Skip to main content

Realitatea TV, ultimele ore de emisie. Cozmin Gușă, discurs presărat cu acuzații pentru „statul paralel”

 
Realitatea TV, ultimele ore de emisie. Cozmin Gușă, discurs presărat cu acuzații pentru „statul paralel”

Ultimele ore de emisie la Realitatea TV. Cozmin Gușă, monolog într-o ediție specială, în care Gușă a anunțat din start că este și invitat și realizator. Un monolog de aproape două ore (rupt de câteva intervenții telefonice), în care Cozmin Gușă a mers pe un discurs folosit și de PSD (partid în care tocmai s-a înscris): "statul paralel" este de vină.

Publicitate

Postul a difuzat și un montaj cu emisia Realitatea de la început și până în prezent. Un montaj care s-a concentrat pe jurnaliștii care au stat la pupitrul televiziunii de știri și mai puțin pe moderatorii de talk-show-urile din prime-time.

Nici membrii CNA nu au fost ocoliți de discuție. Pe post au fost afișate fotografiile cu membrii CNA și partidele de care au fost numiți în instituție. A fost prezentat chiar și cu Radu Călin Cristea, care a lipsit de la ședințele în care s-a disuctat prelungirea licenței Realitatea TV.

Cozmin Gușă le-a precizat telespectatorilor că de la miezul nopții, emisia se va mutat pe Realitatea Plus. Nu va fi însă disponibil la toți cabliștii, așa cum s-a întâmplat până acum, întrucât televiziunea nu este în must carry.

Prezentăm câteva dintre declarațiile lui Cozmin Gușă:

 • Dacă e să vorbesc despre Realitatea TV, nu este o instituție media, este o stare de spirit. Este istroia recentă a celor 18 ani în care și-a derulat activitatea această televiziune.”
 • „Vă invit să discutăm despre, împreună cu câțiva invitați telefonici pe care o să-i avem, ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat, apropo de decizia CNA, care alte instituții ale statului sunt implicate în această decizie nefavorabilă Realității TV.”
 • „(Postul a avut) o linie editorială, care indiferent dacă patroni au fost Silviu Prigoană, Sorin Ovidiu Vîntu sau, în ultimii șapte ani sau mai bine, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru, o televiziune care, repet, indiferent de patroni a reprezentat tot timpul interesul cetățeanului.
 • „A avut o linie antiguvernamentală, antiexcese guvermanetale, de unde și simpatia și fidelitatea telespectatorilor noștri. Însă tocmai din pricina acestei atitudini și a independenței editoriale, recunoscută de către toți cei care au lucrat în diverse funcții la Realitatea TV, a fost obsesie pentru politicienii aflați la putere și apoi, după constituirea statului paralel care a existat, această televiziune a devenit și o obsesie a statului paralele, Coldea, Maior, toți cei care au intrat la butoanele serviciilor de informații mult prea influente din acea perioadă și care au avut o obsesie de a pune bocancul pe grumazul acestei televiziuni, mai mereu.

Care apoi au infiltrat-o și au reușit în bună măsură să o infiltreze cu fel de fel de agenți acoperiți care erau la diverse niveluri, fie la nivel de decizie, unii dintre foștii directori ai Realitatea TV, fie în plan editorial.”

