Skip to main content

INSTANȚA. Gabriela Firea și Pandele au pierdut procesul cu Ringier. Disputa a pornit de la coperta cu House of Cards

 
INSTANȚA. Gabriela Firea și Pandele au pierdut procesul cu Ringier. Disputa a pornit de la coperta cu House of Cards

Respinge acțiunea ca neîntemeiată”. Câștig de cauză pentru Ringier și cei trei angajați ai grupului de presă (un jurnalist și doi șefi) care au fost dați în judecată de Gabriela Firea și de soțul ei, Florentin Pandele, pentru o anchetă din Libertatea, în care cei doi au fost prezentați pe prima pagină drept personajele malefice din serialul Netflix „House of Cards”.

Mai mult, cei doi ar trebui să plătească cheltuieli de judecată trustului Ringier. Decizia nu este definitivă. 

Publicitate

Totul a pornit de la o investigație publicată în Libertatea în august 2018, intitulată „Casa de intervenții - Inculpați interceptați de DNA când povestesc intervențiile Firea&Pandele”. 

Imediat după apariția investigației, Firea a acuzat ziarul că nu i-a fost publicat punctul de vedere și că, în ediția print, a fost comparată cu personajele din serialul House of Cards, de pe Netflix”.

„Publicarea articolului si a celor doua portrete sub denumirea de Casa de Interventii' cu analogie la serialul House of Cards a fost făcută cu rea credință și pentru a induce ideea ca cei doi reclamanti, din funcțiile pe care le ocupă, folosesc mijloace oculte (șantaj) pentru a-și clădi cariera politică și pentru a asigura numirea anumitor persoane în functii publice”, spunea Gabriela Firea în comunicatul postat, la vremea respectivă, și pe site-ul Primăriei București.

Primarul general mai spunea că imaginea i-a fost grav afectată de apariția articolului și că punctul său de vedere nu ar fi fost publicat.

În replică, reprezentanții Libertatea au spus atunci pentru Paginademedia.ro că „ziarul a respectat integral regulile libertății presei”.

„Răspunsul autorităților a venit seara, ediția de print plecase, dar am publicat în același timp cu articolul de pe internet răspunsul integral al Primăriei. Și, a doua zi, am revenit în ediția tipărită cu poziția Primăriei. Instanța se va pronunța, iar noi vom continua să investigăm, să documentăm și să relatăm despre problemele Bucureștiului”, au spus reprezentanții Libertatea pentru Paginademedia.ro.

La scurt timp după anunțul din presă, a fost deschis și dosarul la Tribunalul București, proces în care au fost dați în judecată atât jurnalistul care a semant investigația, Cătălin Lupășteanu, cât și șefii săi, Robert Tătăruș, pe atunci redactor-șef Libertatea, Mihnea Vasiliu, director general la Ringier, și grupul Ringier România. 

Decizia, în primă instanță, a fost dată în această săptămână și a fost împotriva soților Pandele.

Mai mult, aceștia ar trebui să plătească cheltuielile de judecată către Ringier România în valoare de 6.996 de lei

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare. 

Decizia instanței, pe scurt

„Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Mihnea Ştefan Vasiliu. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Obligă reclamanţii la plata către pârâta S.C. Ringier România S.R.L. a sumei de 6.996 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 22.05.2019.”

Citește și: 

Gabi Firea dă în judecată Libertatea. „Comparația cu House of Cards e de rea credință”. Acuză ziarul că nu i-a publicat poziția

Ziarul Libertatea, despre procesul deschis de Gabriela Firea: „Noi am respectat regulile presei. Vom continua să investigăm"

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu