Skip to main content

Jocurile video, gigantul industriei de divertisment. Google lansează Stadia şi intră pe piaţa jocurilor video

 
Jocurile video, gigantul industriei de divertisment. Google lansează Stadia şi intră pe piaţa jocurilor video

Industria jocurilor video este mult mai profitabilă decât cea a filmelor şi a muzicii la un loc. Dacă la începutul anilor 2000, jocurile video generau mai puţin profit decât industria muzicii, în 2017, industria jocurilor video genera 106,5 miliarde de dolari.

Publicitate

Orice lansare de film este umbrita în cifre de lansările de jocuri video de mulţi ani. Cele 2 filme cu cele mai mari incasari din istoria box-office-ului au fost Avengers: Infinity War în 2018 şi Star Wars: The Force Awakens în 2015, fiecare cu cifre peste sau aproape de 250 milioane dolari.

În 2013 s-a lansat jocul Grand Theft Auto V şi numai în 24 ore a vândut peste 11 milioane de bucăţi, totalizând 817 milioane dolari. În numai 3 zile jocul produs de Rockstar Games a generat venituri de 1000 milioane dolari.

Industria jocurilor video este mult mai mare şi mai profitabilă decât industria muzicii şi a filmelor la un loc, iar acest lucru se poate observa în tabelul de mai jos:

Explozia eSports este susţinută de succesul platformei Twitch, un serviciu streaming de jocuri video unde jucătorii îşi transmit jocurile live şi alţi jucători se pot uita şi comenta în acelaşi timp. Twitch a fost cumpărat în 2014 de catre Amazon cu un miliard de dolari.

Deşi nu este la fel de popular precum Youtube, Twitch a adunat 100 milioane utilizatori pe lună şi o medie de 15 milioane de utilizatori pe zi.

Google intră pe piaţa jocurilor video cu Stadia

Pentru a ţine pasul cu industria, Google a anunţat lansarea platformei Google Stadia pe data de 19 martie. Asta înseamnă că ne vom lua adio de la console, hard-uri, dispozitive, şi urăm bun venit platformei în care jocurile sunt la un click distanţă. Încă de la sfârşitul lui 2018, Google demonstra că există posibilitatea streamingului şi in jocurile video prin Project Stream. Atunci, Google a demonstrat că jocurile video găzduite într-un cloud pot funcţiona la fel ca cele instalate pe un hard drive.

Ce il face acum diferit pe Google fata de ceilalti jucatori din industria jocurilor? Faptul ca Google pune accentul pe streaming şi conţinut versus crearea si vânzarea fizică a consolelor pentru jocuri.

Practic, nu va mai conta dispozitivul de pe care joci, iar Stadia va fi compatibila cu USB-ul sau mouse-ul şi tastatura proprie, singurul lucru ce va conta va fi conexiunea la internet.

„E foarte simplu sa faci streaming cu copy/paste pe un link care te duce la un video, dar nu poti face la fel cu jocruile video pentru ca iti trebuie un hard mai performant, un telefon mai bun etc. Ei bine, cu STADIA acest lucru va fi posibil, te vei putea juca printr-un simplu click pe un link care-ti apare la finalul unui promo de joc video, de exemplu”, a spus Sundar Pichai, CEO Google.

Autor: Dana Iancu Dana.IancuPaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus