Skip to main content

Eterna TVR! "O ruşine uriaşă!" Reporterii sportivi la Bucureşti, şefa Doina Gradea la Jocurile Europene. Adelin Petrişor şi Marina Almăşan comentează

 
Sursa: MTS, contul de Facebook
Sursa: MTS, contul de Facebook

Un nou exemplu despre ce înseamnă Televiziunea Publică: în timp ce reporterii sportivi comentează de la studioul din Bucureşti, şefa TVR, Doina Gradea, este la Jocurile Europene.

Publicitate

Preşedintele televiziunii publice, Doina Gradea, e prezentă în delegaţia oficială a României la festivitatea de deschidere a Jocurilor Europene de la Minsk, scrie Gazeta Sporturilor. Niciun reporter sau comentator al TVR nu a fost trimis însă la faţa locului, pentru că nu sunt bani, mai notează GSP.

"O ruşine uriaşă", scrie despre situaţie Narcis Şelaru, angajat al departamentului Sport din cadrul TVR. O scrie ca un răspuns la o postare a Ministerului Tineretului şi Sportului, în care apar fotografii cu preşedintele TVR Doina Gradea.

Narcis Şelaru:

„O ruşine uriaşă. Niciun reporter TVR la Minsk, niciun comentator! Totul se face din studio. Suntem însă reprezentaţi la nivel înalt, normal, sunt peste 100 de ore de transmisiuni în direct. Era mare nevoie de aşa ceva. Am auzit că acum îşi caută kimono pentru Tokyo (n.r. JO 2020)”.

România participă la Jocurile Olimpice Europene de la Minsk (care au început aseară), cu o delegaţie de 123 de sportivi, mai scrie GSP.

Situaţia a fost comentată atât de jurnalistul Adelin Petrişor, cât şi de realizatoarea Marina Almăşan.

Adelin Petrişor: Ce să caute reporterii pe teren? Acolo merg şefii ăia mari

Jurnalist la Ştirile TVR, Adelin Petrişor scrie despre prezenţa Doinei Gradea la Minsk.

"Da, reporterii comenteaza de acasa. Ce dreaq sa caute ei pe teren, mai ales cand terenul e peste hotare? Acolo merg sefii aia mari dupa cum vedem in pozele de la minister. Lipseste martie din post? Nu prea. A fost si la Eurovision", notează Adelin Petrişor.

Şi o glumă în Post Scriptum:

"P.S. Cu mine-n Afganistan, Kosovo sau pe la diversele exercitii militare nu a venit. Asa sunt eu mai norocos", a mai scris jurnalistul TVR

Marina Almăşan: "Tremurăm ca nişte piftii ordinare! Iartă-ne, Adelin, te rog, pe noi ăştia, mulţi şi laşi, care în schimbul unui os de ros, ne ascundem în faţa unei reprobabile cuminţenii şi supuneri.

"Mi-a fost silă de lipsa mea de curaj, sau mai bine zis, de curajul manifestat doar în cercuri restrânse, împărtăşit, e-adevărat, de alţi atâţia şi atâţia colegi", scrie realizatoarea Marina Almăşan, după reacţia lui Adelin Petrişor.

Poziţia lui Adelin Petrişor i-a "provocat un imens sentiment de silă, la adresa propriei persoane. La adresa mea. A laşităţii mele. A tăcerilor mele repetate, împachetate în confortul unei vieţi ( doar în aparenţă) liniştite". Almăşan scrie rândurile pe site-ul Femei de 10.

Despre tăcerea din TVR:

"Tremurăm ca nişte piftii ordinare, înmuiate în groază şi disperare că un cuvânt nelalocul lui sau o reacţie – altminteri corectă – ne-ar putea alunga din locul cu care ne-am identificat."

Marina Almăşan:

Sunt un soldat disciplinat ( cred ca e, de fapt, o înlocuire elegantă a noţiunii de “laşitate”) aşa că, iată, tac. Mă complac în găleata cu lături în care am fost aruncată. În general, de cand lucrez aici, nu am scos niciodată la iveală gunoiul de sub preş, chiar dacă el a prins deja o consistenţă alarmantă, fiind mai gros decat preşul însuşi.

(...)

Reacţia ta de astăzi, Adelin, m-a făcut să mă ruşinez nespus. De mine şi de colegii mei. De numele mari ale TVR, care îndură şi tac, şi de care lumea nu a mai auzit, în ultima vreme.

(...)

Am obosit să fac balet între moralitate şi supunere, între profesionalism şi compromisuri, între revoltă si tacere, între umilinţă şi fericirea de a face meseria pe care o iubesc pâna la cer şi înapoi.

Articolul semnat de Marina Almăşan, pe Femeide10.ro

Postarea lui Narcis Şelaru:

Postarea lui Adelin Petrişor:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Replica Gogu Replica Gogu
    Selaru nu mai lucreaza la TVR dupa ani buni in care a lucrat in paralel in alta parte fara sa fie deranjat de nimeni. A lasat in spate un dezastru informatic si o structura IT formata din multi oameni lipsiti de competenta.
  • vicontele de ghencea vicontele de ghencea
    eu tot nu inteleg de ce mai exista TVR, televiziune publica finantata engros din bani publici.
    Doar ca sa se resfete cite un politruc?
    Doar ca sa fie angajate mii de nulitati care sunt "fata lui...", "baiatul lui..." ?
    Doar ca sa aiba unii de unde sifona niste bani frumosi (inchirieri, vinzari, servicii, etc)?
    Doar ca sa se dea tone de bani publici pe drepturi care nu sunt cumparate de nimeni din privat pentru ca nu intereseaza pe nimeni (cum sunt JO astea... europene) ?

    Cit costa TVRul asta, in fiecare an? 200 milioane de euro? Ce s-ar putea face mai bine cu banii astia in loc sa fie risipiti la nesfirsit? 10-20 de km de autostrada, juma de spital ca lumea, 10-20 de scoli sau gradinite, un sfert de aeoport, cite o magistrala de cale ferata... in fiecare an!

    Daca ar costa un sfert din banii astia, ar avea o zecime din angajatii actuali si ar avea un singur canal, si ala care poate fi urmarit, as mai zice.... dar asa cum a fost, este si va fi, TVR nu e decit unul din sutele de jafuri care se fac incontinuu din banii populatiei, un fust enorm in forma continuata.
  • un om un om
    E culmea tupeului ca Narcis Șelaru, prieten de șpriț cu toți groparii sportului românesc, să o critice pe Doina Gradea. Gropara TVR e dată în primire de unul dintre cei mai mari profitori din postul public (nu-l poate bate, totuși, pe Dragoș Bocanaciu). Că Gradea nu înțelege nimic din jurnalism e una, că vrea să prindă câte o deplasare gratis e alta, dar să deschidă gura taman unul din profitorii supremi e prea de tot. Șelare, zi și tu, hombre, câte stiri exclusive ai dat in ultimii 20 de ani?! Sau cand ai facut ultimul reportaj ca lumea.
  • Adi Adi
    A auzit cineva de această competiție? Stie cineva macar un (1) sportiv român care participă ?
    Această Doină Gradea este o rusine istorică a acestei instituții! Dar poate nu ar fi rau ca TVR sa angajeze mai întâi niste comentatori competenti. Suntem sătui de platitudinile, de ineptiile, de gafele comentatorilor TVR. Mai toti angajati pe pile, pe relații, vezi cazul Hosu etc.
    Ati văzut in ce hal arata studioul din care se face emisiunea dinaintea meciurilor de la Euro? Cred ca pana si TVR arata mai bine in anii 90. Corina Chiriac are studio mai modern la National tv! Sau avea, nu stiu daca mai exista emisiunea.
  • Gogu Gogu
    Domnul Selaru ar trebui sa mai vina pe la munca ca ii ocupa mult timpul Digi sport
  • Radu F Gabor Radu F Gabor
    Când cumperi cu multe milioane de euro drepturile pentru Jocurile Olimpice, la pachet ți se oferă și alte competiții, între care și aceste Jocuri Europene. Importante pentru sportul romanesc si nu numai, cu atât mai mult cu cât COSR are un parteneriat semnat cu TVR. In acest context de exclusivitate, tu ca institutie publica ai obligatia sa faci show din prezenta la fata locului. Exista destui reporteri si videojurnalisti buni, trebuia sa ai transmisii din culise, studiouri la fata locului, analize cu specialisti etc - exact cum orice tv din țările din jur (ca sa nu vorbim de cele din Vest) face. Belarus e o tara ofertanta ca subiecte media, poti "ține" și alte producții cu ce subiecte sunt de gasit pe acolo: jurnale, documentare etc. Costurile erau oricum infime pe langa drepturi, dar absolut necesare pentru a respecta competitia si, mai ales, misiunea publica a TVR. Doina Gradea nu intelege absolut nimic din jurnalism, despre care crede ca se face doar din sufragerie, de pe net, sau, cel mult, la plezneală. Un jurnalist bun se formeaza greu, in mulți ani de rodaj pe teren, iar prezența pe lângă subiecți îi aduce prestigiu, relații, conexiuni, valoare care duc toate la subiecte mai bune. Dacă îl ții doar la conferințe de presă și declarații pe holuri, motivand ca nu-s bani, mai bine inchizi pravalia.
  • Principele Radu Principele Radu
    Dintre toți mahării ăia din poză, Doina Gradea e singura care are alură de sportiv. Se vede de la București că e lucrată la sală, trasă prin inel, numai fibră, miez, mens sana in corpore sano! Altfel, doamna PDG s-a sacrificat în locul lui Șelaru & Co. Trimite câte 5-6 reportaje pe zi, s-a propus și la niște live-uri, dar nu vor producătorii să o bage pe post.
  • Varanu' Varanu'
    Dragnea nu mai apare in fiecare duminica la TVR - oare de ce? :-))) - dar politrucii PSD n-au disparut. Ei sunt tot acolo, cu Gradea-n frunte...
    PS. "Revolta" catorva angajati pe Facebook nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. Oare mai au curaj sa-i spuna si in fata lui Gradea nemultumirile?

Trimite un comentariu

sus