Skip to main content

Refuz Implant pentru Refuz. Radio România n-a vrut să se asocieze cu un festival în care cântă trupa. Organizatorii: "Încă nu ne vine să credem"

 
Refuz Implant pentru Refuz. Radio România n-a vrut să se asocieze cu un festival în care cântă trupa. Organizatorii: "Încă nu ne vine să credem"

EXCLUSIV Paginademedia.ro. "Încă nu ne vine să credem", spune Răzvan Munteanu, organizatorul festivalului Embargo Fest, din Timișoara. "Nu înțelegem de ce. Nu e nicio urmă de violență sau de mesaj violent în piesele noastre", e contrariat și Florin Barbu, unul dintre membrii trupei Implant pentru Refuz.

Publicitate

Reacții care vin după ce au primit un mesaj de la Radio România, de la "centru" (postul local fiind partener media al evenimentului) că nu sunt de acord să se asocieze cu evenimentul din cauza trupei Implant pentru Refuz.

Directorul Radio România Timișoara a decis însă să meargă mai departe. A trecut peste recomandarea "de la centru", iar Radio România Timișoara a rămas partener media. Chiar și cu Implant pentru Refuz pe scenă.

"Poate a fost vorba de o simplă greșeală. Se întâmplă când ai mult de lucru", spune șeful Radio România Timisoara, Mihai Anghel, îngăduitor cu actul de la Bucurști. "A fost doar o părere de la juridic, eu am considerat că e corect să susținem actul cultural", continuă el.

Ce s-a întâmplat?

Paginademedia.ro vă prezintă povestea. O poveste cu o trupă veche de 25 de ani, cu explicații scoase de Radio România din "arhivele" formației, cu un director care a trecut peste părerile de la centru și și-a asumat decizia de a rămâne în joc.

Plus, la final, o piesă mai veche a trupei, cu puternic mesaj social, pe care formația încă o cântă în concerte. Cu un text extrem de actual. Și pe care trupa îl consideră, de fapt, ca fiind "vinovat" pentru situație.

Povestea:

START. Asociația Embargo Fest organizează festivalul Embargo Fest. Mai multe trupe sunt invitate să cânte, între 16 și 19 mai, la Dudeștii Vechi, lângă Timișoara. Printre acestea, Timpuri Noi, Sarmalele Reci, Subcarpați, Șuie Paparude, Țapinarii, Implant pentru Refuz.

SPOTUL RADIO. Postul public local Radio România este partener media al evenimentului. A fost și anul trecut, la prima ediție.

"Am făcut un spot de 35 de secunde, care anunța formațiile care cântă la festival", spune organizatorul, Răzvan Munteanu.

"Spotul radio a fost câteva zile pe post. În același timp, am trimis o cerere de parteneriat", continuă el.

RĂSPUNSUL. Fără Implant pentru Refuz. Luni, 6 mai, vine răspunsul Radio România. Un răspuns "de la centru", de la departamentul juridic.

Documentul, un "Raport de neavizare", spune că "Nu se poate acorda viză de legalitate acordului de parteneriat media."

De ce?

Pentru că trupa Implant pentru Refuz "a lansat, potrivit biografiei, albumul Permis port-Sinucidere". Și că "de asemenea, în zece ani de activitate, puține radiouri și televiziuni au acceptat difuzarea pieselor IPR (...) albumul va ajunge direct la publicul interesat prin intermediul unor canale media alternative".

Radio România arată, în document, că instituțiile media, potrivit legii trebuie, printre altele, "să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătoții sau siguranței populației".

STOP SPOT. Radio România Timișoara oprește difuzarea spotului cu formația Implant pentru Refuz printre trupele anunțate. Marți și miercuri, spotul nu e difuzat.

Unul dintre membrii trupei, Florin Barbu, nu înțelege poziția Radio România.

"Albumul despre care vorbește Radio România este unul vechi, de peste 20 de ani, de la începuturile formației. Nici nu îl mai cântăm în concerte", a declarat el pentru Paginademedia.ro.

"În concertele și în piesele noastre, nu este nicio urmă de violență sau de mesaje violente. Concertul nostru nu este unul agresiv", continuă el.

În repertoriul formației este și piesa Solitor, o piesă cu puternic mesaj social (versurile, la finalul articolului).

