Skip to main content

Cazul Sorina, un nou capitol la CNA. Amenzi egale pentru Antena 3, Romania TV, B1 TV, Realitatea TV și Kanal D

 
Cazul Sorina, un nou capitol la CNA. Amenzi egale pentru Antena 3, Romania TV, B1 TV, Realitatea TV și Kanal D

Cinci posturi TV au fost sancționate de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), în ședința publică de astăzi. 

Este vorba despre Antena 3, B1 TV, Realitatea TV, Romania TV și Kanal D, iar sancțiunile au fost date pentru emisiuni de știri și dezbateri difuzate de posturi centrale de televiziune în lunile iunie și iulie 2019, referitoare la cazul Sorinei,.

Publicitate

Toate au primit aceeași amendă, 5.000 de lei, toate propuse de Radu Herjeu, membru CNA. 

„Vreau să fie un semnal de alarmă pentru modul în care se tratează astfel de subiecte, în general. Cel mai important este că nu s-a respectat interesul minorului și dreptul la viață privată”, și-a justificat Radu Herjeu propunerile de sancționare. Membrul CNA a mai precizat că în tot ce s-a întâmplat în cazul Sorina profesionalismul și deontologia „au fost zero”. 

„Mi se pare că s-a intrat cu bocancii în viețile tuturor celor de acolo, dintre care singurul nevinovat este Sorina”, a mai adăugat Radu Herjeu. 

În aceeași ședință, Dorina Rusu, membru CNA, a propus sancțiuni diferențiate pentru Antena 3, 40.000 de lei, și pentru Romania TV, 15.000 de lei.

„Sunt pagini și pagini de monitorizări cu extrem de multe acuzații. E un haos. Sunt atât de multe lucruri despre care se vorbește și atât de multe lucruri neprobate și atâtea afirmații fără acoperire. Fiecare își dă cu părerea despre asta, u mai zic de câte ori se vorbește despre grup infracțional organizat, se vorbește despre concurs de infracțiuni, despre trafic de organe, vânzări de copii. Am văzut foarte vag o reacție”, a spus Dorina Rusu. 

Niciuna dintre propuneri nu a trecut la vot. Au trecut, în schimb, variantele de amenzi mici. 

Este a doua oară când CNA sancționează derapaje în cazul Sorinei. CNA a decis pe 13 august, după discuții întinse pe trei ședințe, să amendeze B1 TV cu 10.000 de lei, Romania TV, cu 15.000 de lei, iar pe Realitatea TV cu o somație publică (pe larg despre subiect, AICI).  

LEGISLAȚIE

Art (3) din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaţii dificile”

Art. 66 din același Cod, care stipulează că „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • CNA veghează in continuarea la liniștea partidului! Cum altfel sa fi ajuns romania tv sa primească doar 5000 de lei de la 40.000 propunere inițială?

Trimite un comentariu