Skip to main content

CNA vrea să schimbe a doua oară, în acest an, legislația must carry. Televiziunile pot să redevină libere la retransmisie când vor

 
CNA vrea să schimbe a doua oară, în acest an, legislația must carry. Televiziunile pot să redevină libere la retransmisie când vor

CNA se pregătește să schimbe legislația must carry, la nici două luni după ce o mai modificase o dată. Pentru că unele televizi vor să reintre în lista must carry oricând în timpul anului. Dacă anunță cu trei luni înainte.

Consiliul Național al Audiovizualului a discutat astăzi mai bine de o oră cu reprezentanți ai marilor televiziuni despre modificarea deciziei 72, ce reglementează relația dintre cabliști și televiziuni și care include și principiul must carry.

Publicitate

Nu mai departe de luna februarie, CNA a modificat această decizie astfel încât o televiziune să poată ieși din lista must carry cu un anunț prealabil de trei luni. Totodată, televiziunile care ieșeau din lista mai puteau să revină când se publica următoarea listă, în luna ianuarie a următorului an.

De ce au luat această decizie? Deoarece companiile de cablu erau „zăpăcite” de anunțurile de ieșire din listă, pe ultima sută de metri. Cel mai recent exemplu a fost Kanal D.

Cum vor acum să modifice legislația? Televiziunile să poată redeveni libere la retransmisie, dacă informează CNA tot cu trei luni înainte.

Articolul supus dezbaterii, pentru 30 de zile, sună astfel

„Art 11 (1) Prin excepție de la prevederile art 11, radiodifuzorii ce doresc să revină în regimul must carry vor notifica cu cel puțin 3 luni înainte Consiliul, care va modifica lista în funcție de indicii de audiență din anul precedent și o va publica pe pagina sa de internet, în atenția tuturor distribuitorilor de programe.”

CNA va lua apoi indicele de audiență al televiziunii, pe anul precedent și va reface lista posturilor libere la retransmisie.

Forul a discutat subiectul mai bine de o oră cu George Chiriță, Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale, alături de reprezentanții a două televiziuni care nu se mai află în lista must carry, Antena și Pro TV, dar și de un reprezentant al Național TV.

Redăm în continuare câteva fragmente din discuțiile pe subiect:

Răsvan Popescu, membru CNA, a fost inițiatorul proiectului, la propunerea ARCA:

E un proiect care vine în sprijinul industriei, de aceea mi-am luat această calitate pentru că întotdeauna i-am sprijinit. Și care face două lucruri: o dată e un lucru la care țin ei mult această notificare cu acordurile de retransmisie, dar într-un format electronic, nu aviz cu aviz, iar obligația să revină radiodifuzorului. Într-un tabel scrie cui i-a dat el avize de retransmisie.

A doua modificare privește intrarea și ieșirea din must carry, în sensul că menține linia care există acum pentru toată lumea, acea dată de 15 ianuarie, pentru fiecare an în curs și ce adaugă este posibilitatea ca după această dată să poți reveni în must carry cu o notificare de trei luni înainte. Există mecanismul și înainte și înapoi.

Radu Herjeu:

Să-mi explicați și mie cum poate un post să intre, de exemplu, în luna iulie în must carry? Pe ce bază? Pe ce audiență?

Răsvan Popescu:

El e măsurat oricum. Există un indice de audiență pe care el îl are oricum. Dar el nu vrea să facă uz, la începutul anului, de statutul acesta ci încearcă să-și vândă programul.

La un moment dat, ajunge la concluzia că mai bine nu și că vrea să revină în must carry. Asta e tot. Am dat posibilitatea întoarcerii (întoarcerii, nu dacă nu a existat postul în must carry) în listă în aceleași condiții, cu un preaviz de trei luni.

Radu Herjeu, membru CNA:

Atunci, de ce mai pun 15 ianuarie (data-limită la care televiziunile se declară libere la retransmisie - n.r.)? Ca termen pentru ce? Zicem așa: „când vi se năzare să intrați în must carry, doar să anunțat cu trei luni înainte”. De ce să mai pun termen 15 ianuarie?”

Răsvan Popescu:

„Ai termenul general pentru toată lumea, că trebuie să faci lista și atunci treci de 15 ianuarie, iar dacă după aceea se trezește unul, la un moment dat, care îndeplinește condiția must carry, să poată să facă pasul înapoi în listă cu un termen de trei luni.”

Nicolatea Popa, Național TV, care a fost alături de reprezentantul ARCA, George Chiriță: 

„Dacă se poate să se iasă din must carry cu o informare de trei luni înainte de data de la care vrea să se iasă, s-a mers mai departe cu a veni cu acest articol în oglindă, să poți să și intri pe parcursul anului, cu același reper, indicele de audiență al anului anterior, tot cu un anunț prealabil de trei luni. Aceasta a fost logica.”

Radu Herjeu a remarcat însă că acest articol, în varianta lui inițială, permitea oricărei televiziuni, care a mai fost sau nu în must carry, să intre în grilă în orice perioadă din ani.

De celaltă parte, susținătorii modificării au explicat că acesta ar fi valabil doar pentru televiziunile care au mai fost libere la retransmisie. 

Totodată, un reprezentant al departamentului juridic a remarcat că aceasta ar putea să fie discriminatorie. „Cei care au ieșit pot să intre când vor, iar cei care nu au mai fost intră când vor.”

Monica Gubernat, membru CNA: 

„O chestiune foarte importantă o reintrare în must carry a unui post, înseamnă o ieșire a unui post care și-a câștigat acest drept. Cabliștii vor fi obligați să transmită în limita a 25%. Intră unul, iese ultimul. Acolo este un drept câștigat, ce facem cu acel radiodifuzor?”

Monica Gubernat a dat exemplu cazul Estrada TV, post care nu s-a mai declarat liber la retransmisie în acest an, dar care ar putea reintra oricând în listă. 

„Mie mi se pare că un astfel de articol se bagă foarte mult în negocierea dintre posturi și cabliști”, a continuat Radu Herjeu.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu