Skip to main content

MEDIASIND: TVR, cheltuieli de 1,3 milioane de euro pentru servicii juridice externe. "O lege interzice". TVR: Legea nu se aplică TVR

 
Foto | Inquam Photos
Foto | Inquam Photos

FOTO. Televiziunea Publică a cheltuit aproape 1,3 milioane de euro pe servicii externe de consultanţă jurdică. În opt ani. Totul se întâmplă condiţiile în care instuţia deja avea un departament jurdic intern.

Publicitate

Pentru departamentul jurdic intern, TVR a mai cheltuit încă 1,5 milioane de euro. Tot în opt ani.

Informaţiile au fost publicate de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind şi arată cum, din 2012 până în 2019, instituţia publică a alocat sume consistente din buget pentru servicii externe de consultanţă juridică, iar în acelaşi timp îşi plătea şi propriul departament. Ce spune TVR despre această situaţie?

MediaSind: O lege interzice instituţilor publice să cumpere consultanţă, dacă au un departament juridic intern

Zeci de cabinete de avocatură au încasat în cei opt ani bani din Televiziunea Publică.

MediaSind susţine că o ordonanţă de urgenţă a Guvernului interzice instituţiilor publice, care deja au departament juridic propriu să cumpere servicii juridice de consultanţă din exterior.

Redăm din textul OUG 26/2012, în continuare:

„Privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare si completare a unor acte normative potrivit cărora autorităţile şi instituţiile administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanta, de asistenţă şi/sau de reprezentare.”

TVR: "Dispoziţiile ordonanţei nu sunt aplicabile TVR. Televiziunea nu se încadrează"

Cum răspunde Televiziunea Publică la afirmaţiile MediaSind? De ce a plătot şi avocaţi externi?

Oficialii TVR spun că instituţia are dreptul să lucreze şi cu avocaţi externi, întrucât Ordonanţa la care face referire MediaSind nu se aplică Televiziunii Publice.

Ce mai spun oficialii TVR? Pe scurt, că Televiziunea Publică nu e chiar ...publică.

"Televiziunea publica nu poate fi calificata drept facand parte din categoria entitatilor publice - societati nationale, regii autonome - la care statul sau unitatile administrative detin majoritar sau integral capital social", spune răspunsul TVR.

Răspunsul TVR pentru Paginademedia.ro:

Dispoziţiile OUG nr. 26/2012 la care faceţi referire nu sunt aplicabile SRTv, ci doar autorităţior şi instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiilor autonome.

Rezultă cu claritate că SRTv nu se încadrează în prevederile acestui act normativ şi din dispoziţiile derogatorii prevăzute la alin. (2) şi (3) ale Art. I al Ordonaţei, care dispun că în situaţii temeinic justificate, în care activităţile juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entităţi, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii:

- cu aprobarea ordonatorilor principali de credite pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale, respectiv a consiliilor locale, consiliilor judeţene sau Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, pentru autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice locale în cazul autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute,

- de către ordonatorul principal de credite coordonator în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale, precum şi regiilor autonome,

- cu aprobarea şi mandatarea reprezentanţilor statului sau unităţilor administrativ-teritoriale în organele de conducere ale acestora în cazul celor la care statul este acţionar integral sau majoritar, respectiv de consiliile locale, consiliile judeţene sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, pentru cele la care unităţile administrativ-teritoriale deţin integral sau majoritar capitalul social.

În mod evident, raportat la statutul sau/şi modul de organizare, televiziunea publică nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele reglementate de OUG nr. 26/2012.

În cazul SRTv, ordonatorul principal de credite este Presedintele Director General. Prin urmare, daca dispozitiile ordonantei ar putea fi considerate aplicabilie in extenso si SRTv, atributul aprobarii pentru achizitionarea de servicii de asistenta juridica apartine, conform actului normativ, acestuia.

A se vedea ca ipoteza a treia dintre cele enuntate de actul normativ nu poate fi aplicata SRTv, nici intr-o interpretare lato sens a ordonantei, deoarece televiziunea publica nu poate fi calificata drept facand parte din categoria entitatilor publice - societati nationale, regii autonome - la care statul sau unitatile administrative detin majoritar sau integral capital social.

TVR, patru conduceri în cei opt ani. Câţi bani s-au dus, anual pe serviciile de consultanţă?

Din acte reiese faptul că în cei opt ani, SRTv a cheltuit peste 1,3 milioane de euro (6 milioane de lei).

De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, instituţia a mai dat aproape 1,5 milioane de euro (7,4 milioane de lei) pentru departamentul juridic intern.

Din 2012 până în prezent, TVR a avut patru conduceri. Documentele arată că, indiferent de numele care conducea instituţia, TVR a alocat constant bani din fonduri publice pentru consultanţa juridică.

Claudiu Săftoiu: 2012-2013

Stelian Tănase: 2013-2015

Irina Radu: 2016-2017

Doina Gradea: din 2017

Lista cu sumele de bani cheltuite de TVR pentru colaboratorii externi de la jurdic:

  • 2012 - 579.000 de lei
  • 2013 - 808.000 de lei
  • 2014 - 1,1 milioane de lei
  • 2015 - 1,1 milioane de lei
  • 2016 - 1,3 milioane de lei
  • 2017 - 450.000 de lei
  • 2018 - 290.000 de lei
  • 2019 - 453.000 de lei

Lista cu sumele de bani cheltuite de TVR pentru departamentul juridic intern:

  • 2012 - 576.000 de lei
  • 2013 - 567.000 de lei
  • 2014 - 627.000 de lei
  • 2015 - 727.000 de lei
  • 2016 - 858.000 de lei
  • 2017 - 1,2 milioane de lei
  • 2018 - 1,4 milioane de lei
  • 2019 - 1,4 milioane de lei

Cum au ieşit informaţiile la iveală? - Un proces pierdut de TVR

Informaţiile au ieşit la iveală după un proces pierdut de TVR.

Curtea de Apel Bucureşti a decis luna trecută ca instituţia să furnizeze mai multe documente, printre care şi cheltuielile de consultanţă jurdică, către Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind.

Sindicatul acţionase în judecată Societatea Română de Televiziune în baza legii liberului acces la informaţiile de interes public. Pe scurt, TVR nu a răspuns unor întrebări de interes public ale sindicatului.

Principalele întrebări erau legate de sumele de bani cheltuite de TVR pentru serviciile de consultanţă juridică, cât şi pentru departamentul juridic intern.

O altă informaţie, pe care TVR a trebuit să o dea obligatoriu sindicatului, este legată de un fost angajat TVR, concediat şi reangajat fără concurs.

Este vorba despre Drumcea Marin, concediat de TVR în 2013, care a fost reangajat un an mai târziu în funcţia de jurist şi numit ulterior director al directiei juridice. Reangajarea ar fi fost făcută însă fără concurs de angajare, notează Media Sind TVR.

FOTO. Documentele cu sumele de bani cheltuite de TVR pentru departamentul juridic

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus