Skip to main content

Reporteri fără Frontiere și cazul Emilia Șercan: Felicitări Poliției pentru promptitudine! Și în alte cazuri cu jurnaliști să vă mișcați la fel de repede

 
Reporteri fără Frontiere și cazul Emilia Șercan: Felicitări Poliției pentru promptitudine! Și în alte cazuri cu jurnaliști să vă mișcați la fel de repede
Emilia Sercan - Mihut Savu | Epoch Times Romania)

Reacție de la organizația Reporteri fără frontiere în cazul Emilia Șercan, jurnalista amenințată cu moartea. Felicită Poliția pentru modul în care l-au găsit pe cel care a trimis mesajul - un ofițer de poliție și cere promptitudine din parte autorităților și în alte cazuri în care sunt agresiuni la adresa jurnaliștilor.

Publicitate

Reporteri fără frontiere (Reporters sans frontieres - RSF) și ActiveWatch au felicitat Poliția Capitalei - Serviciul de Investigații Criminale și Parchetul de pe lângă Judecatoria Sectorului 4 pentru promptitudinea cu care a fost rezolvat cazul jurnalistei Emilia Șercan.

Organizația a trimis o scrisoare în care este lăudată reacția rapidă în cazul amenințărilor cu moartea pe care le-a primit jurnalista Emilia Șercan, mai ales că acuzatul este chiar un ofițer de poliție.

Scrisoarea este adresată către Carmen Dan, ministrul de interne, Ioan Buda, inspectorul general al Poliției Române și Călin Nistor, procuror general DNA.

„Urmărim îndeaproape ancheta și îi îndemnăm pe procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care se ocupă acum de acest caz, să acorde prioritate trimiterii dosarului în instanță.

Îi îndemnăm, de asemenea, să fie transparenți în ceea ce privește procedurile și să comunice publicului dacă principalul suspect avea vreun complice.

Deoarece acest caz implică un ofițer de poliție care lucrează la Academia de Poliție, este cu atât mai important să se trimită un mesaj clar publicului larg și poliției că autoritățile române nu vor tolera acest comportament.

De asemenea, îndemnăm Ministerul Afacerilor Interne să investigheze climatul instituțional din cadrul Academiei de Poliție care a făcut posibilă această amenințare” 

Totodată, RSF încurajează autoritățile „să se asigure că ofițerii de poliție actuali și viitori sunt instruiți să cunoască rolul crucial al jurnaliștilor, al mass-media și al libertății presei, ca piloni al democrației.”

"Folosim, prin urmare, această ocazie pentru a invita Ministerul Afacerilor Interne la o discuție despre cum poate fi replicată cel mai bine reacția rapidă în cazul Sercan la toate celelalte situații de amenințări sau abuzuri împotriva jurnaliștilor", mai punctează poziția organizației.

Reamintim că în urmă cu o lună, jurnalista Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea prin intermediul unui mesaj text. Șercan a scris mai multe articole despre tezele de doctorat plagiate în cadrul Academiei de Poliție „A. I. Cuza”.

În urma amenințării, jurnalista a depus o plângere la Poliția Capitalei.

O săptămână mai târziu, individul care a trimis mesajul a fost identificat. Era vorba despre un ofițer de poliție, angajat al Academiei de Poliție. În urma identificării, au avut loc precheziții la Academia de Poliție și la domiciliul ofițerului.

Înainte de găsirea ofițerului, ActiveWatch și Reporteri fără frontiere au trimis o scrisoare deschisă către Carmen Dan și Ioan Buda în care se preciza că „dacă siguranța Emiliei Șercan va fi pusă în pericol, noi, RSF și ActiveWatch, vom considera că autoritățile române sunt responsabile de faptul că nu au acționat și că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul”

Poziția, integral:

Stimată doamnă Dan, Stimate domnule Buda, Stimate domnule Nistor,

Reporteri fără Frontiere (RSF) și ActiveWatch felicită Poliția Capitalei - Serviciul de Investigații Criminale și Parchetul de pe lângă Judecatoria Sectorului 4 pentru viteza cu care au reacționat la amenințările cu moartea împotriva jurnalistei Emilia Sercan, mai ales că principalul suspect este un ofițer de poliție.

Urmărim îndeaproape ancheta și îi îndemnăm pe procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care se ocupă acum de acest caz, să acorde prioritate trimiterii dosarului în instanță.

Îi îndemnăm, de asemenea, să fie transparenți în ceea ce privește procedurile și să comunice publicului dacă principalul suspect avea vreun complice.

Deoarece acest caz implică un ofițer de poliție care lucrează la Academia de Poliție, este cu atât mai important să se trimită un mesaj clar publicului larg și poliției că autoritățile române nu vor tolera acest comportament.

De asemenea, îndemnăm Ministerul Afacerilor Interne să investigheze climatul instituțional din cadrul Academiei de Poliție care a făcut posibilă această amenințare.

De când cazul Sercan a devenit public, jurnaliștii care lucrează pentru presa locală au acuzat forțele polițienești locale și procurorii că nu reacționează la amenințările la adresa mass-media.

Experiența arată că un astfel de eșec în investigarea și urmărirea penală a tuturor amenințărilor la adresa jurnaliștilor conduce la un climat care face posibilă violența - și chiar violența cu moartea - împotriva jurnaliștilor.

Folosim, prin urmare, această ocazie pentru a invita Ministerul Afacerilor Interne la o discuție despre cum poate fi replicată cel mai bine reacția rapidă în cazul Sercan la toate celelalte situații de amenințări sau abuzuri împotriva jurnaliștilor.

De asemenea, încurajăm autoritățile să se asigure că ofițerii de poliție actuali și viitori sunt instruiți să cunoască rolul crucial al jurnaliștilor, al mass-media și al libertății presei, ca piloni al democrației.

Pauline Adès-Mével

Head of EU-Balkan desk of Reporters Without Borders (RSF)

Citește și:

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere, scrisoare către Carmen Dan: „Dacă siguranța Emiliei Șercan va fi pusă în pericol, vom considera că autoritățile române sunt responsabile”

Digi24: A fost găsit bărbatul care a amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan

Emilia Șercan, jurnalista care investighează cazurile de plagiat, a fost amenințată cu moartea

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro

Trimite un comentariu