Skip to main content

Cazul Ditrău, pe TV. CNA a amendat B1 TV, pentru Lumea lui Banciu şi Dosar de politician, cu Traian Băsescu invitat

 
Cazul Ditrău, pe TV. CNA a amendat B1 TV, pentru Lumea lui Banciu şi Dosar de politician, cu Traian Băsescu invitat

O singură amendă de la CNA pentru modul în care televiziunile au reflectat cazul Ditrău. Atacurile lui Traian Băsescu la UDMR şi cele ale lui Banciu la minoritatea maghiară au adus o amendă. Pentru un post. B1 TV: 10.000 de lei pentru modul în care au reflectat scandalul de la Ditrău.

Publicitate

Forul a analizat în şedinţa de ieri modul în care a fost mediatizat cazul de la Ditrău, în care comunitatea locală maghiară a protestat faţă de angajarea unor muncitori aduşi din Sri Lanka, la brutăria din sat.

CNA a analizat emisiunile de ştiri şi dezbaterile difuzate de posturile generalist Antena 1, Pro TV, Kanal D, National TV, TVR 1, dar şi cele de ştiri, Antena 3, B1 TV, Digi24, Realitatea Plus şi Romania TV. La acestea s-au adăugat şi posturile de radio, Radio România, RFI şi Europa FM.

După vizionarea fragmentelor de emisiuni, forul a considerat că probleme sunt doar la B1 TV, iar Orsolya Borsos a şi venit cu o propunere de sancţionare pentru televiziunea de ştiri: 10.000 de lei amendă.

Sancţiunea propusă a venit pentru încălcarea a trei articole din Codul Audiovizual:

  • Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
  • Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii;
  • Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

Redăm în continuare câteva fragmente din emisiunile sancţionate:

Membrii CNA au sancţionat B1 în primul rând pentru lipsa de reacţie a moderatorului în cazul unor afirmaţii făcute de Traian Băsescu, în emisiunea lui Silviu Mănăstire.

Iată câteva fragmente din raportul de monitorizare:

Traian Băsescu, despre Kelemen Hunor şi despre UDMR:

„Nu-l comparaţi, e un epigon faţă de Marko Bela care a fost un politician înţelept. Kelemen Hunor este un radical care urăşte românii, urăşte sărbătorile româneşti. (...)

Traian Băsescu: UDMR-ul s-a plecat, a devenit un vasal al extremismului maghiar.

(…)

Silviu Mănăstire: Ce câştigă UDMR-ul că îşi enclavizează minoritarii şi populaţia...
Traian Băsescu: Îşi garantează existenţa, domnu...
Silviu Mănăstire: Politică. E o chestie cinică, atunci.
Traian Băsescu: Da. E o chestie de interes meschin, să-şi garanteze existenţa politică, fac această porcărie în România. Pentru că e o porcărie politică, o acţiune politică absolut iresponsabilă.

(…)

Traian Băsescu: Bun. Vă pot spune din observaţiile mele, ca om politic la vârf, legat de Ungaria, de unguri în general. Sunt un popor complexat, iar complexele îi fac să nu suporte pe altcineva lângă ei.

Iar ceea ce s-a întâmplat la Ditrău nu este rezultatul nici al presei finanţate de Victor Orban, nici al FIDES-ului, nici al JOBIK-ului, ci este rezultatul politicii UDMR. Vreau să vă fie foarte clar.

Tratamentul pe care l-aţi văzut la cei doi sri lankezi este tratamentul care se aplică românilor de către minoritarii maghiari din administraţie. Deci acelaşi tratament se aplică românilor.

Iar radicalizarea populaţiei a fost stimulată de când la conducerea UDMR-ului a venit Kelemen Hunor. Este un antiromân convins.

Totodată, în sancţiune, CNA a ţinut cont şi de emisiunea „Lumea lui Banciu” din 30 ianuarie, despre care Orsolya Borsos, membru CNA, a afirmat că a fost ceva mai moderat faţă de alte dăţi.

Redăm în continuare câteva fragmente din emisiune:

Radu Banciu: (...) este o specificitate a acestei naţiuni, a naţiunii maghiare care nu tolerează, are alte criterii decât avem noi. (...) Ei au criterii. Foarte important la ei este criteriul etnic. Da?

De altfel de asta vor să scoată limba română din şcoli, din grădiniţe, din creşe, chiar şi din incubatoare în judeţele în care păstoresc ei tocmai pentru că, încă o dată, asta este specificitatea. Nouă ni s-a atras atenţia, am fost amendaţi. Nu-i aşa.

Aşa se procedează. Iată, avem o dovadă extrem de clară. Puteau să vină cetăţeni de oriunde din lume. Maghiarul nu suportă pe nimeni. Aşa este. Ăsta este stilul lui. El nu, dacă nu aude ungureşte în jurul lui, el nu e sănătos.

Europenii ar trebui, au două soluţii: ori scot Ungaria definitiv din Uniunea Europeană şi o decupează şi de pe hartă şi o trimit undeva între Kazahstan şi Republica Populară Chineză, (...) sau dacă nu, se fac că plouă. (...)

Radu Banciu: (...) treaba e mult mai serioasă decât credeam noi. Noi ziceam că dacă mai există şi un post de televiziune în limba română în judeţul Harghita, n-ar fi o dramă. Ni s-a răspuns atunci că ba da. Este o dramă. Şi de asta nu există nici un post care să... Nu există nici un post.

Deci dacă vă duceţi mâine la Ditró, nu există nici o televiziune în limba română acolo. Da? Nici un cetăţean nu are în memoria televizorului, sigur, sunt televizoare vechi, (...) nu există nici un ziar în Ditró în limba română.

Nu există nici o publicaţie de nici un fel în limba română deşi această comună este pe teritoriul României sută la sută. (...)

Radu Banciu: (…) Când vii într-o comună locuită de cetăţeni maghiari, eşti dat afară cu şut şi nu ţi se poate întâmpla nimic, atenţie! (...) Dacă nu vorbesc ungureşte de dimineaţa până seara, şi nu sunt unguri ca ăla, brutarul acela, Pista acela care a venit şi a şi preluat brutăria, aşa, nu se poate! (...) nimeni, niciodată, nu va reuşi să pună cu botul pe labe acolo situaţii de tipul ăsta. (...)

Srilankezii şi nepalezii vor pleca, în altă zonă a României... Să ştiţi că nu cu ranchiună. Ei în ţările alea nu sunt ca în Ungaria. Un sri lanchez dat afară, scuipat între ochi pentru faptul că n-a vorbit în ungureşte într-un sat din România, nu ne va purta pică. (...)

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • un privitor un privitor
    @jk - Pai nu e o opinie; e starea de fapt a lucrurilor. Ca si cand ai spune ca ziua e lumina, iar noaptea intuneric.
  • ICE ICE
    CNA ul intra tot mai mult in politica editorială a televiziunilor de stiri si nu e deloc in regula!
    Sub pretextul "corect politic" încearcă sa cenzureze in cel mai ordinar mod opiniile unor jurnaliști si politicieni si Votează sancțiunile in funcție de partidele care i-a trimis acolo.
    In vremurile noastre, opinia publica, mai ales in rândul tinerilor, este influențată in mai mare măsura de online decit de tv. Acolo cine stabilește ce este "corect politic" ? Nimeni!
    Acest CNA este o alta instituție politica inutila, care da niste lefuri unor slugi politice!
  • jk jk
    @un privitor
    Ma gandesc ca e chestia cu "separarea opiniilor de fapte" sau macar de imparțialitate. Idem si la basescu
  • un privitor un privitor
    Si cu ce a gresit banciu de a fost amendat? Ca nu pricep
  • jk jk
    @Iuli
    Nici nu mai stiam de vreun an...doi ca mai exista ,mai exact de cand a reapărut pro tv plus
  • Frumos Frumos
    Deci, nu mai exista libertate de exprimare in Romania.
  • Iuli Iuli
    Surse: Voyo.ro se inchide de la 1 Mai 2020
  • jk jk
    Pe cazul știrilor despre decesul Cristinei Țopescu s-a dat vreo sancțiune?stiu ca era pe ordinea de zi ieri

Trimite un comentariu

sus