Skip to main content

Cazul Caracal. Şase reclamaţii la CNA legate de modul în care televiziunile au reflectat ororile din Caracal

 
Cazul Caracal. Şase reclamaţii la CNA legate de modul în care televiziunile au reflectat ororile din Caracal

Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit şase reclamaţii în cinci zile de când posturile de televiziune relatează cazul crimelor din Caracal.

Publicitate

Modul în care s-a văzut pe TV cazul de la Caracal a fost reclamat de telespectatori, dar şi de organizaţia ActiveWatch, potrivit informaţiilor Paginademedia.ro.

În general, reclamaţiile se referă la posturile de ştiri şi la cum au reflectat tragedia, la faptul că acestea au speculat, pentru audienţă, durerea rudelor celor două adolescente ucise.

ActiveWatch, de exemplu, reclamă o emisiune Antena 3 în care au fost prezentate imagini cu familia uneia dintre tinere, surprinsă în momentul în care a aflat că adolescenta a fost ucisă.

Pe lângă cele şase reclamaţii, CNA a decis să facă şi o monitorizare de linie a principalelor posturi de televiziune (cele de ştiri şi marile generaliste, plus posturile locale din Olt şi Dolj), pentru a vedea cum a fost reflectat cazul.

Ca procedură, cele câteva zeci de ore de emisiuni pe acest subiect vor fi transcrise sub formă de text de către departamentul de monitorizare al CNA. Apoi, când rapoartele sunt finalizate, vor intra în discuţie în şedinţa publică a CNA.

Amintim că posturile de ştiri au difuzat duminică imagini cu familia îndurerată a Alexandrei Măceşanu, imediat după ce părinţii au aflat că criminalul şi-a recunoscut vina.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat ieri un comunicat, prin care îndeamnă televiziunile să trateze cazurile „cu decenţă şi responsabilitate”.

„Membrii CNA le reamintesct radiodifuzorilor obligaţia de a trata cu decenţă şi responsabilitate acest subiect şi de a respecta, în cadrul programelor audiovizuale, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, precum şi asigurarea informării corecte - prevăzute în legislaţia audiovizualului”, notează acelaşi document.

Citeşte şi:

CNA către televiziuni: „Trataţi cu decenţă cazul crimelor de la Caracal”

ISTORIE PE REPEAT. Cazul crimelor din Caracal, derapajele TV şi regulile. Ce nu trebuie să facă posturile şi fac mereu

AUDIENŢE. Crimele din Caracal, pe TV. România TV, cel mai urmărit post TV duminică. Cifre mari pentru staţiile de ştiri

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • anonim anonim
    nu cred ca mai sunt vii! nu stiu! dar eu unul mi-am pierdut speranta! macar parintii lor! sa nu isi piarda speranta! dar ma gandesc ca ele au fost luate! la prostitutie! si atunci! mai mult ca sigur! nu sunt in tara! cred ca sunt in afara! acolo ar trebui cautat! dar stiu politia romana! nu poate ajunge pana acolo!
  • nelu din poplaca nelu din poplaca
    Si cum ramane cu avalansa de stiri pe surse care de multe ori sunt bambus si care induc in societate ura si dezinformare?
  • jk jk
    Doar atatea?Nu cred că doar atatia sunt surprinsi neplăcut de abordarea poate exagerata a tv-urilor
    Si intrebare pentru CNA:cand se va monitoriza in linie perioada asta,se vor include doar posturile centrale sau eventual si localele ?
    Probabil că va fi nevoie de o sedinta doar pentru monitorizarea rapoartelor si audierea celor ce reprezinta televiziunilor

Trimite un comentariu

sus