februarie 2019, aici - sursa: Supervizor.ro)

ANAF a contestat decizia şi a cerut falimentul Realitatea Media. ANAF este, de altfel, unul dintre principalii creditori ai Realitatea Media.

Dacă la momentul septembrie 2011, când a intrat în insolvenţă, Realitatea Media avea datorii la stat de 36 de milioane de lei, în 2018 acestea au ajuns la aproape 127 de milioane de lei (în jur de 26,4 milioane de euro), arată site-ul Supervizor.ro.

Potrivit sursei citate, în cei şapte ani de când societatea este în insolvenţă, datoriile Realitatea Media către bugetul de stat, plus asigurări sociale, şomaj şi sănătate au crescut de patru ori.

Cum se împart datoriile la stat:

Bugetul de stat = 51.739.550 lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat = 53.188.661 lei
Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 2.075.090 lei
Bugetul asigurărilor de sănătate = 19.995.557 lei
TOTAL: 126.998.858 lei.

Citeşte şi: O ruptură ca un scenariu de film. Realitatea TV, scindare în direct. Războiul Vîntu - Ghiţă şi cum s-a născut România TV

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Centura Neagră Centura Neagră
    După falimentul Realitatea Tv, Cozmin Gușă pregătește și falimentul FR Judo. Acolo e uns de vreo doi ani președinte, avandu-l în spate pe marele combinator Marius Vizer, fost cetățean român. Datoriile la stat și creanțele FRJ pe la diverși dubioși au ajuns la 500.000 euro. Citiți ultima pagină de azi a Gazetei Sporturilor, dle Obae.
  • Ce se va intampla acum cu sarmana Denise Rifai ? Ce se va intampla acum cu sarmana Denise Rifai ?
    Rest in Peace Realitatea TV
  • Doc Doc
    Babane datorii O să le plătească Gușă la calendele grecești.
  • Liviu Sora Liviu Sora
    Sariti si aparati geostrategul... Dragnea este dat naibi si vrea sa inchida televiziunea "libera a poporului". Parca mai era unu' de asta care a intrat in istorie ca micul gainar de la Caracal. Gusa Cozmin va ramane in istoria televiziuni ca un fel de Cosmanca sau Talmacean a politicii. Tot ce a atins a bagat in faliment. Propun sa facem o cheta pentru tratamentul lui Rifai. Sigur pe asta nu o va lua nimeni, este prea deontoloaga pentru televiziunile din Romania. Apropo, de milioanele neplatite la stat nu spune nimic micul geostrateg?
  • Deschide Gușa, Cozmine! Deschide Gușa, Cozmine!
    E clar. Coldea, Dragnea, ONU, NATO, UE si muma lui Stefan cel Mare si-au unit fortele pentru a da de pamant cu geostrategul. Singurul tratament viabil după acest destin crud ramane un Fresh Refresh obosit al talentatei Alexandra Păcuraru. Dl Cozmin Nimeni Gușă deja își aranjează un post de consultant al viitorului europarlamentar Rareș Bogdan.
  • marius marius
    Datoriile nu vor fi recuperate dacă nu se suspenda licența Realitatea plus. In caz contrar Gusa va continua sa adune datorii pe Realitatea plus fara probleme.

Trimite un comentariu

sus