Skip to main content

INTERVIU. Mircea Radu, despre emisiunea cu tineri cu Sindrom Down: „E un show de emoție. Era absolut istovitor la filmări, dar foarte frumos”

 
INTERVIU. Mircea Radu, despre emisiunea cu tineri cu Sindrom Down: „E un show de emoție. Era absolut istovitor la filmări, dar foarte frumos”

INTERVIU. „Omul care prezintă un astfel de format trebuie să știe să asculte și să fie empatic”, a spus Mircea Radu despre noul proiect pe care-l va prezenta la TVR 1 într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Publicitate

A vorbit deschis despre noua sa aventură în televiziune, proiectul Down the Road, în care opt tineri cu sindrom Down vor porni într-o călătorie prin țară.

„Down the Road – Aventura este un show de emoție și care va reuși să schimbe percepții. Eu și echipa ne-am făcut meseria cu cele mai curate gânduri, iar dacă asta se simte și trece dincolo de ecran cred că se va simți și în audiențe”, a fost răspunsul prezentatorului TV la întrebare legată de impactul pe care îl va avea reality show-ul. 

Postul public aduce un format nou pentru acest final de an, un reality show în care opt tineri cu sindrom Down vor porni într-o călătorie prin țară. Va debuta luni, 23 decembrie. Ora de difuzare nu a fost anunțată de TVR până la ora redactării acestui material. 

Cât s-a filmat pentru emisiune? Cum arata o zi de filmare? Ce spune Mircea Radu despre format? Ce calități trebuie să aibă un prezentator pentru a face față unui astfel de format? 

Înainte, câteva detalii legate de producție. Vor fi opt ediții difuzate în fiecare zi de luni. Filmările au durat aproximativ două săptămâni, fiind nevoie de aproximativ 12 ore filmare în fiecare zi, după cum au declarat reprezentanții TVR în conferința de lansare a emisiunii.

S-a filmat din dronă și s-au folosit camere speciale pentru filmările din balonul cu aer cald sau la cadrele din parapantă. Producătorul emisiunii este Maria Marinescu, om care s-a ocupat în trecut și de Vocea României

Interviul cu Mircea Radu, pe larg: „Down the Road – Aventura este un show de emoție”

Raul Bambu, reporter Paginademedia.ro: Cum se simte revenirea lui Mircea Radu în televiziune?

Mircea Radu: Atâta vreme cât este un proiect în care cred trecerea este foarte simplă. Down the Road – Aventura este un show de emoție și care va reuși să schimbe percepții.

Raul Bambu, reporter Paginademedia.ro: Cum ai recționat când ai auzit de proiectul acesta, un proiect care nu s-a mai făcut în România?

Mircea Radu: A contat acest lucru că este o premieră în România, dar nu a fost ceva determinant. Am mai avut de-alungul timpului oferte pentru proiecte care erau o premieră pentru România, dar pe care nu le-am simțit și le-am refuzat.

În proiectul acesta am simțit că pot să dau nu numai experiența mea de om de televiziune, dar să mă implic și sufletește. Asta este pentru mine un motor extraordinar pentru a funcționa o emisie.

Raul Bambu, reporter Paginademedia.ro: A fost greu să relaționezi cu tinerii care au sindromul Down?

Mircea Radu: Nu. Nu, n-a fost deloc greu. Înainte de a intra în priectul acesta eu nu cunoșteam pe nimeni cu sindromul Down, nu cunoșteam pe nimeni care să aibă copii cu sindromul Down. Nici nu știam dacă Down se scrie cu „o” sau cu „a” și a fost mai bine.

Atâta vreme cât ei nu mă cunoșteau pe mine nici eu n-am vrut să trișez și încep să citesc pe Google ce înseamnă acest sindrom sau cum se comportă oamenii care au sindrom Down.

Am intrat și eu deschis în relația cu ei, iar asta a fost un câștig.

Raul Bambu, reporter Paginademedia.ro: Cum arăta o zi de filmări, de dimineața până seara?

Mircea Radu: Începea de dimineața, cu micul dejun la ora 8:00 care era și filmat. La ora 9:00 plecam spre locurile în care făceam activități, iar de regulă aveam trei sau patru activități. Asta înseamă nu doar urcatul și coborâtul dintr-o mașini, ci și bucătăria unei televiziuni.

Tocmai această bucătărie a televiziunii mă omoară pe mine: pune lumina, scoate lumina, pune lavaliera, schimbă cradul. Nu filmatul în sine mă consumă foarte tare, ci toată bucătăria asta fără de care nu se poate.

Ne întorceam seara pe la 10 jumătate sau chiar 11. Era absolut istovitor, dar foarte frumos.

Raul Bambu, reporter Paginademedia.ro: Dacă nu ar fi prezentat Mircea Radu acest format, pe cine ai vedea la cârma lui?

Mircea Radu: O să își răspund la această întrebare fără să numesc pe cineva anume, dar cred că am fost ales la cârma acestei emisiuni pentru că știu să ascult. Un prezentator de televiziune trebuie să știe să vorbească, dar este o condiție esențială să știe să asculte.

De asemenea, omul care prezintă un astfel de format trebuie să fie empatic.

Eu cred că știu să ascult, nu fac niciun fel de efort, îmi place să ascult.

Raul Bambu, reporter Paginademedia.ro: Crezi că va prinde emisiunea?

Mircea Radu: Eu și echipa ne-am făcut meseria cu cele mai curate gânduri, iar dacă asta se simte și trece dincolo de ecran cred că se va simți și în audiențe.

Despre formatul original. Show-ul este realizat după formatul belgian Down the road - Aventura. Este produs de VRT, în Belgia, unde deja a ajuns la cel de-al treilea sezon. Reality show-ul se difuzează şi în Statele Unite şi a primit numeroase premii internaţionale la festivalurile de gen.

Mircea Radu a fost, de-a lungul anilor, gazdă a unor emisiuni precum „Telejurnal”, „ÎnTrecerea anilor” şi coprezentator „Femei de 10, Bărbaţi de 10”.

În decembrie 2017, Mircea Radu a părăsit postul public pentru a se întoarce în Antena 1, la cârma unei noi emisiuni, „Ie, Românie”.

Producția nu a fost foarte sus, potrivit datelor de audiență, și a fost mutată din grilă după câteva ediții. După această colaborare, Mircea Radu n-a mai avut niciun alt proiect cu Antena 1.  

Cei opt tineri cu sindrom Down, care participă la emisiunea lui Mircea Radu sunt: Mihai Arsenie din Cluj-Napoca, Raluca Avram (Cluj-Napoca), Bogdan Cleniuc (Bucuresti), Andrei Cupșa (Baia Mare), Andrei Niță (Hunedoara), Anca Miron (Bucuresti), Andreea Mustăreață Pivniceru (Bucuresti) și Ionuț Păunescu (Bucuresti). 

VIDEO. Trailerul de prezentare pentru emisiunea Down the Road, cu Mircea Radu

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu