Skip to main content

DECIZIA Universității: Facultatea de jurnalism trebuie să mențină deontologia la Relații publice și Publicitate. Anul acesta

 
DECIZIA Universității: Facultatea de jurnalism trebuie să mențină deontologia la Relații publice și Publicitate. Anul acesta
Foto: Cătălina Vlad/Facebook via b1.ro

DECIZIE luată de conducerea Universității București: Deontologia și Dreptul vor rămâne obligatorii la licența de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), pentru specializările Relații Publice și Publicitate.

Publicitate

Cel puțin anul acesta.

Decizia conducerii Universității București vine după ce, în luna decembrie, Consiliul FJSC a hotărât ca Deontologia și Dreptul să fie scoase dintre materiile de la specializările Relații Publice și Publicitate, după cum Paginademedia.ro a scris AICI. Cele două materii au rămas la licența pentru jurnalism.

O parte dintre profesori au contestat decizia la conducerea Universității București (din care face parte FJSC).

Decizie motivată de birocrație, nu de principii

De ce a hotărât Universitatea București să mențină Deontologia și Dreptul la licența de la Publicitate și de la Relații Publice?

Decizia a fost una bazată pe raționamente birocratice, nu pe argumente care țin de principii.

Mai exact, hotărârea Consiliului FJSC nu se poate aplica, pentru că bibliografia pentru licență trebuie publicată cu cel puțin șase luni înainte de examenul de licență (care este între 15 și 30 iunie).

Ce se întâmplă anul viitor?

Dacă anul acesta Deontologia și Dreptul rămân obligatorii pentru licență la toate specializările de la Jurnalism (din rațiunile birocratice explicate mai sus), situația ar putea fi alta anul viitor.

Conducerea Universității București a stabilit ca, de anul viitor, dacă un alt consiliu al FJSC nu ia altă decizie legată de licență, să se pună în aplicare votul din decembrie: Deontologia și Dreptul ies de la licența pentru specializările Relații Publice și Publicitate, dar rămân obligatorii pentru specializarea Jurnalism.

De unde a pornit totul?

La mijlocul lunii decembrie, Consiliul FJSC a votat ca Deontologia și Dreptul să fie scoase de la examenul de licență pentru două specializări: Relații Publice și Publicitate. Deontologia rămâne obligatorie pentru licență doar la specializarea Jurnalism a instituției.

Cursurile se fac în timpul facultății, dar sunt eliminate din examenul de licență.

O parte dintre profesori, printre care Raluca Radu (șeful Departamentului de jurnalism) a contestat hotărârea, la Consiliul de Administrație al Universității București.

Citește toată povestea AICI

Totodată, Raluca Radu a inițiat o scrisoare deschisă către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), un organism de acreditare în domeniu, în care se cere "reintroducerea explicită a disciplinei Deontologie în rândul disciplinelor obligatorii și a disciplinei Legislație media/ Dreptul comunicării în rândul disciplinelor recomandate, pentru toate programele de comunicare publică din România."

Scrisoarea deschisă a fost semnată de zeci de nume de la FJSC - printre care fostul decan Mihai Coman, Emilia Șercan și Sorin Psatta - dar și de la alte instituții - Victor Dobre, Alexandru Lăzescu, Cătălin Teniță

Citește și: LA REVEDERE DEONTOLOGIE la licență! Facultatea de Jurnalism scoate deontologia de la licență la două specializări. Profesori din toată țara semnează o scrisoare deschisă

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu