Skip to main content

Radu Banciu, o nouă sancțiune de la CNA Pentru atacurile la comunitatea maghiară și pentru comentarii denigratoare despre Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea

 
Radu Banciu, o nouă sancțiune de la CNA Pentru atacurile la comunitatea maghiară și pentru comentarii denigratoare despre Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea

Trei ediții ale emisiunii Lumea lui Banciu, din luna mai, au adus o sancțiune postului B1 TV. Consiliul Național al Audiovizualului a decis amendarea B1 TV cu 20.000 de lei pentru atacuri la comunitatea maghiară, dar și pentru comentarii denigratoare la adresa Vioricăi Dăncilă, a lui Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.

Publicitate

Pe scurt despre cele trei emisiuni: 

În cazul ediției din 15 mai, reclamația a venit de la Liliana Țuroiu, șefa ICR, care spune că informațiile prezentate de Banciu sunt „rodul imaginației moderatorului”. Aceasta mai spune că „deși moderatorul emisiunii aparent citează punctul de vedere al ICR, prin care instituția confirmă necesitatea și efectivitatea acestor deplasări efectuate de subsemnata în interesul instituției, modalitatea în care dl. Banciu redă acest punct de vedere este una peiorativă, telespectatorii fiind astfel descurajați din al crede.„

Radu Banciu a vorbit în ediția respectivă despre „cum se plimbă bugetarii, pe banii altora”, dând exemplul Lilianei Țuroiu, care ar fi fost plecată, în 2018, în delegații la Paris, Berlin, Roma sau Madrid.

„Deci, din 365 de zile, 100 le-a petrecut afară. Era plecată. N-a putut mai mult! Deci, o zi din trei, această doamnă nu a fost prezentă, acasă sau la serviciu… De fiecare dată ea călătorind pe banii statului! ICR, o instituție unde nu poți să ajungi, dacă n-ai apetențele astea, evident, un om serios nu se poate instala, acolo, a răspuns că aceste deplasări se justifică prin proiecte pe care instituția le-a avut în desfășurare, sau în analiză.”

Pentru această ediție, forul a considerat că s-a încălcat articolul, potrivit căruia informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă art. 64 alin. (1) lit b)

În cazul ediției din 19 mai, Radu Banciu a comentat conflictele de pe Valea Uzului. 

Radu Banciu, în emisiune: „... ideea de bază este dacă ești un român, fie și mort din Primul Război Mondial nu poți fi îngropat acolo unde autoritățile maghiare au locurile lor de veci sau au parcelele lor de teren sau pur și simplu au niște interese. Ești în țara ta, ai murit în țara ta, dar nu poți fi îngropat în județul Harghita pentru că acolo este o zonă, unde românii nici măcar morți nu au ce să caute. Este hilarant, este stupefiant, dar acesta este subiectul. (...)

Pentru această ediție, CNA a considerat că sunt încălcate articolele privind 

În cazul ediției din 27 mai a emisiunii Lumea lui Banciu, CNA a ținut cont mai ales de limbajul vulgar al realizatorului, dar și comentarii denigratoare la adresa lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă: 

Redăm din emisiune

Radu Banciu: (...) este ziua pulimii, este ziua prostimii, este ziua tuturor proștilor care trăiesc în această țară, a celor care ne ascultă, a celor care nu ne ascultă. (...)
Radu Banciu(...) este ziua pulimii, va fi weekend-ul pulimii (...).

Radu Banciu: (...) Această muiere de om, Călin Popescu Tăriceanu, cu mai multe femei decât procente electorale și care astăzi este respins. El, acest individ, insalubru și insuportabil (...

Radu Banciu: (...) Liviu Dragnea a ajuns cel mai sus. El era cel mai mare impostor! Pentru că dacă îi luăm pe toți și îi aliniem acum numai în izmene la intervalul mare, da, o să vedem că el era cel mai prost pregătit politic. Eu nu vorbesc de derbedeii din PSD care l-au susținut. Ăia sunt derbedeii de la Antene care l-au susținut. Dar și derbedeii de la Antene, și derbedeii din PSD erau niște oameni care știau să facă rău. Singura lor apetență era pentru a face rău. Nu erau debili mintali. Erau niște oameni manipulați, niște oameni corupți, niște oameni care se potrivesc pe scheletul României.

Radu Banciu: (...) Rahatul ăla care a mai rămas din Liviu Dragnea că probabil că era făcut pe el când a intrat la pușcărie. (...)

Radu Banciu: Doamna Dăncilă este cel mai mare impotent politic pe care l-a avut istoria României. Da? Este emanația lui Liviu Dragnea. Liviu Dragnea a pus-o dintr-o flegmă pe doamna Dăncilă la Palatul Victoria, (...) Ea este flegma și ura față de societate, față de viață, față de cultură, față de intelectuali, față de tot ce reprezintă viitorul posibil și potențial al României, al lui Liviu Dragnea care a pus-o pe doamna Dăncilă ca să-și bată joc de Guvern, să-și bată joc de România, da?

Radu Banciu: (...) Întrucât cu Viorica Dăncilă nu poți să treci nici strada. Da? Deci în istoria sa, acest partid de golani, de impostori, de corupți, de șnapani, n-a fost reprezentat totuși mai de un nimeni ca acum, niciodată.
 

LEGISLAȚIE

Art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

Art. 40 (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt (…) (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 47 (2) Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe.

(3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu