Skip to main content

Reporteri fără Frontiere şi cazul Emilia Şercan: Felicitări Poliţiei pentru promptitudine! Şi în alte cazuri cu jurnalişti să vă mişcaţi la fel de repede

 
Emilia Sercan - Mihut Savu | Epoch Times Romania)
Emilia Sercan - Mihut Savu | Epoch Times Romania)

Reacţie de la organizaţia Reporteri fără frontiere în cazul Emilia Şercan, jurnalista ameninţată cu moartea. Felicită Poliţia pentru modul în care l-au găsit pe cel care a trimis mesajul - un ofiţer de poliţie şi cere promptitudine din parte autorităţilor şi în alte cazuri în care sunt agresiuni la adresa jurnaliştilor.

Publicitate

Reporteri fără frontiere (Reporters sans frontieres - RSF) şi ActiveWatch au felicitat Poliţia Capitalei - Serviciul de Investigaţii Criminale şi Parchetul de pe lângă Judecatoria Sectorului 4 pentru promptitudinea cu care a fost rezolvat cazul jurnalistei Emilia Şercan.

Organizaţia a trimis o scrisoare în care este lăudată reacţia rapidă în cazul ameninţărilor cu moartea pe care le-a primit jurnalista Emilia Şercan, mai ales că acuzatul este chiar un ofiţer de poliţie.

Scrisoarea este adresată către Carmen Dan, ministrul de interne, Ioan Buda, inspectorul general al Poliţiei Române şi Călin Nistor, procuror general DNA.

„Urmărim îndeaproape ancheta şi îi îndemnăm pe procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care se ocupă acum de acest caz, să acorde prioritate trimiterii dosarului în instanţă.

Îi îndemnăm, de asemenea, să fie transparenţi în ceea ce priveşte procedurile şi să comunice publicului dacă principalul suspect avea vreun complice.

Deoarece acest caz implică un ofiţer de poliţie care lucrează la Academia de Poliţie, este cu atât mai important să se trimită un mesaj clar publicului larg şi poliţiei că autorităţile române nu vor tolera acest comportament.

De asemenea, îndemnăm Ministerul Afacerilor Interne să investigheze climatul instituţional din cadrul Academiei de Poliţie care a făcut posibilă această ameninţare

Totodată, RSF încurajează autorităţile „să se asigure că ofiţerii de poliţie actuali şi viitori sunt instruiţi să cunoască rolul crucial al jurnaliştilor, al mass-media şi al libertăţii presei, ca piloni al democraţiei.”

"Folosim, prin urmare, această ocazie pentru a invita Ministerul Afacerilor Interne la o discuţie despre cum poate fi replicată cel mai bine reacţia rapidă în cazul Sercan la toate celelalte situaţii de ameninţări sau abuzuri împotriva jurnaliştilor", mai punctează poziţia organizaţiei.

Reamintim că în urmă cu o lună, jurnalista Emilia Şercan a fost ameninţată cu moartea prin intermediul unui mesaj text. Şercan a scris mai multe articole despre tezele de doctorat plagiate în cadrul Academiei de Poliţie „A. I. Cuza”.

În urma ameninţării, jurnalista a depus o plângere la Poliţia Capitalei.

O săptămână mai târziu, individul care a trimis mesajul a fost identificat. Era vorba despre un ofiţer de poliţie, angajat al Academiei de Poliţie. În urma identificării, au avut loc precheziţii la Academia de Poliţie şi la domiciliul ofiţerului.

Înainte de găsirea ofiţerului, ActiveWatch şi Reporteri fără frontiere au trimis o scrisoare deschisă către Carmen Dan şi Ioan Buda în care se preciza că „dacă siguranţa Emiliei Şercan va fi pusă în pericol, noi, RSF şi ActiveWatch, vom considera că autorităţile române sunt responsabile de faptul că nu au acţionat şi că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul”

Poziţia, integral:

Stimată doamnă Dan, Stimate domnule Buda, Stimate domnule Nistor,

Reporteri fără Frontiere (RSF) şi ActiveWatch felicită Poliţia Capitalei - Serviciul de Investigaţii Criminale şi Parchetul de pe lângă Judecatoria Sectorului 4 pentru viteza cu care au reacţionat la ameninţările cu moartea împotriva jurnalistei Emilia Sercan, mai ales că principalul suspect este un ofiţer de poliţie.

Urmărim îndeaproape ancheta şi îi îndemnăm pe procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care se ocupă acum de acest caz, să acorde prioritate trimiterii dosarului în instanţă.

Îi îndemnăm, de asemenea, să fie transparenţi în ceea ce priveşte procedurile şi să comunice publicului dacă principalul suspect avea vreun complice.

Deoarece acest caz implică un ofiţer de poliţie care lucrează la Academia de Poliţie, este cu atât mai important să se trimită un mesaj clar publicului larg şi poliţiei că autorităţile române nu vor tolera acest comportament.

De asemenea, îndemnăm Ministerul Afacerilor Interne să investigheze climatul instituţional din cadrul Academiei de Poliţie care a făcut posibilă această ameninţare.

De când cazul Sercan a devenit public, jurnaliştii care lucrează pentru presa locală au acuzat forţele poliţieneşti locale şi procurorii că nu reacţionează la ameninţările la adresa mass-media.

Experienţa arată că un astfel de eşec în investigarea şi urmărirea penală a tuturor ameninţărilor la adresa jurnaliştilor conduce la un climat care face posibilă violenţa - şi chiar violenţa cu moartea - împotriva jurnaliştilor.

Folosim, prin urmare, această ocazie pentru a invita Ministerul Afacerilor Interne la o discuţie despre cum poate fi replicată cel mai bine reacţia rapidă în cazul Sercan la toate celelalte situaţii de ameninţări sau abuzuri împotriva jurnaliştilor.

De asemenea, încurajăm autorităţile să se asigure că ofiţerii de poliţie actuali şi viitori sunt instruiţi să cunoască rolul crucial al jurnaliştilor, al mass-media şi al libertăţii presei, ca piloni al democraţiei.

Pauline Adès-Mével

Head of EU-Balkan desk of Reporters Without Borders (RSF)

Citeşte şi:

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere, scrisoare către Carmen Dan: „Dacă siguranţa Emiliei Şercan va fi pusă în pericol, vom considera că autorităţile române sunt responsabile”

Digi24: A fost găsit bărbatul care a ameninţat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Şercan

Emilia Şercan, jurnalista care investighează cazurile de plagiat, a fost ameninţată cu moartea

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus