Skip to main content

Întâlnire Realitatea – CNA pentru prelungirea licenţei. Marţi se decide soarta postului. Situaţia este încă neclară

 
Întâlnire Realitatea – CNA pentru prelungirea licenţei. Marţi se decide soarta postului. Situaţia este încă neclară

Întâlnire Realitatea - CNA în cazul prelungirii de licenţă. Forul audiovizual i-a audiat astăzi pe reprezentanţii Realitatea TV, Cozmin Guşă, Edward Pastia, alături de doi avocaţi.

Publicitate

După două ore de discuţii, membrii încă nu sunt lămuriţi. Mai mult, deşi licenţa expiră pe 30 octombrie, adică peste doar şase zile, membrii CNA au decis să ceară lămuriri de la ANAF privind situaţia încă neclară a datoriilor societăţii aflată în insolvenţă de opt ani. CNA a decis totodată să-i invite pe cei de la ANAF la o discuţie (publică sau informală), pe acelaşi subiect.

Unii membri au propus inclusiv o „prelungire temporară” a licenţei, după ziua de 30 octombrie. Însă reprezentantul departamentului juridic spune că acest lucru nu ar fi acoperit de legea audiovizualului.

Amintim că pe 30 octombrie licenţa Realitatea TV va expira şi trebuie să se prezinte în faţa CNA pentru o prelungire cu încă nouă ani, aşa cum se întâmplă cu orice post de televiziune sau de radio.

Postul este însă într-o situaţie cu probleme întrucât televiziunea este în insolvenţă din anul 2011 şi, teoretic, nu are nici acum un plan de reorganizare aprobat de instanţă.

Procedural, orice televiziune căreia îi expiră licenţa trebuie să depună la CNA un dosar pentru prelungirea licenţei.

Un dosar care să conţină inclusiv un certificat de atestare fiscală că nu există datorii la stat sau, în caz de insolvenţă, un plan de reorganizare aprobat de instanţă.

Ce au spus reprezentanţii postului la CNA, în continuare:

Cozmin Guşă, patronul postului:

„Realitatea a fost prima televiziune de ştiri din România şi că în istoria ei de atâtia ani a marcat spaţiul audiovizual într-un fel în care cred că ne putem mândri.

De la o televiziune a cetăţeanului, aşa s-a înfiinţat şi aşa a rămas, până la agenda setting. Practic, indiferent de patronatul care a existat la Realitatea TV, aceste lucruri au fost o constantă.
Istoria Realităţii a pornit în plină Guvernare Năstase, când nu exista nicio televiziune de ştiri pe piaţă şi e legată de un lucru fără precedent.”

Edward Pastia, director editorial Realitatea TV:

„Dosarul Realitatea poate fi vorbit de astăzi până de crăciun, dar aş vrea să vă punctez câteva lucruri, pe care vă rog ca jurnalist să le aveţi în vedere când veţi decide. S-a vorbit foarte mult despre datoriile pe care le a avut sau le are Realitatea TV.

Datoriile la intrarea în insolvenţă erau de 250 de milioane de lei. A trebuit să ne judecăm pentru scoaterea din tabelul creditorilor a celebrului E-Boutique care avea 100 de milioane la masa credală. Instanţa, după ce a scos acea datorie de acolo, a spus că e o sumă suspectă de spălare de bani.

Acţionarii au propus celor de la ANAF lichidarea 100% a datoriei către ANAF, iar aceasta a spus nu.

O lege se aplică în litera şi spiritul ei. Din punctul meu de vedere, veţi avea neşansa să vă transformaţi în instanţă. Neacordarea unei licenţe duce automat la faliment.

Sunt 400 de oameni cu familiile aferente. E vorba despre munca unor oameni, de 20 de ani. O muncă pe care dumneavoastră o să o aveţi în condei.
Ce facem cu oamenii, ce facem cu munca, ce facem cu tot ce s-a ridicat?

Cozmin Guşă:

(...) Apropo de imixtiunea politică, pot să vă fac aici specificaţia, noi am avut un conflict instalat cu fosta conducere a PSD, personal cu Liviu Dragnea, lucruri care nu mi se datorează şi care nu mai sunt de actualitate.

Nu am venit să facem spectacol şi nu o să facem spectacol pe acest eveniment. Doar să pledăm o cauză.

Dorina Rusu, membru CNA:

„Mi se pare foarte grav că se aruncă responsabilitatea unei instituţii media asupra noastră. Noi, în acest moment, nu avem toate datele ca să judecăm corect. Aş vrea ca până marţi să avem şi noi dosarul, toate documentele. Şi un punct de vedere de la juridic scris. Nu ştiu cum e posibil şi în ce condiţii, dar aş vrea să avem o întâlnire cu cei de la ANAF.”

