Skip to main content

Estrada TV, 40.000 de lei amendă de la CNA pentru reclamă la tratamente la TV

 
Estrada TV, 40.000 de lei amendă de la CNA pentru reclamă la tratamente la TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să aplice o amendă de 40.000 de lei postului Estrada TV pentru două emisiuni în care patronul postului, Stelian Fulga, prezintă o serie de tratamente ce promit să vindece tot felul de boli.

Publicitate

Cazul emisiunii „Fabrica de sănătate” a ajuns pe masa CNA ca urmare a unor sesizări, în care se reclama că Stelian Fulga „îşi face reclamă la produse, la cabinet şi spune că vindecă oamenii de orice boală, iar după ce pune mâna pe ei, aceştia nu mai au dureri”.

În urma sesizării s-a întocmit un raport de monitorizare, conform căruia, emisiunea constă într-o intervenţie a moderatorului (Stelian Fulga) care, stând la un birou, în faţa computerului, citeşte mesajele primite de la telespectatori sau relatează experienţe pe care acesta le-a avut cu persoane care au primit tratamente de la acesta.

În intervenţiile sale, spune că oferă tratamente de pentru diabet sau chiar ciroză.

Iată şi o mostră din emisiune:

“Bună ziua! Ana Ciucă, din Tomis Nord, Constanţa, zice că a fost azi la mine şi în momentul în care aţi pus mâna pe capul meu, nu m-a mai durut nimic. Domnul Fulga, am luat tratamentul dumneavoastră acum 10 – 12 ani. A fost extraordinar! Aş vrea din nou acest tratament. Eu am fierea şi nu mai am 20 de ani. Vă rog, dacă se poate, să-mi trimiteţi un alt tratament! Vă mulţumesc foarte mult!”

Vă rog frumos, lăsaţi-mi ori decât mesaj, ori daţi-mi bip. Daţi-mi un singur bip, şi eu, imediat când terminam aici cu televiziunea eStrada, o să intru cu dumneavoastră şi o să fie bine! Acum mi-a lăsat cineva mesaj că vrea să vină mâine la noi. V-am spus, veniţi fără programare, fără nimic, aşa... Ne scrie o doamnă că… “HPV, virusul şi valorile din table mi-au ieşit…” Neapărat trebuie să veniţi la cabinet, adică trebuie ca să vorbim, pentru că altfel dumneavoastră îmi spuneţi una la telefon, valorile sunt altfel”.

„De exemplu, mi-a spus o doamnă alaltăieri: Domnul Fulga, am o hepatită B sau C, C mi-a zis. Bine doamnă, dar în momentul când veniţi la mine, zic să veniţi şi cu un set de analize şi face: Da! Şi când a venit ieri la mine, cică: Nu le am la mine. Şi soţul: Nu, dragă, le am eu! Zice: Domnul Fulga, expres a vrut ca să le uite acasă. Când mă uit, avea ciroză. Vedeţi doamnă, nu aveţi hepatită! Aveţi ciroză! Dumneavoastră credeţi ce vreţi, eu vă dau tratamentul pentru ciroză, că aşa scrie aici.

(...)

Deci, colică şi litiază biliară (piatră la fiere), infecţie, mizerie la fiere, nămol ş.a.m.d., cum spun oamenii necăjiţi. Cu tratamentul meu se elimină într-o singură seară, prieteni dragi. Afecţiuni ale pancreasului… Aicea vorbim şi neapărat trebuie să alimentăm organul suprem care am spus că ficatul nostru este un laborator plin de sânge care face diferenţa şi care curăţă corpul de toxine, de e-uri… şi, în momentul când nu mai poate ca să mai lucreze, intervin problemele aste digestive: colita de fermentaţie, colita de putrefacţie, colon iritabil, constipaţia ş.a.m.d. Cu ajutorul meu şi cu ştiinţa care mi-a oferit-o în dar Dumnezeu, se elimină constipaţia din organism, începem să ne alimentăm corect, pentru că…

