Skip to main content

VIDEO. Gabriela Scraba, jurnalista Radio anchetată de DIICOT: "Am găsit un folder întâmplător. Oricine le putea vedea. Eu de-abia știu să schimb o parolă"

 
VIDEO. Gabriela Scraba, jurnalista Radio anchetată de DIICOT: "Am găsit un folder întâmplător. Oricine le putea vedea. Eu de-abia știu să schimb o parolă"
Gabriela Scraba

Cazul revoltător din Radio România, episodul 2. Postul de radio public, subiect de film de acțiune. Documentele care vorbeau de deplasările fostului director Ovidiu Miculescu, dar și raportul Curții de conturi, au fost descoperite accidental de Gabriela Scraba, fost realizator la Radio România Actualități, cea care a fost anchetată, săltată și acuzată de procurorii DIICOT.

Publicitate

Ea a povestit, în detaliu, cum și de ce au fost descoperite documentele și cum a ajuns să fie cercetată de DIICOT. A povestit și despre percheziția care i s-a făcut acasă. 

"Eu nici nu știu să schimb o parolă, d-apoi să fiu hacker", a spus Gabriela Scraba, care a fost săltată de acasă, de procurorii DIICOT, în condițiile în care are în îngrijire o fată cu autism. A fost săltată și acuzată că a dat informații presei, că a trimis mailuri anonime către Cătălin Tolontan. 

Înainte de a fi ridicată de acasă - s-a întâmplat în urmă cu doi ani - cei de la DIICOT au făcut și o percheziție acasă. "Mi-au răscolit prin haine, deși eu le-am dat direct stick-urile, le-am spus - știu că pentru aceste stickuri ați venit, luați-le, dar nu mai răscoliți casa. Așa e procedura, mi-au răspuns".

Instanța a dovedit că informațiile în cauză erau, de fapt, de interes public și i-au dat ei câștig de cauză.

Gabriela Scraba a povestit situația la dezbaterea Distrugerea TVR și Radio România, organizată de Frontline. O dezbatere moderată de Petrișor Obae, editorul Paginademedia.ro, la care au mai participat Ioana Avădani (CJI), Dorina Rusu (CNA) și jurnalistele Ramona Avramescu (TVR) și Mira Gomboș (Radio România).

Gabriela Scraba:

"Începutul a fost în 2011, când a venit Peter Andras Istvan. În atmosfera plină de entuziasm au venit niște stranieri care nu aveau nicio legătură cu radio și ne considerau pe noi niște învechiți. Eram profesioniști selectați și intrasem cu greu în radio, după ani de ucenicie. Normal că s-a născut acest sentiment de revoltă. Am sesizat presa asupra ceea ce se întâmpla în radio cu link-uri de pe site-ul SRR. Nu aveam niciun atac cibernetic, pur și simplu puneam cap la cap informațiile.

Gabriela Scraba a ajuns în atenția DIICOT după câțiva ani, din alt motiv, după ce a găsit accidental rapoarte ale Curții de Conturi, conform cărora conducerea SRR, în frunte cu fostul Președinte-Director General Ovidiu Miculescu ar fi prejudiciat SRR cu peste 2,5 milioane de lei.

Le-a găsit întâmplător! Documente care cuprindeau, printre altele lista deplasărilor lui Miculescu, deplasări care aveau loc doar cu zboruri la business class și hoteluri de cinci stele.

Cum am ajuns la ele?

Gabriela Scraba:

Am pus un stick și .oiam să intru în My Computer. Vorbeam la telefon și nu eram atentă. În lista aceea din My Computer, unde e și stickul, a apărut My Network. Și, în timp ce vorbeam la telefon, au început să mi se încarce multe foldere.

Ce-or fi astea? mi-am zis. Aveau indicative cifre și unul singur era „Autobază”. Atunci m-am gândit că sunt din radio.

Eram speriată, eu de-abia știu să schimb o parolă la calculator, dar să fiu hacker... Am intrat în folderul cu "șase", care e de la birourile de sus (biroul președintelui este la etajul șase) și am găsit trei pdf-uri cu numele „RRC”. Când am deschis, am văzut Raportul Curții de Conturi.

Am sărit peste partea introductivă și am ajuns la constatări: CA, împreună cu PDG au prejudiciat radio cu 2,5 milioane de lei în anul 2015 și Comitetul Director a prejudiciat nu știu cât.