 • Un vot la CNA extrem de ciudat împărțit: patru a fost pentru, cinci împotrivă și o abținere. Rar mi-a fost dat să văd asemenea influențe, imixtiuni, stat paralel și așa mai departe.
 • Ce mai e Realitatea, în afară de acestă obsesie a statului paralel. Este televiziunea care în 2004, în plin proces de consolidare a puterii PSD de atunci a lui Adrian Năstase, a preferat să fie imparțială, obiectivă și a dat și un sprijin candidatului Traian Băsescu, care a și câștigat alegerile, cu mine șef de campanie.
 • Realitatea TV este și acea televiziune care i-a dat posibilitatea lui Mircea Geoană, în 2009, care candida ămpotriva lui Băsescu și a statului paralel, să poată să apară, să discute, să dezbată. Vedeta de atunci a postului, Robert TUrcescu, fiind cel aceeptat să modereze emisiunea finală. 
 • Am făcut și greșeli, ar ni le-am recunoscut, cred, de fiecare dată. Realitatea TV, însă, tocmai pentru că a fost obsesia statului paralele și s-a bătutu cu statul paralele, în ultimii ani a fost pusă sun opresiune a unor insitituții ale statului român, dintre care cele mai vizibile au fost ANAF și, cu regret spun, CNA. 
 • Și sediul vechi al Realității TV din Casa Presei a fost tot o operațiune a statului paralel care practic a privat Realitatea Media și Realitatea TV și de o investiție și de un spațiu. De aici celebra poveste cu emisia din cort.
 • Mulți mulți alții care astăzi lucrează cam prin toată presa românească au fost alături de Realitatea TV, această școală de televiziune ad-hoc, care s-a numit Realitatea TV și Realitatea Media.

Entitate, care astăzi este pusă sub opresiunea, pentru că pot să spun asta, Consiliului Național al Audiovizualului care nu a dorit să înțeleagă nici partea normală a legii, partea pozitivă a interpretării legii, nici faptul că au posibilitatea să dea un vot în legalitate, care să lase justiției, anul viitor, când se judecă, decizia de continuare sau nu a activității.

Un vot la CNA extrem de ciudat împărțit: cinci voturi împotriva REalității, patru voturi pentru Realitatea și o abținere. 

 • Rar mi-a fost dat să văd asemenea influențe, imxtiuni, stat paralel, prin care s-a ajuns la acest vot. 

Prin telefon a intrat și Narcisa Iorga, fost membră CNA. Printre altele, aceasta a spus:

 • Victor Ponta a introdus în Legea Audiovizualului un paragraf care prevedea că la prelungirea licenței posturile să nu fie în insolvență. Cine era singurul post în insolvență? Realitatea TV. Prevederea a fost dată cu dedicație pentru Realitatea TV.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Știe cineva care este situația postului Realitatea Plus la Digi? Căci eu nu îl găsesc în grilă.
 • @Valentin

  O parte de răspuns, aici: https://www.b1.ro/stiri/eveniment/avocatul-piperea-acuza-cna-participat-frauda-fiscala-mutarea-realitatea-tv-televiziune-lasata-fara-licenta-emisie-realitatea-plus-replica-radu-herjeu-302412.html

  Evident că absolut nimeni nu va introduce acum vreun post, oricare ar fi el, în lista must carry. Ea se va updata la începutul lui 2020, ca în fiecare an. Dacă Realitatea Plus va prezenta audiențe, în funcție de ele va intra (sau nu) pe această listă. pe de altă parte, orice cablist are libertatea de a retransmite ce post dorește, chiar dacă nu e în lista must carry. De obicei, o face contra cost. De altfel, de aici vine mare parte din veniturile acestor cabliști. Din câte am înțeles eu, mai mulți cabliști vor introduce în oferta lor postul Realitatea Plus, asta neînsemnând în niciun caz ” trecerea de la falita la mutant a dreptului de a fi in lista de must carry ”.

  Evident, în războiul său cu Gușă, dl Piperea a amestecat CNA fără niciun fundament. Ca avocat, ar fi trebuit să știe exact ce bază legală au avut deciziile Consiliului privind Realitatea și realitatea Plus.
 • In articol sunt mai multe greseli de ortografie sau typo... va rog sa recititi si sa corectati.
  Am mai intalnit si in alte articole greseli *posibil din neatentie :(
  Se poate sterge acest comentariu
 • Aici nu esti la curent,realitatea viseaza si vb de statul pararel de cand protectia i-a zis du-te....,dupa scurt timp s-a decis si falimentul postului
 • Eu niciodata nu ma voi bucura cand un post de televiziune dispare...indiferent de nume, patron, linie politica sau nu urmata. M-am saturat de televiziuni pe care le inchide statul. Fie ca e paralel sau nu. Normal ar fi ca audientele sa "inchida". Sau nu. E doar o parere...
 • @Radu Herjeu
  Cum comentați cele spuse public, pe facebook, de av Gheorghe Piperea, pe care le reproduc aici:

