Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile lunii APRILIE. Să fie lumină: BOR a primit cadou un bloc în centrul Bucureştiului

 
Foto | Să fie lumină
Foto | Să fie lumină

SUPERSCRIERILE LUNII APRILIE. Juriul Superscrieri a stabilit cele mai bune opt materiale de presă ale lunii aprilie. Materialele de luna trecută vin în mare pare din presa independentă. Investigaţiile unor publicaţii precum „Să fie lumină”, „Dela0” sau „Vice România” se numără printre recomadările din aprilie.

Publicitate

Redacţia „Să fie lumină” a mai publicat un material legat de afacerile Bisericii Ortodoxe Române cu statul român - Hotelul Camuflat al Patriarhiei, din centrul Bucureştiului.

„Statul a dat cadou Patriarhiei Române „un hectar” de bloc în buricul Bucureştiului, în Piaţa Unirii”, notează articolul.

Tot în aprilie, ziarul Libertatea a publicat un reportaj despre Gică, un român omorât într-un parc din Huskvarna, Suedia, de doi adolescenţi. Mai exact, primul episod dintr-o serie de patru.

Materialul a fost semnat de ziaristele Delia Marinescu şi Eli Driu, iar astăzi a apărut un nou episod, „Crima”.

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Hotelul camuflat al Patriarhiei, Ovidiu Vanghele, Paula Căbescu - Să fie lumină

„Statul a dat cadou Patriarhiei Române „un hectar” de bloc în buricul Bucureştiului, în Piaţa Unirii. Proprietatea - evaluată, la bunul simţ, la cel puţin 15 milioane de euro - era menită să-i rezolve cultului majoritar cele mai multe dintre nevoile administrative. Însă oamenii BOR aveau alte planuri cu această clădire.”

2. O rotiţă în angrenajul dictaturii: cazul procurorului Augustin Lazăr, Diana Oncioiu - Dela0.ro

„În 1985 şi 1986, procurorul Augustin Lazăr a susţinut cu propria semnătură ţinerea în spatele gratiilor a cel puţin unui dizident încarcerat de regimul comunist la Aiud. Treizeci şi cinci de ani mai târziu, Lazăr e procurorul general al României democratice şi susţine că şi-a făcut doar datoria, respectând regimul legal al perioadei. O documentare Dela0.ro investighează faptele, oamenii şi interpretările lor.”

3. Cartelul sicilian al roşiilor de Mehedinţi, Andreea Pocotilă, fotografii de Mircea Topoleanu - VICE România

„Cumperi bulion făcut din pastă dubioasă importată din China, nu din tomate cultivate în România, pentru că statul dă subvenţii unor falşi fermieri din Italia. [...]

Italienii - reprezentanţi ai firmelor SC Agricultura Renovat SRL, SC Văi Verzi SRL, SC Green Meadows SRL, SC Septel Farm SRL şi SC Renaşterea Acasă SRL - au luat în arendă, în total, 537 de hectare pe raza celor patru localităţi. Pe toată această suprafaţă, au declarat la APIA că au cultivat tomate pentru industrializare şi au primit, în 2018, 3,9 milioane de lei, adică aproape 850 de mii de euro. Asta deşi nu cultivaseră, pe suprafaţa cât şapte sute de terenuri de fotbal, nici măcar o roşie.”

4. România plecată [infografic video], Liviu Bărbulescu, Victor Ilie, Alex Munteanu - Inclusiv.ro

„Unu din şapte români trăiesc în afara ţării. Sunteţi 3,6 milioane pe afară. Cel puţin. Asta înseamnă 15% din populaţia României. Practic, închipuie-ţi că de pe harta ţării au dispărut judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Bacău şi Vrancea. Dar ce înseamnă asta pentru România? Unde eşti şi ce faci? Te mai întorci? Pentru ce? Nu avem răspunsuri la toate întrebările, dar vrem să începem o discuţie în care ne-ar plăcea să te implici, mai ales dacă nu mai locuieşti în ţară.”

5. În căutarea lui Gică - românul omorât într-un parc din Huskvarna, Suedia, de doi adolescenţi. Paşte în pădure cu cei mai nevoiaşi dintre compatrioţi (1), Delia Marinescu, fotografii de Eli Driu - Libertatea

„Cerşetorul român de 48 de ani a fost întâi hărţuit şi numit ”şobolan” de mai mulţi adolescenţi, iar cei care l-au atacat au aruncat cu un borcan cu urină în el.

Târziu în noapte, doi tineri de 14 şi de 16 ani l-au lovit cu picioarele pe Gică, cu un colac de salvare şi cu un con dur de plastic, folosit la semnalizarea drumurilor, până când l-au lăsat aproape mort. Au filmat momentul şi au plecat. Omul a agonizat, neauzit de nimeni, şi s-a stins după câteva ore de suferinţă. Faptul că, în ciuda insistenţei procurorilor suedezi, cei doi tineri nu au fost pedepsiţi de justiţie, după procesul de fond şi apel, a stârnit o dezbatere naţională în Suedia.”

6. Fofocika din Ţepilova, Ilie Gulca, Mădălin Necşuţu - Sinopsis.info.ro

„Pentru modul în care a documentat – prin cuvinte şi desene – propria experienţă a Gulagului sovietic a fost supranumită „Soljeniţîn al Basarabiei”. Azi, despre Eufrosinia Kersnovskaia nu îşi mai aduce aminte aproape nimeni în satele din Basarabia unde şi-a petrecut o parte a tinereţii, înainte de a fi deportată în Siberia.”

7. Femeia uită de ea. 12 românce vorbesc despre orgasm, Venera Dimulescu, ilustraţii de Wanda Hutira - Scena9

„În cei peste 40 de ani de comunism, viziunea politică despre sex avea un rol utilitar. Rolul de părinte a fost impus brutal de către Ceauşescu prin decretul anti-avort, care a ucis aproape 10 000 de femei.

Sexul din plăcere nu a existat ca subiect în spaţiul public până-n anii ‘90, când ziarele şi revistele au explodat pe subiectul ăsta. Însă după aproape 30 de ani de libertate şi democraţie, România este o ţară încă bântuită de regulile trecutului. Treptat, după Revoluţie, discursul a fost acaparat de către Biserica Ortodoxă, care propovăduieşte în continuare sexul utilitar ca unică formă de intimitate fizică acceptabilă între oameni.”

8. Academia de Poliţie ascunde zeci de plagiate de frica imploziei, Emilia Şercan - PressOne

„În ultimii trei ani, mai mulţi oficiali, atât din Minister, cât şi din Academia de Poliţie, au anunţat verificarea tezelor de doctorat elaborate în instituţia care pregăteşte viitori poliţişti, însă fără vreun rezultat concret. De la "vom verifica toate tezele" s-a trecut la "vom verifica tezele din intervalul 2007-2011" şi s-a ajuns la "verificăm doar tezele din intervalul 2011-2017".

După trei ani de aşteptare − timp în care presa a dezvăluit mai multe plagiate comise la Academia de Poliţie −, aflăm că doar şase teze au fost verificate până acum de Comisia de Etică. Nu ştim nici măcar dacă este vorba despre aceleaşi lucrări despre care presa a scris că sunt plagiate.”

„Listele Emiliei Şercan”, de Mona Dîrţu - îţi explică de ce plagiatul nu e doar o infracţiune soft

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus