Skip to main content

INSTRUMENT NEFOLOSIT. Poliţia poate da pe TV cazurile de minori dispăruţi. Şi asta de ani de zile! Dar nu o (prea) face, deşi posturile sunt obligate prin lege

 
INSTRUMENT NEFOLOSIT. Poliţia poate da pe TV cazurile de minori dispăruţi. Şi asta de ani de zile! Dar nu o (prea) face, deşi posturile sunt obligate prin lege

CA LA NOI. Poliţia Română are la dispoziţie un instrument pe care abia dacă l-a folosit în ultimii nouă ani, de când acesta există. Îl putea folosi şi în cazul dispariţiei Alexandrei. Dar şi a altor cazuri de minori dispăruţi în ultimii ani.

Publicitate

Mai exact, televiziunile sunt obligate prin lege să difuzeze în programele de ştiri imaginile şi datele minorilor dispăruţi, la solicitarea inspectoratelor de poliţie.

A folosit Poliţia acest instrument?

Din informaţiile paginademedia.ro, televiziunile primesc astfel de notificări foarte rar de la poliţie.

Mai mult cerem noi informaţii de la ei”, ne-a mărturisit un om din televiziune.

Televiziunile sunt obligate prin lege să le dea pe post, când Poliţia o cere. Şi asta nu de acum, ci de nouă ani!

În urmă cu nouă ani s-a luat această decizie, iar de atunci Poliţia s-a folosit foarte puţin de prevedere.

Prevederea este cunoscută bine de televiziuni. Au amintit de ea, în faţa CNA, săptămâna trecută, când se discuta Cazul Caracal.

Au povestit reprezentanţii televiziunilor că Poliţia s-a folosit de acest instrument câteva luni, la început, în urmă cu nouă ani. De atunci, rar spre deloc.

Un proiect european, aplicare românească

În 2010, la CNA se întâlneau reprezentanţi ai televiziunilor, cu oameni de la IGPR - Inspectoratul General al Poliţiei, ai Ministerului Public, ai Centrului Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual şi ai Direcţiei pentru Apel Unic de Urgenţă „112”.

Subiectul discuţiei de acum nouă ani: proiectul european „Sistemul Naţional de Alertă Răpire/Dispariţie Gravă a unui Copil”.

Reprezentanţii posturilor prezenţi la discuţii şi-au luat angajamentul că vor susţine proiectul”, se menţionează, oficial, în procesul verbal al şedinţei CNA din februarie 2010.

Câteva luni mai târziu, Consiliul Naţional al Audiovizualului a modificat şi legislaţia pentru a susţine proiectul european. A introdus două articole în Codul Audiovizualului:

Art 9. (3) Radiodifuzorii sunt obligaţi să difuzeze la principalul buletin de ştiri din primetime, precum şi la buletinele de ştiri difuzate în următoarele 24 de ore imaginile şi datele minorilor dispăruţi, la solicitarea inspectoratelor de poliţie.

Art 9. (4) În cadrul sistemului naţional de alertă/răpire/dispariţie a minorului, serviciile de radiodifuziune şi televiziune generaliste şi de ştiri sunt obligate să difuzeze, într-un interval de timp de 3 până la 8 ore de la solicitarea autorităţilor în drept şi în condiţiile agreate cu acestea, informaţiile privind minorii răpiţi sau dispăruţi.

Deşi există în Codul Audiovizual de ani buni, este un instrument care stă, însă, nefolosit.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Constantinescu Gabriela Constantinescu Gabriela
    Niste putori grase si incompetente, asta a ajuns politia romana, iar prostie si habarnism, cat cuprinde!
  • DODO DODO
    cu cite cazuri anuntate cu atitea dosare deschise deci prea multa munca pt politisti si unde mai pui ca marea majoritate nu se solutioneaza deci procent mare de nerealizari care trebuie raportat si contabilizat deci ,,gilci,, asa ca-i mult mai lejer sa te faci ca nu stii nimic si totul sa treaca in uitare
  • spune NU cenzurii spune NU cenzurii
    Urmaresc la zi serialul tanar si nelinistit, pe un blog numit "the young and the restless blogspot", si mereu apare Amber Alert, si sunt dati in urmarire copii. Nu stiu ce inseamna Amber Alert, dar se pare ca sunt anunturi ca au disparut copii. Asta se intampla in Canada, pentru ca in Canada, tanar si nelinistit este difuzat cu o zi mai devreme decat in SUA.

Trimite un comentariu

sus