Skip to main content

Antenele şi Realitatea TV au încălcat un articol din lege patru ani, dar nu au păţit nimic. Ce argumente au invocat

 
Antenele şi Realitatea TV au încălcat un articol din lege patru ani, dar nu au păţit nimic. Ce argumente au invocat

Pentru unele posturi, legea audiovizualului este opţională. Mai multe posturi TV care de patru ani refuză să-şi difuzeze programele în limbaj mimico-gestual, aşa cum spune legea, au scăpat ieftin de CNA. Câte o somaţie şi obligaţia de a intra în legalitate în următoarele 60 de zile.

Publicitate

Practic, patru ani au încălcat legea, fără să primească nicio amendă. Şi acum, după patru ani, au scăpat "ieftin": doar o somaţie.

Despre cine este vorba? Antena 1, Antena 3, Realitatea TV şi Naţional TV au primit câte o somaţie de la CNA. În 2016, aceleaşi posturi au fost somate pentru exact aceeaşi încălcare, însă nici până acum, la trei ani de la somaţie, televiziunile nu respectă legea.

Alte trei posturi au primit scrisori de atenţionare pentru că le-a lipsit într-o zi programul tradus în limbaj mimico-gestual (Romania TV şi Prima TV).

Cele patru posturi nu au dat niciun jurnal cu interpret, în timp ce toate celelalte staţii - de la Pro TV şi TVR, la B1 şi Digi 24 au "tradus" jurnale pentru persoanele cu decifienţe de auz.

Kanal D este un caz special. Şi postul turcesc a fost atenţionat, dar pentru altceva. A împins programul "dublat" şi în limbaj mimico-gestual la ora unu noaptea.

Legea privind limbajul mimico-gestual a intrat în vigoare în anul 2015, ca parte a angajamentului României de a pune în aplicare prevederile convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Concret, orice post care difuzează ştiri sau emisiuni de analize ori dezbateri pe teme politice sau economice, să difuzeze cel puţin 30 de minute de program în limbaj mimico-gestual.

Forul audiovizual a făcut o monitorizare a tuturor posturilor centrale după o autosesizare a lui Alexandru Kocsis, membru CNA.

Cum s-a apărat Antena 1, prin reprezentantul său, Norina Ionescu:

„Pot să vă spun doar că strategia de management nu a considerat că acesta este un „must” pentru televiziunea Antena 1. S-a făcut un proiect, pentru că trebuie un proiect nou. E vorba despre nişte repoziţonări, nişte cheltuieli în plus. Există un proiect făcut pentru Observatorul de dimineaţă. Să sperăm că începând cu data de 1 iunie, pentru că colegii mei sunt în negocieri cu trei persoane, de aproximativ două luni.”

Cristina Pocora, membru CNA: „S-a considerat că nu e un must. Le-aţi spus că este o lege?”

Norina Ionescu: „Da, sigur că da. Dar legea spune că „în funcţie de posibilităţile tehnologice”. Din punctul acesta de vedere am zis că managementul a considerat că nu este un must. Şi îmi asum ceea ce spun. Am fost întrebată de mai multe ori, am atras atenţia de mai multe ori. Colegii mei îmi spun că sper că până la 1 iunie se va implementa pentru ambele posturi.”

Alexandru Kocsis, membru CNA, cel care a şi venit cu propunerile de sancţionare, a concluzionat:

„Eu am făcut această autosesizare nu pentru că voiam să sancţionez radiodifuzorii, dar în contextul discuţiilor pe care le-am avut în legătură cu legea care prevede subtitrarea filmelor şi documentarelor de după 2019 şi atunci când am văzut abordarea destul de obtuză a unor dintre reprezentanţii radiodifuzorilor am vrut să vă arăt că nici această lege, care este mai veche, nu se respectă.

Şi cred că ar fi corect şi o dovadă de respect faţă de o categorie a publicului dumneavoastră să încercăm să intrăm în legalitate.”

Legislaţie: ART. 42^1*)

(1) Persoanele cu handicap de auz au dreptul de acces la serviciile media audiovizuale, în funcţie de posibilităţile tehnologice.

(2) În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire naţională:

a) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie;
b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora;
c) vor avertiza verbal „Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficienţe de auz”, însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil;
d) programele prevăzute la lit. b) se difuzează însoţite de un semn de avertizare conform anexei care face parte integrantă din prezenta lege.

(3) În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire locală:

a) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie;
b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora;
c) vor avertiza verbal „Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficienţe de auz”, însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil;
d) programele prevăzute la lit. b) se difuzează însoţite de un semn de avertizare conform anexei.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Vasi Vasi
    Au dreptate cei de la Antene... deontologia nu este un "must have"!
  • jk jk
    Si la pro tv încep mai repede,la 18:59 sau : 58,nici cum la fix
    Online,e scris la 05.57 sa înceapă observatorul matinal,dar in rest la 06.00, stirile matinale incepand la 05.57
  • geo geo
    De ce nu va autosesizati si ca, de ani buni, Observatorul A 1 incepe la ora 18.58 desi peste tot in programele lor sustin ca stirile incep la ora 19.00 ?

Trimite un comentariu

sus