Skip to main content

VIDEO. Crăciun şi folclor. „Vedeta Populară face audienţă prin decenţă” - Iuliana Tudor. Momente de culise, din 20 de ani de folclor la TVR

 
VIDEO. Crăciun şi folclor. „Vedeta Populară face audienţă prin decenţă” - Iuliana Tudor. Momente de culise, din 20 de ani de folclor la TVR

VIDEO. „În TVR, cine lucra la folclor era pedepsit. Am reuşit să transform folclorul din Cenuşăreasa TVR-ului în produsul premium al Postului Public”, spune cu încredere Iuliana Tudor, realizatoarea unor formate performante de folclor la TV, într-o ediţie specială a Interviurilor Paginademedia.ro de sărbători.

Publicitate

De la „O da-n viaţă” la „Vedeta Populară”, Iuliana Tudor a transformat, timp de 20 de ani, felul în care emisiunile de foclor se văd la televizor.

Emisunile scot cifre şi în 2019, iar actualul format, Vedeta Populară, este unul dintre cele mai urmărite programe de la TVR.

„Vedeta Populară face audienţă prin decenţă”, după cum spune chiar ea în dialogul cu Petrişor Obae.

Iuliana Tudor a rememorat momente de la începuturile sale în televiziune, dar şi detalii din culisele show-urilor pe care le face de 20 de ani la TVR.

Cum i-a uitat numele lui Petre Roman într-un live? Cum a aratătat prima sa emisiune TV? sau Momentul în care a luat foc o plasmă în direct: Toate în interviul cu Iuliana Tudor acordat Paginademedia.ro.

Semifinala show-ului „Vedeta Populară” se vede astăzi, în ziua de Crăciun la TVR 1, de la ora 21:00. De asemenea, finala sezonului este programată pe 29 decembrie.

Paginademedia.ro prezintă câteva idei, pe scurt, din interviul cu Iuliana Tudor:

Iuliana Tudor: Vedeta populară face audienţă prin decenţă”

Petrişor Obae: Iuliana Tudor, cum face folclorul audienţă?

Iuliana Tudor: Depinde foarte mult cum este făcut. Atâta timp cât pui puţină pricepere acolo, din punct de vedere editorial, publicul simte asta şi discerne. Vreau să cred că în România mai avem un public care gustă calitate şi care face audienţă prin decenţă. Acest public merită fiecare minut, fiecare efort al nostru ca echipă.

Sunt conştientă că folclorul nu poate plăcea tuturor. Ce fac eu este să câştig câţi mai mulţi oameni de partea acestei muzici, iar o miză importantă sunt copiii.

Vedeta populară a fost un priect pornit cu oarecare temeri pentru că a venit după un proiect mare, O dată-n viaţă.

Această echipă a creat un standard şi fidelizat un public pe anumite tronsoane orare într-o perioadă mare de timp.

„Fără juriu, un astfel de format nu ar ţine”

Iuliana Tudor: Foclorul a fost dus, la televiziunile comerciale, într-o zonă care a perimat elementul cultural.

Nu poţi în haine populare să faci orice, doar de dragul divertismentului.

Juriul de la Vedeta Populară este un pol puternic şi apoi poveştile concurenţilor. Acum, fără juriu, un astfel de format nu ar ţine. Personajele din juriu sunt alese după anumite criterii, fiecare a fost ales după o anumită tipologie.

Vedeta populară e primul talent show de folclor din România. Am reuşit să modernizăm un format cu era Floarea din grădină.

Mergem în ţară, în diverse oraşe, şi colaborăm foarte mult cu colegii noştri de la staţiile teritoriale ale TVR.

În general, vin oameni care nu au foarte mulţi oameni fără multe posibilităţi financiare: studenţi sau rapsozi, care sunt foarte bătrâni. Eu greu să plătească un bilet de tren, aşa că mergem noi. Facem totul cam într-o lună.

La un casting adunăm aproximativ 700 de persoane, iar din ei jumătate sunt tineri.

E greu de găsit în 2019 tiparul lăutarului de la ţară, iar noi am găsit unul în sezonul patru.

„În TVR, cine lucra la folclor era pedepsit”

Iuliana Tudor: Cine făcea prostii era trimis două luni să lucreze la secţia de folclor, cam două luni. Am reuşit, cam în cinci ani de zile, să transform folclorul din Cenuşăreasa TVR-ului în produsul premium al Postului Public.

L-am îmbrăcat pe Smiley în haine populare şi l-am pus să cânte piese din repertoriul lui Liviu Vasilică. Cu reţete de genul acesta am reuşit să atragem public tânăr.

Amintiri din cei 20 de ani de emisiuni: „Ne-a luat foc o plasmă în direct”

Iuliana Tudor: În prima mea emisie, de acum 20 de ani mă simţeam ca o crainică. Aveam o masă micuţă, cu un microfon aşezat pe ea şi o camaşă cu mâneci lungi, iar problema mea, toată emisia, a fost să îmi aranjez acele mâneci. Era o emisiune de didicaţii, cu o singură cameră, unde vorbeam cu oamenii la telefon.

Eu n-aş m-ai fi făcut nicio emisiune cu fata numită Iuliana Tudor de acum 20 de ani, care strica emisiile.

Aveam o frazare lungă şi fără conţinut şi alte stângăcii ca atitudinea şi gesturile. Încercam să par ce nu sunt, noroc că mi-am dat seama că trebuie să fiu eu.

Când am trecut la live-urile de la Muzeul Satului am avut o senzaţia că m-am aruncat în gol, nu aveam voie să greşesc. Era un format greu.

Fiecare om din echipă m-a învaţat ceva, mai Elize Stan cu care petreceam mult timp în montaj.

Ne-a luat foc o plasmă în direct, la un început de sezon. Au venit pompierii, iar eu vorbeam. Toată lumea îmi făcea semne să mă uit în spate. M-am întors şi am spus „Avem un început incendiar de sezon”

Doar prin experienţă poţi face faţă unor astfel de momente.

Am avut un blocaj într-o emisie, când am uitat cum îl cheamă pe Petre Roman şi am reuşit cumva să trec peste şi să îmi revin.

VIDEO. Iuliana Tudor: „Vedeta Populară face audienţă prin decenţă”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gogu Gogu
    Vai de capu’ si audienta voastra. Mi-ar fi rusine in locul vostru sa vorbesc de asa ceva. Putina decenta nu strica. Macar cat audienta...
  • Maximilian Luca Maximilian Luca
    Acum sunt pe TVR și mă uit la Vedeta Populară, ediția specială de Crăciun, cu colinde inedite.
    Să fii sigur că există mulți oameni care fac același lucru la ora asta, chiar dacă nu se vede întotdeauna și în audiențe.
    O emisiune trebuie făcută atâta timp cât are public și reușești să dialoghezi cu publicul tău, și prin alte metode, nu doar prin măsurări de audiență.

    Oricum, Vedeta Populară are audiență și în rural și în urban, de-asta este considerat un produs premium, iar „O dată-n viață” a fost mult timp cea mai urmărită emisiune de vineri seara, după aceea au intrat pe acel segment super producțiile ProTV.
  • grigore leșin grigore leșin
    ma gandeam ca daca tot vorbim de audienta aratam si niste cifre. ca sa vedem cum definim performanta fulminanta. dup i pote raportm ifrele alea si la costurile pe editie care sunt top secret. in rest aceleasi susanele obosite si un juriu de cumetrii cu cre ne-am obisnuit , ca doar vorbim de TVR. chiar asa de onorariile juriului nu ne spui ceva , draga Iuliana...

Trimite un comentariu

sus