Skip to main content

"A întrerupt în mod repetat discursul". Ministrul Justiţiei, prima explicaţie pentru refuzul de a o acredita pe Ionela Arcanu

 
"A întrerupt în mod repetat discursul". Ministrul Justiţiei, prima explicaţie pentru refuzul de a o acredita pe Ionela Arcanu

Tudorel Toader explică decizia de a-i respinge acreditarea Ionelei Arcanu, de la Realitatea TV. Îşi explică decizia pentru că CNA i-a solicitat-o, într-o scrisoare.

Publicitate

Ce spune Ministrul Justiţiei? Ce l-a deranjat? Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare,răspunsul lui Tudorel Toader.

După ce jurnalişti şi organizaţii au cerut explicaţii pentru respingerea acreditării Ionelei Arcanu, Tudorel Toader a răspuns în sfârşit. În faţa CNA.

Ministerul a răspuns printr-o adresă la o scrisoare trimisă de CNA, explicând că motivul refuzului ţine, printre altele, de modul în care s-a comportat jurnalista în timpul prezentării Raportului de activitate, din 4 martie.

„Punctual, la data de 04.03.2019, la momentul prezentării Raportului de activitate, eveniment anunţat sub forma unei scurte declaraţii de presă şi transmis în direct, doamna Ionela Arcanu a întrerupt în mod repetat discursul, solicitând schimbarea subiectului”, arată răspunsul trimis de Tudorel Toader către CNA şi obţinut de Paginademedia.ro.

„În faţa refuzului, a abordat o atitudine ironică, continuând cu încercarea de impunere a propriilor teme. Orice înregistrare existentă în spaţiul public relevă această stare de fapt. Totodată, acestă atitudine are un caracter de repetitivitate, fiind observată şi în cadrul altor întâlniri. Aceste fapte au adus atingere desfăşurării normale a activităţii de relaţionare cu presa, activitate importante a oricărei autorităţi publice afectând şi drepturile celorlalţi jurnalişti prezenţi”, a mai punctat Ministrul Justiţei.

Amintim că la începutul lunii aprilie, jurnalista Ionela Arcanu a cerut ajutorul Consiliului Naţional al Audiovizualului după ce Ministerul Justiţiei i-a respins cererea de acreditare jurnalistei, fără vreun argument.

CNA, după discuţii lungi, a decis să trimită la Ministerul Justiţiei o scrisoare prin care să ceară motivele care au dus la respingerea acreditării.

Forul audiovizual a primit răspuns pe 11 aprilie şi urmează să îl comunice şi jurnalistei Ionela Arcanu.

Redăm scrisoarea în continuare:

„Având în vedere adresa Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 3013 din 04.04.2019, înregistrată la Ministerul Justiţiei cu nr.81/1114 din 05.04.2019, am deosebita plăcere de a vă comunica următoarele:

În primul rând, din momentul preluării demnităţii de Ministru al Justiţiei, am soluţionat pozitiv toate cererile de acreditare înregistrate.

Punctual, la data de 04.03.2019, la momentul prezentării Raportului de activitate, eveniment anunţat sub forma unei scurte declaraţii de presă şi transmis în direct, doamna Ionela Arcanu a întrerupt în mod repetat discursul, solicitând schimbarea subiectului.

În faţa refuzului, a abordat o atitudine ironică, continuând cu încercarea de impunere a propriilor teme. Orice înregistrare existentă în spaţiul public relevă această stare de fapt. Totodată, acestă atitudine are un caracter de repetitivitate, fiind observată şi în cadrul altor întâlniri. Acste fapte au adus atingere desfăşurării normale a activităţii de relaţionare cu presa, activitate importante a oricărei autorităţi publice afectând şi drepturile celorlalţi jurnalişti prezenţi.

De asemenea, menţionăm că la aceeaşi dată la care s-a comunicat neacordarea acreditării doamei Ionela Arcanu, alţi doi jurnalişti din partea instituţiei media reprezentate de domnia sa primiseră un răspuns pozitiv, iar alte două solicitări de acreditare sunt încă în curs de soluţionare.

Reiterăm faptul că libertatea de informare a unei instituţii media nu se realizează doar prin intermediul unei singure persoane.

Pe cale de consecinţă, subliniem că niciodată nu s-a motivat decizia prin conţinutul unor întrebări sau prin frecvenţa acestora, existând suficiente dovezi în spaţiul public care să susţină faptul că manifestările ce pot fi apreciate drept „incomode” din punct de vedere mediatic nu au fost sancţionate, aşa cum se suţine.

Cu deosebită consideraţie,

Pro. Univ. Dr. Tudorel Toder
Ministrul Justiţiei.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alin Alin
    Ar fi interesant de vazut daca Biz, foarte corect si fosta colega au comentat, de fapt, de pe acelasi IP. :)
  • fosta colega fosta colega
    Doamna Ionela, cere niște bani de la Gușă-faliment și scoate-l la o bere pe nea Tudorel. Fără el erai doar o țiitoare de microfon pusă pe harță, doar-doar te-ar fi remarcat și pe matale cineva. Nea Toader te-a scos în fața întregii națiuni, importanto! Marile tale reportaje sunt citate de pe net din fața DNA și breaking news-uri cu insi care se perinda pe la procese și carora le dai cu microfonul în cap.
  • Foarte corect Foarte corect
    Are dreptate ministrul, o asa atitudine de țață este o rusine pentru presa, nu am auzit vreun alt jurnalist sa faca asa ceva. Cum sa te rastesti si sa ironizezi un ministru??? Ieri l-a lovit si pe liviu dragnea numai ca sa iasa in fata, o asa atitudine merita tratata pe masura.
  • Biz Biz
    Tot respectul meu, domnule ministru Toader! Un raspuns corect, civilizat, profesionist pentru un exponent a "faunei" de asa-zisi ziaristi. Iata si un raspuns oficial pentru cine are urechi de auzit si cap sa inteleaga de ce aceasta profesie de jurnalist nu primeste un respect cuvenit. Functia de baza a jurnalismului este sa informeze, nu sa deformeze, nu sa reformeze, nu sa formeze publicul. De la informatie la analiza si apoi pana la opinie este un drum cu multe nuante, de care habar nu au cvasi-unanimitatea surselor numite de media, in special TV si online cad in capcana asta masiv.
    Poti sa fii critic, poti sa pui intrebari, poti sa cauti ce e subred in ce spun altii, dar dupa ce indeplinesti conditii de baza stii sa faci diferenta intre stire, analiza si opinie, informezi publicul ca de aia faci teren si ai o atitudine civilizata, respectuoasa, fata de orice interlocutor, cu atat mai mult in fata unui demnitar. Cu personaje ca Oanta si fata asta, faci pe reporterul "media" la oi, la capre, la gaini. Sau pe intelesul lor, hai gata cu tupeul si *** daca tot nu va schimbati modul de a castiga o paine!
  • geo geo
    Ar fi fost interesanta si o inregistrare video care sa sustina cele intamplate pe 04.03.2019.

Trimite un comentariu

sus