Skip to main content

Care sunt pașii următori în falimentul Realitatea TV? Ce se va întâmpla?

 
Care sunt pașii următori în falimentul Realitatea TV? Ce se va întâmpla?
Elicopter Realitatea TV 2

Ce se va întâmpla cu Realitatea TV după decizia de ieri a instanței? Care sunt pașii de urmat după ce Curtea de Apel a hotărât, ieri, că respinge planul de organizare și că "trimite cauza la judecătorul sindic în vederea intrării în faliment a debitoarei S.C. Realitatea Media"? O decizie "irevocabilă".

Publicitate

Paginademedia.ro a discutat cu un specialist în insolvență și vă prezintă ce urmează, potrivit legislației în vigoare în materie de insolvență și faliment.

- După decizia Curții de Apel, Judecătorul Sindic  este cel care urmează să declare, efectiv, falimentul Realitatea TV, la următorul termen. Termenul va fi stabilit de judecătorul sindic.

- Practic, abia după decizia judecătorului sindic, Realitatea TV va fi oficial în faliment și va începe lichidarea companiei, un proces de durată (se poate întinde de la luni la ani), dar care are implicații imediate.

- Astfel, ca urmare a procesului de lichidare, activitatea curentă companiei se oprește. Rămân doar departamentele necesare pentru lichidare. Administratorul judiciar va deveni lichidator judiciar al Realitatea Media și va lua deciziile de desfacere a contractelor de muncă. Totodată, lichidarea companiei atrage și pierderea licenței de emisie. În mod normal, licența de emisie a postului Realitatea TV urmează să expire la sfârșitul lunii octombrie 2019.

CNA nu poate prelungi valabilitatea licențelor (radio sau TV) pentru societățile în faliment.

- Lichidatorul judiciar notifică creditorii, pentru a-și înscrie creanțele. Ulterior, se va face un tabel definitiv consolidat al creanțelor și se face inventarierea bunurilor (materiale - echipamente sau intangibile - mărcile).

- Creditorii vor aproba apoi evaluatorul. Urmează un raport de evaluare a bunurilor companiei

- Lichidatorul propune variantele de valorificare a bunurilor companiei: împărțirea pe "bucăți", vânzarea la licitație sau prin negocieră directă.

- După vânzarea bunurilor, banii rezultați se vor distribui creditorilor. 

Citește și: O ruptură ca un scenariu de film. Realitatea TV, scindare în direct. Războiul Vîntu - Ghiță și cum s-a născut România TV

Istoria unei insolvențe agitate:

Pe 7 septembrie 2011, judecătorul sindic Mariana Moncea de la Tribunalul Bucureşti a dispus, la cerere, deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva Realitatea Media, deţinătoarea licenţelor audiovizuale pentru Realitatea TV şi Realitatea FM. A fost doar începutul uneia dintre cele mai complicate proceduri de insolvență (cu multe acțiuni în instanță).

La momentul respectiv, Realitatea TV era condusă - și deținută - de Elan Swartzenberg, aflat în plin conflict cu Sebastian Ghiță (care avea contract de manager cu stația. Ulterior, Sebastian Ghiță avea să lanseze România TV, cu o parte dintre oamenii de la Realitatea TV).

Planul de reorganizare Realitatea Media - votat în mai 2014 - avea să fie aprobat de instanță cinci ani mai târziu. Abia în 12 decembrie 2018, tribunalul a fost de acord cu planul de reorganizare. (hotărârea, publicată pe 1 februarie 2019, aici - sursa: Supervizor.ro)

ANAF a contestat decizia și a cerut falimentul Realitatea Media. ANAF este, de altfel, unul dintre principalii creditori ai Realitatea Media.

Dacă la momentul septembrie 2011, când a intrat în insolvență, Realitatea Media avea datorii la stat de 36 de milioane de lei, în 2018 acestea au ajuns la aproape 127 de milioane de lei (în jur de 26,4 milioane de euro), arată site-ul Supervizor.ro.

Potrivit sursei citate, în cei șapte ani de când societatea este în insolvență, datoriile Realitatea Media către bugetul de stat, plus asigurări sociale, șomaj și sănătate au crescut de patru ori.

Cum se împart datoriile la stat:

Bugetul de stat = 51.739.550 lei
Bugetul asigurărilor sociale de stat = 53.188.661 lei
Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 2.075.090 lei
Bugetul asigurărilor de sănătate = 19.995.557 lei
TOTAL: 126.998.858 lei.

Citește și: O ruptură ca un scenariu de film. Realitatea TV, scindare în direct. Războiul Vîntu - Ghiță și cum s-a născut România TV

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • După falimentul Realitatea Tv, Cozmin Gușă pregătește și falimentul FR Judo. Acolo e uns de vreo doi ani președinte, avandu-l în spate pe marele combinator Marius Vizer, fost cetățean român. Datoriile la stat și creanțele FRJ pe la diverși dubioși au ajuns la 500.000 euro. Citiți ultima pagină de azi a Gazetei Sporturilor, dle Obae.
  • Sariti si aparati geostrategul... Dragnea este dat naibi si vrea sa inchida televiziunea "libera a poporului". Parca mai era unu' de asta care a intrat in istorie ca micul gainar de la Caracal. Gusa Cozmin va ramane in istoria televiziuni ca un fel de Cosmanca sau Talmacean a politicii. Tot ce a atins a bagat in faliment. Propun sa facem o cheta pentru tratamentul lui Rifai. Sigur pe asta nu o va lua nimeni, este prea deontoloaga pentru televiziunile din Romania. Apropo, de milioanele neplatite la stat nu spune nimic micul geostrateg?
  • E clar. Coldea, Dragnea, ONU, NATO, UE si muma lui Stefan cel Mare si-au unit fortele pentru a da de pamant cu geostrategul. Singurul tratament viabil după acest destin crud ramane un Fresh Refresh obosit al talentatei Alexandra Păcuraru. Dl Cozmin Nimeni Gușă deja își aranjează un post de consultant al viitorului europarlamentar Rareș Bogdan.
  • Datoriile nu vor fi recuperate dacă nu se suspenda licența Realitatea plus. In caz contrar Gusa va continua sa adune datorii pe Realitatea plus fara probleme.

Trimite un comentariu