Skip to main content

LECȚIA DE PRESĂ. CTP, ironic și critic cu Prelipceanu după interviul cu Firea. „A vorbit despre ce a vrut ea", "Nu v-ați pregătit pentru a-i pune întrebări țintite"

 
LECȚIA DE PRESĂ. CTP, ironic și critic cu Prelipceanu după interviul cu Firea. „A vorbit despre ce a vrut ea", "Nu v-ați pregătit pentru a-i pune întrebări țintite"

CTP - Prelipceanu, prima întâlnire după ce Cristian Tudor Popescu i-a criticat prestația jurnalistului Digi 24, ca urmare a interviului cu Gabriela Firea.

Publicitate

În direct la Digi 24, CTP i-a ținut o "lecție de jurnalism" lui Prelipceanu. 

„Doamna Firea a condus această discuție. A vorbit despre ce a vrut ea”, i-a spus CTP lui Cosmin Prelipceanu. "Nu v-ați pregătit pentru a-i pune întrebări țintite în legătură cu activitatea primăriei", i-a spus Cristian Tudor Popescu.

Intervenția a fost presărată și cu ironii:

Cosmin Prelipceanu: Știți ce i-am zis? I-am zis că noi, cu toții știm că Dăruiește viața e alcătuit din două femei. Doamna ne-a spus: da, ele sunt în față, domnul este în spate.

CTP: Domne, dar i-ați dat o palmă morală... Cred că nici acum nu și-a revenit!

Cosmin Prelipceanu a fost cel care a deschis discuția, precizând că nu-l interesează cum iese el dintr-un interviu, ci vrea doar să le arate telespectatorilor cine e acela din sa. „Cum arată el, gol, goluț”, a explicat Prelipceanu. „Ba nu l-ați arătat și v-o pot demonstra”, i-a replicat gazetarul.

„Dacă dumneavoastră sunteți împăcat cu emisiunea de aseară, eu nu vreau să vă stric această liniște zen. Chiar nu vreau. Vreau doar să vă spun niște lucruri care țin de vechimea mea în meserie”, a mai spus jurnalistul. 

Redăm în continuare din discuția de la Jurnal de Seară: 

Cosmin Prelipceanu: Domnule Popescu, m-ați criticat, am ceva de spus. Primul lucru: întotdeauna țin cont de părerile dumneavoastră. NU știu câți din confrați au ocazia să lucreze cu un maestru așa cum lucrează cu dumneavoastră.

CTP: Aoleu, vă rog să nu mă numiți maestru! Vă rog! E plină presa de maeștri.

Cosmin Prelipceanu: Nu e plină.

CTP: Eu nu sunt maestru, nu am discipoli.

Cosmin Prelipceanu: Dar lucrăm împreună, de cinci ani și ceva. Niciodată, pentru mine, un interviu nu e o ocazie să mă profilez pe mine, pentru că nu mă interesează cum ies dintr-un interviu niciodată. Mă interesează foarte mult, am această ocazie să le arăt telespectatorilor cine e acela din fața mea. Cum arată el, gol, goluț. Asta înseamnă că pun întrebări și ascult. E aici de făcut un dozaj, e adevărat, putem vorbi despre asta și am făcut-o de multe ori, domnule Popescu.

Ocazia asta pe care o am este cea de a-l arăta pe personaj și asta se vede în ce iese după, adică în știri. Declarația asta despre care vorbește toată lumea a ieșit din interviul pe care l-am făcut cu doamna Firea. Regula asta, slavă Domnului, este marele meu avantaj că fac chestia asta de suficient de mult timp pentru ca oamenii să fi văzut că aplic regula asta cu toată lumea, domnul Popescu. Inclusiv cu dumneavoastră.

CTP: Foarte rău.

Cosmin Prelipceanu: Foarte rău. Aici ne despărțim și e foarte bine că ne despărțim. E foarte bine să discutăm în contradictoriu. Slavă Domnului, despre asta este vorba. E frumos, e bine, așa pot telespectatorii să afle dacă ceva este bine sau este rău, dacă e adevărat sau nu. Așa văd eu lucrurile.

CTP: Dumneavoastră spuneați că nu vă interesează cum ieșiți dumneavoastră. Dar cum iese invitatul dumneavoastră vă interesează?

Cosmin Prelipceanu: Trebuie să iasă așa cum e, gol goluț, cum spuneam.

CTP: Știți ce faceți dumneavoastră acum, cum mi-ați povestit? Dumneavoastră ați aruncat o monedă în aer, și dedesubt, aici, este un pământ reavăn. Moneda cade și se înfige pe cant. Și dumneavoastră îmi spuneți: ați văzut ce precizie am?

Cosmin Prelipceanu: Nu am vorbit despre precizie, domnule Popescu. Am vorbit despre dorința de a-l arăta pe un om așa cum este.

CTP: Păi, nu l-ați arătat.

Cosmin Prelipceanu: O, ba da!

CTP: Ba nu l-ați arătat și v-o pot demonstra.

Cosmin Prelipceanu: NU aș vrea să personalizăm aici, că nu e vorba de un personaj, două, trei.

CTP: Ce ați arătat, domne?

Cosmin Prelipceanu: Repet, declarația despre care vorbim cu toții e făcută în acest interviu.

CTP: Și ce merit aveți dumneavoastră?

Cosmin Prelipceanu: Păi, am întrebat. Despre asta am vorbit.

CTP: Știrea respectivă era făcută de postarea respectivă, nu de dumneavoastră. Că nu ați descoperit dumneavoastră postarea.

Cosmin Prelipceanu: Doamna nu și-a asumat postarea. Nu a făcut nicio declarație despre postare, până în interviu.

