Skip to main content

Preşedintele CNA a încercat, fără succes, să reducă amenzile Romania TV şi Antena 1 din „solidaritate faţă de jurnaliştii care au fost agresaţi” de fiul lui Dincă

 
Preşedintele CNA a încercat, fără succes, să reducă amenzile Romania TV şi Antena 1 din „solidaritate faţă de jurnaliştii care au fost agresaţi” de fiul lui Dincă

Şefa CNA a încercat reducerea unor amenzi date Antena 1 şi Romania TV, în semn de „solidaritate” cu jurnaliştii agresaţi de fiul lui Dincă, la jumătatea lunii trecute. „Nu contest că există încălcări, dar poate ne gândim, totuşi, să reducem acele amenzi”, a fost argumentul preşedintelui CNA, Monica Gubernat.

Publicitate

Este vorba de două amenzi date de CNA Antenei 1 şi Romania TV, de 10.000 de lei, respectiv 15.000 de lei, pentru încălcarea dreptului la imagine a doi dintre copiii lui Dincă.

Ideea şefei CNA a venit după ce, acum o lună, chiar în ziua amenzii, reprezentanţii România TV şi Antena 3 au fost agresaţi de fiul lui Dincă chiar lângă sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului. Şefa CNA s-a gândit să reconsidere amenzile din această cauză.

Propunerea n-a fost însă aprobată de majoritatea CNA.

„Am toată empatia pentru cei agresaţi, dar asta (amendarea - n.r.) nu are legătură cu ce au greşit cei agresaţi, ci cu alţi moderatori şi realizatori de emisiuni”, a spus Radu Herjeu, membru CNA.

„Ce au făcut televiziunile, abordarea televiziunilor şi articolele constatate că au fost încălcate atunci rămân la fel de valabile. Cred că sunt alte instituţii care iau atitudine faţă de acest comportament, aplică alte articole din alte legi, care nu ne privesc pe noi, respectiv poliţia”, a spus Cristina Pocora, membru CNA.

Propunerea de revocare a sancţiunilor pentru Romania TV şi Antena 1 pe cazul Dincă a primit doar patru voturi pentru. Era nevoie de cel puţin şase pentru ca o propunere să fie aprobată.

Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu au votat pentru revocarea amenzilor.

Împotrivă au fost Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alex Kocsis, Orsolya Borsos, Gabriel Tufeanu şi Radu Herjeu. Din şedinţa de astăzi a lipsit Nicolaie Bălaşa.

Monica Gubernat, preşedintele CNA:

„Vă rog să-l consideraţi ca un semn de solidaritate faţă de jurnaliştii care au fost agresaţi. Nu contest că există încălcări, dar poate ne gândim, totuşi, să reducem acele amenzi.”

Cristina Pocora, membru CNA:

„În mod categoric condamn orice gest de violenţă şi mai ales gestul de violenţă făcut de fiul lui Gheorghe Dincă. Dar, noi, în şedinţă am considerat că televiziunile nu au procedat corect, în baza unor articole ale legii.

Faptul că atunci când a plecat de aici a apărut acel incident, nu înseamnă că acele articole de lege şi acele lucruri prezentate la televizor au dispărut.

Prin urmare, nu văd legătura. De ce să micşorez o amendă, pentru că respectiva persoană, când a ieşit de aici, a reacţionat aşa cum a reacţionat? Cred că sunt alte instituţii care iau atitudine faţă de acest comportament, aplică alte articole din alte legi, care nu ne privesc pe noi, respectiv poliţia.

Dar ce au făcut televiziunile, abordarea televiziunilor şi articolele constatate că au fost încălcate atunci rămân la fel de valabile.”

Monica Gubernat:

„Repet. Doar ca pe un semn de solidaritate al acestei instituţii, solidaritate pe care am mai manifestat-o şi cu alte ocazii. Nu am contestat încălcările şi nici articolele. Din punctul meu de vedere, o reducere ar însemna pur şi simplu solidaritatea pe care ne-o exprimăm.”

Radu Herjeu, membru CNA:

„Aşa cum am reacţionat imediat după ce am văzut ştirea la televizor, adică la vreo 20 de minute după ce am plecat de aici, e absolut anormal şi absolut de condamnat ce a făcut bărbatul. Spre surprinderea mea, am constatat că tot noi am fost de vină. Că i-am încurajat (pe copiii lui Dincă - n.r.), ascultându-i.

Un moderator al uneia dintre televiziunile sancţionate a spus cu subiect şi predicat că atâta timp cât noi i-am chemat şi i-am ascultat şi le-am dat importanţă şi am sancţionat televiziunile, normal că cei doi s-au considerat îndreptăţiţi să lovească cameramanii.

Îmi pare rău, eu, solidaritate cu aşa ceva, nu.

Dacă la nivelul televiziunilor, al moderatorilor care greşesc şi al managementului nu se înţelege nici măcar atât: că audierea unor oameni în unele speţe de către CNA este nu numai normală, dar e şi o datorie de onoare a acestei instituţii.

Se pune în cârca noastră violenţa unuia dintre cei care a venit aici, a fost ascultat aşa cum au fost ascultaţi foarte mulţi. Plus că, repet, da, am toată empatia pentru cei agresaţi, dar asta (amendarea - n.r.) nu are legătură cu ce au greşit cei agresaţi, ci cu alţi moderatori şi realizatori de emisiuni.”

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Nu prea ar trebui să amestecăm lucrurile. E vorba doar de emisiunile pe care le-am monitorizat şi asupra cărora ne-am pronunţat prin vot şi de

Eu cred că CNA ar trebui să reacţioneze foarte prompt atunci când nişte reprezentanţi ai mass-media, jurnalişti, reporteri şi aşa mai departe sunt agresaţi în felul în care au fost agresaţi cei de la Romania TV. Altă dată am luat poziţie, de data asta, nu.

Deci ar trebui să reacţionăm printr-un comunicat de presă prin care să ne exprimăm solidaritatea.”

Răsvan Popescu, membru CNA:

„Sunt fapte diferite. Una am analizat noi aici, altceva s-a întâmplat în spate. După părerea mea, ar trebui să procedăm ca de obicei ca în situaţia unui jurnalist agresat, să dăm un comunicat în care să ne exprimăm solidaritatea şi, eventual, putem la rândul nostru să sesizăm, separat, organele de ordine.”

Monica Gubernat, membru CNA:

„Dacă dăm comunicat acum, este jenant. Ştiţi bine procedura, comunicatul se votează în şedinţă publică şi cum nu am mai avut şedinţă de atunci...”

Amintim că CNA a decis pe 17 decembrie să sancţioneze Antena 1 cu 10.000 de lei şi Romania TV, cu 15.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine a doi dintre copiii lui Dincă - Daniela Bălan şi Daniel Dincă. În aceeaşi zi, înainte de sancţionare, cei doi au venit în faţa CNA pentru a se apăra.

La plecarea celor doi din sediul CNA, fiul lui Dincă, Daniel Dincă, i-a agresat pe jurnaliştii Antena 3 şi Romania TV, care îi aşteptau pentru declaraţii. Ca urmare a conflictului, Judecătoria Sectorului 5 a început, în cazul lui Daniel Dincă, urmărirea penală pentru lovire şi alte violenţe, potrivit Mediafax.

Potrivit aceleiaşi surse, fiul lui Dincă a fost pus sub control judiciar.

Citeşte şi:

Fiul şi fiica lui Gheorghe Dincă, plângeri la CNA, exasperaţi de atacurile Antena 1 şi Romania TV. Ce amenzi au primit televiziunile

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Andrei Andrei
    Andrei șmecherul on lin consider că jk are dreptate rtv si a1 merita cu mult mai mult sanctionate ca sa dea la politie si pensii domnule
  • jk jk
    Si eu as fi cerut o reanalizare a sancțiunilor. Nu de alta,dar mi se par prea mici

Trimite un comentariu

sus