Skip to main content

Refuz Implant pentru Refuz. Radio România n-a vrut să se asocieze cu un festival în care cântă trupa. Organizatorii: "Încă nu ne vine să credem"

 
Refuz Implant pentru Refuz. Radio România n-a vrut să se asocieze cu un festival în care cântă trupa. Organizatorii: "Încă nu ne vine să credem"

EXCLUSIV Paginademedia.ro. "Încă nu ne vine să credem", spune Răzvan Munteanu, organizatorul festivalului Embargo Fest, din Timişoara. "Nu înţelegem de ce. Nu e nicio urmă de violenţă sau de mesaj violent în piesele noastre", e contrariat şi Florin Barbu, unul dintre membrii trupei Implant pentru Refuz.

Publicitate

Reacţii care vin după ce au primit un mesaj de la Radio România, de la "centru" (postul local fiind partener media al evenimentului) că nu sunt de acord să se asocieze cu evenimentul din cauza trupei Implant pentru Refuz.

Directorul Radio România Timişoara a decis însă să meargă mai departe. A trecut peste recomandarea "de la centru", iar Radio România Timişoara a rămas partener media. Chiar şi cu Implant pentru Refuz pe scenă.

"Poate a fost vorba de o simplă greşeală. Se întâmplă când ai mult de lucru", spune şeful Radio România Timisoara, Mihai Anghel, îngăduitor cu actul de la Bucurşti. "A fost doar o părere de la juridic, eu am considerat că e corect să susţinem actul cultural", continuă el.

Ce s-a întâmplat?

Paginademedia.ro vă prezintă povestea. O poveste cu o trupă veche de 25 de ani, cu explicaţii scoase de Radio România din "arhivele" formaţiei, cu un director care a trecut peste părerile de la centru şi şi-a asumat decizia de a rămâne în joc.

Plus, la final, o piesă mai veche a trupei, cu puternic mesaj social, pe care formaţia încă o cântă în concerte. Cu un text extrem de actual. Şi pe care trupa îl consideră, de fapt, ca fiind "vinovat" pentru situaţie.

Povestea:

START. Asociaţia Embargo Fest organizează festivalul Embargo Fest. Mai multe trupe sunt invitate să cânte, între 16 şi 19 mai, la Dudeştii Vechi, lângă Timişoara. Printre acestea, Timpuri Noi, Sarmalele Reci, Subcarpaţi, Şuie Paparude, Ţapinarii, Implant pentru Refuz.

SPOTUL RADIO. Postul public local Radio România este partener media al evenimentului. A fost şi anul trecut, la prima ediţie.

"Am făcut un spot de 35 de secunde, care anunţa formaţiile care cântă la festival", spune organizatorul, Răzvan Munteanu.

"Spotul radio a fost câteva zile pe post. În acelaşi timp, am trimis o cerere de parteneriat", continuă el.

RĂSPUNSUL. Fără Implant pentru Refuz. Luni, 6 mai, vine răspunsul Radio România. Un răspuns "de la centru", de la departamentul juridic.

Documentul, un "Raport de neavizare", spune că "Nu se poate acorda viză de legalitate acordului de parteneriat media."

De ce?

Pentru că trupa Implant pentru Refuz "a lansat, potrivit biografiei, albumul Permis port-Sinucidere". Şi că "de asemenea, în zece ani de activitate, puţine radiouri şi televiziuni au acceptat difuzarea pieselor IPR (...) albumul va ajunge direct la publicul interesat prin intermediul unor canale media alternative".

Radio România arată, în document, că instituţiile media, potrivit legii trebuie, printre altele, "să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătoţii sau siguranţei populaţiei".

STOP SPOT. Radio România Timişoara opreşte difuzarea spotului cu formaţia Implant pentru Refuz printre trupele anunţate. Marţi şi miercuri, spotul nu e difuzat.

Unul dintre membrii trupei, Florin Barbu, nu înţelege poziţia Radio România.

"Albumul despre care vorbeşte Radio România este unul vechi, de peste 20 de ani, de la începuturile formaţiei. Nici nu îl mai cântăm în concerte", a declarat el pentru Paginademedia.ro.

"În concertele şi în piesele noastre, nu este nicio urmă de violenţă sau de mesaje violente. Concertul nostru nu este unul agresiv", continuă el.

În repertoriul formaţiei este şi piesa Solitor, o piesă cu puternic mesaj social (versurile, la finalul articolului).

Din piesă:

Te mint nerusinat, dar ii votezi
Te amagesc, dar tu ii tolerezi
Prea amortit sa-ncepi sa faci ceva

O palma te-ar trezi? te-ar ajuta?

Respect!
Pentru cei care nu se lasa mintiti.

Respect!
Pentru cei care nu se lasa vanduti.

Respect!
Pentru cei care cred in dreptate.

Respect!
Pentru cei care merg mai departe

"Chiar dacă piesa are un mesaj social, noi nu am numit un partid anume. Vorbim de putere, de decizii politice, fără să nominalizăm pe nimeni", spune Florin Barbu.

Continuă:

"De unde ne uitam noi, vedem actiunea SRR ca o incercare mascata de a elimina IPR din Festival.

Pentru ca, desi niciodata nu am numit un anume partid politic, avem piese care nu sunt placute actualei puteri."

DECIZIA FINALĂ. Directorul Radio România Timişoara, Mihai Anghel, nu este de acord cu părerea de la centru. Decide să meargă mai departe.

"Au fost două puncte de vedere contradictorii", a declarat Anghel pentru Paginademedia.ro.

Mihai Anghel:

"Este dreptul managerului de a lua decizia. A fost o părere a unui jurist. Eu am dreptul să trec peste ea, câtă vreme îmi asum răspunderea. Poate a fost o greşeală, se întâmplă, când este mult de lucru.

Dacă aş fi discutat cu ei, am fi ajuns, probabil la aceeaşi concluzie. Dar timpul era scurt, aşa că mi-am asumat răspunderea.

Argumentele juridice nu mi s-au părut fezabile. Am considerat că acestă acţiune culturală merită sprijinul nostru. Că este un eveniment care merită susţinut. Iar Radio România are ca misiune să sprijine cultura. A fost o decizie versus o părere."

Spotul radio a fost reluat, azi, la Radio România Timişoara, cu Implant pentru Refuz printre trupele nominalizate.

Implant pentru Refuz - piesa Solitor

atentie! minciuna vine din orice directie!
atentie! asculta, nu crede si fa selectie!

te mint nerusinat, dar ii votezi
te amagesc, dar tu ii tolerezi
prea amortit sa-ncepi sa faci ceva
o palma te-ar trezi? te-ar ajuta?

te-ntreb cum poti si unde porti
pasiunea ta de a-i minti pe toti?
in locul unde stai, virtutea a apus?
tu inca n-ai aflat ca poti sa fi rapus?
m-ai "omorat" de-atatea ori
ce as putea sa iti doresc decat sa mori!
sau iti propun acum un troc:
raman eu om si tu un porc!

nu cred in iluzii vandute periodic
si nici in expresii zemoase, ironic
prezinti teorii pe un ton persuasiv
si-n mintile noastre lucrezi coroziv!

respect!
pentru cei care nu se lasa mintiti.
respect!
pentru cei care nu se lasa vanduti.
respect!
pentru cei care cred in dreptate.
respect!
pentru cei care merg mai departe.

atentie! minciuna vine din orice directie!
atentie! asculta, nu crede si fa selectie!
te scuipa neincetat, dar tu te stergi

te desfiinteaza fara sa-i contrezi
prea amortit sa-ncerci sa faci ceva
o revolutie la cheie, te-ar ajuta?

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Jacobim Mugatu Jacobim Mugatu
    @Mark: Greșești grav din toate punctele de vedere.
  • Isus Isus
    Gusturile nu se discuta***
  • mark mark
    @filip: ai sărit la concluzii; am avut ocazia să-i ascult pe cei de la IpR; nu mi se par memorabili sau de referință, indiferent de vechimea în activitate invocată, mai degrabă trupă de pluton pentru un gen in care de referinta ar fi OCS, nu înțeleg referirea ta la PSD; ar fi trebuit sa-mi placă de ei doar pentru ca RR nu-i consideră adecvați politicii lor editoriale?
  • filip filip
    @mark: si uite-asa ajunge un individ sa-si verse online frustrarile de om mic si pesedist.
  • mark mark
    și uite așa ajunge o trupă submediocră să aibă parte de o expunere pe care parteneriatul cu radioul ascultat doar la țară în zilele cu ploaie nu i-o putea aduce
  • Gadea Gadea
    Lasa ca se asociază Zu cu PSD in Galati la Forza PSD si nu se supara nici un artist invitat acolo. Pariez ca vor canta si Holograf in duet cu Buzdugan si Morar un imn pt PSD si toata lumea o sa fie pesedericita cu o zi inainte de alegeri

Trimite un comentariu

sus