Skip to main content

Cazul Ditrău, pe TV. CNA a amendat B1 TV, pentru Lumea lui Banciu și Dosar de politician, cu Traian Băsescu invitat

 
Cazul Ditrău, pe TV. CNA a amendat B1 TV, pentru Lumea lui Banciu și Dosar de politician, cu Traian Băsescu invitat

O singură amendă de la CNA pentru modul în care televiziunile au reflectat cazul Ditrău. Atacurile lui Traian Băsescu la UDMR și cele ale lui Banciu la minoritatea maghiară au adus o amendă. Pentru un post. B1 TV: 10.000 de lei pentru modul în care au reflectat scandalul de la Ditrău.

Forul a analizat în ședința de ieri modul în care a fost mediatizat cazul de la Ditrău, în care comunitatea locală maghiară a protestat față de angajarea unor muncitori aduși din Sri Lanka, la brutăria din sat.

Publicitate

CNA a analizat emisiunile de știri și dezbaterile difuzate de posturile generalist Antena 1, Pro TV, Kanal D, National TV, TVR 1, dar și cele de știri, Antena 3, B1 TV, Digi24, Realitatea Plus și Romania TV. La acestea s-au adăugat și posturile de radio, Radio România, RFI și Europa FM.

După vizionarea fragmentelor de emisiuni, forul a considerat că probleme sunt doar la B1 TV, iar Orsolya Borsos a și venit cu o propunere de sancționare pentru televiziunea de știri: 10.000 de lei amendă.

Sancțiunea propusă a venit pentru încălcarea a trei articole din Codul Audiovizual:

 • Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
 • Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii;
 • Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

Redăm în continuare câteva fragmente din emisiunile sancționate:

Membrii CNA au sancționat B1 în primul rând pentru lipsa de reacție a moderatorului în cazul unor afirmații făcute de Traian Băsescu, în emisiunea lui Silviu Mănăstire.

Iată câteva fragmente din raportul de monitorizare:

Traian Băsescu, despre Kelemen Hunor și despre UDMR:

„Nu-l comparați, e un epigon față de Marko Bela care a fost un politician înțelept. Kelemen Hunor este un radical care urăște românii, urăște sărbătorile românești. (...)

Traian Băsescu: UDMR-ul s-a plecat, a devenit un vasal al extremismului maghiar.

(…)

Silviu Mănăstire: Ce câștigă UDMR-ul că își enclavizează minoritarii și populația...
Traian Băsescu: Își garantează existența, domnu...
Silviu Mănăstire: Politică. E o chestie cinică, atunci.
Traian Băsescu: Da. E o chestie de interes meschin, să-și garanteze existența politică, fac această porcărie în România. Pentru că e o porcărie politică, o acțiune politică absolut iresponsabilă.

(…)

Traian Băsescu: Bun. Vă pot spune din observațiile mele, ca om politic la vârf, legat de Ungaria, de unguri în general. Sunt un popor complexat, iar complexele îi fac să nu suporte pe altcineva lângă ei.

Iar ceea ce s-a întâmplat la Ditrău nu este rezultatul nici al presei finanțate de Victor Orban, nici al FIDES-ului, nici al JOBIK-ului, ci este rezultatul politicii UDMR. Vreau să vă fie foarte clar.

Tratamentul pe care l-ați văzut la cei doi sri lankezi este tratamentul care se aplică românilor de către minoritarii maghiari din administrație. Deci același tratament se aplică românilor.

Iar radicalizarea populației a fost stimulată de când la conducerea UDMR-ului a venit Kelemen Hunor. Este un antiromân convins.

Totodată, în sancțiune, CNA a ținut cont și de emisiunea „Lumea lui Banciu” din 30 ianuarie, despre care Orsolya Borsos, membru CNA, a afirmat că a fost ceva mai moderat față de alte dăți.

Redăm în continuare câteva fragmente din emisiune:

Radu Banciu: (...) este o specificitate a acestei națiuni, a națiunii maghiare care nu tolerează, are alte criterii decât avem noi. (...) Ei au criterii. Foarte important la ei este criteriul etnic. Da?

De altfel de asta vor să scoată limba română din școli, din grădinițe, din creșe, chiar și din incubatoare în județele în care păstoresc ei tocmai pentru că, încă o dată, asta este specificitatea. Nouă ni s-a atras atenția, am fost amendați. Nu-i așa.

Așa se procedează. Iată, avem o dovadă extrem de clară. Puteau să vină cetățeni de oriunde din lume. Maghiarul nu suportă pe nimeni. Așa este. Ăsta este stilul lui. El nu, dacă nu aude ungurește în jurul lui, el nu e sănătos.

Europenii ar trebui, au două soluții: ori scot Ungaria definitiv din Uniunea Europeană și o decupează și de pe hartă și o trimit undeva între Kazahstan și Republica Populară Chineză, (...) sau dacă nu, se fac că plouă. (...)

Radu Banciu: (...) treaba e mult mai serioasă decât credeam noi. Noi ziceam că dacă mai există și un post de televiziune în limba română în județul Harghita, n-ar fi o dramă. Ni s-a răspuns atunci că ba da. Este o dramă. Și de asta nu există nici un post care să... Nu există nici un post.

Deci dacă vă duceți mâine la Ditró, nu există nici o televiziune în limba română acolo. Da? Nici un cetățean nu are în memoria televizorului, sigur, sunt televizoare vechi, (...) nu există nici un ziar în Ditró în limba română.

Nu există nici o publicație de nici un fel în limba română deși această comună este pe teritoriul României sută la sută. (...)

Radu Banciu: (…) Când vii într-o comună locuită de cetățeni maghiari, ești dat afară cu șut și nu ți se poate întâmpla nimic, atenție! (...) Dacă nu vorbesc ungurește de dimineața până seara, și nu sunt unguri ca ăla, brutarul acela, Pista acela care a venit și a și preluat brutăria, așa, nu se poate! (...) nimeni, niciodată, nu va reuși să pună cu botul pe labe acolo situații de tipul ăsta. (...)

Srilankezii și nepalezii vor pleca, în altă zonă a României... Să știți că nu cu ranchiună. Ei în țările alea nu sunt ca în Ungaria. Un sri lanchez dat afară, scuipat între ochi pentru faptul că n-a vorbit în ungurește într-un sat din România, nu ne va purta pică. (...)
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • CNA ul intra tot mai mult in politica editorială a televiziunilor de stiri si nu e deloc in regula!
  Sub pretextul "corect politic" încearcă sa cenzureze in cel mai ordinar mod opiniile unor jurnaliști si politicieni si Votează sancțiunile in funcție de partidele care i-a trimis acolo.
  In vremurile noastre, opinia publica, mai ales in rândul tinerilor, este influențată in mai mare măsura de online decit de tv. Acolo cine stabilește ce este "corect politic" ? Nimeni!
  Acest CNA este o alta instituție politica inutila, care da niste lefuri unor slugi politice!
 • @un privitor
  Ma gandesc ca e chestia cu "separarea opiniilor de fapte" sau macar de imparțialitate. Idem si la basescu
 • @Iuli
  Nici nu mai stiam de vreun an...doi ca mai exista ,mai exact de cand a reapărut pro tv plus
 • Pe cazul știrilor despre decesul Cristinei Țopescu s-a dat vreo sancțiune?stiu ca era pe ordinea de zi ieri

Trimite un comentariu