Skip to main content

Jocurile video, gigantul industriei de divertisment. Google lansează Stadia și intră pe piața jocurilor video

 
Jocurile video, gigantul industriei de divertisment. Google lansează Stadia și intră pe piața jocurilor video

Industria jocurilor video este mult mai profitabilă decât cea a filmelor și a muzicii la un loc. Dacă la începutul anilor 2000, jocurile video generau mai puțin profit decât industria muzicii, în 2017, industria jocurilor video genera 106,5 miliarde de dolari.

Publicitate

Orice lansare de film este umbrita în cifre de lansările de jocuri video de mulți ani. Cele 2 filme cu cele mai mari incasari din istoria box-office-ului au fost Avengers: Infinity War în 2018 și Star Wars: The Force Awakens în 2015, fiecare cu cifre peste sau aproape de 250 milioane dolari.

În 2013 s-a lansat jocul Grand Theft Auto V și numai în 24 ore a vândut peste 11 milioane de bucăți, totalizând 817 milioane dolari. În numai 3 zile jocul produs de Rockstar Games a generat venituri de 1000 milioane dolari.

Industria jocurilor video este mult mai mare și mai profitabilă decât industria muzicii și a filmelor la un loc, iar acest lucru se poate observa în tabelul de mai jos:

Explozia eSports este susținută de succesul platformei Twitch, un serviciu streaming de jocuri video unde jucătorii își transmit jocurile live și alți jucători se pot uita și comenta în același timp. Twitch a fost cumpărat în 2014 de catre Amazon cu un miliard de dolari.

Deși nu este la fel de popular precum Youtube, Twitch a adunat 100 milioane utilizatori pe lună și o medie de 15 milioane de utilizatori pe zi.

Google intră pe piața jocurilor video cu Stadia

Pentru a ține pasul cu industria, Google a anunțat lansarea platformei Google Stadia pe data de 19 martie. Asta înseamnă că ne vom lua adio de la console, hard-uri, dispozitive, și urăm bun venit platformei în care jocurile sunt la un click distanță. Încă de la sfârșitul lui 2018, Google demonstra că există posibilitatea streamingului și in jocurile video prin Project Stream. Atunci, Google a demonstrat că jocurile video găzduite într-un cloud pot funcționa la fel ca cele instalate pe un hard drive.

Ce il face acum diferit pe Google fata de ceilalti jucatori din industria jocurilor? Faptul ca Google pune accentul pe streaming și conținut versus crearea si vânzarea fizică a consolelor pentru jocuri.

Practic, nu va mai conta dispozitivul de pe care joci, iar Stadia va fi compatibila cu USB-ul sau mouse-ul și tastatura proprie, singurul lucru ce va conta va fi conexiunea la internet.

„E foarte simplu sa faci streaming cu copy/paste pe un link care te duce la un video, dar nu poti face la fel cu jocruile video pentru ca iti trebuie un hard mai performant, un telefon mai bun etc. Ei bine, cu STADIA acest lucru va fi posibil, te vei putea juca printr-un simplu click pe un link care-ti apare la finalul unui promo de joc video, de exemplu”, a spus Sundar Pichai, CEO Google.

Autor: Dana Iancu Dana.IancuPaginademedia.ro

Trimite un comentariu