Skip to main content

Liviu Dragnea, la Viața Satului, episodul unu. A fost campanie electorală, dar CNA nu e decis asupra sancțiunii

 
Liviu Dragnea, la Viața Satului, episodul unu. A fost campanie electorală, dar CNA nu e decis asupra sancțiunii

A fost sau n-a fost. Forul audiovizual a analizat, în sfârșit, Viața Satului cu Liviu Dragnea invitat. Ediția de acum două săptămâni. Ce s-a decis.

Din cei 10 membri prezenți în ședința publică de astăzi, șase au considerat că Liviu Dragnea a făcut campanie electorală în emisiunea Viața Satului, încălcând legislația audiovizualului. 

Publicitate

Postul public n-a primit însă nicio sancțiune. De ce? Cei șase membri s-au împărțit între două propuneri de sancționare: o somație și o amendă de 10.000 de lei. De menționat că, în cazul amenzii de 10.000 de lei, departamentul juridic a considerat că nu se poate amenda, postul public fiind la prima încălcare de acest fel. 

N-a trecut niciuna pentru că e nevoie de cel puțin șase voturi pentru ca o propunere să fie aprobată.

Radu Herjeu, Răsvan Popescu, Alexandru Kocsis și Orsolya Borsos au fost pentru somație, în timp ce Dorina Rusu și Cristina Pocora au fost pentru amenda de 10.000 de lei. De cealaltă parte, Monica Gubernat, președintele propus al CNA, Ramona Sorescu, Radu Călin Cristea și Nicolaie Bălașa n-au votat pentru niciuna dintre sancțiuni. 

Telenovela nu se va încheia aici. Cazul va fi discutat în ședința viitoare, cel mai probabil marți.

„Mi s-a părut emisiunea aceasta ca un fel de Cântarea României, de la început până la sfârșit”, a spus Dorina Rusu, membru CNA. 

În replică, Monica Gubernat, președintele propus al CNA, l-a adus pe Klaus Iohannis în discuție:

„Dacă dumneavoastră puneți așa problema, mă văd obligată fac o autosesizare în legătură cu toate ieșirile la toate emisiunile de promovare electorală ale domnului Iohannis. Eu nu vreau să fac chestia asta pentru că cred că trebuie să existe o oarecare libertate de abordare.”

Alexandru Kocsis, membru CNA, l-a întrebat pe reprezentantul TVR de câte ori a mai fost Liviu Dragnea invitat la Viața Satului, în trecut, considerând „curios” că șeful PSD a apărut deja la două ediții consecutive ale emisiunii de pe TVR. Totodată, Kocsis a spus că nu ar fif ost o problemă apariția lui Dragnea la Viașa Satului, dacă emisiunea ar fi fost marcată drept emisiune de promovare. 

În final, Radu Herjeu, cel care a și propus somația, a considerat la rândul său că prezența liderului PSD în emisiunea de la TVR a fost campanie electorală și a propus cea mai mică sancțiune, întrucât postul public este la prima astfel de abetere. 

Redăm în conrinuare parte din discuțiile care s-au purtat astăzi la CNA: 

Dorina Rusu, membru CNA:

„Mi s-a părut emisiunea aceasta ca un fel de Cântarea României, de la început până la sfârșit. Președintele partidului pentru că toate promisiunile sunt făcute în numele Guvernului. Ministrul Agriculturii a stat acolo de decor, iar moderatorul nu numai că a stat și s-a uitat la ce a spus Liviu Dragnea, dar mai și adăuga „câinii latră, caravana trece.”, „e foarte bine ce faceți” E clar că nu e nici un fel de imparțialitate(…) Putea să fie invitat și cineva din opoziție, care să discute despre asta. (…) Dânsul a vorbit în calitate de președinte al PSD și de om care decide ce face Guvernul, ce face partidul.

Monica Gubernat, președintele ales al CNA

Oare domnul președinte Iohannis, când apare în emisiuni, în declarații, la mitingurile PNL, oare ce calitate apare? Că mă gândesc că președintele Camerei Deputaților, culmea, are voie să facă așa ceva, președintele Iohannis oare are voie să vorbească despre activitatea Guvernului așa cum a făcut-o la fiecare ieșire? Eu vă întreb, doamna Rusu.

Dorina Rusu:

Îmi dați voie să vă răspund?

Monica Gubernat:

Nu. Nu mă interesează răspunsul dumneavoastră.

Dorina Rusu:

Noi aici discutăm despre Viața Satului. Nu aveți nicio calitate să mă interogați pe mine cu privire la ce face președintelui.

Monica Gubernat:

Dacă dumneavoastră puneți așa problema, mă văd obligată fac o autosesizare în legătură cu toate ieșirile la toate emisiunile de promovare electorală ale domnului Iohannis. Eu nu vreau să fac chestia asta pentru că cred că trebuie să existe o oarecare libertate de abordare.