Concluziile erau că trebuie să se recupereze acești bani de la cei care au făcut prejudiciul. Bineînțeles că am descărcat tot pe stick și pentru asta am fost acuzată de transfer neautorizat de date.

Am trimis Raportul celor din Consiliul de Administrație, m-am gândit că nu știu de el. După ce am dat raportul, am văzut că nu se întâmplă nimic și i l-am trimis lui Adi Moise. După ceva timp, i-am trimis lui Tolontan lista deplasărilor pe care am găsit-o pe acolo.

După ce a plecat Ovidiu Miculescu de la Radio, mi-au povestit toate secretarele cum le chinuia, cum le întreba, le amenința că le dă afară. Plângeau toată ziua. El nu știa de unde până unde. Cum de au apărut acele documente. Dar le putea vedea oricine din rețea. În octombrie, cineva i-a dat ideea să urmărească calculatoarele și atunci m-au găsit.

Aici mi-am asumat riscul și nu-mi pare rău. Băieții de prin radio mi-au spus că mi-au luat laptopul și că e la DIICOT.

Ca să obțină calculatorul de la Gabriela Scraba, specialiștii IT au folosit un bug pentru a-i defecta funcțiile:

„Mai întâi mi l-au stricat, mi l-au defectat și văzând că nu merge, l-am dus la IT și acolo a fost ultima dată când l-am văzut. Culmea, nici atunci nu m-au crezut în stare! Au crezut că un hacker e în spate, că e cineva de la IT”, a completat Gabriela Scraba.

Cum a ajuns Gabriela Scraba, un realizator muzical la radio să aibă acces la documente compromițătoare, cu toate acestea, publice? Din cauza unor multifuncționale.

Gabriela Scraba: La un moment dat, au fost livrate niște multifuncționale. Șeful securității informatice a declarat în dosar faptul că ei se așteptau ca firma care le-a livrat să le securizeze, iar ei au zis „lasă că au specialiști IT aici și le securizează ei”.

Timp de vreo cinci luni, oricine avea computerul în rețea avea acces la documente."

VIDEO. Dezbaterea TVR și povestea Gabrielei Scraba:

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Comentarii

  • tvr a avut intotdeauna o imagine proasta, a fost dintotdeauna afectata de scandaluri si de lipsa de credibilitate din cauza trepadusilor politici pusi sefi politic, de psd, de pd sau de cdr.
    tvr nu a fost niciodata relevanta, iar dupa aparitia pro tv in 1996, s-a vazut clar adevarata valoare a tvr. e un magazin mixt de la cuca macaii in comparatie cu un hipermarket precum carrefour.
    unii dintre jurnalistii de 45-55 de ani nu si-ar gasi niciodata un loc de munca pe o piata libera (cu mici exceptii). sunt oameni acolo care s-au angajat la tvr dupa ce au terminat liceul sau facultatea si de acolo o sa iasa la pensie. in toate departamentele. pentru ca salariile sunt mari, pentru ca serviciul e usor, pentru ca e comod si pentru ca daca faci parte din bisericuta care trebuie, 4 ani nu ai probleme, pana la alegeri.
    cei buni au plecat si inca pleaca. nu cred ca va regreta nimeni in afara de angajati si de familiile lor daca tvr s-ar inchide. nu cred ca se uita mai mult de 2 la suta din populatie la tvr. nici macar. 2 la suta are principalul jurnal de stiri. pe de alta parte, evident ca nu se va inchide. sunt o multime de sinecuristi acolo si e o hemoragie imensa de fonduri catre clienti de partid, firme apropiate de partid etc. toate facturile sunt umflate, ca si organigrama, totul se externalizeaza la preturi umflate. procesul de evaluare de care vorbea ramona a fost o prostie fara nicio relevanta, a fost organizat doar pentru promovarea apropiatilor conducerii de atunci. la stiri nu a fost dat nimeni afara, au fost suspendate doar contractele de colaborare, iar cei ramasi au primit o alta incadrare. obedientii si pilosii nu au avut nicio problema, ca de obicei. si asa va fi mereu, indiferent cine va veni. tvr va ramane o institutie mamut, mentinuta in viata artificial pentru jefuirea continua prin contracte, mereu afectata de scandaluri pentru ca toti cei care ajung acolo trebuie sa le multumeasca celor care i-au pus. am scris prea mult? poate. am lucrat acolo si stiu cata mizerie e si la nivel de redactii, si la nivel de conducere si la nivel de sindicat.

Trimite un comentariu