Skip to main content

RESPECTAȚI LEGEA! CNA-ul din Cehia somează Comedy Central să respecte legislația audiovizuală din România

 
RESPECTAȚI LEGEA! CNA-ul din Cehia somează Comedy Central să respecte legislația audiovizuală din România

Decizie în premieră. Consiliul pentru Radio și Televiziune (CNA-ul din Cehia) a cerut Comedy Central să respecte legislația audiovizuală din România în ce privește protecția minorilor, într-o speță ce vizează un promo al emisiunii Comedy Club, difuzat vara trecută. 

Până acum, cutuma era ca televiziunile care emit în România să respecte legislația țării din care a primit licența. În cazul Comedy Central, Cehia este țara unde are licența, iar în România retransmite. 

Ca urmare, posturile TV cu licență în afara țării, deși aveau subtitrări sau programe în română, nu cădeau sub incidența legislației din România (au fost, în trecut, discuții legate inclusiv de regimul publicității).

Publicitate

De unde a pornit totul?

În august 2019, CNA a primit reclamații de la telespectatori care se plângeau de limbajul folosit promo-urile pentru emisiunea Comedy Club, difuzate în timpul zilei.

De mai multe ori pe zi ruleaza promo-ul pt. emisiunea Comedy Central, indiferent de ora si fara a avea nici un fel de restrictie, promo in cadrul caruia este folosit un limbaj extrem de vulgar, violent si total nepotrivit”, spunea unul dintre reclamanți.

Promo-ul în cauză era un colaj cu mai multe replici din diferite numere de stand-up comedy, printre care: 

- Diavolul mi-a vorbit pentru prima oară, a zis așa: ai belit-o!
- Te-am înjunghiat! Te-am înjunghiat! Te-am înjunghiat! Mamă ce păcat! (n.n cântând.)
- Vrea să facă sex cu tine!
- Vă spun o chestie, când se întâlnesc doi virgini nu se … nimeni.

Cum CNA-ul din România nu poate lua decizii privind televiziunile care sunt licențiate în alte țări, forul nu a putut decât să sesizeze la rândul său instituția din Cehia, țara în care Comedy Central are licență audiovizuală. 

Astfel, în urma analizei clipurilor în cauză, CNA-ul din Cehia a venit cu o decizie. Despre ce e vorba? 

Potrivit unui document obținut de Paginademedia.ro, CNA-ul din Cehia a cerut MTV Networks, compania care operează licența Comedy Central, „să se supună legislației țării în care difuzează programe, și anume articolul 28 din decizia CNA 220/2011, potrivit căreia spoturile care promovează programe care au marcaj AP, 12, 15 sau 18 ar trebui să conțină la rândul lor același marcaj, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul promo-urilor Comedy Club (difuzate în mod repetat pe 10, 13, 17 și 25 august).”

Înjurături fără perdea

Paginademedia.ro a semnalat în octombrie 2019 și chestiunile legate de limbaj din emisiunea de stand-up comedy. Pentru prima dată de când producția este difuzată în România, Comedy Central a ales să nu mai cenzureze, folosind așa-numitele bip-uri, limbajul licențios. 

Este și prima dată, în istoria televiziunii, când un post TV în limba română lasă la liber astfel de cuvinte. Chiar și emisiunile difuzat de alte stații la ore târzii cenzurează cuvintele vulgare. Nu și Comedy Central!

Într-un răspuns pentru Paginademedia.ro, Comedy Central spunea atunci că dorește să răspundă „unor gusturi diferite de umor”. „Comedy Central își dorește să ofere publicului esența comediei autentice care este, prin definiție, necenzurată, cu atât mai mult cand e vorba de stand-up."

Reprezentanții postului se mai apărau atunci spunând că televiziunea are licență de funcționare în Republica Cehă și își desfășoară activitatea conform legislației cehe.

„În conformitate cu aceasta, emisiunea Comedy Club este programată exact la începutul intervalului de “late night” care este ora 10 p.m, ceea ce înseamnă că show-ul poate conține pasaje pentru adulți."

Citește și: 

DERAPAJ. Ploaie de glume fără perdea la Comedy Central, cu Standupperi. Total fără perdea! Prima televiziune din România care lasă la liber "cuvintele scurte"

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu