Skip to main content

Europa FM a renunțat, de o lună, la contractele de publicitate cu Primăria București. Spațiul lăsat liber va fi dat gratis Asociației Dăruiește viața

 
Europa FM a renunțat, de o lună, la contractele de publicitate cu Primăria București. Spațiul lăsat liber va fi dat gratis Asociației Dăruiește viața

DECIZIE. Postul de radio Europa FM a anunțat în această dimineață, prin vocea lui Moise Guran, că a renunțat de aproape o lună la contractele de publicitate cu Primăria Capitalei, catalogând-o drept „campanie electorală” pentru Gabriela Firea. 

Publicitate

Mai mult decât atât, Moise Guran a spus că banii din publicitate vor fi restituiți Primăriei Capitalei. 

„Noi vom da toți banii ăia înapoi, pentru că sunt banii primăriei și chiar facem un apel la toată presa să refuze această publicitate plătită de Gabriela Firea, în care ea, de fapt, își face campanie electorală pe niște bugete uriașe. Ale primăriei. Și sunt banii noștri, ai bucureștenilor”, a spus Moise Guran în emisiunea Deșteptarea, în dialog cu Cristian Tudor Popescu. 

Moise Guran a mai adăugat că spațiile publicitare lăsate libere de Primăria București pentru promovarea gratuită a inițiativei #noifacemunspital și Dăruiește viața. 

„Acum că doamna Firea tot vrea să distrugă această inițiativă, noi punem spațiile respective pentru susținerea proiectului Dăruiește Viața și o să-l auziți la Europa FM.”

Redăm din emisiunea din această dimineață:

Moise Guran:

Ați observat că pauzele publicitare de la Digi 24 din acea emisiune și de la alte emisiuni ale postului?
La Digi24, ca la toate televiziunile din România, doamna Firea a băgat o grămadă de bani, deja publică Libertatea astăzi, pentru publicitate pe care doamna Firea.

Cristian Tudor Popescu: 

Doamna Firea are publicitate electorală pe Digi?

Moise Guran:

„Nu este publicitate electorală, este publicitate inclusiv la spitalul Gomoiu, la proiectele primăriei. Din 46 de milioane pentru spitalul Gomoiu, 1,1 milioane sunt pentru publicitate. Și această publicitate este peste tot. Domnul Popescu, noi am găsit-o și pe Europa Fm.
Am găsit-o pe Europa FM acum o lună. Nu știam, s-a făcut contractul s-a făcut peste vară. Conducerea postului a luat decizia imediat să o oprească. Ba mai mult decât atât, eu sunt autorizat acum să fac și o comunicare în acest sens, noi vom da toți banii ăia înapoi, pentru că sunt banii primăriei și chiar facem un apel la toată presa să refuze această publicitate plătită de Gabriela Firea, în care ea, de fapt, își face campanie electorală pe niște bugete uriașe. Ale primăriei. Și sunt banii noștri, ai bucureștenilor.

Mai mult decât atât, Europa FM va pune la dispoziție spațiile de publicitate respective, pentru promovarea acestei inițiative #noiconstruimunspital și Dăruiește viața. Gratis. Și eu cred că este momentul ca noi, jurnaliștii, adică noi ne-am prins, la un moment dat, partea editorială a Europa FM, dar vânzările sunt vânzări, a venit o companie, a cumpărat spațiu de publicitate și așa mai departe, dar în momentul în care noi ne-am prins care e treaba, imediat am cerut scoaterea publicității respective, s-a și oprit la începutul lunii octombrie. Nu am comunicat acest lucru public, dar acum că doamna Firea tot vrea să distrugă această inițiativă, noi punem spațiile respective pentru susținerea proiectului Dăruiește Viața și o să-l auziți la Europa FM.”

Comunicatul Europa FM, în continuare: 

În contextul scandalului declanșat de Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, împotriva proiectului “Noi construim un spital”, desfășurat de fundatia “Dăruiește viață”, Europa FM a decis să acorde spații gratuite de publicitate pentru promovarea acestei initiative, care urmareste finantarea din donatii a primului spital public de oncologie pediatrica.