Din piesă:

Te mint nerusinat, dar ii votezi
Te amagesc, dar tu ii tolerezi
Prea amortit sa-ncepi sa faci ceva

O palma te-ar trezi? te-ar ajuta?

Respect!
Pentru cei care nu se lasa mintiti.

Respect!
Pentru cei care nu se lasa vanduti.

Respect!
Pentru cei care cred in dreptate.

Respect!
Pentru cei care merg mai departe

"Chiar dacă piesa are un mesaj social, noi nu am numit un partid anume. Vorbim de putere, de decizii politice, fără să nominalizăm pe nimeni", spune Florin Barbu.

Continuă:

"De unde ne uitam noi, vedem actiunea SRR ca o incercare mascata de a elimina IPR din Festival.

Pentru ca, desi niciodata nu am numit un anume partid politic, avem piese care nu sunt placute actualei puteri."

DECIZIA FINALĂ. Directorul Radio România Timișoara, Mihai Anghel, nu este de acord cu părerea de la centru. Decide să meargă mai departe. 

"Au fost două puncte de vedere contradictorii", a declarat Anghel pentru Paginademedia.ro.

Mihai Anghel:

"Este dreptul managerului de a lua decizia. A fost o părere a unui jurist. Eu am dreptul să trec peste ea, câtă vreme îmi asum răspunderea. Poate a fost o greșeală, se întâmplă, când este mult de lucru.

Dacă aș fi discutat cu ei, am fi ajuns, probabil la aceeași concluzie. Dar timpul era scurt, așa că mi-am asumat răspunderea.

Argumentele juridice nu mi s-au părut fezabile. Am considerat că acestă acțiune culturală merită sprijinul nostru. Că este un eveniment care merită susținut. Iar Radio România are ca misiune să sprijine cultura. A fost o decizie versus o părere."

Spotul radio a fost reluat, azi, la Radio România Timișoara, cu Implant pentru Refuz printre trupele nominalizate. 

Implant pentru Refuz - piesa Solitor

atentie! minciuna vine din orice directie!
atentie! asculta, nu crede si fa selectie!

te mint nerusinat, dar ii votezi
te amagesc, dar tu ii tolerezi
prea amortit sa-ncepi sa faci ceva
o palma te-ar trezi? te-ar ajuta?

te-ntreb cum poti si unde porti
pasiunea ta de a-i minti pe toti?
in locul unde stai, virtutea a apus?
tu inca n-ai aflat ca poti sa fi rapus?
m-ai "omorat" de-atatea ori
ce as putea sa iti doresc decat sa mori!
sau iti propun acum un troc:
raman eu om si tu un porc!

nu cred in iluzii vandute periodic
si nici in expresii zemoase, ironic
prezinti teorii pe un ton persuasiv
si-n mintile noastre lucrezi coroziv!

respect!
pentru cei care nu se lasa mintiti.
respect!
pentru cei care nu se lasa vanduti.
respect!
pentru cei care cred in dreptate.
respect!
pentru cei care merg mai departe.

atentie! minciuna vine din orice directie!
atentie! asculta, nu crede si fa selectie!
te scuipa neincetat, dar tu te stergi

te desfiinteaza fara sa-i contrezi
prea amortit sa-ncerci sa faci ceva
o revolutie la cheie, te-ar ajuta?

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • @filip: ai sărit la concluzii; am avut ocazia să-i ascult pe cei de la IpR; nu mi se par memorabili sau de referință, indiferent de vechimea în activitate invocată, mai degrabă trupă de pluton pentru un gen in care de referinta ar fi OCS, nu înțeleg referirea ta la PSD; ar fi trebuit sa-mi placă de ei doar pentru ca RR nu-i consideră adecvați politicii lor editoriale?
  • și uite așa ajunge o trupă submediocră să aibă parte de o expunere pe care parteneriatul cu radioul ascultat doar la țară în zilele cu ploaie nu i-o putea aduce
  • Lasa ca se asociază Zu cu PSD in Galati la Forza PSD si nu se supara nici un artist invitat acolo. Pariez ca vor canta si Holograf in duet cu Buzdugan si Morar un imn pt PSD si toata lumea o sa fie pesedericita cu o zi inainte de alegeri

Trimite un comentariu