  "Trecerea activitatii (deja fostei) realitatea tv pe bizareria numita "realitatea plus" contine o serie de ilegalitati, la care CNA pare a fi partasa.
  Chiar si asa falita cum e, realitatea tv este o intreprindere, cu fond de comert propriu, cu creditori (inclusiv fiscul si fostii sau actualii salariati) si cu obligatii catre creditori, clienti si autoritati. A trece activitatea falitei pe asa-zisa "realitatea plus" nu inseamna o simpla completare a grilei de programe si o extensie de la Cuca Macaii - Adancata - Cucuietii din Deal la Bucuresti a licentei de emisie. Inseamna trecerea personalului, a imobilului de emisie, a clientelei, a obiectelor de inventar si logistice si a identitatii vizuale si fonice de la falita realitatea tv la bizara realitatea plus. Adica a intregului fond de comert. O asemenea tranzactie nu se poate face in 30 de minute, fara plata si fara acordul prealabil al creditorilor din dosarul de faliment. Mai mult chiar, o asemenea tranzactie este un transfer de business, care nu numai ca trebuie aprobat de fisc, in vederea calificarii sale ca fiind sau nefiind operatiune purtatoare de tva, dar trebuie sa fie precedata de un inventar al bunurilor si de o evaluare a business-ului. Lipsa acestor formalitati, evaluari si aprobari prealabile determina caracterul penal al operatiunii. Se pot identifica cel putin trei infractiuni in cauza: abuzul de bunurile si creditul societatii, delapidarea (clientela, pozitia pe grila de programe, audienta postului, finantarile publice, toate sunt proprietatea falitei realitatea tv, neputand trece la realitatea plus fara plata corespunzatoare) si evaziunea fiscala (transferul de business presupune un impozit; daca nu se incadreaza fiscal ca transfer de business, tranzactia este purtatoare de tva). Ma tem ca CNA nu a luat in calcul aceste riscuri, atunci cand a fost de acord sa puna umarul la salvarea afacerii unor bancrutari, asa cum este cazul "patronilor" falitei realitatea tv.
  PS Ma intreb cum vor proceda cablistii la trecerea in lista de must carry a mutantului realitatea plus. Le atrag atentia ca un contract care sa prevada trecerea de la falita la mutant a dreptului de a fi in lista de must carry nu exista. Oricum, sunt televiziuni care nu reusesc sa intre pe aceasta lista de ani de zile - cum se va justifica acum introducerea in lista a acestui mutant nou venit, mai ales din perspectiva competitiei economice?"
 • Este incredibil cum companiile de cablu îi peiau pe unii care tocmai au lăsat statul cu ochii în soare pentru datorii de sute de milioane. Contribuabilii onești sunt fraieri, patronii precum Cosmin Gușă sunt șmecheri!
 • @Valentin

  Nu pot solicita schimbarea structurii de program din același motiv pentru care nu a putut fi prelungită licența TV: documentele prezentate nu corespund rigorilor legii.
  E posibilă întreruperea emisiei pentru 3 luni, până când instanța le va aproba (sau nu) planul de reorganizare.
 • Pentru @ Valentin Realitatea Fm va emite in continuare Nu a fost prelungita licenta Realitatea Tv iar de la miezul noptii sau cel tarziu maine la pranz la Digi si Upc va intra Realitatea Plus
 • Ce se va întâmpla cu emisia Realitatea FM începând de mâine? Acum retransmite 100% un post de televiziune care nu mai există de mâine. Nu am văzut să fi solicitat să retransmită Realitatea Plus. Cred că sunt atât de amatori încât au și uitat de postul de radio. Deci pe 90,2 ori va fi blank o perioadă, până când se vor trezi și vor solicita modificarea structurii de programe, ori se va încălca legea.

Trimite un comentariu