Skip to main content

INSTRUMENT NEFOLOSIT. Poliția poate da pe TV cazurile de minori dispăruți. Și asta de ani de zile! Dar nu o (prea) face, deși posturile sunt obligate prin lege

 
INSTRUMENT NEFOLOSIT. Poliția poate da pe TV cazurile de minori dispăruți. Și asta de ani de zile! Dar nu o (prea) face, deși posturile sunt obligate prin lege

CA LA NOI. Poliția Română are la dispoziție un instrument pe care abia dacă l-a folosit în ultimii nouă ani, de când acesta există. Îl putea folosi și în cazul dispariției Alexandrei. Dar și a altor cazuri de minori dispăruți în ultimii ani. 

Publicitate

Mai exact, televiziunile sunt obligate prin lege să difuzeze în programele de știri imaginile și datele minorilor dispăruți, la solicitarea inspectoratelor de poliție.

A folosit Poliția acest instrument?

Din informațiile paginademedia.ro, televiziunile primesc astfel de notificări foarte rar de la poliție.

Mai mult cerem noi informații de la ei”, ne-a mărturisit un om din televiziune.

Televiziunile sunt obligate prin lege să le dea pe post, când Poliția o cere. Și asta nu de acum, ci de nouă ani!

În urmă cu nouă ani s-a luat această decizie, iar de atunci Poliția s-a folosit foarte puțin de prevedere.

Prevederea este cunoscută bine de televiziuni. Au amintit de ea, în fața CNA, săptămâna trecută, când se discuta Cazul Caracal.

Au povestit reprezentanții televiziunilor că Poliția s-a folosit de acest instrument câteva luni, la început, în urmă cu nouă ani. De atunci, rar spre deloc.

Un proiect european, aplicare românească

În 2010, la CNA se întâlneau reprezentanți ai televiziunilor, cu oameni de la IGPR - Inspectoratul General al Poliției, ai Ministerului Public, ai Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual și ai Direcţiei pentru Apel Unic de Urgenţă „112”.

Subiectul discuției de acum nouă ani: proiectul european „Sistemul Naţional de Alertă Răpire/Dispariţie Gravă a unui Copil”.

Reprezentanţii posturilor prezenţi la discuţii şi-au luat angajamentul că vor susţine proiectul”, se menționează, oficial, în procesul verbal al ședinței CNA din februarie 2010.

Câteva luni mai târziu, Consiliul Național al Audiovizualului a modificat și legislația pentru a susține proiectul european. A introdus două articole în Codul Audiovizualului:

Art 9. (3) Radiodifuzorii sunt obligaţi să difuzeze la principalul buletin de ştiri din primetime, precum şi la buletinele de ştiri difuzate în următoarele 24 de ore imaginile şi datele minorilor dispăruţi, la solicitarea inspectoratelor de poliţie.

Art 9. (4) În cadrul sistemului naţional de alertă/răpire/dispariţie a minorului, serviciile de radiodifuziune şi televiziune generaliste şi de ştiri sunt obligate să difuzeze, într-un interval de timp de 3 până la 8 ore de la solicitarea autorităţilor în drept şi în condiţiile agreate cu acestea, informaţiile privind minorii răpiţi sau dispăruţi.

Deși există în Codul Audiovizual de ani buni, este un instrument care stă, însă, nefolosit.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • cu cite cazuri anuntate cu atitea dosare deschise deci prea multa munca pt politisti si unde mai pui ca marea majoritate nu se solutioneaza deci procent mare de nerealizari care trebuie raportat si contabilizat deci ,,gilci,, asa ca-i mult mai lejer sa te faci ca nu stii nimic si totul sa treaca in uitare
  • Urmaresc la zi serialul tanar si nelinistit, pe un blog numit "the young and the restless blogspot", si mereu apare Amber Alert, si sunt dati in urmarire copii. Nu stiu ce inseamna Amber Alert, dar se pare ca sunt anunturi ca au disparut copii. Asta se intampla in Canada, pentru ca in Canada, tanar si nelinistit este difuzat cu o zi mai devreme decat in SUA.

Trimite un comentariu