Decizia postului Europa FM vine după ce, la începutul lunii octombrie, la sesizarea corpului editorial, Europa FM suspendase deja campaniile publicitare cumpărate de Primăria Capitalei și difuzate pentru o scurtă perioadă de timp. În emisiunea Deșteptarea de astăzi, jurnalistul Moise Guran a facut publică această decizie, anunțând și că banii încasași deja vor fi returnași.

“Avertizăm colegii de breaslă, jurnaliști, precum și conducerile posturilor radio și de televiziune unde aceștia activează, că această publicitate otrăvită ne decredibilizează ca breaslă, ridicând opiniei publice semne de întrebare în privința obiectivității cu care este relatată activitatea Primarului General, Gabriela Firea, și a instituției pe care o conduce.

Consideram că acceptarea generoaselor campanii de publicitate cumpărate de Primăria Capitalei pentru promovarea unor proiecte făcute din bani publici, nu pot avea nicio justificare comercială propriu-zisă și reprezintă în realitate publicitate electorală mascata în favoarea PSD și a Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea.

Mai mult, astfel de campanii pot crea o imagine pozitivă unor achiziții dubioase, cu iz penal, așa cum este cazul Spitalului Gomoiu (dezvăluit de “Libertatea”), în care au fost supraevaluate achizițiile de materiale și echipamente, dar, în același timp, din bugetul de 46 de milioane de euro, 1,1 milioane de euro au fost alocate pentru cumpărarea de publicitate radio și tv, inclusiv pe Europa FM, pentru o scurtă perioadă de timp”.

Europa FM invită și celelalte radiouri și televiziuni să se alăture demersului nostru de a refuza campaniile din bani publici ale Primăriei Generale, considerând că atât un astfel de refuz, cât și susținerea inițiativei “Noi construim un spital”, sunt forme de apărare ale societății.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Daca renunta Europa FM, o sa incaseze mai multi bani Antenele si Raitaru/RomaniaTV, ca ele nu au nicio problema sa laude Partidul lui Viorica si Firea! :)))
 • E atat de multa ipocrizie in aceasta decizie.
  Nevasta lui Petreanu, Ionela Nastase, are o agentie de PR prin care primaria capitalei si-a facut toate campaniile pe sanatate - de la inseminari artificiale la banca de celule stem. Cu bugete uriase si fee-uri generoase pentru prezentari de evenimente si conferinte cu nimeni in public, sau pentru sindrofii de partid si concerte in piata publica.
  Petreanu nu o critica niciodata pentru lucruri serioase pe Firea, doar pentru nimicuri, mereu usor, in gluma.

  Europa FM face campanie pentru primaria capitalei - a existat pe post, ascultatorii au auzit-o, nu mai conteaza ca dau banii inapoi pentru ca au validat deja munca primariei. Radioul are propria regie de publicitate, nu e ca si cum s-ar fi trezit peste noapte cu publicitate, e la ei in curte, in biroul de alaturi.

  Le-a ajuns cutitul la os si le e frica de un scandal public, altfel daca s-ar uita cineva cu atentie in contractele agentiei doamnei Ionela s-ar vedea bugetele uriase si cata mizerie ascunde, de fapt, Petreanu.
 • cum scrie in articol " consideram ca e cu scop de campanie electorala"
  Adica europafm doar considera, deci nu e nimic..
 • Sa spui de altii ca se decredibilizeaza daca iau bani, cand tu ai facut fix la fel, arata un comportament de politician (ipocrizie + faliment moral). Daca nu ar fi luat niciun leu, probabil nu mai faceau pe moralistii.
 • Super tare, tocmai am observat ca aceasta individa isi foloseste si STB in campanie, le-a tras tuturor autobuzelor Emblema Powered by Primaria Capitalei!
  Fufa asta promovata de Voiculescu unde vrea sa ajunga?

Trimite un comentariu