
VIDEO. Cum s-au văzut crimele din Caracal, pe TV? "S-au încălcat o mulțime de articole din lege și nu vorbesc de o televiziune anume", a spus Radu Herjeu, membru CNA, la Interviurile Paginademedia.ro.
Posturile TV s-au "aruncat" în ipoteze și informații, multe dintre ele fără legătură cu realitatea.
Radu Herjeu, CNA:
"În ultimele zile, piața media a fost invadată de informații superficiale, neverificate, care erau dezmințite după o oră."
"Se varsă tot felul de informații, astfel încât telespectatorul nu mai înțelege nimic. Din păcate, o vină o au și televiziunile, care nu au știut să filtreze. Au dat orice pe post" a punctat Herjeu.
Despre greșeli:
„S-au arătat persoane care suferă s-au lansat informații superficiale și neverificate. Dacă autoritățile nu-ți spun nimic, nu înseamnă să pui tu de la tine”.
Informațiile date "pe surse”, goana după senzațional, presiunea pe reporteri, printre cauze.
- „Asta e tragedia introducerii în jurnalism a informațiilor „pe surse”. Când s-au înlocuit dovezile și probele cu „sursele”, s-a dus informarea corectă.
- Înțeleg și presiunea care e pe reporter, când îi urlă producătorul în cască. El trebuie să intre în direct și să spună ceva, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic. Să umple spațiu.
Doar că "pe surse" înseamnă ce au auzit toți pe acolo vorbindu-se. O vină au și televiziunile. Au dat orice pe post. Tot ce se auzea pe acolo, prin curte, pe stradă, era pe post. Uite așa au ajuns la telespectatori multe informații care nu au treabă cu realitatea.
- „Eu mi-aș dori să renunțăm la senzaționalismul ăsta emoțional și să fim puțin mai ponderați. Sper ca televiziunile să-și pună puțină frână și să înceapă să filtreze ce lasă pe post. Să înceapă să aibă niște documente și o comunicare cu instituțiile statului. Asta nu ține de CNA, ci de profesionalismul lor”.
Ce va face CNA:
"Se face o monitorizare și, probabil, vor fi niște sancțiuni", a mai spus Herjeu.
VIDEO. Crimele de la Caracal si Derapajele TV. Radu Herjeu, CNA
Soluția nu e la CNA!
"Soluția, din păcate, nu e la CNA", spune Radu Herjeu.
"Soluția finală, care într-adevăr să rezolve aceste probleme, stă mai ales la radiodifuzori. Dacă ei nu vor înțelege că dincolo de legislație e interesul public și efectul a ce dau ei pe post, de multe ori doar pentru audiență, mai ales asupra tinerilor, nu se va schimba nimic."
Să spunem că pe baza acestui raport de monitorizare vom constata că s-a încălcat legislația audiovizuală, vom da o sancțiune, dar mai departe CNA-ul nu are cum să-i oprească.
VIDEO. Cazul Caracal pe TV. Solutia nu e la CNA
O parte din interviul acordat de Radu Herjeu, din Studioul Paginademedia.ro:
Radu Herjeu: „Din punctul meu de vedere în astfel de cazuri s-au încălcat o mulțime de articole din lege și nu vorbesc de o televiziune anume.
S-au arătat persoane care suferă și s-au lansat informații neverificate. Asta e tragedia introducerii în jurnalism a informațiilor „pe surse”. În secunda în care CNA-ul a permis acest lucru, adică înlocuirea dovezii sau a probei cu „sursele” s-a dus informarea corectă.
„Sursele” înseamnă, la ei ce au auzit toți pe acolo vorbindu-se.
Legislația interzice televiziunilor să-l arate pe presupusul criminal pentru că există un articol care spune că trebuie să-i ceară acordul. Cine ar fi nebun azi să sancționeze o televiziune pentru că l-a arătat pe individul ăla din Caracal? Păi nu ți-ar sări toată țara în cap?
Totuși există o legislație, dar oamenii ar fi dispuși să treacă peste articolele care nu le convin și să aplicăm eventual doar articolele care le convin.
În ultimele patru zile piața media a fost invadată de informații superficiale, neverificate, care erau desmințite după o oră. Sau dacă aveai posibilitatea să te uiți la două posturi în același timp, pe unul dintre ele era expus un subiect, iar pe celalălalt exact invers.
Dacă autoritățile nu-ți spun nimic, nu înseamnă să pui tu de la tine.
Se varsă tot felul de informații, astfel încât telespectatorul nu mai înțelege nimic. Din păcate, o vină o au și televiziunile, care nu au știut să filtreze. Au dat orice pe post. Uite așa au ajuns la telespectatori multe informații care nu au treabă cu realitatea.
Înțeleg și presiunea care e pe reporter, când îi urlă producătorul în cască. El trebuie să intre în direct și să spună ceva, chiar dacă nu s-a întâmplat nimic. La un moment dat trebuie să existe un filtru, care să pornească chiar de sus, de la cei care stau în redacție.
Eu mi-aș dori să renunțăm la senzaționalismul ăsta emoțional și să fim puțin mai ponderați.
Soluția, din păcate, nu e la CNA. Soluția finală, care într-adevăr să rezolve aceste probleme, stă mai ales la radiodifuzori. Dacă ei nu vor înțelege că dincolo de legislație e interesul public și efectul a ce dau ei pe post, de multe ori doar pentru audiență, mai ales asupra tinerilor, nu se va schimba nimic.
Să spunem că pe baza acestui raport de monitorizare vom constata că s-a încălcat legislația audiovizuală, vom da o sancțiune, dar mai departe CNA-ul nu are cum să-i oprească.
Eu sper ca televiziunile să-și pună puțină frână și să înceapă să filtreze ce lasă pe post. Să înceapă să aibă niște documente și o comunicare cu instituțiile statului. Asta nu ține de CNA, ci de profesionalismul lor.”
Comentarii
S-a dus la cumpăraturi. A fost printre primii care a cumpărat banane.
Cu mențiunea că Herjeu a fost pe străzi la Revoluție.