Skip to main content

Ce a scris New York Times şi ce a găsit Libertatea în teren. O poveste în care ce a scris NYT se contrazice cu realitatea. Sărac la americani, vânzător de maşini de lux în viaţa reală

 
Deschidere reportaj NYT. Captură NYT (Libertatea)
Deschidere reportaj NYT. Captură NYT (Libertatea)

Ziarul „Libertatea” a mers pe firul unui reportaj semnat de New York Times. Un reportaj cu "actori" români. Reporterii Libertatea au făcut poze şi au strâns mărturii şi fapte care contrazic materialul publicaţiei americane.

Publicitate

Românul din ziarul american, prezentat ca trăind într-o sărăcie lucie, are, de fapt, o situaţie materială bună (are câteva case şi vinde maşini de lux).

Concluzia Libertatea?

New York Times a spus povestea pe care a dorit-o. Pornind de la un fapt real, povestea unui bebeluş român separat de familia sa în SUA, a ajuns la elemente regizate despre viaţa şi originea familiei rome din care se trage bebeluşul (un sat din Râmnicu Vâlcea). Totul pentru ca mesajul să fie că bebeluşul este victimă a legislaţiei Trump.

Mai mult decât atât, ziariştii români au descoperit că prestigioasa publicaţie The New York Times ar fi plătit pentru a avea „acces” la povestea familiei Mutu.

Povestea, varianta The New York Times:

Faptele, prezentate de New York Times: Vasile Mutu, un bărbat român de etnie romă, a fost oprit la graniţa dintre Mexic şi SUA, împreună cu copilul său de 4 luni, pe nume Constantin.

Mutu a cerut azil politic în America, spunând că este discriminat în România pe criterii etnice (fiind de etnie romă). A fost respins de autorităţile americane, care i-au luat copilul.

Concluzia The New York Times: bebeluşul este cea mai tânără victimă a legislaţiei Trump, foarte restrictivă cu imigranţii.

Material New York Times documentat în România: Se prezintă povestea lui Vasile Mutu, acasă la el, într-o localitate din România - Olteni (fără specificarea judeţului). În reportajul New York Times, Vasile Mutu trăieşte într-o sărăcie lucie, 11 persoane înghesuite într-o casă.

Mama copilului spune că i s-au legat trompele - fără voia ei, la ultima naştere.

Verificarea făcută de Libertatea:

Reporterii ziarului condus de Cătălin Tolontan au mers pe firul evenimentelor. Le-a atras atenţia că Olteni - numele localităţii - nu preciza judeţul şi este foarte întâlnit în România (sunt 11 aşezări Olteni în ţară!)

Ce s-a confirmat:

- da, Vasile Mutu a fost oprit la graniţă

- da, este de etnie romă, iar discriminarea romilor, semnalată de New York Times, este o "observaţie corectă",

- da, mama are trompele cusute (fiind, deci infertilă), dar Libertatea a găsit un act pe care mama ar fi cerut, în scris, acest fapt.

Românul sărac, vânzător de maşini de lux. Plătit ca să-şi spună povestea

Cotidianul românesc a vrut să documenteze ceva şi a dat peste altceva. Concret, reporterii Libertatea voiau să documenteze povestea familiei care a fost despărţită de copil:

„Voiam să aflăm ce anume te mână să îţi iei bebeluşul în braţe şi să fugi cu el, la capătul lumii, ca să ceri azil politic pentru persecuţie etnică”, justifică ziariştii.

Libertatea l-a contactat pe Vasile Mutu, tatăl copilului separat de familie, pentru un interviu. El a spus că este la muncă în Paris, în plus „cei de la NYT au plătit pentru respectivul personaj:

Normal că m-au plătit, doar faţa mea apare pe toate ecranele”, a spus el citat de Libertatea.

The New York Times: Noi nu ne plătim sursele pentru interviuri

Ulterior, cei de la New York Times au negat această practică:

„Noi nu ne plătim niciodată sursele pentru interviuri. Misiunea noastră e să ajutăm oamenii să înţeleagă lumea prin intermediul unui jurnalism independent şi printr-o documentare temeinică şi profesionistă.

Mai mult decât atât, aceştia au spus că reportajul a avut „la bază luni de luni de documentare riguroasă”, potrivit Libertatea.

Totuşi, există alte mărturii despre banii pe care i-ar fi primit Vasile Mutu de la reporterii americani. Este vorba despre Gheorghe Gângu (primarul din Bujoreni) şi Ilie Mărunţelu (consilierul local din Bujoreni pentru Partida Romilor).

Citaţi de Libertatea, cei doi au spus că „Mutu are un contract de exclusivitate plătit cu NYT”.

Din articolul Libertatea:

  • New York Times: „O baie fără duş pentru 11 persoane”. Documentele reale: „Două case, una de 288 mp şi cealaltă de 65 mp”
  • Condiţiile existenţei soţilor Mutu sunt diferite de ceea ce descrie reportajul. Conform verificărilor Libertatea la faţa locului, Florentina Pătru deţine:

Trei terenuri în suprafaţă totală de 2768 m

Două case, una de 288 mp şi cealaltă de 65 mp

Un BMW 320D

  • Vasile Mutu şi-a făcut o pagină de Facebook cu numele de Kornea Kapatoos, pe care vinde maşini de lux: Audi A6 Allroad şi diverse modele de BMW.
  • NYT: ”Medicul i-a legat trompele” după ce Florentina ”a semnat documente pe care nu le putea citi”
  • Pe documentul care a însoţit naşterea, Florentina Pătru aproape că a desenat, cu litere mărite, de om nu foarte familiar cu scrisul, cuvintele: ”Solicit legatura tompelor”.
  • Ştim, aşadar, ce e scris pe foaia Florentinei şi mai ştim că, cel mai probabil, ea a scris. Ce nu ştim însă este dacă mama cu 6 clase a înţeles întru totul ceea ce a scris, pentru că problema consimţământului informat este o temă într-adevăr sensibilă în România
  • Lider rom: „Ei (americanii) au făcut în aşa fel încât să aibă mai multă audienţă, au mai şi exagerat, cred”, se referă el la articolul din NYT.

Citeşte articolul integral pe Libertatea

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Tuso Tuso
    Indiferent de etnie, toti suntem cetateni romani si doar asta conteaza. Oricine cauta o viata mai buna, dar SUA nu este un paradis si nu a fost niciodata. Doar o imagine.

Trimite un comentariu

sus