Gabriel Tufeanu, membru CNA:

„Nu mi place absolut deloc să fim în această situaţie, dacă noi decidem dacă „vă omorâm sau nu”, pentru că nu ne-am apropus asta. Iar o televiziune nu trebuie închisă pe argumentul acesta. În schimb, legea spune că este imperativ să existe îndeplinite condiţiile pentru prelungirea licenţei, printre care şi certificatul fiscal. Noi pe această lege trebuie să ne pronunţăm.”

Ştire în curs de actualizare

Citeşte şi:

Realitatea TV, încotro? Realitatea Media pierde contestaţiile după ce i-a fost declarat falimentul. La sfârşitul lunii, postului îi expiră licenţa

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Victor Victor
    Joaca de insolvența durează de 8 ani ? Presupunând că în loc de Realitatea era o altă societate, undeva, prin țara asta. I s-ar fi aplicat legea tot așa pe vorbe și timp de 8 ani, sau nu ? Legea trebuie să fie pentru toți la fel, nu pentru unii mumă și pentru alții ciumă. Nu mai vorbim de faptul că plătește zero taxe, dar are și zero investiții, imaginea Realitatea TV este SD și 4:3, funcționarea acestui post seamănă mai mult cu al unui post de radio.
  • didi didi
    care sunt criteriile de acordare ale licentei? realitatea le indeplineste? daca da, sa ii prelungeasca licenta. daca nu, sa nu le-o prelungeasca.

    ce atatea discutii despre familii, dragnea, datorii, anaf, e boutique etc?
  • juristul juristul
    Of, of, ce mila mi-e de Gusha! A avut la dispozitie 6 ani ca sa se dumireasca in ce *** s-a bagat si el, sarmanul, e nevinovat! In tot acest timp, Realitatea Media a acumulat datorii peste datorii, lasam deoparte datoriile istorice, iar el et comp. o duc bine. ANAF-ul se face ca nu vede! Au certificat fiscal eliberat in care se mentioneaza ca nu au datorii la stat? Au plan de reorganizare aprobat? Nu au! Atunci, ce mai discutam aici, interpretarea legii? Hai sa vedem ce ooooutze au cei de la CNA? Cand a fost vorba de DDTV si au avut ordin de inchidere, nu au mai stat la discutii!
  • Radu Groza Radu Groza
    Cozmin Gușă e un păcălici trăit bine din plimbat vorba de colo-colo. Altceva nu are ce oferi, nici măcar influență, că a dus în cap audiențele. Tot ce a manageriat acest om s-a topit pe apa sâmbetei, de la ziare la partide, de la campanii la televiziuni. Chestiunea e simplă: îndeplinești sau nu condițiile pt a emite?! Păi tu toată ziua stai cu deontologia în bot și când e vorba de șmecherit statul ești primul la rând.
    Cariera politică a lui Gușă s-a terminat când a fost fugărit de pensionari în 2007 și-a scăpat ascunzându-se în Hotel Intercontinental. Cariera sa de "jurnalist" e pe cale să dispară după ce și-a bătut joc de orice principiu. Gușă e un neg pe obrazul gros al mogulimii române, că patron nu-l poți numi. Apropo, parcă promitea că va veni cu bani americani, vreo 50 de milioane de euro, pentru a-i investi în media autohtone!? Privită la distanță, această declarație arată cât de ridicol e acest personaj care are senzația că prostește pe toată lumea.
  • Andrei Andrei
    ...sau poate statul nu s-a săturat de jocul de-a șorecele și pisica cu Voiculescu și Antena Group.Scot sediile la licitație ca Voiculescu să le cumpere din nou...la prețuri de nimic.
  • Andrei Andrei
    Realitatea Tv nu mai este o televiziune.Realitatea Tv este doar o datorie.Cât despre argumente:jalnice.Unde scrie că dacă ești prima televiziune de știri nu te poate închide CNA.Sau pe baza asta au crezut că pot fenta statul?"Am fost primii,nu plătim nimic."Argumentul cu "cei 400 de angajați",la fel,jalnic.Nu contest numărul pentru că nu am de unde să știu însă datoriile Realitatea au atins proporții cosmice încă din 2011.Cred că acești 400 știau foarte bine în ce se bagă.Am înțeles,poate au vrut să facă apel la "emoție" dar de ce mai erau necesari 2 avocați?Cineva tot trebuie să plătească măcar 3 % din această sumă imensă.
  • geo geo
    Unde-i lege nu ar trebui sa fie tocmeala.
    Ori depanarea de povestiri despre istoria Realitatea TV.

Trimite un comentariu

sus