Skip to main content

INTERVIU. Moise Guran: "Nu am dat consultanţă plătită nimănui" A fost sau n-a fost jurnalist şi consultant în acelaşi timp?

 
INTERVIU. Moise Guran: "Nu am dat consultanţă plătită nimănui" A fost sau n-a fost jurnalist şi consultant în acelaşi timp?

INTERVIU PAGINADEMEDIA. A fost sau n-a fost, Moise Guran, jurnalist şi consultant politic în acelaşi timp? O întrebare care vine chiar după o afirmaţie a fostului jurnalist, acum politician USR: „din toamna lui 2018, am lucrat cu ei la programe, separat, şi cu USR şi cu PLUS”.

Publicitate

Ce a făcut mai exact? Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Moise Guran despre această situaţie. Dar şi despre textul în care spunea, în 2015 că „nu detest nimic mai mult decât detest un jurnalist care îşi abandonează cariera ca să intre în politică”.

Din răspunsurile lui Moise Guran pentru Paginademedia.ro:

  • "Nu am lucrat în sensul că am fost angajat. Ei m-au invitat să îmi dau cu părerea despre ideile lor de guvernare, dar şi despre ideile mele, pe care le promovez în spaţiul public de atâţia ani. Nici nu am făcut un secret din asta."
  • "Am răspuns întotdeana unor astfel de apeluri, care să îmi ceară părerea, indiferent de la cine au venit (...) Consider că astfel de dezbateri sunt normale. Dacă îţi cere cineva părerea, ca jurnalist, să o expui."
  • "Cine vrea, poate să îl interpreteze şi drept consultanţă. Însă din punctul meu de vedere nu a fost deloc aşa."
  • "Nu am luat niciodată bani de la nimeni pentru aşa ceva. Singurele mele venituri au fost din activitatea de jurnalist".
  • Nu am lucrat pentru Barna, nu am fost angajat nici de Barna, nici de PLUS
  • "Propuneri de a intra în politică au mai fost de-a lungul timpului. Ponta m-a invitat în 2012 să fiu în guvernul lui. Cioloş mi-a propus să fiu în guvernul tehnocrat. PNL m-a vrut candidat la Primăria Capitalei în 2016."

Despre textul în care spunea că îi detestă pe jurnaliştii care intră în politică:

  • "A fost o postare scrisă în 2015 ca o reacţie la un text de-al lui Robert Turcescu"
  • "Din 2015 şi până azi s-au întâmplat multe, am ieşit şi am chemat lumea în stradă... Am recunoscut deschis şi atunci şi acum că am călcat astfel deontologia în aceşti ani, când am chemat lumea la proteste, considerând că situaţia societăţii era critică şi altfel ajungea Dragnea dictator.
  • Suntem în 2020, după nişte ani traumatizanţi pentru România, iar dacă eu am ajuns să fac ceea ce criticam în 2015 este pentru că nici eu nu mai sunt azi cel de atunci, dar nici România nu mai e aceeaşi.

Mai multe, în interviul cu Moise Guran, pe larg:

Paginademedia.ro: Ce înseamnă „din toamna lui 2018, am lucrat cu ei la programe, separat, şi cu USR şi cu PLUS”. Ce ai lucrat?

Moise Guran: Nu am lucrat în sensul că am fost angajat. Am avut dezbateri cu cei de la USR, dar şi cu cei de la PLUS.

Ei m-au invitat să îmi dau cu părerea despre ideile lor de guvernare, dar şi despre ideile mele, pe care le promovez în spaţiul public de atâţia ani. Nici nu am făcut un secret din asta. Într-un articol din primăvară am şi spus că mi-au dat programele lor să le citesc şi să îmi dau cu părerea pe ele.

O parte din ce le-am spus a fost inclus şi în programul de guvernare, cum ar fi reducerea contribuţiilor sociale pentru cei care au sub 20 de ani şi creşterea lor treptată, pentru cei care muncesc, până la 24 de ani.

Paginademedia.ro: Faptul că au preluat o idee pe care le-ai prezentat-o nu poate fi considerat consultanţă?

Moise Guran: Din punctul meu de vedere, nu. Sunt idei pe care eu le-am expus şi public. Eu nu am dat consultanţă plătită nimănui.

Am răspuns întotdeana unor astfel de apeluri, care să îmi ceară părerea, indiferent de la cine au venit. Şi au fost discuţii, de-a lungul timpului, cu Orlando Teodorovici (când era în Guvernul Pota), cu Darius Vâlcov (pe Codul fiscal din 2015, pe care eu l-am susţinut) şi cu alţii. Cu Ionuţ Popescu, şi el fost jurnalaist, cu Mihai Tănăsescu.

Consider că astfel de dezbateri sunt normale. Dacă îţi cere cineva părerea, ca jurnalist, să o expui. Cred că partidele au trebui să se consulte oricând cu societatea.

Paginademedia.ro: Când au avut loc aceste dezbateri?

Moise Guran: Discuţiile la care am fost invitat de USR au fost legate de programul de guvernare. Au durat două-trei luni, în toamna lui 2018.

Dezbaterile erau coordonate de Claudiu Năsui şi erau grupate pe diverse teme, despre ce ar trebui făcut în România. Cu mine au discutat despre zona economică.

Mi-am spus părerile, aceleaşi păreri pe care eu le-am prezentat, ca jurnalist, în spaţiul public. Nici nu am ascuns aceste lucruri, nu am ţinut secret că am fost la aceste consultări.

Cu cei de la Plus am vorbit pe zona de reformă electorală.

Paginademedia.ro: Faptul că le-ai expus ce ar trebui făcut nu poate fi interpretat drept consultanţă?

Moise Guran: Un consultant politic îţi face o strategie politică şi îl plăteşti pentru asta. Eu am discutat cu ei lucruri pe care le scriam şi le dezbăteam şi cu publicul.

Nu am fost plătit şi nu m-am gândit niciodată la asta.

Paginademedia.ro: Consultanţă pro bono, dar tot consultanţă?

Moise Guran: Cine vrea, poate să îl interpreteze şi drept consultanţă. Însă din punctul meu de vedere nu a fost deloc aşa. Am fost întotdeauna un jurnalist care propune soluţii. Am fost orientat către soluţii.

Dacă cineva consideră consultanţă ce am făcut, este liber să o facă.

Nu am luat niciodată bani de la nimeni pentru aşa ceva. Singurele mele venituri au fost din activitatea de jurnalist.

Paginademedia.ro: Şi atunci ce a fost, o formulare nefericită? Tu ai spus că „ai lucrat”.

Moise Guran: Nu, mai degrabă este o interpretare răuvoitoare. Motivul pentru care eu intru în politică ţine de ideile pe care eu le-am tot susţinut. De modul în care eu cred că trebuie să schimbăm ţara. Multe dintre aceste idei pe care le discut nu au devenit realitate.

Paginademedia.ro: Când ai moderat dezbaterea la care a fost şi Dan Barna invitat, nu era un conflict de interese? Parte din program erau şi idei de la tine.

Moise Guran: Nu, de ce să fie. Care era conflictul de interese? Nu am lucrat pentru Barna, nu am fost angajat nici de Barna, nici de PLUS.

Iar eu l-am criticat pe Barna în campania electorală. Plus că planul discuţiilor din dezbatere a fost făcut într-o discuţie cu ascultătorii.

Este o interpretare răuvoitoare. Cum spuneam, nu am făcut niciodată un secret din faptul că am fost la acele dexbateri.

Ponta m-a invitat în 2012 să fiu în guvernul lui. PNL m-a vrut candidat la Primăria Capitalei

Paginademedia.ro: În afară de toamna lui 2018, au mai fost întâlniri?

Moise Guran: Cred că prin octombrie-noiembrie 2018 au fost. Apoi m-au invitat cei de la USR inclusiv în biroul lor naţional, să discutăm despre posibilitatea reformării constituţiei (am scris o serie de 10 articole pe această temă, erau lucruri publice).

Altădată, am dezbătut pe programul lor economic, după ce a fost închegat de Claudiu Năsui. Când l-au prezentat în biroul lor naţional.

Am fost invitat şi la şcoala de vară PLUS. Am dezbătut cu ei despre direcţia în care se mişcă România.

Dar repet, nu am luat bani pentru aşa ceva niciodată şi nici prin cap nu mi-a trecut. M-au invitat şi m-am dus.

Propuneri de a intra în politică au mai fost de-a lungul timpului, am spus şi în această seară la Realitatea TV, la Denise Rifai. Ponta m-a invitat în 2012 să fiu în guvernul lui. Cioloş mi-a propus să fiu în guvernul tehnocrat. PNL m-a vrut candidat la Primăria Capitalei în 2016. Am avut întotdeauna oferte, dar le-am refuzat pentru că eu am considerat că-s mai util societăţii de acolo de unde eram. Poate am fost, poate n-am fost, sigur n-am fost atât cât mi-aş fi dorit.

Paginademedia.ro: Circulă un text din 2015, o postare în care spui că „nu detest nimic mai mult decât detest un jurnalist care îşi abandonează cariera ca să intre în politică”. Acum ai intrat în politică...

Moise Guran: A fost o postare scrisă ca o reacţie la un text de-al lui Robert Turcescu. El a scris că PNL a făcut sondaje şi a insinuat că eu aş intra în politică.

M-am enervat şi am scris acel text.

Paginademedia.ro: Şi acum eşti în politică. Ţi-ai schimbat părerea?

Moise Guran: Cum spuneam, atunci m-am enervat şi am scris acel text. Jurnaliştii mă pot critica acum, este dreptul lor, asta trebuie să facă jurnaliştii. Textul meu de atunci arată doar cum gândesc ei despre mine, şi este firesc să fie aşa.

Dar din 2015 şi până azi s-au întâmplat multe, am ieşit şi am chemat lumea în stradă... Am recunoscut deschis şi atunci şi acum că am călcat astfel deontologia în aceşti ani, când am chemat lumea la proteste, considerând că situaţia societăţii era critică şi altfel ajungea Dragnea dictator.

Suntem în 2020, după nişte ani traumatizanţi pentru România, iar dacă eu am ajuns să fac ceea ce criticam în 2015 este pentru că nici eu nu mai sunt azi cel de atunci, dar nici România nu mai e aceeaşi.

Nu am plecat din presă ca să mă căpătuiesc acum în politică

Paginademedia.ro: Eşti plătit pentru poziţia în partid?

Moise Guran: Categoric NU! Nu am plecat din presă ca să mă căpătuiesc acum în politică. Ceea ce mă preocupă este ce facem în România.

Sunt exact aceleaşi idei pe care le-am dezbătut cu ascultătorii, dar rămâneau doar la stadiul de idei.

Ca poziţie, sunt în consiliul de coordonare al Alianţei. Nu este o funcţie plătită şi nici nu am cerut asta.

Paginademedia.ro: Şi din ce trăieşti?

Moise Guran: Din rezerve. Când n-o să mai am bani, o să mă angajez la o corporaţie, ceva.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • piticu sub acoperire piticu sub acoperire
    Ce e jalnic e ca partidele cauta audienta la oamenii din presa ca ei n-au nimic politicienii au audienta 0 barat nu sunt in stare sa adune oameni decat cu forta sau platiti si adusi cu autobuzele ca n-au texte vorbesc aiurea. Si atunci cauta de-astia cu audienta cat de cat dar nu inseamna ca audienta inseamna si voturi sau apreciere. De-aia Badea se lauda ca a fost curtat de toti ca se milogeau de el ca plangeau partidele sa vina la ele, da el ca valoare e faina 3 nule, e Pepsi cu 0 calorii, apa plata la pet de 5 litri. Lumea confunda audienta cu voturile sau cu valoarea. Crede cineva ca pe pisi Rifai ar vota-o cineva pentru inteligenta? :D
  • true true
    Moise, oamenii astia care te critica pentru decizia ta sunt " copii". Sunt sigur ca nu au facut nimic seminificativ in viata , dar isi permit sa te judece tocmai de asta. Esti fain, macar ca recunosti dimensiunea umana a experientelor tale personale. Mult succes !
  • dan dan
    @JFK
    Boss, cand vrei sa te dai inteligent, citeste de 2 ori ce scrii!
    Cand faci umbra pamantului, faci umbra pamantului pe care nu-l calci.
    Sa-ti explic, faci umbra pe portiunea care incepe langa talpa ta, adica pe pamantul unde nu calci faci umbra.
    Daca puteam iti dadeam si o poza, ca sa fiu sigur ca intelegi
  • JFK JFK
    Ce cuvinte mari in comentarii,al umor indivizi,care nu fac decat umbra pamantului,pe care calca!
  • Moshe for President! Moshe for President!
    O întrebare am şi io pentru matale, domnu' Moise. Bun, am înţeles, îi deteşti pe toţi jurnaliştii care dau presa pe politică, mai puţin pe aceia pe care-i cheamă Moise Guran, dar ai mai zis matale în deja celebra postare că "politicienii au fost mediocri in meseria lor de bază". Ca să folosesc un clişeu drag în branşa dumitale, "cum comentaţi?"

    A, v-aş ruga să ne mai argumentaţi şi cum poate deveni dictator preşedintele unui partid pe care Justiţia Independentă îl bagă la bulău fix a doua zi după ce partidul lui pierde alegerile?

    Deşi, dacă stau să mă gândesc, asta chiar seamănă a dictatură.
  • Victor Victor
    E nașpa politica? Politicienii sunt prosti? E nevoie de oameni noi? Nu, in niciun caz... Mai bine ii dăm cu # in Piata Victoriei și pe urmă o luam de capăt cu nemulțumirile. Asta până când va vrea Isus sa se înscrie într-un partid.
  • Buratino Buratino
    Poate inca nu a luat bani dar stati calmi, va lua cu sacul.Cand te duci sa faci parte dintr-un partid clar ca asta urmaresti.Nu a fost niciodata jurnalist ci un arivist perfid,jalnic si diletant.Toti jurnalistii care tradeaza in asemenea hal sunt demni de mila si dispret.
  • Alex Alex
    Intr-o tara cu majoritatea jurnalistilor de o calitate f proasta, manipulatori pe fata s-au trezit toti sa il atace. Inseamna ca le e frica marilor deontologi, da-i inainte , Moise.
  • dan dan
    eu totusi vreau sa stiu ce studii are baiatul asta
    ce facultate a facut, cand a luat licenta, chestii din astea
  • Ion Creanga Ion Creanga
    Moise, tu nici nu stii, cat de mic incepi sa fii...

Trimite un comentariu

sus