CTP: Bine, domnule Prelipceanu. Dacă dumneavoastră sunteți împăcat cu emisiunea de aseară, eu nu vreau să vă stric această liniște zen. Chiar nu vreau. Vreau doar să vă spun niște lucruri care țin de vechimea mea în meserie. Nimic altceva. După părerea mea, în primul rând ați subestimat-o pe doamna Firea. Doamna Firea este cel mai alunecos, veninos și pervers personaj care poate fi invitat, dintre politicienii momentului. Nu v-ați pregătit pentru a-i pune întrebări țintite în legătură cu activitatea primăriei.

Cosmin Prelipceanu: A vorbit despre politică, domnule Popescu.

CTP: Ar fi trebuit să vorbească despre ce o întrebați dumneavoastră.

Cosmin Prelipceanu: E adevărat că am fi putut face un interviu despre primărie, dar era un moment politic și de asta am invitat-o.

CTP: Doamna Firea a condus această discuție. A vorbit despre ce a vrut ea. Vă spun metodele doamnei Firea. Prima: împroașcă cu vorbe. Revarsă un puhoi de vorbe continuu asupra celor din platou, indiferent cine, câți sunt. În clipa în care celălalt încearcă să deschidă gura cât decât, accelerează imediat puhoiul ca să nu-i dea voie să deschidă gura.

Apoi, a doua metodă a doamnei Firea este victimizarea, uneori ducând-o la absurd. Comițând, ceea ce se numește ignoratio elenchi, adică nesocotirea tezei inițiale, pe românește: una vorbim, bașca ne înțelegem. Doamna în cauză a adus ca argument când dumneavoastră ați spus, bine, cum ați putut să postați această zicere (această abjecție, aș zice eu), și doamna Firea a spus: da, dar pe mine când mă înjură unii și alții pe Facebook cu niște expresii?!

Ce legătură are? Acesta este argumentul „da voi de ce i-ați omorât pe negri?”, din anii 50. Ce legătură au aceste două doamne, care nu au nicio treabă cu doamna Firea și doamna Firea cu ele, care nu au insultat-o în nici un fel, nu aveau nicio interferență cu ea, și ea ce face? Pentru că o înjură unii pe Facebook, ea ce face, trimite această postare dezgustătoare, înspăimântătoare, la adresa acestor două doamne. Iată, tip de argument. Ar fi trebuit, pe loc, să-i explicați ceea ce v-am spus eu acum.

Până unde a mers cu autovictimizarea, pentru că a continuat și va continua doamna Firea. S-a dus la un site chiar azi și a făcut acolo un interviu cu domnul Bogdan Chirieac. Dumneavoastră pe lângă domnul Bogdan Chirieac erați niște investigatori feroce FBI.

(…) Când ați întrebat-o dacă are dovezi că Voiculescu este în spatele acestui ONG, ce v-a răspuns?

Cosmin Prelipceanu: Toate dovezile din lume.

CTP: Nu, „toate dovezile de pe planetă” și „toată lumea știe”. Atunci ar fi trebuit să-i spuneți că asta este metoda lui Stalin, numită „kak izvestno”, adică „după cum se știe”. Stalin a executat milioane de oameni cu această justificare: „după cum se știe cutare este spion imperialist”.

Dumneavoastră trebuia să-i spuneți: lăsați planeta, stimabilo, nu toată lumea știe. Eu, de pildă, Cosmin Prelipceanu, nu știu. Prin urmare, vă rog, să-mi dați și mie un căpețel de probă, ceva.
Cosmin Prelipceanu: Este exact ce vorbeam mai devreme. Avem metode diferite. Știți ce i-am zis? I-am zis că noi, cu toții știm că Dăruiește viața e alcătuit din două femei. Doamna ne-a spus: da, ele sunt în față, domnul este în spate.

CTP: Domne, dar i-ați dat o palmă morală... Cred că nici acum nu și-a revenit.

Cosmin Prelipceanu: Dar nu asta mi-am propus niciodată asta, domnule Popescu.

CTP: De ce, să o lăsați să-și facă mendrele în felul ăsta?

Cosmin Prelipceanu: Nu-i judec pe oamenii cu care stau de vorbă, pentru că dacă fac asta…

CTP: Dar puteți să educați oamenii?

Cosmin Prelipceanu: Îi educ pe oameni indirect. Nu-mi propun asta.

Citește și: 

CTP după emisiunea lui Prelipceanu cu Firea: "Dureroasă emisiune! Încă una-două din astea, și nu ne mai întâlnim decât pe Republica și facebook"

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • eu sunt de acord cu ctp, prelipceanu nu e jurnalist, ci un om care debiteaza platitudini si citeste ce are in prompter.
    prelipceanu are doar morga aia de stentor, dar nu il ajuta deloc cand deschide gura. dovada si emisiunea aia cu firea, unde primarita a centrat, a dat cu capul si a marcat unde a vrut ea, ca prelipceanu doar se uita la ea cu o privire inteligenta...
  • Sa fi fost CTP moderator pai platea DIGI amenzi zi de zi de zi. Asta e modelul lui de interviu sau emisiune? Cu tipete cu vorbit peste invitat daca nu-ti place ce spune? Iar faptul ca reproduci niste invective pe post te pune pe acelasi nivel cu originalu bre. Nu te mai ascunde in spatele unui fals argument.
  • S-a gasit cine sa predea lectii de jurnalism.
    Individul care a injurat birjareste saptamana trecuta, intr-o emisiune. In direct. Dupa care a promis ca va plati eventuala sanctiune pe care o va primi de la CNA televiziunea pentru derapajul lui.

Trimite un comentariu