Skip to main content

VIDEO. Crăciun și folclor. „Vedeta Populară face audiență prin decență” - Iuliana Tudor. Momente de culise, din 20 de ani de folclor la TVR

 
VIDEO. Crăciun și folclor. „Vedeta Populară face audiență prin decență” - Iuliana Tudor. Momente de culise, din 20 de ani de folclor la TVR

VIDEO. „În TVR, cine lucra la folclor era pedepsit. Am reușit să transform folclorul din Cenușăreasa TVR-ului în produsul premium al Postului Public”, spune cu încredere Iuliana Tudor, realizatoarea unor formate performante de folclor la TV, într-o ediție specială a Interviurilor Paginademedia.ro de sărbători. 

De la „O da-n viață” la „Vedeta Populară”, Iuliana Tudor a transformat, timp de 20 de ani, felul în care emisiunile de foclor se văd la televizor. 

Publicitate

Emisunile scot cifre și în 2019, iar actualul format, Vedeta Populară, este unul dintre cele mai urmărite programe de la TVR. 

„Vedeta Populară face audiență prin decență”, după cum spune chiar ea în dialogul cu Petrișor Obae. 

Iuliana Tudor a rememorat momente de la începuturile sale în televiziune, dar și detalii din culisele show-urilor pe care le face de 20 de ani la TVR.

Cum i-a uitat numele lui Petre Roman într-un live? Cum a aratătat prima sa emisiune TV? sau Momentul în care a luat foc o plasmă în direct: Toate în interviul cu Iuliana Tudor acordat Paginademedia.ro. 

Semifinala show-ului „Vedeta Populară” se vede astăzi, în ziua de Crăciun la TVR 1, de la ora 21:00. De asemenea, finala sezonului este programată pe 29 decembrie. 

Paginademedia.ro prezintă câteva idei, pe scurt, din interviul cu Iuliana Tudor:

Iuliana Tudor: Vedeta populară face audiență prin decență”

Petrișor Obae: Iuliana Tudor, cum face folclorul audiență?

Iuliana Tudor: Depinde foarte mult cum este făcut. Atâta timp cât pui puțină pricepere acolo, din punct de vedere editorial, publicul simte asta și discerne. Vreau să cred că în România mai avem un public care gustă calitate și care face audiență prin decență. Acest public merită fiecare minut, fiecare efort al nostru ca echipă.

Sunt conștientă că folclorul nu poate plăcea tuturor. Ce fac eu este să câștig câți mai mulți oameni de partea acestei muzici, iar o miză importantă sunt copiii.

Vedeta populară a fost un priect pornit cu oarecare temeri pentru că a venit după un proiect mare, O dată-n viață.

Această echipă a creat un standard și fidelizat un public pe anumite tronsoane orare într-o perioadă mare de timp.

„Fără juriu, un astfel de format nu ar ține”

Iuliana Tudor: Foclorul a fost dus, la televiziunile comerciale, într-o zonă care a perimat elementul cultural.

Nu poți în haine populare să faci orice, doar de dragul divertismentului.

Juriul de la Vedeta Populară este un pol puternic și apoi poveștile concurenților. Acum, fără juriu, un astfel de format nu ar ține. Personajele din juriu sunt alese după anumite criterii, fiecare a fost ales după o anumită tipologie.

Vedeta populară e primul talent show de folclor din România. Am reușit să modernizăm un format cu era Floarea din grădină.

Mergem în țară, în diverse orașe, și colaborăm foarte mult cu colegii noștri de la stațiile teritoriale ale TVR.

În general, vin oameni care nu au foarte mulți oameni fără multe posibilități financiare: studenți sau rapsozi, care sunt foarte bătrâni. Eu greu să plătească un bilet de tren, așa că mergem noi. Facem totul cam într-o lună.

La un casting adunăm aproximativ 700 de persoane, iar din ei jumătate sunt tineri.

E greu de găsit în 2019 tiparul lăutarului de la țară, iar noi am găsit unul în sezonul patru.

„În TVR, cine lucra la folclor era pedepsit”

Iuliana Tudor: Cine făcea prostii era trimis două luni să lucreze la secția de folclor, cam două luni. Am reușit, cam în cinci ani de zile, să transform folclorul din Cenușăreasa TVR-ului în produsul premium al Postului Public.

L-am îmbrăcat pe Smiley în haine populare și l-am pus să cânte piese din repertoriul lui Liviu Vasilică. Cu rețete de genul acesta am reușit să atragem public tânăr.

Amintiri din cei 20 de ani de emisiuni: „Ne-a luat foc o plasmă în direct”

Iuliana Tudor: În prima mea emisie, de acum 20 de ani mă simțeam ca o crainică. Aveam o masă micuță, cu un microfon așezat pe ea și o camașă cu mâneci lungi, iar problema mea, toată emisia, a fost să îmi aranjez acele mâneci. Era o emisiune de didicații, cu o singură cameră, unde vorbeam cu oamenii la telefon.

Eu n-aș m-ai fi făcut nicio emisiune cu fata numită Iuliana Tudor de acum 20 de ani, care strica emisiile.

Aveam o frazare lungă și fără conținut și alte stângăcii ca atitudinea și gesturile. Încercam să par ce nu sunt, noroc că mi-am dat seama că trebuie să fiu eu.

Când am trecut la live-urile de la Muzeul Satului am avut o senzația că m-am aruncat în gol, nu aveam voie să greșesc. Era un format greu.

Fiecare om din echipă m-a învațat ceva, mai Elize Stan cu care petreceam mult timp în montaj.

Ne-a luat foc o plasmă în direct, la un început de sezon. Au venit pompierii, iar eu vorbeam. Toată lumea îmi făcea semne să mă uit în spate. M-am întors și am spus „Avem un început incendiar de sezon”

Doar prin experiență poți face față unor astfel de momente.

Am avut un blocaj într-o emisie, când am uitat cum îl cheamă pe Petre Roman și am reușit cumva să trec peste și să îmi revin.

VIDEO. Iuliana Tudor: „Vedeta Populară face audiență prin decență”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Vai de capu’ si audienta voastra. Mi-ar fi rusine in locul vostru sa vorbesc de asa ceva. Putina decenta nu strica. Macar cat audienta...
  • Acum sunt pe TVR și mă uit la Vedeta Populară, ediția specială de Crăciun, cu colinde inedite.
    Să fii sigur că există mulți oameni care fac același lucru la ora asta, chiar dacă nu se vede întotdeauna și în audiențe.
    O emisiune trebuie făcută atâta timp cât are public și reușești să dialoghezi cu publicul tău, și prin alte metode, nu doar prin măsurări de audiență.

    Oricum, Vedeta Populară are audiență și în rural și în urban, de-asta este considerat un produs premium, iar „O dată-n viață” a fost mult timp cea mai urmărită emisiune de vineri seara, după aceea au intrat pe acel segment super producțiile ProTV.
  • ma gandeam ca daca tot vorbim de audienta aratam si niste cifre. ca sa vedem cum definim performanta fulminanta. dup i pote raportm ifrele alea si la costurile pe editie care sunt top secret. in rest aceleasi susanele obosite si un juriu de cumetrii cu cre ne-am obisnuit , ca doar vorbim de TVR. chiar asa de onorariile juriului nu ne spui ceva , draga Iuliana...

Trimite un comentariu