Skip to main content

Scrisoare: 13 voci din presă îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care scutește jurnaliștii de impozit. CTP, Tolontan, Cristoiu sau Petreanu, printre nume

 
Scrisoare: 13 voci din presă îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care scutește jurnaliștii de impozit. CTP, Tolontan, Cristoiu sau Petreanu, printre nume
Colaj foto | Libertatea

Jurnaliștii se coalizează contra proiectului de lege care i-ar scuti de plata impozitului pe venit. Nume cunoscute din presa românească au semnat o scrisoare comună, în care îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea. 

„Vă rugăm să nu promulgați legea care scutește de plata impozitelor profesia noastră”, spun la unison 13 voci ale jurnalismului românesc. 

Publicitate

CTP, Tolontan, Ion Cristoiu, Liviu Avram, Mihai Voinea sau Adelin Petrișor sunt doar câteva dintre numele care cer răspicat ca proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților să nu intre în vigoare. 

„Legea care scutește de plata impozitelor profesia noastră este incorectă și contraproductivă.

Nu servește interesul public, nu întărește libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnaliști și public, una dintre liniile de apărare a democrației”, spun printre altele jurnaliștii români potrivit ziarului Libertatea

Scrisoarea celor 13 reunește oameni din numeroase redacții, atât din presa mainstream cât și din zona independentă:

 • Republica și Digi24 - Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu
 • Recorder - Cristi Delcea și Mihai Voinea
 • Adevărul - Liviu Avram
 • TVR - Adelin Petrișor
 • Libertatea - Cătălin Tolontan și Adriana Nedelea
 • Decât o Revistă - Cristian Lupșa
 • Evenimentul Zilei - Ion Cristoiu
 • Scena9 - Luiza Vasiliu
 • Europa FM - Vlad Petreanu

Jurnaliștii își justifică și decizia de a semna toți o scrisoare deschisă:

„Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticăm reciproc și pentru public e foarte bine că lucrurile stau astfel. Însă, înainte de orice, suntem oameni dedicați profesiei lor și cetățeni români, parte a comunității pe care încercăm să o servim.

Vă rugăm să nu promulgați legea care scutește de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaților”, notează documentul. 

Remintim că deputații au adoptat propunerea legislativă potrivit căreia jurnaliștii și tehnicienii în radiodifuziune și televiziune să fie scuțiti de plata impozitului pe veniturile din salarii și din drepturile de proprietate intelectual. Legea merge la președintele Iohannis pentru promulgare.

Scrisoarea celor 13 jurnaliști, publicată de Libertatea:

Domnule președinte Klaus Iohannis,

Suntem un grup de jurnaliști din generații și redacții diferite. Lucrăm în presa publică și în cea privată, în cea cu capital străin și capital românesc, în trusturi consacrate și în inițiative de presă tânără. Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticăm reciproc și pentru public e foarte bine că lucrurile stau astfel.

Însă, înainte de orice, suntem oameni dedicați profesiei lor și cetățeni români, parte a comunității pe care încercăm să o servim.

În numele a ceea ce ne unește ca societate, vă rugăm să nu promulgați legea care scutește de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaților.

Măsura este în primul rând nedreaptă. Fiecare cetățean care muncește trebuie să beneficieze de un regim fiscal egal, cu excepția situațiilor prevăzute de lege, de ex. persoanele cu handicap.

Considerăm că nu există motive pentru ca „jurnaliștii” să fie încadrați la excepții. Dacă se face asta, așa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru „jurnaliști”, categorie nedefinită în care se poate introduce, practic, oricine pentru a încasa niște bani.

Nemaivorbind de faptul că problemele presei sunt mult mai mari, iar această măsură ar fi una care mai mult ar complica decât ar ajuta, ea este incorectă și contraproductivă.

Nu servește interesul public, nu întărește libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnaliști și public, una dintre liniile de apărare a democrației.

Domnule președinte,

Nu avem nici pe departe pretenția că reprezentăm toți jurnaliștii din România.

Timpul limitat și lipsa unei organizații cu adevărat reprezentative a breslei ne-au determinat să reacționăm în acest mod care nu exclude pe nimeni, ci reprezintă o încercare imperfectă de reacție în fața unui pericol real.

O presă liberă și credibilă, care să confrunte puterile în stat și să vă fie incomodă, în calitate de oameni aleși sau numiți să conduceți, este esențială pentru o democrație stabilă.

Vă mulțumim!

Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrișor, Cătălin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupșa, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu.

Citește și: VIDEO. „Eu nu cred că este un privilegiu. Dorim să sprijinim jurnaliștii” - Lucian Romașcanu, Senator PSD. Intenții legate de impozitarea Google și Facebook


Citește și: VIDEO. Tăpălagă: „Scutirea de impozit a jurnalistilor ajuta televiziunile mari, ca Antena 3 și România TV, nu redacțiile mici”


Citește și: Ioana Avădani, CJI, despre scutirea ziariștilor de impozit: „Legea anulează capacitatea jurnalistului de a mai acționa onest în interes public”

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Ce salarii au cei care au semnat scrisoarea? E simplu sa ai aceasta poziție când nu ai grija banilor. Însă dincolo de crema asta a jurnaliștilor exista mulți alții pentru care aceasta facilitate ar fi mai mult decât bine venita. Întrebați-i și pe ei!
 • Legea nu rezolva mare lucru. Dar jurnalistii care iau salariu din alta parte sau care nu clipesc cand fac propaganda si atac la persoana cum li se spune ar trebui sa taca
 • Mi-as fi dorit sa ii vad la fel de vehementi in a se opune si atunci cand patronilor trusturilor la care "trudeau" unii dintre ei (inainte de a deveni mari deontologi pe mii de euro platiti in SRL-uri), le-au fost sterse datorii uriase de catre diferitele guverne. Atunci n-am vazut niciunul dintre ei strigand ca nu e moral sa se intample asta, ca e umilitor.
  In rest, numai de bine, daca se promulga, oricum ramane la latitudinea patronilor daca lasa angajatilor aceste impozite. In presa locala inseamna enorm, de la Bucuresti, de la nivelul ifoselor unora dintre parerologii care isi spun jurnalisti, se vede altfel: sectorul IT e mai presus de cel al 'descultilor' din provincie sau nu care scot la lumina zoaiele subterane din tara asta, pe care mai apoi le rostogolesc 'parerologii semnatari de scrisori deschise' la televiziuni nationale, la preturi de abonament.
 • Cum de explică faptul că cei mai mulți dintre semnatari au venituri din mai multe surse? Cum se explică faptul că unii dintre ei sunt sau au fost acționari la ziarul la care lucrează? Cum ar explica Tolontan faptul că Voiculescu aducea bani la Gsp de la firmele paravn din Cipru? Sau CTP că lua bani din publicitatea de la firme de stat la Adevărul?
  Acum s-au trezit ,,revolutionarii,,
  Câtă ipocrizie!

Trimite un comentariu