Alexandru Kocsis:

Deseori spunem și vorbim între noi cum că CNA nu e deloc politizat și noi suntem imparțiali și totuși într-o discuție punctuală în care analizăm o emisiune, indiferent de numele acelui invitat, intervenim, întrerupem și aducem în discuție un personaj care nu se află în acea emisiune și spunem că o să ne autosesizăm pe eventuale alte emisiune. Atitudinea asta prin care încercăm să contracarăm sau să apărăm un invitat într-o emisiune, acuzând că ne vom autosesiza în cazului președintelui țării… Referirea la KIaus Iohannis în acest context nu-și are locul. (…) Pentru reprezentantul postului, din câte vă amintiți, domnul Dragnea a mai fost invitat vreodată la emisiunea Viața Satului?

Nicolae Voican:

Nu pot să vă spun, emisiunea Viața Satului este foarte veche. Dacă ar fi să ne luăm din 96 până acum, nu pot să vă răspund. Pot să verific.

Alexandru Kocsis:

Eram curios pentru că mi s-a părut curios, crezând că n-a mai participat, să văd că în timpul campaniei electorale, în două emisiuni consecutive, participă aceeași persoană. Poate este un invitat lunar sau trimestrial.
(…)

Nicolae Voican:

Înainte de a începe această emisiune cu acești invitați, am analizat cu atenție decizia 308 care face referiri foarte clar la cine are voie sau nu să participe. Această este emisiune de informație agrară și producătorul a considerat că ceea ce poate să spună în această emisiune, cu cei doi invitați, este de interes pentru agricultori. În acest sens, nu cred că s-a încălcat ceva. Faptul că de-a lungul emisiunii domnul Dragnea, pentru că înțeleg că despre dânsul este vorba, a spus că „noi facem”, nu puteam să prevedem că dânsul se va exprima în felul acesta.

Alexandru Kocsis:

Tot domnul Dragnea spune că „citeam ieri când m-am întors de la Galați despre solarii, despre sere. Venim aici să discutăm despre dublu standard și vreau să vorbesc despre asta pentru că e o idee la care nu renunț (…)” Acesta este una dintre temele de campanie ale PSD și de aceea pare ciudat că un a vorbit în calitate de președinte al Camerei Deputaților despre o temă de campanie a PSD, el fiind și președinte al PSD, ceea ce îl face competitor electoral, ceea ce mă duce cu gândul că emisiunea aceasta trebuia încadrată la emisiune de promovare electorală și nu era absolut nicio problemă.

Nicolae Voican:

Nu am de unde să știu că domnul Dragnea se întorcea de la mitingul de la Galați. A spus de unde se întorcea și a văzut sere, solarii pe unde a fost dânsul. În ce privește dublu standard, acest lucru se rostogolește în presa din România și nu numai de foarte multă vreme. Nu cred că e o parte a campaniei, toate partidele au spus acest lucru, că dublu standard nu are ce căuta la noi.

Alexandru Kocsis:

Nu e o problemă că a spus-o, ci că nu a fost încadrată corect.

Radu Călin Cistea:

Orice omul politic ar fi fost la Viața Satului în timpul campaniei electorale era însoțit de asemenea critici. Vă amintiți momentul 2014 cu Victor Ponta, tot așa a fost. Îmi aduc aminte că a intervenit Comisia de Etică din TVR (…) Concluzia lor fiind aceea că nu s-au încălcat normele eticii din TVR (….).
Unde puteați să fiți mai prudenți. Dacă vă trezeați cu acest tip de emisiune mai pe la începutul campaniei. Era bine ca în emisiunea următoare să îl invitați și pe Ludovic Orban. Puteați să-l chemați într-o livadă de pruni, de exemplu. Sunt convins că în acest domeniu domnul Orban ar fi avut o foarte bună și utilă expertiză pentru electorat.

Radu Herjeu:

Din punctul meu de vedere, această emisiune a avut un pronunțat caracter electoral. Deci a fost o emisiune electorală. Așa cum a fost emisiunea cu Ponta, de acum cinci ani sau cea cu Emil Boc, acum mai mulți ani sau cum ar fi trebuit să fie emisiunea cu Cioloș, dar au retras-o în ultimul moment că ieșea scandalul prea mare. Nu e o inovație, au învățat și ei de la predecesorii lor. (…) Domnul Dragnea este președinte al Camerei Deputaților, deci în această funcție ar fi putut participa la o emisiune. În calitate de președinte al Camerei Deputaților, domnul Dragnea nu putea să vorbească despre subvenții, despre calitatea roșiilor și așa mai departe, pentru că nu-i intră în fișa postului de șef al Camerei Deputaților. Intră însă în fișa postului de președinte al celui mai important partid aflat la guvernare. În calitate de președinte al partidului face programul de guvernare, așa cum e și firesc și să-l și susțină. Dar, în calitate de președinte al unui partid aflat în competiție electorală, prezența la o emisiune de acest gen nu poate fi considerată decât ca promovare electorală. Să vorbești despre ce vor face, practic să-ți prezinți programul de guvernare, eu consider că este campanie electorală.”
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu