Skip to main content

Drepturile pentru Liga I, contract semnat. Ce spune Orlando Nicoară, șeful firmei care a luat drepturile

 
Drepturile pentru Liga I, contract semnat. Ce spune Orlando Nicoară, șeful firmei care a luat drepturile

Liga Profesionistă de Fotbal a semnat astăzi contractul de cesiune cu EAD Interactive, firmă condusă de Orlando Nicoară, care va vinde drepturile de televizare pentru meciurile din Liga I, în următoarii cinci ani.

Contractul EAD - LPF se ridică la 28 de milioane de euro (fără TVA) pe fiecare sezon.

Ce acoperă contractul: nu numai zona de TV și online, dar și drepturi comerciale.

Ce NU acoperă contractul: drepturile de radio. Pe zona de radio, drepturile au fost achiziționate de Radio România, direct de la LPF. Din informațiile Paginademedia.ro contractul pentru difuzarea pe radio este până în 100.000 de euro pe sezon.

Publicitate

Detalii, în continuare:

„Contractul este mai amplu și include partea de drepturi TV, dar și alte drepturi comerciale, cum ar fi drepturile de retransmisie pe diferite platforme, alte tipuri de drepturi”, a explicat Orlando Nicoară, șeful EAD Interactive în conferința de presă de astăzi. 

„Vom insista pe partea de marketing, pentru a crește audiențele și pe TV dar și pe stadioane, dar și pentru a face produsul mai atractiv”, a mai adăugat Nicoară. 

Redăm în continuare principalele idei din conferința de astăzi: 

Orlando Nicoară, EAD Interactive:

 • „EAD este o companie înființată în 2015. A început ca regie de publicitate. În vara lui 2017 am dezvoltat componenta de drepturi sportive. Am operat ultimii doi ani de contract, cel care se termină la finalul acestui sezon. L-am operat printr-o preluare de cesiune de la deținătorul drepturilor, ISB.”
 • În ultimii doi ani am lucrat cu Liga pentru operarea acestor drepturi TV.
 • Parteneriatul nostru cu LPF înseamnă poziționarea între două tipuri de clienți, ceea ce înseamnă business to business (LPF, televiziuni, operatori și cele 14 cluburi din Liga I) și business to consumer (atât spectatorii de pe stadioane, cât și telespectatorii).
 • În relația cu LPF vom realiza tot ce înseamnă partea de producție, meciurile din Liga I. Suntem responsabili cu producția acestor meciuri. Construim produsul pentru partenerii noștri, televiziuni și operatori de cablu.
 • Vom insista pe partea de marketing, pentru a crește audiențele și pe TV dar și pe stadioane, dar și pentru a face produsul mai atractiv.
 • Contractul este mai amplu și include partea de drepturi TV, dar și alte drepturi comerciale, cum ar fi drepturile de retransmisie pe diferite platforme.
 • EAD poate negocia sponsorul Ligii I

Ce ne propunem pentru următorii cinci ani:

 • O profesionalizare a managementului și o dezvoltare a infrastructurii și a resursei umane implicată în identificarea, formarea și creșterea jucătorilor.
 • Ne interesează să creștem numărului de spectatori pe stadioane la meciurile din Liga I și ne interesează să creștem audiențele TV.
 • Atragerea unor branduri importante ca sponsori ai fotbalului din Liga I. Ajutarea echipelor în activitatea de marketing plus echilibrarea veniturilor în buget, prin creșterea încasărilor din vânzarea de bilete/ produse promoționale/comerț la stadion și creșterea veniturilor generate de sponsori/ publicitatea pe stadioane.
 • Sisteme de tip LED la fiecare meci din Liga I.
 • Ne interesează să digitalizăm produsul și să mergem după audiență. Așa cum bine știți audiența tânără este pe platforme de tipul YouTube sau Facebook.
 • Ce ne interesează și am lucrat deja este ca echipele care ajung în Liga I să aibă o infrastructură minimă.
 • Ne interesează că echipele să-și diversifice bugetele și să nu mai ajungă să depindă în proporție de 40 – 50% de drepturile TV.
 • Vrem să creăm o tribună a suporturilor, o tribună a legendelor clubului, să atragem personalitățile care au reprezentat grupul respectiv. Diferite acțiuni de marketing care să convingă lumea să revină pe stadion.
 • În momentul de față toată lumea trebuie să înțeleagă că timpul fiecărui spectator este limitat așa că trebuie să ieșim în față și să scoatem în față atuurile sau avantajele pe care le ai dacă vii la un meci de Liga I.
 • Vrem să atragem branduri importante alături de echipele de Liga I. Astăzi, marea majoritate a echipelor au doar sponsori principali companiile de betting, însă vrem să atragem branduri importante care se pot asocia cu această competiție.
  Ne-am propus ca în perioada următoare, nu știu dacă neapărat din sezonul următor, să aducem în România un sistem LED de tipul celor care rulează în Champions League.
 • Digitalizarea produsului: Am creat un canal de YouTube care are 60.000 de abonați unde punem rezumatele fiecărui meci din Liga I. am blocat transmisiile pirat de pe YouTube, toate canalele care piratau meciurile au fost blocate. Lucrăm în momentul de față cu Facebookul pentru a bloca și acolo pentru că sunt multe transmisii pirat care se întâmplă pe Facebook.
 • Împreună cu LPF am creat pagini sau am autentificat pagini de Facebook pentru fiecare echipă din Liga I.
 • Vom lansa aplicații unde spectatorii vor putea vedea golurile marcate după fiecare meci, cu o întârziere de câteva minute.
 • Ce vrem să facem este să mergem după audiență. O audiență tânără care petrece foarte mult timp pe smartphone și care își petrece timpul în mediul virtual.

Dacă există garanții cu EAD:

Justin Ștefan, secretar general LPF:

„Există mai multe garanții contractuale. În primul rând, dânșii au obligația de a depune o scrisoare de garanție bancară pentru fiecare rată, cu excepția situației în care plata se face pentru într-un termen asumat contractual. În cazul nerespectării unor obligații importante din contract Liga poate rezilia contractul de a doua zi, dar sunt mai mult ca sigur că nu vom avea această situație.” 

Legătura cu Adrian Tomșa, omul de afaceri care deține Look Sport și Look Plus și dacă este sau nu apropiat al lui Zoltan Teszari:

Orlando Nicoară:

„Este acționar în EAD. Cunosc marota aceasta cu Adrian Tomșa care ar fi un apropiat al lui Zoltan Teszari. În momentul de față, Adrian Tomșa reprezintă interesele companiilor în care este acționar. Mai departe, îl puteți întreba pe dânsul direct cât este de apropiat de Zoltan Teszari.”

De ce nu au vândut direct către televiziuni:

Gino Iorgulescu:

Noi nu suntem specialiști în acest domeniu, iar până acum tot ce a obținut EAD-ul de la televiziuni a fost satisfăcător pentru Liga I. După cum vedeți, s-au obținut ceva mai mulți bani.

Despre publicitatea pe stadioane:

Orlando Nicoară:

„Este o înțelegere separată, care nu implică Liga Profesionistă de Fotbal. O înțelegere pe care o avem noi cu fiecare club din Liga I. Practic, e un contract separat încheiat între EAD și fiecare club din Liga I pentru aceste drepturi.”

Despre drepturile în online:

Orlando Nicoară:

„A fost un singur experiment. Am transmis pe Facebook un meci pentru românii din Diaspora. În perioada următoare vom avea un plan pentru digitalizarea produsului și implicit și pentru transmisii pentru Facebook sau YouTube. E foarte posibil ca pentru audiența din Diaspora să se întâmplă aceste lucruri (să aibă acces la meciuri în online – n.r.).

Cât privește publicul din România nu există un plan în momentul de față. Depinde foarte mult de partenerii pe care îi avem. Nu poți să transmiți pe Facebook, gratuit, un meci care costă peste 120.000 de euro.”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Orlando e un interpus. Arpad e in spate, combinat cu Gino. Schema e simpla: EAD n-are cash, tot ce cumpara de la LPF e din banii televiziunilor. Iar la televiziuni sunt niste sefi interesati sa ia decizii necomerciale, Nu poti da 120.000 euro pe un meci la care vin 150 de oameni si care are audiente spre zero. Te mai costa minim 20.000 euro productia. Dar la final cineva daruieste masa si toata lumea e fericita, Traiasca parandaratul. Evident, totul e un pamflet.
 • Am un sentiment de deja-vu, se repeta scenariul de acum 5 ani, cand Gino "the big boss from LPF" vindea drepturile unei firme de apartament de-a lui Paszkany, patronul Look TV de la acea vreme. Digi si Dolce nu s-au mai bagat la combinatii si i-au lasat orbi la inceput de sezon, canalele Look nu erau vizibile la toti. Parca tot la fel a fost si cu productiile TV cu pret umflat pe care incercau ei sa le vanda, pana a intrat Digi si le-au taiat macaroana.
  Acum, e alta situatie, canalele Look sunt vizibile la toti, se pune intrebarea de ce ar mai plati Digi si Telekom pentru drepturi si retransmisie daca tot le au in grila? Unde e shmenul?
 • Orlando Nicoara e in ograda Clever. Ii ajuta ( le vinde ) publicitate si era deja de stiut ca drepturile ajung la Look in ograda deoarece sigur a cotizat si Tomsa ceva ceva
 • @Adi

  Nu, stai liniștit, orando nicoara e in băiat f.serios, nu știu ce are trecutul cu el de nu îl iubește, ba procurorii, ba fiscul, ba foști angajați, toți se plâng că a dat niște tepe, dar nu creeeed. Nu cred deloc.
  Apoi cu LPF credeai că se apucă de prostii? Asta era băiat mare încă de când s-a născut :)
 • Deci Liga a vândut drepturile unei firme înființate acum 1 an si jumatate? Ce tare! Presimt că va fi o mare țeapă!
 • @121
  Principalii clienți ai EAD vor fi televiziunile Look Sport, Digi Sport și Telekom Sport.

  Ar trebui creată o platformă online pentru conținutul sportiv și pentru o parte din canalele tematice românești, inclusiv cele operate de Clever Media, Digi România și Telekom România, Pronto Serv. și alți furnizori de conținut.

Trimite un comentariu