Skip to main content

Realitatea TV, ultimele ore de emisie. Cozmin Guşă, discurs presărat cu acuzaţii pentru „statul paralel”

 
Realitatea TV, ultimele ore de emisie. Cozmin Guşă, discurs presărat cu acuzaţii pentru „statul paralel”

Ultimele ore de emisie la Realitatea TV. Cozmin Guşă, monolog într-o ediţie specială, în care Guşă a anunţat din start că este şi invitat şi realizator. Un monolog de aproape două ore (rupt de câteva intervenţii telefonice), în care Cozmin Guşă a mers pe un discurs folosit şi de PSD (partid în care tocmai s-a înscris): "statul paralel" este de vină.

Publicitate

Postul a difuzat şi un montaj cu emisia Realitatea de la început şi până în prezent. Un montaj care s-a concentrat pe jurnaliştii care au stat la pupitrul televiziunii de ştiri şi mai puţin pe moderatorii de talk-show-urile din prime-time.

Nici membrii CNA nu au fost ocoliţi de discuţie. Pe post au fost afişate fotografiile cu membrii CNA şi partidele de care au fost numiţi în instituţie. A fost prezentat chiar şi cu Radu Călin Cristea, care a lipsit de la şedinţele în care s-a disuctat prelungirea licenţei Realitatea TV.

Cozmin Guşă le-a precizat telespectatorilor că de la miezul nopţii, emisia se va mutat pe Realitatea Plus. Nu va fi însă disponibil la toţi cabliştii, aşa cum s-a întâmplat până acum, întrucât televiziunea nu este în must carry.

Prezentăm câteva dintre declaraţiile lui Cozmin Guşă:

  • Dacă e să vorbesc despre Realitatea TV, nu este o instituţie media, este o stare de spirit. Este istroia recentă a celor 18 ani în care şi-a derulat activitatea această televiziune.”
  • „Vă invit să discutăm despre, împreună cu câţiva invitaţi telefonici pe care o să-i avem, ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat, apropo de decizia CNA, care alte instituţii ale statului sunt implicate în această decizie nefavorabilă Realităţii TV.”
  • „(Postul a avut) o linie editorială, care indiferent dacă patroni au fost Silviu Prigoană, Sorin Ovidiu Vîntu sau, în ultimii şapte ani sau mai bine, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, o televiziune care, repet, indiferent de patroni a reprezentat tot timpul interesul cetăţeanului.
  • „A avut o linie antiguvernamentală, antiexcese guvermanetale, de unde şi simpatia şi fidelitatea telespectatorilor noştri. Însă tocmai din pricina acestei atitudini şi a independenţei editoriale, recunoscută de către toţi cei care au lucrat în diverse funcţii la Realitatea TV, a fost obsesie pentru politicienii aflaţi la putere şi apoi, după constituirea statului paralel care a existat, această televiziune a devenit şi o obsesie a statului paralele, Coldea, Maior, toţi cei care au intrat la butoanele serviciilor de informaţii mult prea influente din acea perioadă şi care au avut o obsesie de a pune bocancul pe grumazul acestei televiziuni, mai mereu.

Care apoi au infiltrat-o şi au reuşit în bună măsură să o infiltreze cu fel de fel de agenţi acoperiţi care erau la diverse niveluri, fie la nivel de decizie, unii dintre foştii directori ai Realitatea TV, fie în plan editorial.”

