Skip to main content

Lecție de viață pentru Lecții de viață, de pe Pro TV: limbajul vulgar, sancționat de CNA

 
Lecție de viață pentru Lecții de viață, de pe Pro TV: limbajul vulgar, sancționat de CNA

Lecții de viață, serialul difuzat de Pro TV în timpul zilei, a atras o amendă de la CNA pentru limbaj nepotrivit la o oră accesibilă minorilor. 

Forul a decis sancționarea cu 10.000 de lei pentru folosirea în cadrul serialului a unor termeni precum „curvă”, „fufă de bordel”, „fustangiu nenorocit”, „panaramele cu care ți-o trăgeai”. 

Publicitate

Întrucât este un program de ficțiune, care se supune altor reguli față de programele obișnuite, CNA a conisiderat că, din cauza limbajului folosit, episodul în cauză ar fi trebuit să fie marcat cu „12”, adică permis doar persoanelor cu vârste peste 12 ani. Ori, tipul acesta de program poate fi difuzat doar după ora 20.00

Cazul a ajuns pe masa CNA după ce a primit o reclamație de la un telespectator legat de serialul Lecții de viață, din 30 iulie. „O emisiune cu Acordul Părinților în care limbajul nu este adecvat pentru un copil, având fraze precum "panarame cu care ți-o tragi", menționează petentul în reclamație. 

Forul a vizionat imaginile cu probleme și a decis amendarea cu 10.000 de lei, pentru limbajul nepotrivit pentru ora la care a fost difuzat (16.00). 

Episodul în cauză a prezentat povestea unui cuplu aflat în conflict din cauza infidelității. 

În cadrul episodului s-au folosit formulări precum:

  • „Nu îți mai este rușine că te vede lumea cu o curvă?”,
  • „nu înseamnă că trebuie să îți lași nevasta pentru o fufă din bordel”,
  • „Tu nu te uiți la tine că ești un fustangiu nenorocit?”,
  • „Erai o curvă și te-am luat de nevastă”,
  • „Te-a făcut ca pe ultimul fraier. Ce parașută!”,
  • E o curvă penală!”,
  • „Sergiu: Tu crezi că mă fraierești cum l-ai fraierit pe fraierul ăla de Sergiu? Asta crezi tu? Curvă ce ești!

Tami: Dacă tu mă faci curvă, tu ai idee, mă, câți bani am pierdut eu stând măritată cu dobitocul ăla? Banii ăia cine mi-i dă? Mi-i dai tu?

  • Sergiu (în timp ce își îndreaptă pumnul stâng către Tami): Vezi să nu privești ceva în plus că dacă îți dau una în botul ăla…” 
  • „Ai fost îndrăgostit și de toate panaramele cu care ți-o trăgeai?

Cum s-a apărat reprezentantul postului: 

„Este un serial, are un script cu niște actori care joacă niște roluri și folosesc limbajul caracteristic rolurilor respective și, în general, serialul Lecții de viață dezvăluie niște familii care aparent sunt armonioase și fericite, dar, de fapt, ele trăiesc niște drame și secrete cotidiene.

Limbajul chiar nu este exagerat. Vreau să vă zic legat de chestia asta cu „curvă” că până și în Biblia se folosește acest termen.”

LEGISLAȚIA invocată

Art. 19 - (1) Criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de
servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:

a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului;

b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor;

c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţă, tipul de plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a genera frică ori angoasă;

d) contextul în care este prezentat consumul de droguri şi alcool; e) numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual;

f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau
adolescenţilor;

g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă;

h) prezenţa şi rolul minorilor în scene de violenţă;

i) prezentarea femeii în ipostaze degradante;

j) numărul şi intensitatea scenelor de violenţă casnică;

k) calitatea şi tipologia limbajului;

l) genul sau tema programului.

Art. 23 - (1) Programele 12 se difuzează numai după ora 20,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 12 de culoare albă.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Mile merita daca se vorbeste asa , dar ar trebui amanata si emisiunea voastra acces in,,,,,,, umorul vostru horor rom tv cu amenzi mai mari nu numai pro dar voi aveti parintii spirituali pesedisti si nu poate CNA sa va amendeze prea mult , deoarece ei lucreaza pentru voi

Trimite un comentariu