Stelian Fulga: Hernie de disc, poliomielită stadiul 1 sau 2, reumatism, scapă persoanele care vin la mine, cu o singură condiţie. Dacă ar avea pe cineva din familie să fie de faţă… cu procedurile pe care le fac eu, prieteni dragi, cu procedurile pe care le fac eu să înţeleagă că trebuie să continue, pentru că omul acesta nu s-a îmbolnăvit în trei zile, o lună, două, trei, ci ani. Miastenia gravis, toxocara, toxoplasmoza, nevralgia de trigemen, infertilitate, imunitate scăzută, depresii şi adenom de prostată. Sunt tratamente care cu… sunt boli care cu tratamentul meu… se pare că tratamentul meu are grijă de… hac de cojocul la bolile respective.

Acum, am rămas la… varicele, hipertensiune, se vede cu ochii… arterită, boala Alzheimer, epilepsie, boala Parkinson, vârtej, defecţiuni ale pielii, acnee, zona zoster, urticarie, psoriazis şi tot ce înseamnă eczeme.

Stelian Fulga: Afecţiuni ale esofagului, spasmul esofagian, boala refluxului gastroesofagian, hepatită, afecţiuni ale ficatului… (…)

Stelian Fulga: Fac apel la raţiune şi la înţelepciune, că a m spus în fiecare seară, când mi-am luat la revedere de la dumneavoastră, că nu există pastila minune, nu există capsula minune, fraţilor! Nu există, că dacă ar fi… Domnule, asta e sfânta Biblie! Mint, domne, mint oamenii ca s-şi vândă tratamentele, mint. Că ăsta şi că face ăsta… Toate televiziunile sunt pline de medicamente naturale. Mint, domnule mint! Păi, dacă ar fi bune, ar mai fi cineva bolnav? Prieteni dragi, nu există minune! Minune este imediat după ce faceţi tratamentul de dezintoxicare. Mâncaţi mâncare constructivă pentru organism. Domne, chiar dacă nu respecţi ce zice domnul ăsta acum, care e cu dumneavoastră la telefon, subsemnatul, Stelian Fulga, barem mănâncă, domne, jumătate crud şi jumătate fiert. Să fie jumate jumătate. Pentru că ficatul metabolizează perfect lucrul neprelucrat termic, crudităţile alea. Păi, dacă doctorul zice să mănânc mere coapte în cuptor. Măi, fraţilor, voi sunteţi sănătoşi la cap? Să mănânc mere coapte în cuptor, când mărul l-a creat dumnezeu, le-a copt natural. Cică: Mănâncă totul fiert, ca să fie sterilizat! Ce facultate ai terminat, omule? (…) Prieteni dragi, eu am tot interesul să vă văd bolnavi, că vând şi eu tratamentele. Dar, nu, nu! Că ştiu ce înseamnă suferinţa.”

Postul a mai fost sancţionat pentru acelaşi tip de emisiune, în 2015, cu 100.000 de lei. Potrivit discuţiilor din cadrul CNA, sancţiunea a fost atacată în instanţă şi redusă la 20.000 de lei întrucât, deşi faptele existau, radiodifuzorul era la prima abatere.

Legislaţia invocată:

Art. 73 - Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate.

Art. 120 - (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi.

Art. 130 - (1) Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping la produse şi tratamente naturiste, care, după caz, nu sunt însoţite de avertizarea, sonoră şi scrisă:
a) "Produs neatestat medical";
b) "Metodă neatestată medical".

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Liviu Sora Liviu Sora
    Da, da... Corupta tare... Face Fulga reclama in sculare si culcare la balarii si CNA-ul ar trebui sa doarma. Bravo! Gandeste asa si sigur vei ajunge departe. Televiziunea asta ar trebui inchisa.
  • Digi Becaly Digi Becaly
    Daca nu sustin PSD-ul, asa le trebuie. Antena si Romania tv, iau cate 10000 ron, la pachet, pentru 10-15 abaterii grave. CNA, este o institutie complet corupta si partinitoare cu televiziunile care aduc ode PSD-ului. O institutie care ar fi trebuit inchisa imediat.

Trimite un comentariu

sus