  • Un vot la CNA extrem de ciudat împărţit: patru a fost pentru, cinci împotrivă şi o abţinere. Rar mi-a fost dat să văd asemenea influenţe, imixtiuni, stat paralel şi aşa mai departe.
  • Ce mai e Realitatea, în afară de acestă obsesie a statului paralel. Este televiziunea care în 2004, în plin proces de consolidare a puterii PSD de atunci a lui Adrian Năstase, a preferat să fie imparţială, obiectivă şi a dat şi un sprijin candidatului Traian Băsescu, care a şi câştigat alegerile, cu mine şef de campanie.
  • Realitatea TV este şi acea televiziune care i-a dat posibilitatea lui Mircea Geoană, în 2009, care candida ămpotriva lui Băsescu şi a statului paralel, să poată să apară, să discute, să dezbată. Vedeta de atunci a postului, Robert TUrcescu, fiind cel aceeptat să modereze emisiunea finală.
  • Am făcut şi greşeli, ar ni le-am recunoscut, cred, de fiecare dată. Realitatea TV, însă, tocmai pentru că a fost obsesia statului paralele şi s-a bătutu cu statul paralele, în ultimii ani a fost pusă sun opresiune a unor insitituţii ale statului român, dintre care cele mai vizibile au fost ANAF şi, cu regret spun, CNA.
  • Şi sediul vechi al Realităţii TV din Casa Presei a fost tot o operaţiune a statului paralel care practic a privat Realitatea Media şi Realitatea TV şi de o investiţie şi de un spaţiu. De aici celebra poveste cu emisia din cort.
  • Mulţi mulţi alţii care astăzi lucrează cam prin toată presa românească au fost alături de Realitatea TV, această şcoală de televiziune ad-hoc, care s-a numit Realitatea TV şi Realitatea Media.

Entitate, care astăzi este pusă sub opresiunea, pentru că pot să spun asta, Consiliului Naţional al Audiovizualului care nu a dorit să înţeleagă nici partea normală a legii, partea pozitivă a interpretării legii, nici faptul că au posibilitatea să dea un vot în legalitate, care să lase justiţiei, anul viitor, când se judecă, decizia de continuare sau nu a activităţii.

Un vot la CNA extrem de ciudat împărţit: cinci voturi împotriva REalităţii, patru voturi pentru Realitatea şi o abţinere.

  • Rar mi-a fost dat să văd asemenea influenţe, imxtiuni, stat paralel, prin care s-a ajuns la acest vot.

Prin telefon a intrat şi Narcisa Iorga, fost membră CNA. Printre altele, aceasta a spus:

  • Victor Ponta a introdus în Legea Audiovizualului un paragraf care prevedea că la prelungirea licenţei posturile să nu fie în insolvenţă. Cine era singurul post în insolvenţă? Realitatea TV. Prevederea a fost dată cu dedicaţie pentru Realitatea TV.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • LM LM
    Știe cineva care este situația postului Realitatea Plus la Digi? Căci eu nu îl găsesc în grilă.
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @Valentin

    O parte de răspuns, aici: https://www.b1.ro/stiri/eveniment/avocatul-piperea-acuza-cna-participat-frauda-fiscala-mutarea-realitatea-tv-televiziune-lasata-fara-licenta-emisie-realitatea-plus-replica-radu-herjeu-302412.html

    Evident că absolut nimeni nu va introduce acum vreun post, oricare ar fi el, în lista must carry. Ea se va updata la începutul lui 2020, ca în fiecare an. Dacă Realitatea Plus va prezenta audiențe, în funcție de ele va intra (sau nu) pe această listă. pe de altă parte, orice cablist are libertatea de a retransmite ce post dorește, chiar dacă nu e în lista must carry. De obicei, o face contra cost. De altfel, de aici vine mare parte din veniturile acestor cabliști. Din câte am înțeles eu, mai mulți cabliști vor introduce în oferta lor postul Realitatea Plus, asta neînsemnând în niciun caz ” trecerea de la falita la mutant a dreptului de a fi in lista de must carry ”.

    Evident, în războiul său cu Gușă, dl Piperea a amestecat CNA fără niciun fundament. Ca avocat, ar fi trebuit să știe exact ce bază legală au avut deciziile Consiliului privind Realitatea și realitatea Plus.
  • Cristian svecz Cristian svecz
    In articol sunt mai multe greseli de ortografie sau typo... va rog sa recititi si sa corectati.
    Am mai intalnit si in alte articole greseli *posibil din neatentie :(
    Se poate sterge acest comentariu
  • Mihai Mihai
    Aici nu esti la curent,realitatea viseaza si vb de statul pararel de cand protectia i-a zis du-te....,dupa scurt timp s-a decis si falimentul postului
  • Grigore Marius Grigore Marius
    Eu niciodata nu ma voi bucura cand un post de televiziune dispare...indiferent de nume, patron, linie politica sau nu urmata. M-am saturat de televiziuni pe care le inchide statul. Fie ca e paralel sau nu. Normal ar fi ca audientele sa "inchida". Sau nu. E doar o parere...
  • Valentin Valentin
    @Radu Herjeu
    Cum comentați cele spuse public, pe facebook, de av Gheorghe Piperea, pe care le reproduc aici:

    "Trecerea activitatii (deja fostei) realitatea tv pe bizareria numita "realitatea plus" contine o serie de ilegalitati, la care CNA pare a fi partasa.
    Chiar si asa falita cum e, realitatea tv este o intreprindere, cu fond de comert propriu, cu creditori (inclusiv fiscul si fostii sau actualii salariati) si cu obligatii catre creditori, clienti si autoritati. A trece activitatea falitei pe asa-zisa "realitatea plus" nu inseamna o simpla completare a grilei de programe si o extensie de la Cuca Macaii - Adancata - Cucuietii din Deal la Bucuresti a licentei de emisie. Inseamna trecerea personalului, a imobilului de emisie, a clientelei, a obiectelor de inventar si logistice si a identitatii vizuale si fonice de la falita realitatea tv la bizara realitatea plus. Adica a intregului fond de comert. O asemenea tranzactie nu se poate face in 30 de minute, fara plata si fara acordul prealabil al creditorilor din dosarul de faliment. Mai mult chiar, o asemenea tranzactie este un transfer de business, care nu numai ca trebuie aprobat de fisc, in vederea calificarii sale ca fiind sau nefiind operatiune purtatoare de tva, dar trebuie sa fie precedata de un inventar al bunurilor si de o evaluare a business-ului. Lipsa acestor formalitati, evaluari si aprobari prealabile determina caracterul penal al operatiunii. Se pot identifica cel putin trei infractiuni in cauza: abuzul de bunurile si creditul societatii, delapidarea (clientela, pozitia pe grila de programe, audienta postului, finantarile publice, toate sunt proprietatea falitei realitatea tv, neputand trece la realitatea plus fara plata corespunzatoare) si evaziunea fiscala (transferul de business presupune un impozit; daca nu se incadreaza fiscal ca transfer de business, tranzactia este purtatoare de tva). Ma tem ca CNA nu a luat in calcul aceste riscuri, atunci cand a fost de acord sa puna umarul la salvarea afacerii unor bancrutari, asa cum este cazul "patronilor" falitei realitatea tv.
    PS Ma intreb cum vor proceda cablistii la trecerea in lista de must carry a mutantului realitatea plus. Le atrag atentia ca un contract care sa prevada trecerea de la falita la mutant a dreptului de a fi in lista de must carry nu exista. Oricum, sunt televiziuni care nu reusesc sa intre pe aceasta lista de ani de zile - cum se va justifica acum introducerea in lista a acestui mutant nou venit, mai ales din perspectiva competitiei economice?"
  • Radu F Gabrea Radu F Gabrea
    Este incredibil cum companiile de cablu îi peiau pe unii care tocmai au lăsat statul cu ochii în soare pentru datorii de sute de milioane. Contribuabilii onești sunt fraieri, patronii precum Cosmin Gușă sunt șmecheri!
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @Valentin

    Nu pot solicita schimbarea structurii de program din același motiv pentru care nu a putut fi prelungită licența TV: documentele prezentate nu corespund rigorilor legii.
    E posibilă întreruperea emisiei pentru 3 luni, până când instanța le va aproba (sau nu) planul de reorganizare.
  • claudiiu claudiiu
    Pentru @ Valentin Realitatea Fm va emite in continuare Nu a fost prelungita licenta Realitatea Tv iar de la miezul noptii sau cel tarziu maine la pranz la Digi si Upc va intra Realitatea Plus
  • Valentin Valentin
    Ce se va întâmpla cu emisia Realitatea FM începând de mâine? Acum retransmite 100% un post de televiziune care nu mai există de mâine. Nu am văzut să fi solicitat să retransmită Realitatea Plus. Cred că sunt atât de amatori încât au și uitat de postul de radio. Deci pe 90,2 ori va fi blank o perioadă, până când se vor trezi și vor solicita modificarea structurii de programe, ori se va încălca legea.
  • Patriotul Patriotul
    Si asa am scapat de prima televiziune privata de propaganda. La revedere Sputnik.

Trimite un comentariu

sus