Skip to main content

Emisiunea Andreei Mantea de la Kanal D, prima sancțiune de la CNA

 
Emisiunea Andreei Mantea de la Kanal D, prima sancțiune de la CNA
Foto: Facebook Puterea Dragostei

Emisiunea Puterea dragostei de la Kanal D a primit o somație publică pentru emisiunea „Puterea dragostei”, prezentată de Andreea Mantea, pentru edițiile din 28, 29 și 30 martie. 

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat în ședința de astăzi o serie de reclamații de la cititori care se plângeau că în patru ediții „Puterea dragostei” sunt promovate violența, limbajul vulgar și un comportament indecent. 

Publicitate

Forul a vizionat momentele și a decis să dea o somație, considerând că abaterile nu sunt foarte grave. Momentele violente au fost aplanate de prezentatoare, iar limbajul vulgar a fost „cenzurat”, așa cum spune legea. 

Propunerea de sancționare cu somație a venit din partea lui Radu Herjeu, membru CNA, care a considerat că au fost încălcate articolele privind violența de limbaj, respectiv, limbajul injurios. 

„Tocmai pentru că sunt departe de ce se întâmplă la alte emisiuni de genul aceasta, n-aș vrea să ajungă să copieze „modelul de succes”. De aceea, o să propun o somație”, a explicat Radu Herjeu, membru CNA, la propunerea sancțiunii. 

Propunerea a trecut cu unanumitate de voturi. Prezenți la ședință au fost Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alexandru Kocsis, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa, Radu Herjeu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea.

Cum s-a apărat postul?

Cătălin Băleanu, reprezentantul Kanal D:

„Ce pot să vă spun este că dragostea și gelozia nasc pasiuni foarte mari. Este un program de 18 ore pe săptămână. Ați văzut niște selecții dintr-o lună de zile, dintr-un program pe care noi îl difuzăm 18 ore pe săptămână. Atunci când se încing spiritele foarte tare, Andreea Mantea, după cum ați observat, intervine. Cuvintele care sunt nepotrivite, sunt acoperite.

Se creează tensiuni pentru că este și un premiu săptămânal, de 500 de euro, pe care îl câștigă concurentul preferat de telespectatori. Fiecare vrea să iasă în evidență într-un anumit fel.

Fiecare își creează o identitate, prin care să fie pe placul publicului, să rămână cât mai mult în casă, să nu fie eliminați. Periodic, apar, din motive legate de relațiile interpersonale care se creează în timpul emisiunii, și momente mai tensionate, dar eu cred că am reușit să menținem lucurile în limitele corecte ale unei emisiuni pe care o difuzăm.

La fel ca și în cazul Exatlon, dar într-o măsură mai mică, această emisiune dezvoltă niște atașamente foarte puternice între telespectatori, care sunt în general doamne mai în vârstă, și anumiți concurenți și în urma acestor pasiuni, persoanele respective consideră că se produc niște nedreptăți între ei, că unele personaje sunt mai violente decât altele.

Concurenții sunt împreună opt ore pe zi în acea casă. Sunt șase băieți și șase fete. În rest, ei locuiesc separat (băieții de fete n.r.).Din punct de vedere vizual nu se întâmplă absolut nimic nu se întâmplă. Sunt aceste schimburi de replici mai tensionate. E un reality-show, nu există niciun fel de scenariu. Oamenii se manifestă potrivit cu educația lor. Selecția, când s-a făcut, s-a dorit a fi câtde cât reprezentativă pentru diferite segmente de public, de vârstă, de background. Educația și modul lor de comportament nu-lputem cenzura noi, dar îl putem menține în anumite limite, putem acoperi anumite cuvinte și putem tempera, așa cum a și fost cazul.” 

Legislație:

ART. 18. (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare
de intensitate sau gravitate.

40 (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Dacă concurenții vor să iasă în evidență, prin comportamentul lor de mahala, lor să le aplicați amenzile, deoarece canalul D, le-a adus la cunoștință ce comportament se admite. Lui Adrian, i s-au permis cele mai multe nerespectării de la regulament. Voi știți de ce. Și nu a fost pedepsit întotdeauna. De aceea ceilalți concurenți își mai permit ieșiri nervoase

Trimite un comentariu