Skip to main content

Scrisoare: 13 voci din presă îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care scuteşte jurnaliştii de impozit. CTP, Tolontan, Cristoiu sau Petreanu, printre nume

 
Colaj foto | Libertatea
Colaj foto | Libertatea

Jurnaliştii se coalizează contra proiectului de lege care i-ar scuti de plata impozitului pe venit. Nume cunoscute din presa românească au semnat o scrisoare comună, în care îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

Publicitate

„Vă rugăm să nu promulgaţi legea care scuteşte de plata impozitelor profesia noastră”, spun la unison 13 voci ale jurnalismului românesc.

CTP, Tolontan, Ion Cristoiu, Liviu Avram, Mihai Voinea sau Adelin Petrişor sunt doar câteva dintre numele care cer răspicat ca proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor să nu intre în vigoare.

„Legea care scuteşte de plata impozitelor profesia noastră este incorectă şi contraproductivă.

Nu serveşte interesul public, nu întăreşte libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnalişti şi public, una dintre liniile de apărare a democraţiei”, spun printre altele jurnaliştii români potrivit ziarului Libertatea.

Scrisoarea celor 13 reuneşte oameni din numeroase redacţii, atât din presa mainstream cât şi din zona independentă:

  • Republica şi Digi24 - Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru şi Florin Negruţiu
  • Recorder - Cristi Delcea şi Mihai Voinea
  • Adevărul - Liviu Avram
  • TVR - Adelin Petrişor
  • Libertatea - Cătălin Tolontan şi Adriana Nedelea
  • Decât o Revistă - Cristian Lupşa
  • Evenimentul Zilei - Ion Cristoiu
  • Scena9 - Luiza Vasiliu
  • Europa FM - Vlad Petreanu

Jurnaliştii îşi justifică şi decizia de a semna toţi o scrisoare deschisă:

„Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticăm reciproc şi pentru public e foarte bine că lucrurile stau astfel. Însă, înainte de orice, suntem oameni dedicaţi profesiei lor şi cetăţeni români, parte a comunităţii pe care încercăm să o servim.

Vă rugăm să nu promulgaţi legea care scuteşte de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaţilor”, notează documentul.

Remintim că deputaţii au adoptat propunerea legislativă potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scuţiti de plata impozitului pe veniturile din salarii şi din drepturile de proprietate intelectual. Legea merge la preşedintele Iohannis pentru promulgare.

Scrisoarea celor 13 jurnalişti, publicată de Libertatea:

Domnule preşedinte Klaus Iohannis,

Suntem un grup de jurnalişti din generaţii şi redacţii diferite. Lucrăm în presa publică şi în cea privată, în cea cu capital străin şi capital românesc, în trusturi consacrate şi în iniţiative de presă tânără. Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticăm reciproc şi pentru public e foarte bine că lucrurile stau astfel.

Însă, înainte de orice, suntem oameni dedicaţi profesiei lor şi cetăţeni români, parte a comunităţii pe care încercăm să o servim.

În numele a ceea ce ne uneşte ca societate, vă rugăm să nu promulgaţi legea care scuteşte de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaţilor.

Măsura este în primul rând nedreaptă. Fiecare cetăţean care munceşte trebuie să beneficieze de un regim fiscal egal, cu excepţia situaţiilor prevăzute de lege, de ex. persoanele cu handicap.

Considerăm că nu există motive pentru ca „jurnaliştii” să fie încadraţi la excepţii. Dacă se face asta, aşa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru „jurnalişti”, categorie nedefinită în care se poate introduce, practic, oricine pentru a încasa nişte bani.

Nemaivorbind de faptul că problemele presei sunt mult mai mari, iar această măsură ar fi una care mai mult ar complica decât ar ajuta, ea este incorectă şi contraproductivă.

Nu serveşte interesul public, nu întăreşte libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnalişti şi public, una dintre liniile de apărare a democraţiei.

Domnule preşedinte,

Nu avem nici pe departe pretenţia că reprezentăm toţi jurnaliştii din România.

Timpul limitat şi lipsa unei organizaţii cu adevărat reprezentative a breslei ne-au determinat să reacţionăm în acest mod care nu exclude pe nimeni, ci reprezintă o încercare imperfectă de reacţie în faţa unui pericol real.

O presă liberă şi credibilă, care să confrunte puterile în stat şi să vă fie incomodă, în calitate de oameni aleşi sau numiţi să conduceţi, este esenţială pentru o democraţie stabilă.

Vă mulţumim!

Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrişor, Cătălin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupşa, Claudiu Pândaru, Florin Negruţiu.

Citeşte şi: VIDEO. „Eu nu cred că este un privilegiu. Dorim să sprijinim jurnaliştii” - Lucian Romaşcanu, Senator PSD. Intenţii legate de impozitarea Google şi Facebook


Citeşte şi: VIDEO. Tăpălagă: „Scutirea de impozit a jurnalistilor ajuta televiziunile mari, ca Antena 3 şi România TV, nu redacţiile mici”


Citeşte şi: Ioana Avădani, CJI, despre scutirea ziariştilor de impozit: „Legea anulează capacitatea jurnalistului de a mai acţiona onest în interes public”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Vlad Popescu Vlad Popescu
    Ce salarii au cei care au semnat scrisoarea? E simplu sa ai aceasta poziție când nu ai grija banilor. Însă dincolo de crema asta a jurnaliștilor exista mulți alții pentru care aceasta facilitate ar fi mai mult decât bine venita. Întrebați-i și pe ei!
  • Calin Calin
    Legea nu rezolva mare lucru. Dar jurnalistii care iau salariu din alta parte sau care nu clipesc cand fac propaganda si atac la persoana cum li se spune ar trebui sa taca
  • Faur Anna Faur Anna
    Mi-as fi dorit sa ii vad la fel de vehementi in a se opune si atunci cand patronilor trusturilor la care "trudeau" unii dintre ei (inainte de a deveni mari deontologi pe mii de euro platiti in SRL-uri), le-au fost sterse datorii uriase de catre diferitele guverne. Atunci n-am vazut niciunul dintre ei strigand ca nu e moral sa se intample asta, ca e umilitor.
    In rest, numai de bine, daca se promulga, oricum ramane la latitudinea patronilor daca lasa angajatilor aceste impozite. In presa locala inseamna enorm, de la Bucuresti, de la nivelul ifoselor unora dintre parerologii care isi spun jurnalisti, se vede altfel: sectorul IT e mai presus de cel al 'descultilor' din provincie sau nu care scot la lumina zoaiele subterane din tara asta, pe care mai apoi le rostogolesc 'parerologii semnatari de scrisori deschise' la televiziuni nationale, la preturi de abonament.
  • Adi Adi
    Cum de explică faptul că cei mai mulți dintre semnatari au venituri din mai multe surse? Cum se explică faptul că unii dintre ei sunt sau au fost acționari la ziarul la care lucrează? Cum ar explica Tolontan faptul că Voiculescu aducea bani la Gsp de la firmele paravn din Cipru? Sau CTP că lua bani din publicitatea de la firme de stat la Adevărul?
    Acum s-au trezit ,,revolutionarii,,
    Câtă ipocrizie!
  • Allex Allex
    Audiente Imperiul Leilor???
  • teodor teodor
    Exact la asta mă gîndeam și eu numai 13? Puțin puțin.
  • mile mile
    Curios ca Gâdea , și restul șlehtei nu semnează .

Trimite un comentariu

sus