Skip to main content

CNA vrea să schimbe a doua oară, în acest an, legislaţia must carry. Televiziunile pot să redevină libere la retransmisie când vor

 
CNA vrea să schimbe a doua oară, în acest an, legislaţia must carry. Televiziunile pot să redevină libere la retransmisie când vor

CNA se pregăteşte să schimbe legislaţia must carry, la nici două luni după ce o mai modificase o dată. Pentru că unele televizi vor să reintre în lista must carry oricând în timpul anului. Dacă anunţă cu trei luni înainte.

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului a discutat astăzi mai bine de o oră cu reprezentanţi ai marilor televiziuni despre modificarea deciziei 72, ce reglementează relaţia dintre cablişti şi televiziuni şi care include şi principiul must carry.

Nu mai departe de luna februarie, CNA a modificat această decizie astfel încât o televiziune să poată ieşi din lista must carry cu un anunţ prealabil de trei luni. Totodată, televiziunile care ieşeau din lista mai puteau să revină când se publica următoarea listă, în luna ianuarie a următorului an.

De ce au luat această decizie? Deoarece companiile de cablu erau „zăpăcite” de anunţurile de ieşire din listă, pe ultima sută de metri. Cel mai recent exemplu a fost Kanal D.

Cum vor acum să modifice legislaţia? Televiziunile să poată redeveni libere la retransmisie, dacă informează CNA tot cu trei luni înainte.

Articolul supus dezbaterii, pentru 30 de zile, sună astfel:

„Art 11 (1) Prin excepţie de la prevederile art 11, radiodifuzorii ce doresc să revină în regimul must carry vor notifica cu cel puţin 3 luni înainte Consiliul, care va modifica lista în funcţie de indicii de audienţă din anul precedent şi o va publica pe pagina sa de internet, în atenţia tuturor distribuitorilor de programe.”

CNA va lua apoi indicele de audienţă al televiziunii, pe anul precedent şi va reface lista posturilor libere la retransmisie.

Forul a discutat subiectul mai bine de o oră cu George Chiriţă, Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale, alături de reprezentanţii a două televiziuni care nu se mai află în lista must carry, Antena şi Pro TV, dar şi de un reprezentant al Naţional TV.

Redăm în continuare câteva fragmente din discuţiile pe subiect:

Răsvan Popescu, membru CNA, a fost iniţiatorul proiectului, la propunerea ARCA:

E un proiect care vine în sprijinul industriei, de aceea mi-am luat această calitate pentru că întotdeauna i-am sprijinit. Şi care face două lucruri: o dată e un lucru la care ţin ei mult această notificare cu acordurile de retransmisie, dar într-un format electronic, nu aviz cu aviz, iar obligaţia să revină radiodifuzorului. Într-un tabel scrie cui i-a dat el avize de retransmisie.

A doua modificare priveşte intrarea şi ieşirea din must carry, în sensul că menţine linia care există acum pentru toată lumea, acea dată de 15 ianuarie, pentru fiecare an în curs şi ce adaugă este posibilitatea ca după această dată să poţi reveni în must carry cu o notificare de trei luni înainte. Există mecanismul şi înainte şi înapoi.

Radu Herjeu:

Să-mi explicaţi şi mie cum poate un post să intre, de exemplu, în luna iulie în must carry? Pe ce bază? Pe ce audienţă?

Răsvan Popescu:

El e măsurat oricum. Există un indice de audienţă pe care el îl are oricum. Dar el nu vrea să facă uz, la începutul anului, de statutul acesta ci încearcă să-şi vândă programul.

La un moment dat, ajunge la concluzia că mai bine nu şi că vrea să revină în must carry. Asta e tot. Am dat posibilitatea întoarcerii (întoarcerii, nu dacă nu a existat postul în must carry) în listă în aceleaşi condiţii, cu un preaviz de trei luni.

Radu Herjeu, membru CNA:

Atunci, de ce mai pun 15 ianuarie (data-limită la care televiziunile se declară libere la retransmisie - n.r.)? Ca termen pentru ce? Zicem aşa: „când vi se năzare să intraţi în must carry, doar să anunţat cu trei luni înainte”. De ce să mai pun termen 15 ianuarie?”

Răsvan Popescu:

„Ai termenul general pentru toată lumea, că trebuie să faci lista şi atunci treci de 15 ianuarie, iar dacă după aceea se trezeşte unul, la un moment dat, care îndeplineşte condiţia must carry, să poată să facă pasul înapoi în listă cu un termen de trei luni.”

Nicolatea Popa, Naţional TV, care a fost alături de reprezentantul ARCA, George Chiriţă:

„Dacă se poate să se iasă din must carry cu o informare de trei luni înainte de data de la care vrea să se iasă, s-a mers mai departe cu a veni cu acest articol în oglindă, să poţi să şi intri pe parcursul anului, cu acelaşi reper, indicele de audienţă al anului anterior, tot cu un anunţ prealabil de trei luni. Aceasta a fost logica.”

Radu Herjeu a remarcat însă că acest articol, în varianta lui iniţială, permitea oricărei televiziuni, care a mai fost sau nu în must carry, să intre în grilă în orice perioadă din ani.

De celaltă parte, susţinătorii modificării au explicat că acesta ar fi valabil doar pentru televiziunile care au mai fost libere la retransmisie.

Totodată, un reprezentant al departamentului juridic a remarcat că aceasta ar putea să fie discriminatorie. „Cei care au ieşit pot să intre când vor, iar cei care nu au mai fost intră când vor.”

Monica Gubernat, membru CNA:

„O chestiune foarte importantă o reintrare în must carry a unui post, înseamnă o ieşire a unui post care şi-a câştigat acest drept. Cabliştii vor fi obligaţi să transmită în limita a 25%. Intră unul, iese ultimul. Acolo este un drept câştigat, ce facem cu acel radiodifuzor?”

Monica Gubernat a dat exemplu cazul Estrada TV, post care nu s-a mai declarat liber la retransmisie în acest an, dar care ar putea reintra oricând în listă.

„Mie mi se pare că un astfel de articol se bagă foarte mult în negocierea dintre posturi şi cablişti”, a continuat Radu Herjeu.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus