Skip to main content

Cazul Caracal la CNA (1). Derapaj în lanț! Imagini cu rudele îndurerate ale Luizei Melencu, pe aproape toate posturile. Chiar și la TVR. Membrii se întreabă care e interesul public

 
Cazul Caracal la CNA (1). Derapaj în lanț! Imagini cu rudele îndurerate ale Luizei Melencu, pe aproape toate posturile. Chiar și la TVR. Membrii se întreabă care e interesul public

DERAPAJ în lanț. Este concluzia CNA după ce au urmărit doar primele zile ale Cazului Caracal pe TV. Aproape toate stațiile au greșit. De la România TV la Digi 24. Chiar și postul public TVR 1!

Publicitate

Aproape toate au dat imagini cu familia îndurerată a uneia dintre victime. Și vorbim, după cum am spus, doar de primele două zile în care televiziunile s-au ocupat de caz.

Au fost puține excepții. Național TV n-a avut deloc cu rudele îndurerate, iar Pro TV, doar un cadru scurt, de câteva secunde.

În câteva materiale vom detalia ce s-a întâmplat pe posturile TV și ce concluzii a tras CNA. Până acum. Pentru că discuțiile vor continua și săptămâna viitoare, iar abia la final se va putea vorbi de amenzi sau de alte sancțiuni. 

În acest prim episod: Prima TV, B1, Kanal D și TVR. În materialele următoare, România TV și Digi 24. Antena 3 va fi în atenția CNA săptăma viitoare.

Să începem:

Imaginile cu familia îndurerată a Luizei Melencu, la scurt timp după ce Gheorghe Dincă și-a recunoscut vina, a fost subiectul cel mai discutat la CNA în timpul audierilor reprezentanților posturilor TV.

Era nevoie ca aceste imagini să stea pe ecran minute întregi? Care este interesul public în prezentarea pe larg acestor imagini?

Din monitorizările CNA, imaginile au fost pe larg la Realitatea TV, Digi24, Romania TV. Au fost și pe B1 TV, dar mai puțin. Dar și la generaliste, precum Prima TV sau Kanal D. Mai mult, Kanal D a plusat și a făcut un fel de reconstituire (ei au numit-o „dramatizare”) a răpirii Alexandrei.

Cităm din raportul de monitorizare: 

„În cadrul acestuia, inițial o tânără urcă într-un autoturism, apoi este filmată într-o cameră întunecoasă, legată cu mâinile la spate, tremurând și încercând să se elibereze. Reușind, se târăște, găsește un telefon mobil, iese din cameră într-o curte exterioară, se reculege și sună la 112.”

Cum s-a apărat reprezentanta postului Kanal D: 

Facem aceste dramatizări, dar acestea nu conțin violență de niciun fel. Rolul acestei dramatizări au avut rol de a acoperi textele. Le-am făcut astfel încât să nu dăm violențe. Să nu fie doar o poveste. Nu e o reconstituire, nu e făcută pas cu pas, de aceea am și numit-o dramatizare.”

Cum s-a apărat reprezentantul Prima TV

„Am dat imaginile pentru că familia a fost acolo și a dat declarații. Erau pe un spațiu public.”

Imaginile au fost chiar și pe TVR, spre surprinderea membrilor CNA. 

„Pe voi nu pot să vă acuz sau să vă bănuiesc că voiați audiență. Când vezi toate televiziunile că fac treaba asta și pleacă de la CNA cu o somație, sigur că TVR nu o fi mai fraier, până la urmă. Imaginile chiar nu-și aveau locul”, a remarcat Radu Herjeu, membru CNA.

Ce a spus reprezentantul TVR, Nicolae Voican: 

„Am menționat pe post că sunt imagini cu puternic impact emoțional doar pe materialele de la fața locului. Tot ce a fost din off, într-adevăr nu s-a făcut mențiunea.

A fost o eroare din regie de la noi. În rest, colegii mei au încercat să redea cât mai fidel ce s-a întâmplat acolo. Au fost câteva imagini care într-adevăr poate nu ar fi trebuit să fie date.”

Rareș Anița, director de programe B1 TV: 

„Vorbim de o transmisiune în direct, care a fost pe toate posturile TV la acel moment. Eram ca toată lumea în fața casei respective, pe spațiul public unde erau mulți locuitori din zonă. Era și o revoltă practic. Chiar și membrii familiei făceau declarații. Ei vorbeau cu presa.

Au fost câteva minute de transmisie. Nu s-a insistat, nu ne-am dus în spațiu privat ca să filmăm familiile îndurerate. Nu s-a insistat.

Nu am mai redifuzat acele imagini, în afara celor date în direct.”

Național TV n-a avut deloc cu rudele îndurerate, iar Pro TV, doar un cadru scurt, de câteva secunde.

Citește SERIA COMPLETĂ despre Cazul Caracal pe TV:

CONTEXT. Consiliul Național al Audiovizualului s-a reunit în ședința de joi, pentru a analiza, în cea mai mare parte, monitorizări ale primelor două zile ale modului în care a fost reflectată tragedia de la Caracal.

Timp de mai bine de cinci ore, membrii au vizionat fragmente de emisiuni difuzate de Realitatea TV, Romania TV,B1 TV, Digi 24, Pro TV, Kanal D, Prima TV, National TV. Totodată, au fost audiați și reprezentanții posturilor în cauză.

În ședința viitoare, care va fi cel mai probabil marți, 13 august, vor fi vizionate monitorizări de pe Antena 1 și Antena 3. Membrii CNA au luat această decizia întrucât reprezentantul postului nu a putut fi prezent în ședință pentru a fi audiat.

Membrii CNA vor face propuneri de sancționare, dacă vor considera că s-a încălcat legislația, după ce vor fi vizionat toate posturile.
Amintim că, pe lângă câteva reclamații primate de la telespectatori, CAN a decis să facă o monitorizare „de linie”, a principalelor posturi de știri și generalist (plus câteva locale din Olt și Dolj), în cazul tragediei de la Caracal. O practică normal a CAN în cazul unor subiecte de mare impact.

Forul a ținut cont în discuțiile pe acest caz în special de difuzarea în exces de către cele mai multe posturi a imaginilor cu familiile îndurerate ale victimelor. 

Citește SERIA COMPLETĂ despre Cazul Caracal pe TV:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • nu e bine nici ca au dat familiile, nici ca au reconstituit. domnilor, sunteti de la cna? cu ce *** se ilustreaza o stire la televizor, cu porumbei?
  • Acest Radu Drajeu, erou martir al Revoluției, om al PSD și extrem de conștient de inestimabila lui valoare chiar merita sa aibă o recunoaștere publica. O stație de tramvai în București. Precum odinioară Nikos Beloianis.

Trimite un comentariu