Skip to main content

În loc de „La revedere”, Jocurile de putere ale lui Rareș Bogdan au mai adus o amendă Realitatea TV

 
În loc de „La revedere”, Jocurile de putere ale lui Rareș Bogdan au mai adus o amendă Realitatea TV
Rares Bogdan

10.000 de lei a costat Realitatea TV una dintre ultimele emisiuni Jocuri de putere, făcută de Rareș Bogdan la Realitatea TV, înainte de a-și anunța candidatura la europarlamentare și de a reunța la rolul de moderator.

O ediție în care Rareș Bogdan (care urma să fie primul pe lista PNL în două zile) o ataca puternic pe Rovana Plumb, cea care era prima pe lista PSD.

Publicitate

Sancțiunea a fost dată astăzi de membrii CNA întrucât Rareș Bogdan făcut o serie de acuzații neprobate la adresa Rovanei Plumb și a șefului interimar al Companiei Naționale de Aeroporturi București, fără ca măcar să solicite un punct de vedere din partea celor doi. 

Totodată, forul a ținut cont în propunerea sancțiunii și de o serie de burtiere în care era atacat PSD, care nu aveau legătură cu subiectele din studio. 

Ce s-a întâmplat?

Forul audiovizual a analizat în ședința publică de astăzi o reclamație din partea lui Gabriel Stoe, numit la începutul lunii februarie în funcţia de director general interimar al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. Era vorba despre o emisiune din 12 martie, cu două zile înainte ca Rareș Bogdan să-și anunțe candidatura la europarlamentare din partea PNL. 

Membrii CNA, reuniți în ședință publică, au analizat imaginile în cauză și au venit cu propunerile. Menționăm că postul nu a avut niciun reprezentant în fața CNA.

Radu Călin Cristea, membru CNA, a fost cel care a propus amenda de 10.000 de lei.

Propunerea a fost votată de Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa, Radu Herjeu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Alexandru Kocsis, Cristina Pocora și Dorina Rusu au votat „împotrivă”.

Redăm în continuare o mostră din emisiune:

Rareș Bogdan:

Eu cred că, oricum, în pușcărie va ajunge și domnul Stoe de la aeroport, împreună cu Rovana Plumb, înainte de a fi pusă prima pe lista de la europarlamentare, pentru că au luat șpagă de la domnul Lăscuț. Așa se spune. Iar joi, am documentul și îl prezint în partea a doua! Am docomentul! Ia stați așa!

Nu-l am pe masă? Ia stați așa! Ba da! Ia uitați aici! Ce vor să facă? V-am spus că ăștia au dat șpagă ca să pună un director, pentru că sub ochii unui DNA speriat și a unui DIICOT în vacanță, ei își fac toate mendrele.

Ăștia nu s-au speriat, cum văd că ridică capul exact ăia care erau fugari, și acum dau lecții. Ridică din nou capul. Escrocii și șarlatanii ridică capul. Vor să prelungească un contract al firmei Millemium de la aeroport, care expiră în 2022, cu încă 10 ani.

Au adus un director special pentru asta! Am docomentul aici! (Moment în care, ridică și arată spre cameră niște hârtii)

Veți merge în pușcărie direct! Deci, Rovana Plumb nu vei candida la europarlamentare! Te vei duce în pușcărie direct. Vrei să scapi de asta, sperând că vei obține mandat de europarlamentar cu imunitate pe 5 ani. Ai luat sau nu bani de la Lăscuț? Răspunde la întrebarea asta? Ai luat șpagă de la Lăscuț, să-l puneți pe Stoe la aeroport director? Ne ocupăm și de asta după ora 23:00!

Până la sfârșitul emisiunii, subiectul amintit în cadrul Sel. 1 nu a mai fost reluat, așa cum a afirmat moderatorul (după ora 23:00), arată monitorizarea CNA. 

Nu au fost prezentate punctele de vedere ale persoanelor vizate și nici nu au fost invitate să intervină, mai arată monitorizarea CNA.

Însă, pe banda superioară a ecranului, în timpul emisiunii, a rulat următorul mesaj: Cerem oficial poziția celor care se consideră lezați de emisiune.

Forul a ținut cont în propunerea amenzii și de o serie de burtiere care rulau pe post, titluri care nu aveau legătură cu subeictele care se discutau în studio.

Câteva dintre titluri, în continuare:

  • PSD E GATA DE ALTĂ LOVITURĂ: VINDE ULTIMELE COMPANII;
  • PSD ȘI TĂRICEANU AU VÂNDUT PETROM, ACUM DAU RESTUL;
  • ADUC AURUL PENTRU A PLĂTI SALARII DE LUX;
  • VÂND TOT PENTRU A ASIGURA LINIȘTEA LUI DRAGNEA;
  • BOMBĂ: COMPANIILE, EVALUATE LA 10 MILIARDE DE LEI;
  • ULTIMELE COMPANII DE STAT, SUBEVALUATE DE 100 DE ORI.

Legislație

Art. 40 - (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin.(1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

ART. 65 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:

c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu